Monday, July 18, 2011

3 T

bye bye Floria 2011...jumpa lagi tahun depan.
Dah habis dah Festival Bunga & Taman Putrajaya (Floria 2011). Ramai yang pergi kan. Aku sendiri pergi dua kali, sebab kali kedua nak ambik gambar bunga api. Mommy pergi 3 kali, tiga hari berturut turut :P

tak sabar nak tunggu lagi 4 minggu
Masing-masing dapat apa yang mereka mahu. Aku dapat menembak, Ziyyad dapat belon Upin & Ipin ...dan mommy pulak dapat macam macam pokok. Mommy tak beli bunga, sebab mommy lebih suka sayuran, maka mommy pun beli lah pokok pudina, rosemary & oregano..senang nak guna untuk western/pasta punya masakan.

Dan mommy juga sempat beli set hidroponik dari company Kazzponic ni, yang guna konsep 3 T.  Konsep 3T ni ikut kata si penjual tu sesuailah untuk orang yang malas nak jaga..ekekeke..boleh tanam pelbagai jenis sayuran, hatta buah tembikai pun boleh! Nak tanam bunga pun boleh. Bersih dan halallan toyyiban sebab tak guna baja yang diragui :P

  •  Tanam
  •  Tinggal
  •   Tuai

Buat permulaan, mommy tanam benih sawi dan salad. Tunggulah hasilnya dalam 4 minggu. Kalau menjadi, lepas ni memang kami akan penuhkan rumah kami dengan bekas hidroponic ni. Itu lagi bagus kan dari penuhkan halaman keliling rumah dengan bunga, bukan boleh makan pun! :P Lepas ni takyah la beli sayur, nak sayur petik aja :)

46 comments:

  1. seronoknye p sane..No macam berminat gak yg konseop 3T tu..nampak senang je kan..

    ReplyDelete
  2. sy pon kurang suka tanam bunga psl nnt pokok bunga tu mesti usia dia x panjang..:( <--tgn panas

    ReplyDelete
  3. ooo... saya kalau menanam tak menjadi pasal tangan panas.. pasal tu tak pernah tanam apa2... beli bunga yang siap berbunga pun tetap akan mati jugak.. betul la kot tangan panas .. campur malas sikit hehehe....

    ReplyDelete
  4. setuju..mcm kwn saya segala jenis sayuran dan pokok herba dia tanam..bunga2 bolayan..hehehe..

    ReplyDelete
  5. emmmm.... iols ingat flora fest ni sampai hujung bulan??? motif semalam dah habis??? uwaaaaa!~

    err... senang eh konsep 3T tu???
    macam nak follow gak ni!

    ReplyDelete
  6. Bila dah banyak, boleh kongsi dengan kawan2. :)

    ReplyDelete
  7. en. abah pun suka camtu, suka tanam kuchai, sawi, cili merah. nak masak aje, amik kat blakang umah, fresshhh gituuu

    ReplyDelete
  8. takut..TANAM,TINGGAL,...TOGEL....!
    hehehehe

    ReplyDelete
  9. wah bagus juga benda alah ni... sesuai juga untuk aku yg malas mencangkul ni..he..he..he..

    ReplyDelete
  10. bagus tanama sayur..
    jimat belanja~
    hehe

    ReplyDelete
  11. emm..mmg bagus tanam sayuran ni doc..
    banyak faedahnya..mak saya kat kg pun makan sayur tanaman..berbaloi2..

    ReplyDelete
  12. jangan hot hot ciken shit tau!!!

    ReplyDelete
  13. Alaa tak sempat lagik nak pi ke sana asik dengar citer..jerk..

    Bestnyaa dpt tanam hidroponik pas nie leh laa tuai dan dpt makan sayur2 segar..gitu.. :)

    ReplyDelete
  14. Cik Betty - tangan panas lawannya tangan hijau :)

    ReplyDelete
  15. aku mmg tak minat bercucuk tanam...tapi bila ko kata ada 3T, buat aku minat lak, malangnya pesta tu dah habes..ko tau kat mana aku boleh dptkan benda alah tu, harge bape?

    ReplyDelete
  16. halila ibrahim - wife saya tangan hijau, so memang harap projek hidroponik saya ni menjadi! haha

    ReplyDelete
  17. Khairul Hakimin - boleh cuba bro...:P

    ReplyDelete
  18. Dee - at least jimat duit takyah beli sayur sekian bagai :)

    ReplyDelete
  19. miloais - takpa hakak..next year ada lagi..hik hik hik

    ReplyDelete
  20. kakcik - kalau banyak banyak banyak, saya nak jual kat pasar tani!! ~haha

    ReplyDelete
  21. MDT - tanam lemak aja selalu menjadi kan.....larikkkkkkkkkk :P

    ReplyDelete
  22. mamasyaza - best kan..fresh, bersih..dan FREE :)

    ReplyDelete
  23. kalong - hahaha...tu yg takut tu..:P

    ReplyDelete
  24. gismo82 - senang, tak perlu cangkul, tak perlu tanah pun

    ReplyDelete
  25. nurkass - dah selalu my wife tanam bunga aja..kali ni try sayur pulak..kekeke

    ReplyDelete
  26. DrSinga - eerrrrkkkkk...harap harapnya lah! hahaha

    ReplyDelete
  27. Hidroponik ni tak mengundang jentik2 ke?

    ReplyDelete
  28. Rinna - takpe, tahun depan ada lagi Floria 2012 :P

    ReplyDelete
  29. Gedek - tak, sebab kita bela ikan guppy dalam bekas takungan air tu..:)

    ReplyDelete
  30. Mahal tak set hydroponic tu?
    Tingin gak nak beli..aritu x sempat nak menanya..

    ReplyDelete
  31. nanti,
    bila dah hidup subur.. seronok.
    bila nak guna, main petik jek.... lagi seronok.

    kotak semaian kat rumah ni dah selamat digondolkan utk lunch tadi. lepas ni boleh semai semula utk stok sayur bulan ramadhan pulak.. :P

    ReplyDelete
  32. Taniah Mommy ZZ rajin. Kakak dulu tanam ikutlah cara 3T itu. Tapi tiba masa tuai nak masak utk makan sendiri pun tak cukup sebab kakak betul-betul tak tengok sehingga dia membesar sendiri (kudut sangat)...

    ReplyDelete
  33. wah.......
    ayu nak nantikan hasil tanaman wife doktor...

    mana tau hasilnya menjadi...gemuk2..

    tunjukkan lagi hasil percikkanmu... ziyyad dapat patung upin ipin? mana??? nak tengok..

    ReplyDelete
  34. eh pokok rosemary tu de jual kt mne lg eh? mak sy salu nak cr daun rosemary sbb dalam channel afc salu dorg masak pakai rosemary.

    ReplyDelete
  35. tanam pokok durian dalam tu boleh tak?

    ReplyDelete
  36. kenapakah bila ada je program kat putrajaya mesti je out station padahal kami mmg duk putrajaya pun..huhu
    kami pun minat tanam2 ni, semoga membuah hasil yer..:)

    ReplyDelete
  37. doc, tetiba cik ina teringin sangat nak ada kotak semaian moden tu. bestnya boleh terus petik dan masak. Insyallah nak dapatkan.

    ReplyDelete
  38. macam best je teknik 3T ni..hehe,praktikal utk saya...tanam bunga kat situ boleh tk?

    ReplyDelete
  39. kena g carik nie


    *pB*

    ReplyDelete
  40. memang suke pokok.. xkesah ler walaupun bunga tak leh nak makan.. tp still ada pokok lain..

    ReplyDelete
  41. alamak, jauh nya nak dapat supply. melaka nun.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...