Tuesday, July 19, 2011

Sakit Hati

"dia suda makan itu panadol 24 biji"

"mau mati ka?", aku tanya.

"bukan, dia sudah mabuk..jadi dia makan itu panadol 24biji. Dia perut suda banyak sakit sekarang".

" saya tak boleh buat apa apa. U pergi bawak dia hospital sekarang. 20 biji sudah toxic tau" , kata aku lagi.

"bukan 20, 24 biji doktor dia makan"

"ya, aku tau lah, aku cuma nak cakap 20 biji panadol dah toxic level" (aku cakap dalam hati aja) :P

Modus operandi paling biasa aku jumpa masa kerja medical ward dulu, nak bunuh diri / nak gain attention, telan panadol (paracetamol). Spesis anak gadis mengada ngada carik attention (baca: bukan nak mati, takut mati sebenarnya) cuma makan 8 biji, 10 biji aja sekaligus.

Yang hardcore memang nak mati, makan 2-3 papan panadol ( 20-30 biji). Atau utk buat kepala aku pening, buat cocktail sendiri..panadol + ubat sawan + ubat selsema + painkiller. Bengong! Aku kena kejut pukul 3 pagi semata mata nak menyelamatkan orang yang tak sayang nyawa sendiri!

Tu tak campur lagi kes minum paraquat, makan ubat gegat! ~haha

20 biji, the magic number


Fakta Yang Anda Harus Tahu Tentang Keracunan(sengaja atau tak sengaja makan) Paracetamol :

-effect paling serious ialah kesan toxic kepada hati, hepatotoxicity.

-hepatotoxicity ini bukan sebab paracetamol itu, tetapi kesan hasil metabolisme paracetamol, dipanggil
NAPQI (N-acetyl-p-benzoquinone imine).

-kesan toxic kepada hati bergantung kepada berapa banyak anda telan paracetamol sekaligus. Secara kasarnya ialah 10 gram. Sebijik paracetamol ialah 500mg. Jadi, makan 20 biji panadol sekaligus dah boleh merosakkan hati anda. Kalau gigih nak kira secara matematik (dan juga buat kes kes yang bukan adult), formula 200mg / kg berat badan digunapakai.

-Kalau cepat datang (sejurus selepas menelan), kami boleh cuba clear kan paracetamol itu dengan memberi activated charcoal. Prosedur memasukkan arang(gastric lavage) ini sangat tidak selesa. Dan memang kami buat ia secara tidak selesa (kepada spesis yang sengaja nak bunuh diri) supaya mereka sedar dan lebih menghargai nyawa selepas itu.

-Kalau dah lambat, antidote kepada NAPQI iaitu  Acetylcysteine akan diberi.
-Ikut kepada berapa banyak panadol ditelan, dan nasib anda, anda samada akan selamat tanpa kerosakan hati kekal, ataupun hati anda rosak! Sungguh tiada gunanya bila hati rosak.

45 comments:

  1. kat tempat saya dulu ade anak remaja bunuh diri minum racun tikus...meninggal di usia muda...kesian pd mak ayahnya T_____T

    ReplyDelete
  2. baring tengah jalan terus kan senang~haih~~

    *botol pakcik da sampai~

    ReplyDelete
  3. masa ayu berkampung dihospital..........
    mmg ada kes india yang makan 2 papan panadol......

    doktor mmg suspek effect kat hati kan?
    terima kasih ya doktor..
    skrang ayu makin mahir tang penyakit...

    ReplyDelete
  4. hati saya pun sakit...eh,sakit hati laa...
    hahahah..!






    dulu masa duk berjiran dengan cina,mak mentua dia minum clorox,sbb tak puas hati dengan menantu,pastu kaklonng pakat gelak dengan menantu dia,dia ckp "amak mentua punya hati tarak cukup bersih..itu pasal la dia minum colox..."hahahaha!

    ReplyDelete
  5. dr;

    sbb itu bila tgk profesion dr ni..saya x sanggup nak hadap..kesian sgt2,

    dr betul2 sanggup bangun tgh2 malam hdp patient ntahapaapa..mmg tabik dgn profesion ini..

    abg saya seorang dr..saya pernah mendengar ceritanya yang oncall back to back 48 jam lamanya..sgt kasihan :(

    ReplyDelete
  6. Org camni .. mmg sah-sah tak sayang diri. Tapi tu la .. sebagai dktor, awak kena jugak selamatkan org yg tak sayang diri sendiri ni, kan.

    ReplyDelete
  7. Bila sakit hati, sengaja cari pasal nak rosakkan hati... Dari orang simpati, terus jadi benci!

    ReplyDelete
  8. Yang tukang baca pun sakit hati gak laa.. iye laa..kena panggil on call pepagi just nak selamatkan org nak bunuh diri sendiri..tapi dah nyusahkan orang lain.. geram gak kan tapi nak wat cam na kan doc dah tugas jalan kan aje laa..

    ReplyDelete
  9. kes sayang lagi kat nyawa.. 2 bulan lepas kat a/ment saya betul2 x sayang nyawa.. Gadis CINDIA terjun dari tingkat 7 cekelepuk tepi restoran MAMAK.. Sian kat MAMAK restoran tu.. sebulan jugak sunyi sepi

    ReplyDelete
  10. doc, apa kesannya kalau minum coca cola + panadol + ubat batuk..sbb baru2 ni ada ofis mate saya cari benda tu..bila tanya dia tak nak ckp..bila siasat rupanya dia campur semua pastu minum..then lalok..

    semalam tiba2 dia tak sedar diri..kami terus hantar dia ke hospital tapi doktor ckp ada serangan jantung..haihhhh..mcm2 hal

    ReplyDelete
  11. lenkali ko suh dia terus terjun bangunan je...kan senang!!

    ReplyDelete
  12. ubat nie kekadang leh jadik racun gak klu tak kena gaya kan huhuhhhhh

    ReplyDelete
  13. telan paku tekan je kan senang?

    ReplyDelete
  14. terjun klcc jelah..kehkehkeh...

    ReplyDelete
  15. menyusahkan org lain je.....

    ReplyDelete
  16. adehhh..bahaya sungguh org tuh...

    ReplyDelete
  17. hehehhe...pk jalan singkat..yg xsingkat..

    doc..kalo mkn anti fast selalu sebab migrain mcm mana plak ye..ada efek x

    ReplyDelete
  18. hadooi........ mmg tak sayang nyawa agaknya.. pernah gak ada member kawan putus cinta dia pi minum clorox.. herm.. sampai sekarang otak meyong.

    ReplyDelete
  19. Astaga..telan panadol smpai 24bj?
    Otak dah x berfungsi kot...
    Nyusahkan orang jek..

    ReplyDelete
  20. sakit hati sapa yg tau abg doc kanns.. uhuhu

    ReplyDelete
  21. selalunya india lah kann...sikit2 bunuh diri..

    ReplyDelete
  22. menyusahkan orang nak fon ..oder .. mendalah NAPQI (N-acetyl-p-benzoquinone imine) kat farmasi.
    menyusahkan orang nak buat blood test tiap2 hari

    ReplyDelete
  23. attention seeker sungguh lah kan!
    buat keja bodoh gitu....

    kalo betul2 nak mati
    terjun jahhh dari tingkat 20
    konpem sampai bawah bersepai
    bleh terus tanam jer kan???
    hiks

    ReplyDelete
  24. lepas tu mesti refer psychiatry..ngada2 betul.. memang sakit hati..memang sekarang ramai remaja yg macam tu... paling nak marah bila gaduh ngan boyfren, pastu buat mende2 bodoh camtu..memang hangin satu badan..

    ReplyDelete
  25. Kalau kakak biarkan dia padan muka (sebabitulah kakak tak jadi doktor, hehehe...) Ta ada kerja lain konon nak bunuh diri lepas tu nak hidup pulak...

    ReplyDelete
  26. bagus info ni...selepas badang terjebak dengan radang hati...makcik lebih berhati2 dlm bab menelan ubat nih...
    dulu2 penah nk bg demam nyer pssl x g skolah,telan panadol campur coke..huhuhuhuh..keje bodoh jer......hahahahahhahha......

    ReplyDelete
  27. yg nak bunuh diri tu hati dia mmg dah rosak kot
    kalau hati dia sihat takdenye dia nak pilih bunuh diri kan
    haish
    macam2

    ReplyDelete
  28. doc kata-kata cik ina ni kalau dengar cam kasar skit bunyinya, sapa yang ada cubaan nak bunuh diri tu kalau tak mati memang buat kita hangin satu badan. menyusahkan orang namanya. alang-alang nak bunuh diri, cuba kasi makan panadol tu lebih sikit 100 biji ke.

    ada kawan cik ina ugut nak makan panadol yang banyak gara-gara tak dapat berkahwin ngan kekasih hati.

    ReplyDelete
  29. bila dah tugas tu, terpaksalah tahan rasa sakit hati dgn org yg tak tahu hargai nyawa sendiri yer doc.. thanks yer utk info yg baik ni..

    ReplyDelete
  30. ayo yo..itu macam orang pun ada ka..mmg tak sayang nyawa betul la..ayo ama ayo apa (sambil tepuk dahi)..

    ReplyDelete
  31. kalau terus meninggal takpe..haishhh!

    ReplyDelete
  32. macma pernah dengar jeh
    kes gini dulu...

    haru...depa nih maybe
    dah tak leh pk panjang kot

    ReplyDelete
  33. amboi sampai 24 bijik...apsal x up lagi..36 bijik ke....

    ReplyDelete
  34. nampak nyer lepas ni kena kurangkan pengambilan paracetamol dan pain killer

    ReplyDelete
  35. Tak suka panadol dan segala adik beradiknya!

    tak suka! Baik bawa tidor, lagi best. Bleh mimpi Aaron Aziz!

    Sebal: Bahasa Indahnya ialah Kesal...!

    ReplyDelete
  36. itu lah kalau kurang pegangan agama..
    tak pikir panjang ,nak cepat je settle,
    akhirnya apa pun tak boleh..

    ReplyDelete
  37. sy nk makan panadol sebijik pun ragu-ragu..apetah lg bnyk tu sekaligus..

    ReplyDelete
  38. kalau pening, saya makan stengah biji je.kalau makan sebiji, mcm byk sgt je.

    ReplyDelete
  39. hi dr..

    kalau hati mati.. baik bunuh diri je.hahahha

    ReplyDelete
  40. ala... kalau nak sangat mati terjun je banggunan tak menyusahkan hospital..tak yah susahkan keadaan nak selamatkan org bodoh tu ..masalhnya bukanya nak mati tapi saja nak ugut...

    ReplyDelete
  41. ish..ish..tak sayang nyawa betul...

    ReplyDelete
  42. sayangi lah nyawa.

    yg minum ubat batok pulak camna?

    ReplyDelete
  43. minum air coke ngn ubat batuk kaw, terus kasi jalan

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...