Tuesday, August 16, 2011

Petani Jaya

Hari tu aku ada menulis tentang hidroponik, kat sini.

Memang betul -betul mudah. Betul betul 3 T. Lepas ditanam benih sawi hari tu, lebih kurang 3-4 minggu kemudiannya, dah nampak hasil. Tak perlu buat apa pun, tinggalkan aja...aku balik rumah aku pun hujung minggu aja. Last week balik dah gemok sayur sawi ni  :)
wife aku ingatkan dia tanam sawi biasa, rupa rupanya sawi batang putih. Rangup!


Nampaknya, telahan dokter singa bahawa jangan hot hot ciken shit, tak menjadi. ekekeke..Insya Allah setelah percubaan pertama ini berjaya dengan mabeles nya, aku akan beli lagi tapak hidroponik ni..nak tanam segala macam sayur yang boleh ditanam.

Sementara itu, di rumah mertua aku :


Tu dia anak pokok durian Musang King. Lepas tanam ni, boleh lah makan durian raja musang ni FOC....tapi kena tunggu bertahun tahun lah dulu ! ~haha


43 comments:

  1. wah....
    musang king tu memang kena tunggu le yer..=)

    ReplyDelete
  2. Wahhhh..... kakak salutelah dgn your mrs. Betul dia dah berjaya!! nampak subur betul.

    Musang king tu kakak tak kisah sangat tapi sayur sawi tu amat berbaloi. Fresh...:)

    ReplyDelete
  3. durian tu tunggu zayyan sekolah la jawabnya~keh keh~~

    ReplyDelete
  4. assalam doktor..baru2 acik pindah keje di sini dulu tahun 2006,memang ramai orang datang cari dan nak beli pokok ni..jabatan kan jual RM3.00 je sepokok..masa tu macam goreng pisang panas..

    ReplyDelete
  5. syabas tak hot hot ciken shit!!

    :)

    ReplyDelete
  6. yuk!
    bersama tanam sayur sendiri..
    lepas ni aku nk tanan sawi batang putih gak la.. asek2 bayam & kailan jek.. :p

    ReplyDelete
  7. sejuk tangan u olls ni. i tak leh nak bercucuk tanam.

    ReplyDelete
  8. ar..... boleh la tumpang makan musang king lepas ni... muhahahahaha

    ReplyDelete
  9. Sayur tu buat tumis air pun sedap . :)

    ReplyDelete
  10. wah peladang jaya nih..jaya sungguh

    ReplyDelete
  11. tumpang suka.. sekarang ni saya dah tak sempat berkebun(*alasan*)

    ReplyDelete
  12. bagus3...nasib baik tak togel kan....!~heheheh~

    ReplyDelete
  13. jemput aku utk merasa buah sulung musang king nanti!

    ReplyDelete
  14. boleh la ajak kita makan musang king..lepas ni mommy d z boleh berniaga sayour mayur la..hehe..gemok2 semuanya..sehattttt..:P

    ReplyDelete
  15. Senang laa nak makan sayur boleh petik jerk.. :)

    ReplyDelete
  16. betul2 menjadik yek..tgh mencari mood jugak utk menanam hatta menanam serai, daun pandan dahulu...

    mencarik masa tuh yg lebih penting sbnrnya .

    ReplyDelete
  17. bagusnya.. subur betul.. senang nak masak kan.. petik2 depan rumah aje.. bertahun dulu pernah juga tanam sayur dalam bekas dalam tu.. tp lepas tu tak teruskan pula..he..he..

    ReplyDelete
  18. kalau tanam mcm tu..sayur tu x berape sedap ler...hehehhehhehehe....
    tu pandangan makcik jer....hehehehhe......

    ReplyDelete
  19. sejuk tangan daddy, tanaman menjadi...

    mesti bangga kan makan hasil tangan sendiri :)

    ReplyDelete
  20. musang king yg mahal tu..akan datang? tanaman dlm kotak jimat ruang dan mudah hmm

    ReplyDelete
  21. ini mcm wa pun nak boli gak la nanti tapak tu..

    ReplyDelete
  22. zie tanam ape2 mesti kiok gak akhirnya..aa, hidroponik nak try lahh...

    ReplyDelete
  23. ehh .. betul la .. senang ka.. rasanya nak try la.. sy pun malas nak jaga.. durian tu .. ingat dh bercucu la kot baru boleh rasa...hehe

    ReplyDelete
  24. sebab dah biasa makan sayur yg tanam atas tanah, bagi akak sedap lagi sayur yg ditanam tu

    dulu pernah juga tanam sayur hidroponik ni

    musang king tu memang bertahun lah baru merasa!!

    ReplyDelete
  25. salam perkenalan daddy ziyyad.. =)

    ReplyDelete
  26. ehehheheh

    kene tunggu 15 tahun lagi doc utk rase hasilnya. nanti daoube Z yang merase neh. bagus tanam dari skrang!

    ReplyDelete
  27. Kalu dah peminat tegar durian, Kak Azie bertongkat pun masih sanggup nak tunggu durian Musang King tuh..!

    betul... ini azam yang bukan hot hot chiken shit!


    Ramadhan: Nuzul Quran “bacalah...”

    ReplyDelete
  28. assalamualaikum doktor.
    aduh..
    rindu nak singgah blog ini..
    lama tak singgah sbb sibuk dgn perniagaan sendiri.......

    agak2 sawi tu, kalau tolak kat kedai saya, sebakul ada tak?
    heheheheh, gurau

    ReplyDelete
  29. teringat kat abah saya.. dulu suka betul tanam sayur hidroponik ni.. sampai tak termakan sayur bayam tu..

    ReplyDelete
  30. tembikai pun boleh, serius! menarik ni! (tanda seruan banyak tanda excited)

    ReplyDelete
  31. xpayah la nak beli durian pasni...tp lama tue kena tunggu...hahahhaah

    ReplyDelete
  32. kne tungu berapa puluh tahun baru nak rasa raja musang tue, doc...hehehheeeee

    ReplyDelete
  33. peh tunggu dpt cucu gaknya baru dapat mkn musang king tu,mana nak cari set hidroponik tu? mahal tk?

    ReplyDelete
  34. wahhhhhh musang king .....lepas ni kaya ..

    ReplyDelete
  35. bravo..!
    tu baru pokok sawi..
    ada byk lagi sayuran yg lain kan..
    bagus..bagus..

    adik ipar kita pun ada buat gak..kat kg

    ReplyDelete
  36. mana nak cari hidroponik tu ye...

    ReplyDelete
  37. goreng pun sodap sayur tu, hai bilalah cik ina nak dapatkan benda tu boleh dapat makan sayur fresh.

    ReplyDelete
  38. amboi, sihatnye sayur....hahah see the hand yang 'menanam' lah kan? makcik pernah buat cara ni > 10 yrs ago, tapi tak secanik tu...that's why i say, 'see the hand'

    ReplyDelete
  39. aduhai.. macam dah terpengaruh ni.. hehe..

    ReplyDelete
  40. moga sempat merasa durian tu.. tanam sayur sendiri jimat banyak. masalahnya kak liza je yg makan sayur. anak2 semua terpengaruh dgn hubby tak berapa mkn sayur.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...