Monday, July 4, 2011

Bariani Power

Cuti JJCM aku dah habis. Hari ni dah kerja. 5 hari bercuti kat rumah mak ayah memang terasa kejap.
Plan nak singgah menjenguk Bro ZoulDahan di Kulaijaya & try makan kat Citarasa Rinduan pun tak tercapai...
Rasa nak cuti 5 minggu pulak lepas ni..wakakaka..
Aku sambung lah cerita makan makan aku last week kat Johor Darul Takzim..
Entri sebelum ni cerita pasal kacang pool...entri hari ni kita terjah nasi beriani BP.

Dari JB, aku ikut highway ke selatan. Exit Ayer Hitam/Kluang/BP ni. Jalan dah dua lorong sampai ke Batu Pahat. Senang.

Ni kedai nya. Last aku makan kat sini tahun 2002, masa aku praktikal kat Hospital BP. Bariani Power, di Taman Soga. Memang dekat dengan hospital.Tercapai juga hajat aku nak makan kat sini setelah sekian lama..

Signature dish nya, haruslah beriani gam. Kami pilih beriani gam ayam dan kambing. Rasanya tetap sama macam dulu. Aku suka beriani ni. Portion nya besar. Harga pun berpatutan, RM9.00 aja.

Kuah dal nya pekat. Ada carrot, ada kacang panjang, ada kentang, ada terung.

acar timun & nenas


Kaunter bayaran. Ada juga dijual makanan goreng goreng kalau anda tak makan beriani.


6 pinggan beriani gam + enam gelas air bermacam rasa + jeli kelapa yang sedap 3 bekas (lupa nak snap) + sebalang tempeyek rangup (RM20, pun lupa nak snap)  = RM 80+. Puas hati, sedap. Burrpp..Alhamdullilah..


Lepas kenyang, jalan jalan kejap dalam bandar BP, lepas tu cari Pantai Punggor. Aku singgah ke sini untuk survey port menembak sunset/sunrise.


Pantai ni nothing special. Just ada susunan batu menganjur ke laut & ada sebijik jeti kayu nelayan. Ada juga kedai kedai kecil menjual makan minum. Lebih kepada port menembak sebenarnya.

Lain kali aku datang sini lah time sunset.Pantainya tak boleh mandi.

kononnya seni lah tu..miahahaha

model untuk sesi menembak, ziyyad. Ada banyak lagi model lain, tapi cukuplah sekadar untuk tayangan umum dipaparkan ziyyad sahaja. :P

Habis sahaja sesi menembak di Pantai Punggor, kami bertolak balik ke JB, ikut jalan lama BP-Pontian.
Tak sempat nak makan asam pedas BP sebab masing masing masih kekenyangan makan beriani gam.

52 comments:

  1. wah betul-betul JJCM ni..jalan johor cari makan..tee hee..kcg pool aritu beria sy ajak suami mkn yg kat larkin tu tp x sempat..bz kemain dia..nasi bariani yg kat BP tu sedap eh? lg stu asam pedas BP yg fofuler tu kat ner?

    ReplyDelete
  2. berani gam batu pahat adalah yg terbaekkkk..!!!



    cuba beli yg kat pasar malam..hameh yo raso ea...

    ReplyDelete
  3. Ate nak hentikan aktiviti blogwalking hari ini..takut batal pose asik tgk gambo makanan...huhuhu.

    ReplyDelete
  4. Best2...
    suka layan gambar3 yang doktor snap tu.. mmg terbaik... seni ada.. nanti ajar saya yer...

    PS: ala.... tak aci tak singgah!!!

    ReplyDelete
  5. Comel betul Ziyyad ni - ikut wajah siapalah agaknya. ;-)

    Beriani gam tu dia letak gam cap apa ya?? hehehe...

    ReplyDelete
  6. ala ruginya tau lambat!!!

    hari sabtu ke mersing. tapi sebab tade planning jalan2 cari makan, takdela melajakkan diri ke batu pahat

    ReplyDelete
  7. terliur la tengok nasi beriani tu... kena cari lunch jap lagi ni.. hehee...

    ReplyDelete
  8. sekarang jarang briani dah.. pekena nasi Arab je.. mommy yg bersalin, daddy lak yg nak cuti lama-lama... ewah!

    ReplyDelete
  9. cewah......menembak dgn penuh gaya ...huhuhuhu......tgok beriani gam..lapor le pulak perut nih...huhuhuhu..syoknye... dpt cuti kan...

    ReplyDelete
  10. beriani gam kat bo tu memang terbaekk.. sedap kemain..bangga jadi anak johor..hehe

    ReplyDelete
  11. nyum nyum.. power lah beriani gam tuh!

    ReplyDelete
  12. gambar cantik. ada kemajuan!

    ReplyDelete
  13. Cik Betty : asam pedas BP tu katanya yg sedap dekat dgn jambatan/hospital swasta tu

    ReplyDelete
  14. kaklong - beriani pasar malam memang hampeh!! haha

    ReplyDelete
  15. Ate - saya sendiri awal2 pagi ni dah 'batal' puasa sebab mengidam nak minum nescefe! :)

    ReplyDelete
  16. Citarasa Rinduan - nanti kalau saya balik JB, Insya Allah cuba singgah kedai anda..:)

    ReplyDelete
  17. kakcik - dulu saya pun pelik kenapa dipanggil beriani gam..rupa rupanya nasiknya macam melekat ada gam. Sedap !!

    ReplyDelete
  18. kita lak pekena nasi beriyani kt restoran insaf.
    mmg tak insaf2.
    heh.


    .

    ReplyDelete
  19. wahhhhh... bestnya...... macam nak makan sepinggan jugak

    ReplyDelete
  20. mrs azmi - takpe..boleh pergi lagi..ekeke

    ReplyDelete
  21. tu mintak nasi tambah ke doc..hehe
    ke mmg byk mcm tu..haihhh..terliur dibuatnya..
    dah lama tak pekena nasi beriani..
    awat tak tembak zayyan sekali..lama dah tak tgk gambar diorg berdua..

    ReplyDelete
  22. ApiH - ada masa try lah ke Batu Pahat..memang sedap beriani power ni..

    ReplyDelete
  23. dr

    lapar pulak tgk gambar ni..
    sy peminat nasi beriani..yummy!!

    ReplyDelete
  24. Adzriel AB - saya pekena beriani tu sebab balik Johor...kalau kat KL/Selangor ni, betul..makan nasik arab lah..dah jadik trend kan..hehehe

    ReplyDelete
  25. Hantu Kak Limah - memang syioookkkk..cuti + JJCM...yg tak syiok hari ni dah stat keja!! :)

    ReplyDelete
  26. Rai - asam pedas BP pun sedap..:P

    ReplyDelete
  27. Miss B - kalau tak maju maju, saya campak aja kamera gabak ni dalam lombong ! miahahaha

    ReplyDelete
  28. tasekM - beriani Restoren Insaf mmh membuatkan saya insaf nak membayarnya...ekekeke

    ReplyDelete
  29. walaupun baru lepas makan.. tpi tgk beriani gam ni terasa ada ruang kosong lagi yang boleh dipadatkan.. adoi...

    ReplyDelete
  30. orang batu pahat datang nak buat spoil- kami makan beriani matsah je, heh heh

    ReplyDelete
  31. ziyyad comellll..muah3 untuk dier...
    jarang makan beriani n tak tahu cemaner beriani yang bessss..hehe :P

    ReplyDelete
  32. model yg comel dan ensem!
    ekekekek

    ReplyDelete
  33. Kalau di BP tak makan nasi beriani memang tak sah doc. Depan Southern Spcialist pun ada satu terkenal Mohd Shah Beriani gam.

    Comel model tu. Ada talent!!

    ReplyDelete
  34. dok cadang nak buat adegan jjcm juga ujung tahun ni ...

    ReplyDelete
  35. amat menggoda gambo2 ini di kala puase ini..


    glurppp..telan air liur jea la..

    ReplyDelete
  36. salam doc..wow bestnye..nasi beriayani johor memang best..

    teruja tgk bdk kecik tu..comelnye ziyyad..heheh

    ReplyDelete
  37. skrol punya skrol kat entry bawah tu cari gambar kacang poi...awat tadak?

    ReplyDelete
  38. Doc yang tak makan briani tu cik inalah. boleh makan goreng-gorengkan. kuah dhal tu maveles, cicah ngan roti sedap tu.

    ReplyDelete
  39. lamanya tak tengok gambar ziyyad..dah dapat tengok..nak tunggu zayyan.

    ReplyDelete
  40. ok juga tu rege rm80 untuk semua tuh..ni boleh bikin bukak selera nih hehe..tq info ni DD..mn tau time holiday JB kan leh singgah sini..

    ReplyDelete
  41. lama betul tak mkn briyani..
    kedai pun nama power da tentu sedap..
    adui lapar plak..huhu
    comel anak kamu yer..:)

    ReplyDelete
  42. huuuuu sedap! (ibu jari keatas) hehehehe!!

    ReplyDelete
  43. entry doc ni membuatkan saya ingin terbang ke JB skrg jugak..huhuhu..

    ReplyDelete
  44. fuuu...tengok gambar pun memang nampak power sepower namanya..

    ReplyDelete
  45. lama tk singgah sini..sibuk sikit...gambar yg berseni kat celah batu2 tu apa yerk...tak tercapai akalku...next time la ye ziyyad main pasir dgn adik zayyan...

    ReplyDelete
  46. sibbaik x jumpe me tengah menembak kat tepi highway kanns.. ahaks

    ReplyDelete
  47. kalau dpt singgah kedai makan citarasa rinduan nie mesti best kan, doc...

    ReplyDelete
  48. Briyani sedap..briyani gam terbekkkk seh...

    ReplyDelete
  49. baru nk ckp benda yg sama cam uncle gedek cakap..
    pic no 9 cantik & pic no 10, nice bokeh :P

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...