Thursday, August 4, 2011

Esok aku bermusafir, kena buka puasa tak? :P

Esok petang Insya Allah aku nak balik JB, rumah mak ayah.
Dekat JB jugak, ada rumah pak mak sedara aku. Bila bercakap pasal mereka, musti aku teringat style family Pakngah aku.

-Stail family dia ialah, amat amat jarang makan nasi lauk ketika buka, selalunya makan mee(tak kiralah mee goreng, mee sup, mee tiau, mee kari, mee rebus, macam macam mee lah). Bila time sahur baru mereka makan nasik. Kiranya lauk tu dimasak dan di makan sekali aja lah, time sahur.
aku recycle balik gambar entri dulu. Haha. Best jugak buka makan mee rebus tulang.

Aku heran sebab stail mak ayah aku pulak, buka musti makan nasik lauk. Time sahur pulak makan mee/roti. Haha.
pun recycle gambar entri lama. Aku mengidam nak makan roti bakar Haipeng, Kemaman! Haha


Yang penting, puasa tahun ni aku tak kisah stail yang mana satu, sebab buka atau sahur, aku tetap tak akan makan nasik. Haha.

Stail family korang macam mana?

54 comments:

  1. hoih~~mi rebus tulang~~saya da bersara makan gearbox~takut~keh keh~~

    ReplyDelete
  2. roti bakar.... my peberet!

    selamat balik kampung ye DZ
    moga selamat pergi dan balik

    ReplyDelete
  3. Kakak mesti nak makan nasi walau anak-anak biasanya lebih suka yg lain-lain. Sahur pun makan nasi lagi. Heh... betul-betul typical asia kakak nie doc...

    ReplyDelete
  4. Salam


    Kat umah tu , berbuka dan sahur wajib kena ada nasi ....



    dah tak tau dah nak masak lauk apa petang nie :(

    ReplyDelete
  5. mee rebus tulang tu ngancem..

    samalah sgn sy kalau buka agak kurang nasik berlauk..kalau ya pon nk mkn nasik putih lauknya misti spesel cam pari bakar ke,ayam penyet ke atau ayam tandoori..

    sahur lak belasah je apa-apa..kdgn nasi goreng, kdg nasi ngn lauk x abis waktu buka,kdg roti..

    ReplyDelete
  6. Kakcik masih tertanya2 status keHALALan Haipeng Kopitiam tu!

    ReplyDelete
  7. saya musti ada nasi baik masa berbuka atau bersahur, kalau tak sikit banyak .. maklum perut orang veteran !

    ReplyDelete
  8. aku lak buka ke sahur ke kena ada nasik..almaklumlah tekak melayu katakan..kehkeh...

    mee rebus tulang ko tu buat aku tensen tau!!

    ReplyDelete
  9. saya buka mesti nasi/mee sekali sekala pun boleh..sahur je mkn kurma 2 biji dgn segelas milo..ok tak doc?

    ReplyDelete
  10. ayah saya mmg takkan sentuh nasi selagi belum habis terawih dan sahur hanya mkn roti cicah nes panas aje

    saya adik beradik, mak dan menantu tak buleh hanya pandang lauk saje, harus la terus ngap. lapar wooooo

    hehehe

    ReplyDelete
  11. tgh diet nasi yer doc.. akak pun berhajat juga nak buat mcm tu.. tp tak kesampaian.. asyik berselera aje tgk nasi..

    ReplyDelete
  12. kami sahur makan nasi goreng mlm tadi daaa.....heheh

    ReplyDelete
  13. nasi tetap menjadi keutamaan tp menu sampingan lain biasanya memang ada..cth laksa, pecal dll.

    eh! terkomen byk plaks.. :D

    ReplyDelete
  14. ikut mood..kadang makan nasi..kadang bantai roti je
    selamat berpuasa =)

    ReplyDelete
  15. kalau buka macam2 ada...so ikut perut masing2 nk makan nasi lg ke tak,sahur tetaplah mkn nasi...ala musafir kejap je tu tak kan nak yang yuk kot :P

    ReplyDelete
  16. nasi..dulu kini dan selamanya heheehheee

    ReplyDelete
  17. buka nasi.. sahur pun nasi.. sesekali je tukar stail lain.

    ReplyDelete
  18. hehheheh..kite tekak jawa..so kene mkn nasik..heheh..tp konon2 nak diet bln pose ni..tp xtau la kan..heheh

    ReplyDelete
  19. diet ka?...mesti slim melim pasni..
    akak buka puasa tak kisah tapi sahur mesti ada nasi.

    ReplyDelete
  20. selamat bercuti ye..!
    bestnya blk berbuka ngan mak ayah..

    style family kita skrg pulak...
    walau ada mee ke ape ke..tetap gak le ada nasi..! hehhehe

    tapi kalau sahur..mmg makan nasi cuma tak byk lauk le.. sikit2 jek..

    ReplyDelete
  21. bukak posa wajib makan nasik.. sahur pun nasik -kdg2 roti/..

    macam2 style kan..

    ReplyDelete
  22. kalau ikut stail family, nasik cuma makan time sahur...

    tapi bila dah berkahwin ni suami nak makn nasi time buka, jadi kenala masak nasi berlauk! ^_^

    ReplyDelete
  23. CA... bukan ... nasi ..

    sahur ... ikut rasa.....

    ReplyDelete
  24. rumah akak lak bila buka, ada nasi dan ada food lain. sahur, nasik.

    ReplyDelete
  25. pesal xmkn nasi..diet ker?
    wa ikut apa tekak nak mkn..nasi ke bkn nasi ker..

    ReplyDelete
  26. Sallam Ramadhan dan selamat berpuasa Dr Daddy Ziyyad,

    Selamat balik kampung,
    Hati2 memandu selamat pergi dan kembali,

    Best juga kalau berbuka dengan mee..
    mee goreng paling best, mudah memasak.

    ReplyDelete
  27. mak ayah saya pon berbuka ngan mee dan seangkatan..nasi for sahur only..

    selamat pose..dok keta aircond, x yah buka pose..b

    ReplyDelete
  28. apa lagi...?

    gunakan lah keistimewaan musafir tu...!

    haha!

    ReplyDelete
  29. saya pulak sebat apa yg ada..
    kalau roti ye roti
    kalau kuih ye kuih
    tak memilig sgt
    ahha~

    ReplyDelete
  30. berbuka jer makan nasik.. sahur jarang la..makan roti , kurma n minum air..

    ReplyDelete
  31. erm.

    saya buke n sahur makan ape je yg ada sbb sume mak sediakan. kekekekkee

    ReplyDelete
  32. cess.... naik unta ker, lalu padang pasir ker??? hehehheheh kalau macam tu, mungkin tak payah puasa..

    ker sebabb tengok gambar tu, terus bergerak2 halkum tu hehehehe

    ReplyDelete
  33. selamat balik kg doc, hati2 di jalanraya

    doc... musafir di zaman moden ni, takyah la tak poso lak.... sanggup ke berenti makan kat R&R tu, takut nanti naik van jenazah sampai JB

    ReplyDelete
  34. dekat je kan... bukan sampai terlepas waktu berbuka pun.. lagipun naik kete beraircond. sejuk je..

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. selamat bermusafir laa ye...

    rumah sy wajib nasi skali sehari...kalo tak lembik laa cik hubby..huhuhu...^_^

    ReplyDelete
  37. Selamat bermusafir laa yer.. sedapnyaa tgk sup tulang tuh.. adess.. :)

    ReplyDelete
  38. arwah mak aku dulu.. jam buka mmg tak makan nasik. juadah berkonsepkan mee@bihun@k.tiaw + kuih muih. ayah dah balik terawih baru makan nasi. sape yg nak makan nasi la....

    sekarang ni, keluarga sendiri sukati aku nk sediakan apa jenis juadah berbuka hihihi!! ikut en. suami, memang suka berbuka nasi. tapi sebbaik dia jenis tak memilih. makan je apa yg dah disediakan.

    ReplyDelete
  39. family munna wajib ada nasi berbuka dan bersahur....

    ReplyDelete
  40. Best gak ek. Sekali sekale makan roti bakar. Untuk menu berbuka puase.

    ReplyDelete
  41. cam family sy jugak berbuka mesti ada nasi even buat mee or bubur sekali, tapi sebelah mak mertua kalau dah buat mee sup, nasi mmg tak masak dah

    ReplyDelete
  42. betul ke tu mee rebus udang?? mak aihhh .. menggoda habis!!

    ReplyDelete
  43. buka puasa & sahur...dua2 kena ada nasi. mmg tak leh nak diet.

    ReplyDelete
  44. Selamat bermusafir DZ..

    tak boleh kalau xmkn nasi..xtau kenapa?
    perut ni asyik mintak nasi je..agaknya sy org kampung.mcm tu la kot.
    ngeeee :D

    ReplyDelete
  45. wahhhhh x makan nasik doc??


    DIETTTTT kaaaa???

    ReplyDelete
  46. kat rumah cik ina nasi bukan menu wajib berbuka atau sahur. mee sup, kueh teow goreng, atau bihun goreng menu utama.

    ReplyDelete
  47. assalam doc..stail acik sorang..buka dan sahur tak makan nasi..kalau yang hero 4 orang tu..nasi sahur dan buka.

    ReplyDelete
  48. berbuka ngan makanan gerai ramadhan (memang x sempat masak nye.. sampai umah dh kul 7) sahur kalau rajin masak apa2 masakan panas kalau tak rajin susu panas je la

    ReplyDelete
  49. Selamat pulang ke hometown..
    Drive kefuli hokeh.. :)

    Stail family saya plak sahur ngn berbuka dedua makan nasik...tp sahur lauknye kena ade telo masin la..baru ade selera..kihkih

    ReplyDelete
  50. i mmg tak makan nasi time buka. macam ada allergic je.tp bila sahur.....berpinggan-pinggan i makan.now, my husband pun dah terikut cara i makan, sbb tu dia da kurus!

    ReplyDelete
  51. harap2 tak naik 4 kg lah lepas balik sini. hahahaa!!!

    ReplyDelete
  52. mee rebus tulang tu amat menguja keimanan, ada tak cara nak makan puas puas tanpa di risaukan tentang cholesterol?

    ReplyDelete
  53. kami tetap puasa klo jalan jaoh..ala naik kete deee bukan jalan kaki haha..

    eh eh, No org trg pun belum prnah makan roti kat haipeng tuh tp AbgLan mmg sll la klo p inspection sana huhu...sedaaaaap katanya..

    abg sulong No makan kue je time berbuka..makan nasik time menyaho kot..entah la No pun tak tahu hehe..

    teruskan usaha anda ya DD..No nak tengok WAJAH dan GAYA baru time raye nnt hehehehe...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...