Wednesday, July 6, 2011

Mee Rebus Tulang ZZ

Hari ke-3 di JB, hari Jumaat lepas...
Lepas Subuh tido tido golek golek ...aktiviti biasa kalau balik rumah parents  :)
Lepas solat Jumaat aja, aku merempit ke Masjid Sultan Abu Bakar....sesi menembak.
Antara masjid bersejarah di JB
dewan solat utama
Kalau nak tengok gambar gambar lain Masjid Sultan Abu Bakar ni, sila lah ke blog kembar siam aku ni..ekeke


Lepas lenguh tangan angkat kamera gabak, lenguh tangan usung tripod, dan lenguh telinga dengar ziyyad dah meragam, maka aku bertolak ke ZZ...kedai makan yang glamer sehhh kat JB...some say Singapore too :P

banyak pondok/gazebo beratap nipah kat sini  
Kedai ni letaknya belakang Hospital Sultanah Aminah..kena lalu kawasan kubur Mahmoodiah, maka jumpa lah kedai ni..Dulu zaman keja HSA memang selalu lepak sini petang petang..


pandangan hadapan :)
pandangan belakang  :P
Menu wajib kalau ke sini, mee rebus tulang..siap dengan straw bagi yang suka hisap isi nya..orang panggil sum sum.aku panggil bone marrow material..miahahaha..apa apa pun, aku tak hisap benda ni..tak kena dengan tekak aku...mommyZ punya ni.. Yang ni $8.00 sepinggan kau..berbaloi gak la dengan 4 ketul tulang.

Ni aku punya..mee rebus biasa aja..cuma $3.50

Licin licau pinggan..abaikan Zayyan yang sedang lena diulit mimpi di belakang itu..
otak otak Johor..terbaik!  aku dah makan otak otak kat KL, kat Terengganu...memang JB punya otak otak yang terbaik. 50sen sebatang.


Bagi aku, kalau nak makan mee rebus yang banyak daging, atau ada tulang, boleh ke ZZ ni..ada pilihan mee rebus yang pelbagai;
  • mee rebus biasa
  • mee rebus tulang
  • mee rebus daging
  • mee rebus ayam
Rasanya agak manis sikit, ikut tekak aku la...ada rasa ala ala mee rebus Haji Wahid yang glamer jugak kat JB ni...Ok, tekak aku boleh terima..tapi aku lagi suka taste mee rebus kat Larkin Bomba tu.

42 comments:

  1. emm sedap memikat la tu, licin semuanya...balik rumah mak ayah 2 bulan pntg pun mcm tk cukup :P

    ReplyDelete
  2. hamboi zayyan~~tergolek atas meja~haha~~

    ReplyDelete
  3. kesemuanya nampak lazat .. kalau ke sana nanti, uncle akan cuba cari.

    suruhlah dia orang buka cawangan kat nilai ke atau senawang ke !

    ReplyDelete
  4. Makcik pernah pergi makan kat restoran belakang JKR tu, tak ingat pulak namanya. Masyhur juga dengan mi rebus tulangnya. :)

    ReplyDelete
  5. otak2 best mmg dari Johor
    Otak2 kempas..

    ReplyDelete
  6. first time tau ada mee rebus tulang..
    jauh bebenau nak mencarinya huhuhu!!!!

    ReplyDelete
  7. Adessss... bergelora dlm perutku melihat gambar2
    itteww...

    ReplyDelete
  8. tgk sup tulang tu memang memikatlah.. walaupun tak pandai nak makan sup tulang

    ReplyDelete
  9. saya tak reti makan tulang. pasti membazir nanti!

    ReplyDelete
  10. Wowww mengancam tgk mee rebus tulang tuh..tgk kuahnyaa pekat sungguh.. :)

    ReplyDelete
  11. Saje je nak umpan orang gi jjcn la.. hishh.. meeting kat JB bulan pose lak..

    ReplyDelete
  12. Mana sama otak-otak JB. Dah femes samapai selatan tanahair. Export market tau doc..

    Tapi mee rebus belakang HSA sentiasa banyak demandnya walau rasanya tak sama dgn yg di Bomba sana...

    p/s: Zayyan kena usung juga walau tak tahu apa. Bagus je dia lena atas meja:)

    ReplyDelete
  13. atas meja yu letak anak doc..?
    rock betul...

    :)



    .

    ReplyDelete
  14. dh lama sy x mkn kat sini..dulu sini ada jual mee bandung tulang..sy suka..selalu makan jugak time buka puasamee rebus x brp suka..

    tp satu hari tu pelayan dia gaduh ngn sy psl dia kt kat sini x penah ada jual mee bandung tulang terus sy tak pegi dah kedai tu..blacklist

    ReplyDelete
  15. tetiber teringat pasal JB..argh!!!!
    saje jer buat terimbau nostalgia lama.. :P

    ReplyDelete
  16. Salam,

    kedai mee rebus zz ni adalah persinggahan wajib jika saya ke JB...pasti akan ditapau 2 bungkus utk dibawa blk ke kl...harum jer bau dlm kapal terobang..hehehehe

    ReplyDelete
  17. dah lepas pantang ka mommynya ...

    ReplyDelete
  18. mang ai..
    terliur den..
    kuah nampak pekat dan menyelerekan..
    ingatkan MEE REBUS TULANG ZIYYAD n ZAYYAN..hehe

    ReplyDelete
  19. kenapa i tak jumpa makanan yang sedap2 masa study kat skudai tu?5yrs but i tak bole jumpa semua ni.....huwaaaa *nanges*

    ReplyDelete
  20. ish..menarik nya..!

    anyway, mommyziyyad dah abis pantang ke?
    kejapnya rasa ye..

    ReplyDelete
  21. otak-otak johor mmg terbaek di antara terbaek, doc...limited edition tue huhuhhhh

    ReplyDelete
  22. kodai doc ke tu... ZZ kena je bunyinya

    nampak bestnye doc... tak tinggi kolestrol ke tu!!

    ReplyDelete
  23. betulll..otak2 JB mmg terbaek....
    wa kan if solat kat masjid tu mcm ada 1 feeling yg nak menusuk ke kalbu...bl duduk lama2 rs sayu n hiba...dl time wat studio ada gak dtg kat masjid tu carik inspirasi dr dia punya binaan tu

    ReplyDelete
  24. dengar cerita, kat econsave ada dah... dorang baru dapat satu corner untukletak barangan dorang. idak pun, kedai dorang ada kat desa melawati.

    ReplyDelete
  25. alamakkk
    memang mengancam..

    tgk sambil kecilkan mata
    tak sanggupppp....
    coz i ni hantu mee rebusss :)

    ReplyDelete
  26. amboiii sedapnya nampak tulang berstraw tu...apakan daya....jauh sgt

    ReplyDelete
  27. wow..bestnye..tengok semua makanan tu..rasa lapau..nak makan gambau tu aje rasenye..hehhe

    ReplyDelete
  28. cantiknya ext n int masjid sultan abu bakar tuh. kalau berkesempatan pergi JB lg..nak singgahla kt masjid ni :)

    *tgk dlm wordpress DaddyZ td.nice photo!

    pekatnya kuah mee rebus tuh.. hu hu hu

    ReplyDelete
  29. pergggghhhh terbaek lah..tengok pun dah meleleh2..mmmmm tak tahan le nengok time lapo nih..

    ReplyDelete
  30. Salam.....lama tak singgah...aku bab2 mi ni memang aku hantu....mesti aku pi carik punya....tapi kat JB tu tak penah la lagi...hehehe

    teringat kenangan masa buat renovation kat plaza pelangi tahun 2000...

    ReplyDelete
  31. sedapnya..terliur tgk mee rebus tuh..

    ReplyDelete
  32. agak2 bilalah nak merasa mee rebus di ZZ.

    kena curi2 kluar agaknya?
    tapi bila..
    heheheheh

    ReplyDelete
  33. sabau je lah, meleleh air liur nengok mee rebus tu.percaya 100% otak -otak kat sana terbaek. dah memang asalnya dari sanakan.

    ReplyDelete
  34. mee rebus tulang dia slalu menjdi igauan di kala tidur..aduhh rasa nak makan pulakk..alahaii

    ReplyDelete
  35. kat bangi ada satu, sedut pakai straw jugak.. sup gear box

    ReplyDelete
  36. Mee Rebus ZZ dah ada cawangan di Setia Tropika dan Damansara Alif.

    Cik Betty - Kat situ memang ada jual Mee Bandung Tulang. Saya baru gi 2 hari lepas.

    Dr - Otak2 Kempas tu lebih best kalau beli yang mentah di Kempas dan bakar sendiri. Baru 26 sen sebtg. Boleh makan puas2.

    ReplyDelete
  37. Cuma satu masalah, pelayan2 nya kurang ajar. Aku nampak seorang pelayan lelaki bertengkar dengan customer sebelah meja aku.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...