Wednesday, September 14, 2011

Fobia

Serius. Aku sangat cuak, sangat risau, sangat fobia.
Kenapa?
Dari pukul 11pagi tadi sampai dekat 3pm ni, berkali kali aku try call wife aku, masuk voice mail.


Aku risau apa apa jadi pada MommyZZ, dengan pelbagai kes jenayah sekarang ni.
Terbayang benda buruk jadik kat Ziyyad...kat Zayyan...arghhhh..
Time solat zohor tadi pun terdetik fikir bukan bukan, tak khusyuk tahu!
Nak BW pun takde mood, nak surfing pun tak de mood, layan patient pun fikiran melayang tadi.

Last last baru tadi aku call Cikgu Adnan, jiran aku. Mintak tolong dia tengok tengokkan rumah aku, wife aku, anak anak aku.
Rupa rupanya bateri henfon wife aku habis! Hampeh.




Moral of the story:
- aku kena masuk balik line telefon kat rumah. Ingatkan nak pakai line hp aja.

- itulah untungnya ada jiran yang bagus macam cikgu Adnan. Wife dia pun cikgu. Sangat caring, sangat wasatiah (rumah dia tak pasang astro pun). Bila hujan (kami takde rumah), bila balik si Cikgu Adnan dah siap angkatkan baju di ampaian kami!  Wife beliau Cikgu Bibi  pun sama. Both of them begitu. Ini rahmat Allah, ini rezeki Allah dapat jiran yang bagus, maka bersyukurlah dan jaga nikmat Allah ini.


ps: Melampau fobia kah aku ni? Ya, aku memang jenis family man.


MommyZZ menghidap bufonophobia.
Tapi satu jenis fobia yang kita mesti ada , zeusophobia

49 comments:

  1. syukurrr semua selamat. tapi dalam dunia sekarang ni kita mmg kene bersangka buruk sikit, barulah boleh bertindak secara kritis.

    sib baik jiran ok... :)

    *mommyZZ takut kodok je kan? katak dia ok kan? hihihi~

    ReplyDelete
  2. drdaddy

    kalo takut gelap panggil apa ?
    saya sgt takut pd kegelapan..kalo terputus bekalan elektrik..mmg nangis sorang2 kuat2

    bagusnya call wife..ini hubby..kita tel pun x jwb..heheheh

    ReplyDelete
  3. Gadisbunga - mommy takut segala macam spesis katak dan kodoks..ekekekeke

    ReplyDelete
  4. littlehumblelynn - takut gelap dipanggil nyctophobia

    ReplyDelete
  5. Kakcik pun ada pengalaman begitu. Dan akhirnya, kakcik juga telefon jiran. Syukurlah ada jiran yang boleh diharapkan. :)

    ReplyDelete
  6. Kakcik - risau gila kan...rasa macam nak terbang balik rumah!

    ReplyDelete
  7. doktor...rumah sy pon tak de astro :p

    dan....

    ibu2...gitu lah...henpon habis bateri pon tak perasan

    so alternatifnya suami kena main peranan

    tiap2 mlm sebelum tdo, cek henpon isteri...tolong caj kan kalo tak de bateri...hehe

    tu yg suami sy buat lah :)

    ReplyDelete
  8. Aku Ibu Muda - baik lah. Saya akan pastikan setiap malam, hp wife saya ber charge ! Haha

    ReplyDelete
  9. Daddy Ziyyad..semua orang akan risau macam tu.
    memang bagus doc..ada perasaan macam tu..ambil berat..sangat caring.beruntung mommy.ziyyad dan zayyan..

    ReplyDelete
  10. Acik Erna - zaman sekarang ni kak..macam macam benda jahat org buat..mau tak risau kita kan...rasanya kena install CCTV kat rumah lah

    ReplyDelete
  11. good! nanti balik rumah sy cerita kat suami

    mesti dia bangga sebab rutin harian dia bakal menjadi ikutan seorang doktor...hehe

    ReplyDelete
  12. tu yang leceh bila takde line
    tetap di rumah ...

    tapi bila dah aa line tetap
    hp pula terabai bila kat rumah..hehe

    ReplyDelete
  13. fobia dengan risau ni dua benda yang berlainan kan?

    ReplyDelete
  14. hee mujur semua nya selamat heheheh

    ReplyDelete
  15. sangat fobia dengan katak....!
    huhuhu...!

    ReplyDelete
  16. Ati Masrif - saya cut line rumah dulu sebab jarang duduk rumah. Lepas ni selalu balik rumah, so kena pasang balik le...:)

    ReplyDelete
  17. Dr Ben - yup. Fobia ialah kerisauan melampau/ketakutan melampau.

    ReplyDelete
  18. jiran saya sebalah kiri sahaja~belah kanan jalan~keh keh~~

    *pasang cctv la~~monitor kat ofis~~haha~

    ReplyDelete
  19. baiknya..mana nak dapat jiran cmtu skrg ni..?????????

    ReplyDelete
  20. bila hubby outstation pastu senyap tanpa khabar..segala mcm difikirkan, risau kereta rosak tgh jln or ....minta dijauhkan dari perkara yg buruk

    ReplyDelete
  21. jiran sebelah india mari. kurang friendly. tapi.. kalau hujan lebat tempias kat kat balkoni tempat dia letak ampai baju.. aku tolong gak la tolakkan ampai baju dia tu ke dalam sikit. jangan kene hujan..

    ReplyDelete
  22. saya pernah rasa ape yang kamu rasa

    sampai saya nangis kol mak metua

    tgh2 nangis, hubby sampai depan mata

    oh, kejadian saya menunggu dia utk amek di opis mmg lama

    saya fk kot2 jadi ape2 kat dia di tgh jln

    itu je citer saya

    maceh

    ReplyDelete
  23. suspen jugak ni..
    sib baik takde ape2..alhamdulillah..

    syukur dapat jiran yg boleh dianggap macam saudara sendiri...

    ReplyDelete
  24. woho..mmg selalu kena marah ngan husband sebab bateri hp kong!

    ReplyDelete
  25. mana tak risau.. kalau biasanya sekali deringan dah ada yang angkat.. ni tetiba off terus..
    alhamdulillah dapat jiran yang baik hati.. ;)

    ReplyDelete
  26. Hubby pun jenis nih.. kdg2 lupa nak charge bateri hp je.. suka giler bila hubby balik awal.. bukak grill.. dimarahnye kita sebab call dia asik masuk voicemail!! hai yak.. baik tak yah balik!!!

    ReplyDelete
  27. aku pun takut katak.
    lagi satu ular.

    rasa nk pengsan.


    .

    ReplyDelete
  28. dulu jiran saya sebegitu..skrg..hmm..buat sakit hati je..sbb kucingnya berak merata kt beranda rumah dan dia jenis yg suka letak brg2 perabot yg tak taulah nak pakai ke tak depan rumah..huhu..geramnya..

    tp masukkanlah tipon..streamyx skrg ada promotion..unifi pun..hehehe...

    ReplyDelete
  29. Respect laa dengan jiran doc yg begitu perihatin ngan jiran.. Iye laa sampai leh tolong ambikkan kain baju diampian lagik..

    ReplyDelete
  30. Daddy Ziyyad,

    tau lah sayang bini.. relax lahhh..heee

    ReplyDelete
  31. aku pun pernah jiran aku tlg tgkkan aku sbb masa laki aku outstation, dia kol aku sepanjang mlm tak dpt, sebenarnya battery aku weak, tak pasan...

    ReplyDelete
  32. ish... sapa tak sayang isteri.... :)

    ReplyDelete
  33. ayu pun ingat2 nak pasang balik line telefon..
    bahaya kan??

    ReplyDelete
  34. Utk rumah eloklah ada fixed line phone. Apa2 jadi kat hp ada back up.

    ReplyDelete
  35. Sesungguhnya antara nikmat hidup di dunia ialah mendapat jiran yg baik. Beruntunglah awak ada jiran yg spt cikgu suami isteri tu.

    ReplyDelete
  36. kalau jadi gitu mmg la risau. thank god ada jiran yg spt itu...

    ReplyDelete
  37. hihihih

    mommy Z bikin mahu buat doc saspen sekali sekala.

    best kan?

    :)

    ReplyDelete
  38. akak pula.. hp suami yg selalu habis bateri, memang sakit hati sebab kita risaukannya


    risau sbb sayang kan.. doc

    ReplyDelete
  39. sweetnya risau kan isteri sampai tak boleh tumpu kerja....

    (pakcik ada TONSUREPHOBIA....)


    http://www.blogbeginsatforty.com/2009/11/november-3-2009.html

    ReplyDelete
  40. Tolong laa jauhkan spesis2 katak kodok n cicak..sgt fobia..kalo nmpak seekor pun dah rs loya tekak...tak bleh nk telan mknan...ni fobia ke doc?huhu

    Biasa kalau tk dpt call cik hubby,yg bmain difikiran cuma satu je...xciden...ya Allah,mintak dijauhkan lahh

    ReplyDelete
  41. tuh bkn phobia. tuh over caring. mmg patut dimasukkan line umah. alang2 masuk stimix or wifi skali. 2 in 1. ok x? hehehehh....

    ReplyDelete
  42. semoga keluarga bro sentiasa dalam keadaan selamat dan dilindungi oleh Nya..
    Manusia memang akan risau jikalau mereka terlalu sayang..

    ReplyDelete
  43. hehe..mmg patut pun doc nak risau2..zaman skang mcm2 bley jd..and u are not alone... :)

    ReplyDelete
  44. takut katak yer.. he..he.. mommy boleh geng dengan akak.. akak pun bab2 call tak dapat tu mmg selalu fobia.. tak tentu arah rasanya sbb risau sgt.. Alhamdulillah, jiran yg baik mmg satu rahmat utk kita.. kena hargai sebaiknya..

    ReplyDelete
  45. yang part angkat kain tu yg best tu hehehhe...syok kan klo jiran kita baik..

    ReplyDelete
  46. beruntung nyer dapat jiran yg best. satu anugerah. jiran saya org turki.... tak peramah langsung.. bagi salam, tak jawab, so tak tau apa agama dia.... lagi lah pulak nak minta tolong angkat baju... tarakkk :)

    ReplyDelete
  47. Sya dok kondo. Masing2 buat hal sendiri. memang tak tahu siapa jiran sebelah menyebelah..huhu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...