Tuesday, June 14, 2011

Ular dalam Perut

Tadi seorang pesakit bernama Dipen Pra Yadav masuk bilik konsultansi..

"doctor, saya punya dalam pirut itu ada sakit, ada itu kici kici punya ular"

Nak tersembur chewing gum aku terperanjat ular masuk dalam perut mamat ni ke?? Ekekeke...



 -bagilah anak anak kecil anda (dua tahun ke atas) ubat cacing (anti helmintics) bagi mengelakkan risiko kecacingan..
-Syrup Zentel/Tablet Zentel(albendazole) yang ada di Malaysia ni, boleh di ulang setiap 6 bulan, jika perlu.
-cara sebenar nak detect cacing ialah samada nampak secara fizikal cacing tu dalam najis, atau hantar sampel najis utk pemeriksaan mikroscopy.

Punca-punca jangkitan cacing:

-makan makanan tercemar (samada di masak/mentah)
-makan makanan mentah/raw
-masuk menerusi kulit kaki

73 comments:

  1. thans doc:P

    tips2berguna nie

    ReplyDelete
  2. org besa bole makan ubat cacing lak

    takot lak saya! haaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  3. makcik pernah tarik cacing kat muntut anak makcik...selagi tak kuar..memang meragam x boleh tido...rase gatal je kt muntut tu...hu..hu..hu...
    psl ank makcik liat nk makn ubat.......huhuhu

    ReplyDelete
  4. he~~masa kecik mak selalu marah bila saya kaki ayam~dia cakap nanti masuk cacing dan saya ingatkan itu adalah mitos~haha~~

    ReplyDelete
  5. doc... saya yg dh tua2 ni adakah perlu mkn ubat cacing lagi..?

    seriyes tanya nih..



    .

    ReplyDelete
  6. Kicik kici punya ular??? Waduh! makcik geli ni... :)

    ReplyDelete
  7. doc..!,kaklong teringat masa kecik dulu..ada jiran tu klu ank2 dia menagis jer..tu makna nya ada cacing nak kuar dari mulut dia...tapi betul doc...besar betul cacing tu..elok jer sekor keluar...
    macam cacing kerawit...besar lebih kurang jari kelenking...!!!
    erkkkkk...!!

    ReplyDelete
  8. dah lama tak makan.. selalu terlupa nak beli bila dah sampai kat farmasi.... anak² doctor dah selalu supply..

    ReplyDelete
  9. teringat cerita kanak2 makan sotong kangkung tu..pastu teringat pulak pada kobis daun yg mana cacing suka lepak kat kobis tu..hishhhhh..goli den..

    ReplyDelete
  10. Kalau dah jadi doktor mesti macam-macam pesen pesakit yg dtg. Nasib cewing gum tak tersembur muka dia :)

    ReplyDelete
  11. hoooo... mkn chewing masa bertugas.. diet ekk.

    ReplyDelete
  12. so org tua pn kena minum ubat cacing jugak la yerk?berapa ekor agaknya ular kat perut dia..hehe

    ReplyDelete
  13. doc..Azad Ryan kan setahun 2bulan..kena bagi ubat cacing tak??? sebab nya dia ilang selera makan tapi perut tak buncit..penah sekali aritu dia berak ader banyak giler menda apa entah macam cacing..curious nak tahu..ke doa termakan apa2 yang boleh sebabkan dia berak macam tu.. pastu kan doc...saya penah pegi klinik tanya sala berat badan..bileh tak doc tu bagi ubat cacing sebab doc tu kata saya ilang selera sebab maybe banyak cacing..hahaha :P

    ReplyDelete
  14. Kahkahkah. Agaknya perut Ate mengembung macam belon ni pasal ada itu kici-kici punya ular. Ehh..org tua pun ada cacing ke doc? Kalau betul lah ada brapa botol lah gamaknya Ate kena telan baru itu kici2 ular kuar. (Nape tetiba aja Ate rasa tak cerdik nya aku).

    ReplyDelete
  15. anak munna tak pernah makan ubat cacing lah doc... klinik desa tak pernah bagi pun...

    ReplyDelete
  16. hahahha....
    gelak kuat ayu sambil tidurkan umai dari sekolah..
    hahahhahahhahahahah


    PS: setuju komen kak zakie... macam2 pesen pesakit ko..

    ReplyDelete
  17. ditengah2 antara k.tinggi n Mersing,kat Felda tenggaroh...esok saya update lg okay

    ReplyDelete
  18. kih kih kih ular kecik..

    penah tgk dalam youtube kasal cacing dibawa keluar daru usus..dahsyat sungguh. beribu2

    ReplyDelete
  19. itu ularrr manyak gatalll oooo.... heheheheh

    ReplyDelete
  20. betul la maknanya kata2 org tua cacing masuk kaki!!...waaaaa

    ReplyDelete
  21. Betul tu, kalau pergi klinik gomen bawak Firdaus dorang mesti bekalkan zentel.Soalan ni tak de kena mengena ngan cacing, Doc betul ke dalam perut kita ada bakteria yang baik?

    ReplyDelete
  22. Miss B - boleh. In fact mmg kena ambil ubat cacing kalau suspected kecacingan.

    ReplyDelete
  23. HantuKakLimah - wakakaka..bagus tu, ada experience tarik cacing dari vontot!

    ReplyDelete
  24. Bujal - baik ko check usus ko, entah2 penuh cacing! ~haha

    ReplyDelete
  25. tasekM - perlu kalau suspek ada worm infestation..contohnya pergi makan daging yg dikhuatiri tercemar..or u ada buat aktiviti berendam dalam lopak air bare footed ...kena tgk risk

    ReplyDelete
  26. Kakcik - kalau kakcik dengar bangla/nepal ni describe penyakit dia, nak marah pun ada, nak gelak pun ada..:)

    ReplyDelete
  27. kaklong - mmg cacing boleh membesar ke saiz yg memeranjatkan..cuba google aja atau youtube...mmg shocking!

    ReplyDelete
  28. RatuKebaya - secara umumnya, kita yg dewasa ni tak perlu makan, kecuali perlu.

    ReplyDelete
  29. nurkass - tu pasal kalau makan sayur mentah/ulam ni, kena basuh betul betul. Sebab takut masih ada partikel tanah yg melekat, dan kat tanah tu ada telur cacing. So bila makan, telur tu menetas dalam sistem usus.

    ReplyDelete
  30. Kakzakie - melayan karenah patient warga asing ni kak, memang menuntut kesabaran yg tinggi...ekekeke

    ReplyDelete
  31. Adzriel AB - hahah..kalau tak diet pun saya makan chewing gum :P

    ReplyDelete
  32. Maya Mayana - org dewasa perlu makan kalau suspected kecacingan

    ReplyDelete
  33. Ayuraza - Azad Ryan baru setahun dua, JANGAN beri ubat cacing. Ianya utk usia dua tahun ke atas sahaja

    ReplyDelete
  34. Ate - kalau suspect diri kecacingan, hantar sample najis utk di analisis..ekekeke..ya, kalau ada cacing, org dewasa pun perlu ambil ubat cacing (de-worming )

    ReplyDelete
  35. munna - berapa usia dia? kalau dah lebih dua tahun, at least bagilah setahun sekali or dua kali(selang 6 bulan). Sebab kanak kanak memang suka main outdoor, kutip2 tanah/rumput..

    ReplyDelete
  36. Citarasa Rinduan - kadang2 tu, rasa nak tumbuk pun ada muka muka mamat vietnam/nepal/bangla ni...ekekeke

    ReplyDelete
  37. Maya Mayana - Ok..nanti saya baca sambungan nya..:P

    ReplyDelete
  38. kalo betul ada ular dlm perut mmg super ganas tu perut dia..hehe..

    ReplyDelete
  39. masa kecik2 dulu penah tengok depan mata sndiri, sorang pakcik ni tarik cacing dari bontot anak dia..geli ah!

    ReplyDelete
  40. bagus doc...tips yg sgt berguna untuk kami semua....doc yang ubat cacing tuer amende???

    ReplyDelete
  41. betul ke.. ubat cacing sekarang membuat cacing siap sedia hancur bila keluar berbanding ubat cacing dulu2.. boleh nampak lagi fizikal cacingnya bila keluar....

    ReplyDelete
  42. hehehe...

    thanks doc baru teringat

    dah lama tak bagi syahmi n syirah
    makan ubat cacing :)

    ReplyDelete
  43. ada cacing rupanya dalam perut sheols tuh
    ekekekek

    ReplyDelete
  44. ok lupa...
    thanks for the info

    abg ajim iols dah kasik last year
    ...bleh kasik lagi sekali kan???

    ReplyDelete
  45. huh? masuk ikut kulit kaki? betul atau myth? haha

    ReplyDelete
  46. kak ipar saya dulu memalam mesti tgk punggung anak2nyee sbb xleh tidur cacing duk pusing2 lam peruut..hehehe

    ReplyDelete
  47. Tak penah lagik bagi anak makan ubat cacing..so far tak de masalah laa pada kesihatan anak.. :)

    ReplyDelete
  48. d_LA - tapi mmg ada org yg makan ular! ekekeke..so mmg ada ular dalam perut dia..:P

    ReplyDelete
  49. MDT - mesti panjang gile cacing tu kan...ekekke

    ReplyDelete
  50. Sahrom - ubat cacing (atau dipanggil de-worm) ialah ubat utk membunuh jangkitan cacing/cacing yg membiak dalam usus kita.

    ReplyDelete
  51. Kakngah - cara ubat cacing tu membunuh cacing ialah generally dgn menyebabkan cacing2 tu autolysis,makna nya hancur ..so betul lah..

    ReplyDelete
  52. Ati - especially si syahmi tu, memang kena sgt ambil ubat cacing tau..nampak dia aktif main pasir masa hari Ahad tu...ekekeke

    ReplyDelete
  53. miloais - boleh ulang setiap 6 bulan hakak...:)

    ReplyDelete
  54. Azroy - masuk ikut kulit kaki tu betul, fakta..bukan myth...:)

    ReplyDelete
  55. lalink7 - kalau dah teruk, mmg cacing tu kadangkala boleh keluar kat lubang vontot..ekeke

    ReplyDelete
  56. Rinna - tengok pada physical signs..kalau suspect ada kecacingan, bagi aja...kalau rasa sure takde..takpe pun tak bagi ;)

    ReplyDelete
  57. Kalau dah tua2 mcm saya ni masih ada cacing tak? takut gak, ingat zaman kecik2 dulu kuar cacing masa ke tandas..teriak satu kampung tau!

    ReplyDelete
  58. Mamat2 Bangla selalu mintak ubat cacing.
    Mereka sebut 'kirmi' ataupun 'kremi' untuk masalah kecacingan...

    Semua mamat2 Nepal dan Bangla yang asyik komplen 'no power', saya beri ubat cacing...

    ReplyDelete
  59. dok..
    nak jawab gak kat sini ttg tahap OSA en zalie

    dia pakai mesin OSA dipanggil mesin CPAX pada waktu tidur tiap hari..
    doktor bubuh auto... 6.0

    thanks sbb selalu singgah blog ayu

    ReplyDelete
  60. sib baik dia tak bawa contoh ular kici tu...hahaha

    ReplyDelete
  61. muahaha...x dpt dibayangkan kalo betul2 ado ular dlm powut kito...

    ReplyDelete
  62. acik pun pun tersembur gelak tak sedar...he he..

    ReplyDelete
  63. nasib baik ular. kalau lumbu juga ada dalam purut suda masuk....pe cer?

    adey la depa ni. pening nak melayan vocab memasing. hahaha!!!

    ReplyDelete
  64. hahahaha..doc, apa beza cacing kerawit dan cacing gelang?

    ReplyDelete
  65. ank sy yg kecik tu suka sgt pakai kaki ayam kat luar rumah..risau perutnya bercacing..

    ReplyDelete
  66. ular2 kicik takpa
    jgn ular sawa datang cakap
    doctor dalam perut saya ada kicik punya orang..
    hahaha

    ReplyDelete
  67. ada simptom2 or tanda2 kecacingan tak doc? dulu sy agak2 je..bila anak saya dah takde selera nak minum susu...tp tak demam..terus sy bagi ubat cacing..

    ReplyDelete
  68. saya makan eclipse....


    saya dulu-dulu.. masa sekolah.. takut bila misi datang bagi ubat ular tu..
    nantu ular tu keluar masa berak...

    ReplyDelete
  69. Doc, ada customer yg dtg kt farmasi sy dia ckp ank dia selalu tidur tertunggeng dan nk beli ubat cacing.adakah itu juga ciri2 dia jugak ke apa? konpiusss????

    ReplyDelete
  70. ade ular dlm pewut??hehehehe...
    tp kn doc,batang mancis amat sinonim dgn cacing dlm montot kan kan kan.....hehehehe....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...