Wednesday, September 7, 2011

Hikmah Bulu Hidung.

Mengantok gila masa drive gi keja pagi ni.
Rasa macam makan pil tido..keh keh keh..
Kalau boleh nak suruh aja drebar bawak, tapi aku mana ada drebar..kah kah kah..

Antara teknik nak hilangkan ngantok masa driving yang aku pernah buat:

1. Karaoke dalam kereta. Pasang radio/CD kuat kuat, nyanyi kuat kuat.

2. Pernah berhenti kat R&R. Lompat bintang & lari setempat. Segar!  Tapi 10 min lepas drive kembali, ngantok lagi! Haha

3. Tampar muka sendiri. Selalunya tak menjadi, tak hilang ngantok. Mungkin kerana aku tampar tak cukup kuat, atau pipi aku gebu..ekekeke

4. Makan gula2/chewing gum. Tapi selalunya time mengantok lah aku tak bawak gula2/chewing gum dlm keta.

5. Berhenti tepi jalan, tido jap. Pernah buat, tapi tak berapa suka, sebab aku pernah terlajak tido sampai 40min, plan nya nak tido 10 minit aja..

6. Tarik bulu hidong. Ni paling efektif..kah kah kah..sampai berair air mata...:)

Ada lagi tak tektik lain yang anda sudi kongsi kan?

36 comments:

  1. cehhhh!!!
    tak pernah dibuat...
    kehkehkeh

    ReplyDelete
  2. hahahahaha..
    driver opis cheqna selalu buat yang no 6 tu....cheqna setakat ni kalau ngantuk masa drive cheqna suka nyanyi kuat2...zikir ke...hehehehehe.. jarang ngantuk kalau drive siang2 hari....tapi kalau malam2 lebih kul 10malam memang ngantuk...tapi cheqna akan make sure mata terbukak luas..kalau tak boleh tahan gak cheqna akan mintak orang lain drive tapi setakat ni sangat jarang keluar rumah lewat2 malam..

    ReplyDelete
  3. biasa kalau ngntuk, mnum air mineral.. segar balik..
    hehe

    ReplyDelete
  4. erkk macam sama dgn encik ayah buatlah...tk sangka pulak...

    ReplyDelete
  5. biasanya gua bawak bersembang.. tapi kalau tak de kaki sembang.. gua jadi auto sembang sorang sorang.. gua buat macam dj radio tu.. tuju lagu ke, sampaikan salam ke berita alam sekitar ke,, nak pulak kalau ada pemandu bawak keta macam tak pernah masuk tadika.. haaa yang tu lagi sedap gua bahan ..

    ReplyDelete
  6. Dah cuba basuh muka dengan air sejuk? Jangan lupa berselawat. :)

    ReplyDelete
  7. berair air mata kejap je tu..nanti nagntuk balik..he..he..

    ReplyDelete
  8. orang laki je selalu cabut bulu idong.

    ReplyDelete
  9. ok doktor...ni nak bg tips seriuss punya.

    celik mata luas2....tekup tangan di muka (mata maintain celik, jangan pejam)pastikan tekup betul2, jgn bg nampak cahaya langsung kalau boleh.

    lepas tu tarik nafas dalam2 dan hembuskan perlahan-lahan sebanyak 3 kali. mata maintain celik luas2....jangan pejam lagi.

    sambil tarik/hembus nafas tu bayangkan kegelapan yg kita nampak tu adalah tumbuh2an yg menghijau...

    lepas tu bukak tangan yg tekup muka tadi...insya allah segar je rasa :)

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah .... CA akan pas ti ... tido cukup sebelum driving ....

    tapi sekarang ni dah ada drebar tetap ..... kita kat sebelah membuta laaa....

    bila tersedar ... tanya drebar .... 'ngantuk tak "... akaiii

    ReplyDelete
  11. terlupa pulak...sambil tarik/hembus nafas tu juga jgn lupa berselawat :)

    ReplyDelete
  12. Calit sikit minyak cap kapak kat tepi mata ...

    ReplyDelete
  13. tau dah camne hazabnya ngantuk masa drive g keje...

    selalunya aku nyanyi kekuat @ bukak tingkap lebau-lebau. pernah gak benti nak lelap kejap. kadang2 lelap, kadang2 tak. pengasuh anak2 aku marah benti tido tepi jalan. bahaya!

    syukur sekarang ni tak perlu hadap lagi...
    :)

    ReplyDelete
  14. berenti tidur je la~mengantuk jangan dilawan~keh keh~~

    ReplyDelete
  15. teknik hilang mengantuk paling mujarab ialah tidur-dan-sondol b*nt*t kereta depan, terus segar! tried and tested

    ReplyDelete
  16. salam kenal dan slmt hari raya...;d/...no6....kah...cara terbaik kan...;d

    ReplyDelete
  17. letak batang mancis kat mata tak jadi ke?

    hehehe..

    sya letak blog daddy kat bloglist ;)

    ReplyDelete
  18. tak sanggup juga nak buat tips yg last tu.. he..he..

    ReplyDelete
  19. bubuh sepit kat kedua2 kelopak mata macam yg Mr. bean buat tu..ekekkee


    basuh muka lah..
    or tidur kejap..buat alarm kat hp...
    takde le terbabas..

    korek hidung..Cheh..!!

    ReplyDelete
  20. Kalau bapak kakak nasihat mengantuk ubatnya mesti tidur. Dia tak bagi buat cara kita....

    Cabut bulu hidung hihi....

    ReplyDelete
  21. heheheh..so nice...follow back at http://hafrawiegeek.blogspot.com/

    ReplyDelete
  22. Skrg nie sejak abg hantar gi keje..naik moto pun leh terlelap..adess..ngantuk tul.. tu kalau boleh malas tul nak bawak keta.. tapi kalau terpaksa kena gak laa bawak. Kalau ngantuk mmg ler kena nyanyi..gak ler.. hehehe.. :)

    ReplyDelete
  23. smua sy slalu buat doc cume no 6 tue tak cube lg huhuhhhhhh

    ReplyDelete
  24. kebiasaanya sy cuma jadi co-pilot jer..
    dan selalunya sy yg over ngantuk dri driver sendiri..haha!

    ReplyDelete
  25. hahaha...bleh ke cabut time drive?hahaha...

    jrg sgt memandu lama2...jd tak sempat mngntuk punn..huhu

    ReplyDelete
  26. aku takde bulu hidung...kehkeh...

    ReplyDelete
  27. oooo makcik pernah ngantok giler dlm keta, drive sorang, keta dah terkona from 1st lane to 2nd lane, hampir kena divider dah...nasib baik belakang tak ada keta & sempat TERkejut bila kat 2nd lane tu...nak tido tak berani sbb gua pompuan...masa tu tak ada cikgu nak ajar cabut bulu hidung lagi, keh keh keh

    ReplyDelete
  28. assalm doc..suami acik..mengunyah jhe keje nya nak hilangkan ngantuk..dalam kete kena ada kacang ke kerepek ke..

    ReplyDelete
  29. akak plk...kalau drive sorang2 mmg menyanyi melalak bg tak mengantuk.
    tapi kalau dgn husband...suruh ja dia drive.takyah susah2..hehe

    ReplyDelete
  30. hehe .. tampar pipi tu pernah jugak buat .. selain sapu minyak cap kapak kat muka... sejuk2 pedih .. terus segar ...

    ReplyDelete
  31. Dengarlah lagu kuat-kuat sambil goyang-goyang kepala, mesti tak ngantuk .

    ReplyDelete
  32. ahahaha..abah pernah wat..aduh tak tahan wooo..sakit..kalau tarik sehelai yang sakitnya..
    Work in Progress

    ReplyDelete
  33. ahahahaaa... last skali tu maybe paling berkesan..
    tapi kena tinted kereta bagi gelap la skit.. kot awek kereta sebelah nampak.. hahahaaaa...

    ReplyDelete
  34. sy kalo ngantok tgh drive..sy rasa bg apa ubat pun x jalan..mmg saya akan bantai tido..cari petronas..lepak kat surau..laki bini sama peel..muahahhaa

    ReplyDelete
  35. owhh itu kah hikmahnya.. sy dari semalam nak bace n3 nih.. berukband wat hal..arinih baru tau hikmahnye.. huhu...

    ReplyDelete
  36. hehehe..part bulu idong tu xtahan...tp ade benar gak kan..berair biji mate hahaha..

    AbangLan sll bekal ngan gula..time ngantuk dia bukak makan la..MESTI BAWA GULA2..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...