Monday, August 1, 2011

Azam Ramadhan 2011

Selamat Menjalani Ibadah Puasa...


Antara benda benda baru yang aku tempuh pada Ramadhan tahun ini, dan cabaran yang aku nak laksanakan:

1- Tukang announce tarikh permulaan puasa ialah orang baru! Laju aja cakap. Tak feeling lah..ekekeke

2- Kali ini aku berpuasa dengan adanya dua orang anak.

3- Kali ini aku nak betul betul berdiet time bulan puasa  setelah gagal entah berapa kali  . :P
    Sebagai permulaan, pagi tadi aku hanya bersahur cereal + milo O sahaja. Complex carbohydrate macam cereal, bijian, roti gandum ni semua ialah slowly digestible food. So boleh bertahan sampai 6-8 jam.

4- Pecah rekod, semalam 30 Syaaban, aku dah belanja baju raya awal awal untuk dua orang anak aku.Kos belanja baju raya anak anak dah melebihi kos buat baju melayu + baju raya mommy & daddy. So kena gigih bekerja sebab baju raya yang lain untuk aku & mommy belum beli lagi! Haha..

5- Tahun ini, nak try solat terawih di Masjid Besi & Masjid Putra, Putrajaya.

6- Semoga sempat khatam 30 juzuk. Tahun lepas dah raya ke 10, baru aku khatam..ekekekeke...

7 - Cuba hadiri(kalau jadi) gathering buka puasa geng bloggerz. :P

41 comments:

  1. baju budak memang mahal kemain!

    ReplyDelete
  2. tahon depan puasa dengan tiga anak... mungkin....?

    ReplyDelete
  3. aku belum beli selai pun baju bajan raya anak2...

    ReplyDelete
  4. Bujal X - selai seluar pun dah RM70. ~pengsan~

    ReplyDelete
  5. alien - mengelakkan kesesakan di saat akhir..ekekekeke

    ReplyDelete
  6. gedek - tak mungkinnnnnnnnn pakcik...tak mungkin...ekekekeke

    ReplyDelete
  7. harap tercapailah ye.. tapi semalam masa announce mmg tak feel pun.. dah pencen kot pakcik tu..

    ReplyDelete
  8. salam ramadhan utk doktor sklrg..
    ayu ambil kesempatan nak mohon kemaafan andai spjgn persahabatan y terjalin ayu terkasar bahasa penulisan ya...

    PS: semoga apa yang doktor rancang ke arah kebaikan diatas, berjalan dgn sempurna..amin

    doktor... kedai tak niaga, ayu jual di bazar jer

    ReplyDelete
  9. Makcik belum beli mahupun tempah pakaian raya untuk anak2! :(

    ReplyDelete
  10. syabasssss....sy ni khatam ntah tak ek...heheheh...doc join contest sy...sbb doc dah sekali jd tukang komen yg 1st...heheheh

    ReplyDelete
  11. selamat berpuasa doc sekeluarga

    akak pun beli baju tuk anak2 semalam, tiga anak remaja... lari budget

    betul la doc... tak ade suspen langsung, laju semacam je uncle tu umumkan

    moga hajat yg baik2 tu akan berjalan lancar

    ReplyDelete
  12. Doc sekeluarga selamat menjalani ibadah puasa. semoga lepas puasa dapat berat badan yang diidamkan.beli awal bagus, dapat mengelakkan kesesakan hujung puasa nanti.

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah..!! azam yg baik..
    semoga impian terlaksana..

    selamat berpuasa ye daddy & mummy ziyyad..!

    kita pun belum beli lagi baju anak2.. tapi rasanya akan lari bajet jugaklah..hehehe..
    sib baik dpt bonus dari co...walaupun tak byk.. tapi dpt le membantu serba-sedikit..

    best ni..gather2 ngan blogger

    ReplyDelete
  14. Azam yg no 6 tu paling mahal.. jarang orang muda sekarang bercerita hal ni kalo bulan pose.. Biasa dengar.. seperti diet, belanja raya.. ala.. hal2 dunia la..

    ReplyDelete
  15. Semoga berjaya khatam 30 juzuk pada tahun ini doc. Adik ipar saya masa keja spital gomen, masuk pose ke 20 jer amik cuti 4 @ 5 hari khusus tuk pulun nak khatam. Sejak keja swasta susah skit.. Tapi org lelaki tak payah cam org 'pompuan' ada 'cuti- cuti' :)

    ReplyDelete
  16. assalam doc..selamat berpuasa..kalau buka puasa memang susah la doc..ibu2 ni banyak kerja nakb uat waktu buka puasa tu..

    ReplyDelete
  17. saya pun baru je beli baju raya anak ngan diri sendiri weekend baru ni..baju raya suami je belum jumpa size..

    org baru yg announce tu kejap je kan..my husband pun kata..eh..tu je..apsal tak best..nak engku ngah..hahaha..

    ReplyDelete
  18. salam DZ...

    selamat berpuasa hoccay!
    iols doakan moga uols berjaya kat no 3, 5, 6, 7 tu ye...

    yg no 4 - pun iols buat semalam jugak!

    ReplyDelete
  19. salam ramadan, maaf zahir dan batin dan selamat berjaya dalam perjuangan mencapai azam :)

    ReplyDelete
  20. semoga azam2 tu semua tercapai.. InsyaAllah.. akak pun baju anak2 dah separuh setel.. baju mama & ayah tak start beli pun lagi..

    ReplyDelete
  21. salam ramadhan doc,

    moga-moga dipermudahkan jalan utk menghabiskan baca quran hingga 30 juzuk. chayyiok!

    ReplyDelete
  22. akak pun dah beli baju raya bebudak ni..tinggal nak beli baju melayu n baju kurung aje lagi. anyway salam ramadhan n selamat berpuasa dari akak sekeluarga

    ReplyDelete
  23. makcik berazam mengurangkan lebihan inci di pinggang nih......

    ReplyDelete
  24. kan..laju cam nak kejar apa je tuan syed daniel tu bt pengumuman..xde feeling2 suspen mcm pan engku la...tp apakan daya..pak engku dah pencen

    ReplyDelete
  25. ai sokong point yg last tu. amacam? bila? bila?

    ReplyDelete
  26. yg no 1 tu.. betul la tak feeling, rasa tak sama kan dgn dulu2..

    ReplyDelete
  27. kalo de buke pose geng blogger gtau saya. haha. sy x penah join. :p

    ReplyDelete
  28. Mesti yg best sekali berbuka puasa dan bersahur Zayyan turut sama selain Ziyyad dah pandai memilih makanan di bazar ramadhan....

    ReplyDelete
  29. tue sekali dgn baju raya haji ke, doc hehehehee

    ReplyDelete
  30. hi..hi..hi... memang betul harga baju anak2 mengalahkan harga baju mak die orang.

    ReplyDelete
  31. Selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak yg mulia. Semoga tercapai cita2 kita nak kuruskan badan. Antara cara2nya ialah:

    1. Jgn ke bazaar Ramadhan.
    2. Jgn asyik balik kampung aje.

    Selera tak tertahan2...

    Kat sini panas gila. Nasib baik cuti hari ini.

    ReplyDelete
  32. Selamat ber azam...semoga berjaya dgn jayanya

    ReplyDelete
  33. alhamdulillah.No doakan semoga impian DD terlaksana hendaknya..amiiiin...

    ReplyDelete
  34. salam ramadhan daddy zZ!


    yep. agree dgn GB.
    point no. 7. nak ler join!

    :D

    ReplyDelete
  35. salam ramadhan abg doc ittewww..

    ReplyDelete
  36. kak liza doakan moga semua azam tercapai. kena kuatkan semangat & disiplin.. eceh.. semangat nii.

    ReplyDelete
  37. selamat berpuasa. saya sahur makan oat, pon tahan lah perut sampai ke pukul 3. tapi pukul 4 dah grukk grekk perut menggerudi.hahaa

    ReplyDelete
  38. SEMOGA AZAM RAMADHAN TU BERJAYA DI TUNAIKAN...

    ReplyDelete
  39. aku jugak la yg belum shopping lagi...huhu...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...