Tuesday, July 12, 2011

Cermin

baby Michelin berusia 49 hari pun cermin cerminkan diri, tahu!


Cermin lah diri kita, sebelum kita mengkritik pihak lain.

Cermin lah prestasi kita, sebelum kita mengkritik prestasi pihak lain.

Cermin lah dosa dosa kita, sebelum kita jatuhkan dosa ke orang lain.

Satu jari di tuding ke orang lain, empat lagi jari menuding diri sendiri tauuu...

37 comments:

  1. selamat pagi doktor...

    setuju perpatah yang doktor syer tentang cermin....

    cermin juga yang menyedarkan kita tentang buruk baik kelakuan kita..

    untuk menyedarkan diri sendiri

    ReplyDelete
  2. suami sy selalu guna perkataan ni..kalau sy duk bebel psl dia nnt dia kata "mama cakap dgn cermin ke?"..perghhh pedas seyhhh

    ReplyDelete
  3. tak tuding balik kalau kita unjurkan tapak tangan bagi menunjuk pada orang lain, hehehe

    ReplyDelete
  4. Saat 'tanduk muncul atas kepala', semuanya jadi lupa...

    ReplyDelete
  5. emm bebudak kecik org tua kata jgn ajar tgok cermin nanti dia tgok air nmpak muka dia,ingat itu kawan dia itu sebab mereka selalu lemas...pesanan org tua2 lah,tp org dewasa memang patut cerminkan diri sendiri sebelum mengata org :)

    ReplyDelete
  6. rasa2nya cermin tu boleh jadi hadiah utk harijadi/hari ulangtahun..

    kan?kan?kan?

    ReplyDelete
  7. dalam cermin tak nampak ibu jari
    :P

    ReplyDelete
  8. Dah tengok cermin pun masih tak nampak muka hodoh. Perasan selalu cantik itulah susahnya doc....

    ReplyDelete
  9. like gilerrrrrrrrrrrr.....
    memang pun kan..kekadang manusia tak cermin kan diri tapi sesenang nyer nak tunding salah kat orang lain tanpa pk apakah dia tidak pernah melakukan dosa sama..

    love ur entry..

    ReplyDelete
  10. suka makan agar2 cermin...ahaksss...!

    ReplyDelete
  11. saya thu... mmmg 4 jari untuk diri sendiri sebagai kesedaran diri sendri

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah.. entry yg dapat memuhasabahkan diri ni.. thanks yer..

    ReplyDelete
  13. selalu cermin diri sebelum kritik orang ....

    ReplyDelete
  14. yang penting, perbetulkan diri sendiri dulu, baru tgk org lain
    anyway geram tgk baby bam bam tu...soooo cutee

    ReplyDelete
  15. bila lupa tengok cermin tu yg kekadang lupa diri bila mengkritik orang.... hehehehe

    comel baby tu!

    ReplyDelete
  16. Tomeinyeeeeeeeee baby Michelin..

    ReplyDelete
  17. ye betul..
    cermin2kan diri anda sebelum anda dicerminkan..:)

    ReplyDelete
  18. saya suka rumah dan bilik yg penuh cermin!

    ReplyDelete
  19. singgah follow sini. jom tukar link

    ReplyDelete
  20. Sukaaa tgk dak botak tuh.. comeeeii.. dan gerammmm.. :)

    ReplyDelete
  21. emm muar river cruise ni rasa adik ipar mesti tahu...tp kalau nk tgok kelip2 kat kuala selangor rasa ade kot...

    ReplyDelete
  22. ye... betul..!

    dan cermin le rupa kita kat cermin bila nak pakai bedak or sikat rambut.. ekkeke

    comelnya zayyan...

    ReplyDelete
  23. alahai comelnya..tp setuju dgn kata2..cermin2lah diri anda..

    ReplyDelete
  24. anti pun ada tayar michelin!!

    ReplyDelete
  25. assalam dok..memang biasanya ada yang lupa nak cermin diri.
    comel baby yang dah pandai tengok cermin tu..

    ReplyDelete
  26. pasal domain tu, nak beli tak susah..yg susah sikit bab nak adjust setting blog once kita dah register..nak kena mintak tlg dgn yg expert!

    mcm MDT minta si sumi tu yg buatkan.. :)pastu bg duit dia uruskan

    ReplyDelete
  27. kalau orang itu tak tahu nak cerminkan diri .. kita 'bersih'kan mereka.

    ReplyDelete
  28. kebanyakan orang tengok cermin untuk melihat kecantikan diri je..tapi lupa nak tengok cela cela yang ada..

    ReplyDelete
  29. aku kadang2 malas nak tgk cermin, sbb aku rasa aku ni sweet sgt....kehkeh...


    mati la statement.....

    ReplyDelete
  30. betul tu doc kena cermin diri sendiri dulu. comel dan gebus baby michelin.

    ReplyDelete
  31. eiii geramnye dgn baby dobot nih!!!

    ReplyDelete
  32. menarik entry nih...simple tapi penuh makna tersirat...:)

    ReplyDelete
  33. sy setuju ape yg diperkatakan..moga kite beringat sape kite dan kite xmudah lupa diri..

    comelnye baby...heheh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...