Wednesday, August 24, 2011

Tak Payah Buang Masa Pegi Bank

Orang lain tukar duit raya kat bank.
Aku tukar kat McD, kat tol.  ~haha.
Beli sundae $9, hulur not $50......bayar tol $ 1.30, hulur not $50.30..
So far so good hasil tukaran aku. Menjelang Isnin depan, dah siap sedia lah koleksi duit raya kecik..keh keh keh..

Apa yang penting???
Bukan sampul duit yg vogue..bukan duit yang baru (duit baru kalau nilai nya $1 pun tak best..keh keh keh)
Yang penting nilai $$ nya..  :)

ps:
-buat adik ipar aku Ajib, tahun ni lu tak dapat duit raya ya..haha
-buat adik ipar aku Nabila, tahun ni adik masih dapat duit raya..:P

54 comments:

  1. Entah kenapa kakcik tak suka sampul yang berbentuk (bergambar) duit tu.

    Sebenarnya, kakcik lebih senang bagi duit tanpa sampul walaupun nilai kecil - jadi tidak banyak sampah bersepah. :)

    ReplyDelete
  2. ooo bijak bijak, cik ina tukar kat opis.dorang banyak duit petty cash. kalau suruh dorang tukar kat bank pun boleh cakap je berapa nak. merah ngan hijau tu mesti tuk saudara terdekatkan.

    ReplyDelete
  3. tahun ni tak bagi duit raya..boleh ke?

    ReplyDelete
  4. duit raya tahun lepas pun masih ada...
    legaaaaaaaa....

    ReplyDelete
  5. tukar kat bank pon tak dapat duit baru gak (RM 5)

    tapi singgit2 tu dpt la baru...sebbaik bank sebelah opis je...kalau jauh2...buat style daddy ziyyad jugak la :)

    ReplyDelete
  6. bijak...bijak
    tapi mesti kena sumpah
    dgn cashier tu kan....hihi

    ReplyDelete
  7. camana doc..lalu tol guna TnG..
    kalau dikedai pulak asek tanya kita..ada duit kecik..

    ReplyDelete
  8. pandainya....
    senang nak menukar tanpa perlu beraturkan?

    ReplyDelete
  9. duit baru siok cium bau bank tu..hahahhaha

    ReplyDelete
  10. betul laa kan nilai note RM tuh baru ke lama ker sama jer.. yang penting nilai tuh mesti lebih baru laa bestkan.. :)

    ReplyDelete
  11. tahun ni saya bagi telurv rebus je~~keh keh~~

    ReplyDelete
  12. wahhh bijak betol...semalam g bank orang beratur sampai luor..duit singgit abesss...tukar ngan doktor la..hehehe:P

    ReplyDelete
  13. betul tu.. saper nak tukar dgn kak liza. ada RM50 duit not RM1. memang selalu kumpul pun sebab prepare untuk belanja sekolah anak lepas raya nanti.

    ReplyDelete
  14. bijak la, doc...berfikir di luar kotak kan...:-)

    ReplyDelete
  15. kehkehkeh kita punya pemikiran sama...hahahahaha

    ReplyDelete
  16. ooooooo...doc le yg buat makcik angin berbaris lame kt tol tu....huhuhuhhhhuhu....jenuh menunggu kire duit...hahhahahahha...camne kalo die bg baki duit syiling...naya x naya la ....huhuhuhu....

    ReplyDelete
  17. bagus juga tu.. tp sbb org kita ni suka serba serbi baru time raya, makanya sanggup jugalah beratoq kat bank dok tukar duit baru yg nilainya tetap sama dgn duit lama tu.. he..he.. akak pun one of them.. tp nasib baik adik keje bank.. so dptlah tukar duit raya tanpa perlu beratur..

    ReplyDelete
  18. i blom tuka lagi.....ada last day ke nak tuka duit raya ni?

    ReplyDelete
  19. japgi nak lalu tol NPE bayo singgit guna rm50 lah!

    ReplyDelete
  20. amboi .. senangnya dia tukor duit. hihi.

    ReplyDelete
  21. Kakak tak tukar pun doc. Semua hubby kakak uruskan. Kalau bagi budak beraya pun tak guna sampul duit. Sebab pernah tersalah bagi utk org tua-tua terbagi pada budak dtg beraya...

    ReplyDelete
  22. duit bentok kipas tu selalu kena tag dalam facebook...

    ReplyDelete
  23. duit raya sorg 5 kupang ja tahun ni..hehehe...

    ReplyDelete
  24. weih weih..gua student lagi..still ade portion k..

    ReplyDelete
  25. tahun ni semua duit lama jer, bank kedekut cuma bagi kat puak2 diaorang je...

    ReplyDelete
  26. baguslah idea ni.. harus guna tahun depan...

    ReplyDelete
  27. saya menggunakan khidmat kekanda yg bekerja BM RHB..huhuhuhu

    ReplyDelete
  28. Hehehe..penah jugak guna taktik ni tahun lepas...tp tahun ni,ada org tolong tukarkan...heheh

    ReplyDelete
  29. Kenape PS tu rase kejam jer. hi...hi...hi....

    ReplyDelete
  30. aku suka bau duit raya baru...rasa nak makan jer...haha!!

    ReplyDelete
  31. mesti Ajib dah keja kan? haha..

    tahun ni zie plak yg memberi duit raya..hehehe

    ReplyDelete
  32. tahun ni dah tak keje..
    takde duit raya utk anak buah..
    aci tak??



    ppsstt - jngn bgtau kaklong muahahaha!!

    ReplyDelete
  33. Bila Ate bau duit baru, macam terasa kaya jer :) sbb tu Ate suka tukar di Bank Negara.

    ReplyDelete
  34. ayu tukar awal2...
    maklumlah... anak saudara ramai..

    ReplyDelete
  35. macam tu plak yea... haha

    kita baki duit raya tahun lepas ada lagi... =) ~

    ReplyDelete
  36. tahun ni duit raya akan berkurang dr tahun lepas sebab harga barang nak buat kuih raya naik... heheee...

    ReplyDelete
  37. wahhh lumayan

    td sy bratur panjang nak tuko duit.

    duit raya baru bau dia lagi best! :)

    ReplyDelete
  38. waaaaa....idea yang hebat sekali..kenapa tak pernah fikir????

    ReplyDelete
  39. boleh hulur sekeping dua secara online tak? hahah..

    ReplyDelete
  40. nk jawab komen kat sini. RM39.90 tu termasuk nasik dan sirap bandung utk 2 orang. Except for the soft shell crab sbb yg tu i add on.

    ReplyDelete
  41. yeay2!!!dpt duit raya!! bila plak nak merasa banteh nye duit raya ni??hahaha

    ReplyDelete
  42. tu termasuk utk aku punya skali?
    warna merah 5 keping pun oke ;p

    ReplyDelete
  43. my wife tukar kat kedai runcit je

    ReplyDelete
  44. DZ, saya kirim ngan adik ipar sebab die keje bank.. tak yah susah2 beratur.. hehheee.. tapi saya rasa bergantung pada bank jugak.. kalau ikut pengalaman pernah tukar duit kat hong leong bank, mmg tak yah beratur sebab tak ramai orang.. tapi kalau pegi cimb atau maybank, jenuh le menunggu..

    ReplyDelete
  45. me nak duit baru, keras sket masuk dlm sampul :p hehehehe

    ReplyDelete
  46. wah wah wah...baeeeek punya haha

    ReplyDelete
  47. bijak..bijak..

    anak saper ni?? hehhee

    ReplyDelete
  48. Ko main tipu bro....aku ari tu nak beli paper hulur 50, mamat tu pandang semacam sampai nak terkeluar bijik mata, macam la aku ni dah rogol adik dia...tak berani aku nak buat dah...hehehhe

    ReplyDelete
  49. hem.

    tahun ni secara rasminya saya x dpt duit raya.

    oh. dan secara rasminya kene memberi duit raya.

    ohhhhhhh.

    seringgit je i mampu. sekian.

    ReplyDelete
  50. tengok duit itu, baru teringat yang ai belum masukkan ke dalam sampul lagi.. :(

    ReplyDelete
  51. haha.. tactic kita serupa la doc..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...