Tuesday, September 13, 2011

Cukur Bantal

Sebenarnya, aku agak risau tentang Zayyan, anak kedua aku, kini dah masuk 3 bulan setengah.
Aku risau dia botak! Hahah..

Ceritanya begini...kami dah buat MAJLIS AKIKAH si Zayyan ni, dan macam biasa, cukur kasi botak lah rambut dia. Masuk sebulan lepas cukur, rambut tumbuh, tapi kat depan aja. Tang belakang botak !
Hari ni genap 3 bulan selepas bercukur.

ni pandangan belakang, tarikh 2 Ogos 2011.
Ramai orang yang jumpa anak aku ni, kata dia cukur bantal. OK, cukur bantal. Tapi lama gila ke proses cukur bantalnya? Dulu anak aku Ziyyad, rambut dia tumbuh sekata, depan dan belakang.Ekceli ni 1st time aku dengar istilah cukur bantal.

Pandangan sisi. Ni masa raya ke 3 yang lepas. Sedara sedara semua gelak aja tgk kepala Zayyan! Haha


Di pagi 1 Syawal, botak belakang.

Masa aku balik JB, ayah aku bagi sajesyen, suruh botak kan balik, so that rambut Zayyan akan tumbuh balik sekata, sama panjang.  Wife aku pun kata, buat lah macam tu. Korang rasa? Sebab kalau aku tunggu lagi, nanti rambut depan dah panjang mengurai, rambut belakang baru nak tumbuh! haha

Ni gambar 31 Ogos 2011. Tengok, rambut depan aja lebat.


Aku ingat aku tunggu lagi seminggu lah. Rambut belakang dia dah start tumbuh, tapi sangatlah halus dan kontot. Haha... Mungkin minggu depan Zayyan akan botak kembali, botak licin.

Saya tetap maintain hensem tahu, walaupun botak belakang! Hahaha

41 comments:

  1. Betul tu, Zayyan tetap menten hensem macam abangnya juga.

    Sampai satu peringkat nanti, rambutnya akan tumbuh sekata juga. Jangan risau. :)

    ReplyDelete
  2. Comelnyer Zayyan ... kalau gini punya comel, confirm botak pun tetap comel. Botak kan ajelah.
    Ada dengan orang kata, kalau nak anak bijak dan beriman kena cukur rambut anak sebanyak 7 kali kasi botak. Orang kata ... :)

    ReplyDelete
  3. ~heheh, mau botak lagi yer zyyan..

    utk elak cukur bantal...dua-dua anak saya (sejak tali pusat jatuh), saya letak in prone position masa tidur.
    tapi memang kena careful la. Alhamdulillah, pandai pulak depa mengangkat dan mengalih kepala.

    ReplyDelete
  4. botak je pakcik~~insyaallah tumbuh sekata~~

    ReplyDelete
  5. hensem maintain tak pe lah nak...hehe

    rambut tu nanti2 tumbuh la tu :)

    ReplyDelete
  6. eh, ahli sejarah biasa botak belakang tau
    kui3

    ReplyDelete
  7. Ala dont worry la anak saya yg 1st dulu pun pesen gini rambutnya,tumbuh kiri kanan dan depan...nanti dah mula meniarap,merangkak tak terlalu lama baring kat bantal dia akan mula tumbuh...sebab baring kat bantal lama sgt, tu namanya cukur bantal,rambut tersekat nk tumbuh...

    ReplyDelete
  8. tak tahan tengok senyuman pic yang last .... aku tergoda...

    ReplyDelete
  9. botak tapi comel. Takde masalah tu ;)

    ReplyDelete
  10. festaim aku dgr cukur bantal ni nok...huhu...
    anak ko mmg cute habis...geram giler aku tgk..

    ko ngan ur wife muka sebijik kan...

    ReplyDelete
  11. Ala... tak pe la!!! baby boy botak orang tak kata.. lain la baby girl.. Belakang kepala anak WN baru berambut lepas 6 bulan.. (cukurnye umur sebulan)

    ReplyDelete
  12. Ainul pun dulu camtu jugak, atas dah panjang yang belakang cam malu-malu nak tumbuh, tapi bila dia dah start laju meniarap dah kurang aktiviti baring2 (selain time tido la)rambut dah tumbuh

    ReplyDelete
  13. org ganu kata..makang batal...
    insyaallah kekgi tumbuh sekata r tu

    ReplyDelete
  14. assalam doc..betul tu..zayyan tetap comel walaupun ada rambut depan aje.
    kalau nak botak kan lagi pun tak pe..anak lelaki..

    ReplyDelete
  15. kalau orghe Klate , dia kata "makae kor bantal"



    cuba cari minyak rambut yang dijual dikedai kedai runcit india . Kaler hijau dan didalamnya ada akar pokok.

    akak guna minyak tu untuk Nurin . Alhamdulillah , kembali normal rambutnya

    ReplyDelete
  16. keturunan kot..cuba belek gambar U masa baby..hehe
    tapi kalau botakkan terus pun takpa..comel.
    rambut mcm ni mmg selalu jadi kat babies.nanti dia tumbuh elok ja.tak botaklah...tapi by age 40 tak tau la plk.

    ReplyDelete
  17. jgn risau doc..nnt lame2 mmg rambut tu akan sekata blk...my niece lg la..pompuan...lps 6 bln dia okey lah.. :)

    ReplyDelete
  18. cukur semua lah..

    takpun..dia nak segeng ngan si Qaireen..hehe

    tapi Qaireen bukannya cukur bantal.. rambut dia mmg halus gitu

    ReplyDelete
  19. setuju part "saya tetap menten hencem". hihi

    ReplyDelete
  20. nanti rambut tu akan tumbuh sekata.. jangan risau..
    anak2 aku sume cukur bantal. alhamdulillah.. xder pulak rambut diorang sempong2 sampai besar.. :p

    ReplyDelete
  21. emm tapi kan ada yg pakai speedlight gmbar terlalu overexposed nmpak pulak perhiasan kat muka tu emmm tp tk tahulah kalau tu gmbar before edit..hihi,nanti saya temuramah mak saya stage berapa sebab hari tu doktor tu tk beritahu but I guest stage 1 atau 2 dgn ketulan anggaran 2cm

    ReplyDelete
  22. Botak2 pun Zayyan tetap hensem dan cute..

    ReplyDelete
  23. cute tetap ada walau botak.. heheee.. kebanyakan baby mmg camtu kot sebab anak pun camtu..

    ReplyDelete
  24. dulu masa Abang Luqman kena cam ni, akak suka pakaikan dia topi.. tak lah nampak teruk sangat.

    ReplyDelete
  25. ooo ... kat sini org panggil makan bantal ... kekeke ... ala nanti tumbuh la.. rambut dia mesti jenis halus ... anak sy waheeda setahun baru tumbuh banyak .. huhuh.. rambut jenis halus org kata lambat ...

    ReplyDelete
  26. DR

    mmg lambat kalo rambut jenis halus gitu...tp dont worry akan tumbuh jgk tuh.

    ReplyDelete
  27. tsk tsk..comeynya budak ni.. takpe, botak2 pun kompem maintain hensem. saya dulu pun tak penah dengar istilah cukur bantal. masa aiman dulu tak ada rasanya. yg no.2 ni awal2 haritu dapat frontal baldness..tang lain semua ada rambut.. mcmana tu?? last2 cukur botak terus hahaha..

    ReplyDelete
  28. anak aku dulu dua2 cukur bantal
    aku biar je.. agak2 semua dah tumbuh nanti, trim jer sket bagi sama

    ReplyDelete
  29. lamabt skit le rambu belakang tu tumbuh
    sebab heols baring tu...

    nanti lelama ok lah rambut tu...

    macam my doter dulu lah...
    iols ingat pun sheols akan botak gitu
    dah le rambut halus n nipis bila tumbuh
    lelama ok jahhhh!

    ReplyDelete
  30. memang cukur bantal tu doc... takde masalah nanti rambut tu akan tumbuh sekata, anak2 akak dulu pun sumo macam tu

    botak pun encem ..takpe...

    ReplyDelete
  31. don't worrylah..nti dia tumbuh..bubuh baby oil selalu..mmg cukur bantal mcm tu..

    ReplyDelete
  32. Alaa..cutenye sikecik ni...gigit kang br tau..huhu

    Takpe laa...nnt die tumbuh sendiri..jgn susah ati...^^

    ReplyDelete
  33. biasanya bila dah start meniarap rambut tu akan sama...
    jangan risau..

    ReplyDelete
  34. alahai comelnyer anak akak..
    anak kami pun rambut belakang tumbuh sikit je,
    ada org kata perkara yg sama juga..
    tapi lama2 akan elok seperti rambut biasa..
    yg penting comel..:)

    ReplyDelete
  35. cukur bantal, anak cik yang lelaki pun rambut cam tu masa kecik. dah besar okey je. ala tak pelah rambut orang kaya-kayakan cam tu.

    ReplyDelete
  36. Itu istilah org kampung..jgn risau..nanti dia tumbuh sekata..anak buah saya semua mcm tu..

    ReplyDelete
  37. pic last tue yg paling cumil...mahal pic tue kan, doc..

    ReplyDelete
  38. Normal lah tu. Budak yg tak boleh duduk lagi. Bila dia duduk rambut akan pjg sekata.
    Jgn risau hensem tetap hensem.

    ReplyDelete
  39. nak cuba gesel bantal pada dagu lah....

    ReplyDelete
  40. org utara plak cakap "makan bantal" nt bila dia dah boleh beralih, boleh meniarap.. rambut cepat tumbuh sebab dah xbaring sepanjang masa..kata org2 tua sini la

    ReplyDelete
  41. kalo sebelah pantai timo kami panggil 'makan bantal' maknenye bantal tu makan lapo kemudian dia makan rambut hahaha...kelako kan..tapi pe2 pun anak2 No mmg sume macam tu..walopon No tidokan mereka meniarap..tapi seingat No bile mereka dah pandai meniarap baru rambut belakang akan tumbuh balik..

    eh eh, bile bace komen SOFYA kat atas lebih kuranh la plak...hihihi...so DD jangan risau ye coz Zayyan tetap hencem hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...