Monday, August 8, 2011

Air Yg Tenang Jgn Disangka Takde Buaya, Pagi-pagi buta, Jangan Sangka Takde Speed trap !

Alhamdullilah, aku sekeluarga dah selamat sampai. Bercuti di JB hujung minggu. Sampai klinik pukul 8.45am tadi.
Bertolak dari JB pukul 6.15am.

Jangan sangka pagi2 buta takde speed trap!
Hampeh..
Berderet bersusun kereta kena saman, dekat area Sg Bemban, Melaka (PLUS highway).
Seumur hidup aku pakai PLUS ulang alik JB -KL, tak pernah nampak ada speed trap kat area ni.

Aku bawak laju sikit, ~ 140-150km/h dari pukul 6.15 sampai 7.15am.
Nasib baik lepas tu tergerak hati nak bawak slow..sebab kalau tak awal sangat sampai klinik.

So, moralnya, jangan speeding after 7am. Polis tengah gigih buat speed trap. Haha..

By the way, aku sempat beli benda ni masa gi param kat rumah parents aku... ni haa rupa air katira Abu Bakar yang katanya femes kat JB tu. RM3.30 sebungkus kau! Tak dapek kat Klang tau Bujal.  :P
Campuran 8 bahan2, antaranya kismis, madu, susu, buah semangka, kurma...
Aku beli jugak doner kebab (kebab malinja) yang tak kurang femes di JB...

sebab mahal, esoknya aku beli air tebu aja. haha..lagi puas minum.





kebab malinja

50 comments:

  1. kalau akak balik kampung memang cari air katira ni, bulan puasa je ado...

    polis kan keje 24hrs, dah kerja diorangkan?
    kalau kita betul, mesti tak kena punya

    ReplyDelete
  2. wahh .. kebab. tak jumpa lagi puasa ni. boleh la cari lepas ni.

    ReplyDelete
  3. keh keh~~kemain buah semangka~~takde kaler merah pun?

    ReplyDelete
  4. Heyhh!

    tak jumpa-jumpa air katira ni....

    mana nak cari?

    ReplyDelete
  5. tak pernah minum air katira.. :((

    ReplyDelete
  6. nk bagitau ni..
    kat ELITE hiway, memang ada tok polis duk buat spead trap dlm cermin gelap kat MUFORS gallery tu.. tahun lepas en. suami g safety & health course, depa bocoq rahsia.. tetiap hari depa ada target berapa saman keluar.. cukup target depa bungkus balik. nasib2 ler sape yg kene...

    ReplyDelete
  7. ada terjumpa kat blog my fren
    cara2 buat air katira...

    kat cheras pun tak de air katira ni...
    iols nak beli
    nak buat malas!
    ekekekeke

    ReplyDelete
  8. Di param kat Padang Perbandaran MPAJ rasanya ada air katira tu, tapi mesti tak sama dengan JB punya. :)

    ReplyDelete
  9. rata2 blogger dok citer pasal air katira. nnt kalu nampak kat maner nak try beli lah

    ReplyDelete
  10. oh..balik ke JB rupanya

    kak ati tak pernah rasa air tu lagi

    rasa apa...?

    ReplyDelete
  11. Tak tahulah kenapa femes sangat air katira dia tu doc. Kakak rasa sebab madu dan kismis dia guna yg special... Tempat lain katira dia cuma ada biji selasih je yg lebih...

    ReplyDelete
  12. aper rasa air tu..macam cendol jek..hehe :P
    saya pown suker kebab..kalo g param mesti beli..roti prita tu..yang riti biasa tak gemor sangat..hehe :P

    sib baik tak kena speed trap..tak pasal-pasal awana nano tak dapat duit raya..hahahhahahhahahh :P *kidding

    ReplyDelete
  13. usah speed bila-bila masa pun kecuali dalam keadaan kecemasan.

    minum air tu tak pening ke kepala ?

    ReplyDelete
  14. teringinlah nak rasa air katira tu.. baru smlm menyebut2 air tu..

    ReplyDelete
  15. polis bt speed trap pas abes sahur..
    erhhhhhh..PARAM JB mmg siok...katira...katira..

    ReplyDelete
  16. aku biasa nampak air katira tapi tak pernah beli...mcm pelik je..sampai satu hari tu si bujal buat n3, terus aku teringin nak rasa..tapi aku tak ckp kat hubby..tetiba masa kami balik kampung kat Seremban, hubby gi beli air katira ni kat PARAM..terkezut mak..mcm tau2 je...ada chemistry tak? hehe...eh, melalut lak...
    aku rasa air katira ni mmg sedap la..tapi aku tak tau apa bahan2 dlm air tu, jadinya sekarang aku teringin giler air katira yg korang kata kat johor sedap sgt tu...
    kalau ada campuran madu, susu, kismis, kurma bagai mmg sedap la kan...
    nok, buah semangka tu buah tembikai ke nok?

    ReplyDelete
  17. KATIRAAAAAAAA.....
    ( DENGAN GAYA ZOMBIE.....)

    ReplyDelete
  18. ish..ish...byknya campuran dlm air tu..
    dah macam laici kang pulak...

    ReplyDelete
  19. sedap bagai dikata ke air khatira ni, lama dah dgr tapi rasanya susah nak cari

    ReplyDelete
  20. perhh, dah lama saya tak kena kebab malinja.. sedapp! satu tak cukup tuuuu

    ReplyDelete
  21. kebab malinja dengan padi malinja .... sama ka.... heheheh

    ReplyDelete
  22. Katira tu sedap ke....tengok cam sedap tapi tak penah rasa lagi...

    ReplyDelete
  23. kita suka minum air soya je masa2 berpuasa camni ~

    ReplyDelete
  24. sedap ke air tu... pernah dengar tapi mana la nak jumpa kat blah utara ni... kebab .. tak beli pun untuk santapan berbuka.. air tebu??? harga ok la.. puas minum...heheh

    ReplyDelete
  25. doktor.....
    aduh!!
    air katira mmg popular.....

    PS: tulah kan, kat mana2 ada jer, lagilah musim perayaan... kena hati2 memandu ya

    ReplyDelete
  26. ooo.. gitu rupanya air katira.. kebab malinja tu.. bungkusan pun dah menarik.

    ReplyDelete
  27. cian bujal.Doc tetiba cik ina jadik lapar. sedapnya air tu ngan kebab buat berbuka puasa.

    ReplyDelete
  28. air kathira kt kl ni mmg tak sama sedapnya yg kat johor..

    ReplyDelete
  29. dlu saya sengih je bila ade kete bwk laju pastu sume sangkut dkt macap ke pagoh tah polis buat speedtrap.

    kancil saya hegeh hegeh la nak sampai sana.hahaha

    ReplyDelete
  30. doc..ada singgah citarasa rinduan ke buka sana???

    ReplyDelete
  31. lupa dh rasa katira
    lama dah tak minum

    ReplyDelete
  32. teringat plak zaman dok keje kat JB.... air katira cukup femes kat johor

    ReplyDelete
  33. yg kena saman tu mungkin juga ada buaya darat.. he..he.. hati2 memandu tau..

    ReplyDelete
  34. Sedap air kaira tue;) teringin lak..hi doc,

    ReplyDelete
  35. sejak2 entry bujal hari tu, dok tanya gak kat mana ada jual kat utara ni..alih2 ada kat pasar ramadhan kat kg saya..apalagi, beli la sabtu n ahad hr tu..sedap jugak tp tak pasti la sesedap yg mcm kat atas tu..

    ReplyDelete
  36. serius tak suka air katira...kami balik johor minggu depan kot...eh, doc jb kat ne???sy bail majidee...hehehe...
    doc, kebab tu mmg glemer kan...

    ReplyDelete
  37. mmm sedapnye air katira tuuuu..No tak eprnah rasa la pla..takde ke rakyat JOHOR kat ipoh ni hehe...

    alhamdulillah, sepanjang perjalanan kami dari kb lalu gua musang ke ipoh takde speed trap abang kata..

    ReplyDelete
  38. best tak? nape x penah jumpe pun air gitu?

    ReplyDelete
  39. 1st taim dengar air katira.. sedap ker..tak penah lagik minum pun.. :)

    ReplyDelete
  40. kat melaka ada air katira gak..heheh..sedap kebab tu..heheh

    pg2 buta pon ada speed trap gak kan..ehhehe..rajin polis tu..hehehe

    ReplyDelete
  41. saye pon terdengar2 kefemesan air katira nie.

    sedap sangat ke doc?

    ReplyDelete
  42. awal pagi tu pun ada speed trap ka..orang sibuk2 nk g keje..adoooooyaii

    ReplyDelete
  43. saje je abg polis tu nk trap org...pergh hari isnin baru bertolak,mesti sayang nak tinggalkan umah emak...:P, hati2 memandu bersama keluarga...

    ReplyDelete
  44. air kathira : johor saje ada ni kan?

    ReplyDelete
  45. pernah minum sekali air ni. area gombak dulu kakak beli.tak ingat dah rasa apa :p

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...