Monday, June 27, 2011

Lagi 40 tahun tau Zayyan

Minggu lepas tersenyum aku baca entri GB ni.
Macam macam komen dalam tu.

Bila baca entri GB tu, teringat pulak pendapat mommyZZ..
MommyZZ kata, lelaki bila masuk umur 40, terserlah karisma dia, nampak menarik, hensem.
Aku tanya mommy, macam mana penampilan aku masa aku kenal dia masa umur aku 20an dulu, dengan aku sekarang, dah 30an..
Mommy kata, dulu, zaman aku 20an, aku nampak serius, nampak garang, nampak kerek..ekekeke..
Sekarang nampak lebih cool, maklumlah dah on the way nak ke 40. ..ekekeke...
Aku harap kalau umur panjang, lebih kurang 8 tahun lagi, aku akan lebih berkarisma...hoyeahhhh :P

Pernah dengar ungkapan 'Life Begins at Forty' ?
Asal usul ungkapan ini sebenarnya bermula apabila masuk abad ke 20.
Ini kerana, sebelum abad ke 20, ungkapan yang lebih sesuai ialah 'Death Begins at Forty'. Ya, zaman sebelum abad ke 20, kadar jangkahayat lelaki tak panjang..

Life begins at forty pula bila digunapakai dalam situasi kita, rata rata mengatakan kehidupan itu bermula sebab bila dah masuk usia 40an lah, duit dah banyak..harta dah banyak..pengalaman dah banyak...ramai aktivis wanita :P  pula gemar mengatakan bila lelaki masuk usia 40an, kadar kegatalan mula meningkat...:)

'Life begins at forty' buat kita umat Islam, lebih bermakna......


Sesiapa yang berusia 40 tahun, amalan kebajikannya belum mengatasi amalan kejahatannya, maka bersedialah ia ke neraka Allah. (Riwayat Tabrani)



ps:  hari hari aku baca Blog Begins At Forty.  Berkarisma kan pakcik kita ni..ekekekeke


zayyan yang dah botak perlu menunggu 40 tahun lagi untuk memiliki karisma !

35 comments:

  1. comeynye zayyan botak...heheh...

    nak komen lebih2, kite org pompuan..hopefully, bile laki dah masuk 40an ni, dah kaya, dah ada karisma, dah berpangkat,jgn lupe waktu susah bersama isteri ye...^_^

    ReplyDelete
  2. akak setuju dgn mommy ZZ tu.. lelaki yg menghampiri umur 40 kelihatan lebih cool.. he.he..

    ReplyDelete
  3. alahai dah botak si kecik tu..
    emmm..bebudak ofis ni pun sebok pasal life begins at forty nih..harap2 kebajikan melebihi kejahatan..

    ReplyDelete
  4. zayyan tak perlu tunggu 40 tahun..sekarang pun dah nampak..kecik comel sangat..dah besar tentu hensem..

    ReplyDelete
  5. ada dengar ceramah agama.. ustaz tu kata jangan ucap selamat hari lahir bila tiba tarikh lahir kita.

    sepatutnya kita ucap dengan ayat " Selamat Pendek Umur" tapi kalau ucap ayat tu kang tak pasal2 kene pelempang pulak.. huhuhu..

    ReplyDelete
  6. im 18 with 22 years of experience.

    ReplyDelete
  7. wa...
    comelnye zayyan..
    amek berkat nie

    ReplyDelete
  8. hubby kak ati pun lagi beberapa tahun
    saje lagi...tapi mcm budak2 lagi ...hehe


    take care ...bye2 doc

    ReplyDelete
  9. well..aku pun lagi 8 tahun dah nak masuk 40..kadang kadang bila bangun tidur pagi pagi tengok anak ngan isteri tidur kat sebelah rasa cam tak percaya je sebab kekadang tu rasa macam baru berusia 20 tahun..OMG..

    apa pun selama 32 usia tempoh masa yang dikurniakan kat dunia ni dengan macam macam perkara yang dilalui bila fikir fikirkan sendiri bersyukur jugak la sebab masih lagi diberi peluang untuk menghadapi hari yang mendatang..walaupun ada hari hari yang dah lepas tu berlalu dengan sia sia je..

    apa pun ungkapannya, tak perlu nak tunggu usia 40 la kot..bila nakkan perubahan biarla bermula dari awal..tul tak DZ ?

    ReplyDelete
  10. eh kita sebaya ya dr..bkn apa umur 40 biasanya hidup kita dah mula stabil sikit..anak-anak yg bayi mgkin dh pndai urus diri..jd itula masa yg kita ada utk hidup kita pulak..mgkin dulu waktu bujang asyik enjoy..lps tu bergelut dgn anak kecik..bergelut bina rumahtangga kerjaya..40 masa yg elok bergelut utk akhirat pulak..

    ReplyDelete
  11. Hah... 40 cute kot. Sebab botak...

    ReplyDelete
  12. emphh emphh..emmphh.. taknak komen yg pasal life begins at 40 for men.. tp nk komen: comelllllllllllll sangat budak tecik botak tu.. rasa mcm nk geget2!!

    ReplyDelete
  13. heheheh ..... orang pompuan bleh tak guna "life begin forty tu ..."

    ReplyDelete
  14. No rasa macam setuju ke tp sebenarnya masa umo35 tu dah nampak dah..alhamdulillah..bukan sebab harta or duit tp pengalaman dan tanggungjawab tu..mudah2an kekal mcm ni hingga akhir hayat amin..psssst..abgLan nov ni br 40 hehe..

    ReplyDelete
  15. bukan bila masuk umur 40 tahun tu.. lelaki makin miang ke ? ekekeke...

    (walaupun bukan semualah...)

    anyway, comelnya zayyan...
    rasa nak geget2 je lengan michelin dia tu..

    ReplyDelete
  16. huih!,badan zayyan dah banyak muscle!!!

    geram nya!

    ReplyDelete
  17. Alangkah ruginya hidup seseorang yg belum mahu bertaubat setelah usia menginjak 40 tahun. Moga tidak pada keturunan kita...

    Zayyan insya-allah terbaik dari sekarang hinggalah menuju 40 tahun ye sayang...

    ReplyDelete
  18. banyakkan amalan bila dah umur masuk 40....

    ReplyDelete
  19. Harap2 bl 40 tu perubahan yang baik..sbb wa ada nmpak lelaki yg bl dah 40 br mula nak pandai g lepak2..g party...

    ReplyDelete
  20. bila umur 40..pengalaman yg mematangkan kita..moga terus berkarisma ye..dan menjadi idola anak2..

    ReplyDelete
  21. rasanya p Perak dalam 11/12hb Julai kot (belum amik tiket lg ni)..org dtg packing brg 9&10 Julai..lepas tu balik kg d Klate dlu..18hb lapodiri kat Ipoh.

    ReplyDelete
  22. waaaaaaaaaaaa..
    ada kesinAMBUNGAN DR entry GB...

    pic si zayyad terbaik ssgt.. cantik model dan pandai y snap pic tu

    ReplyDelete
  23. eh..eh.. kita ni sebaya lah ye.. sebenarnya time umur 40 kita dah selesa dah ,, ye la kabanyakkan anak2 pun dah besar, kewangan dh kukuh kehidupan pun dh stabil.. tapi jangan nak berlebih2 jodoh sudah... hehehe...

    ReplyDelete
  24. tu sebab lelaki 40an, makin tinggi sahamnya... banyak yang dah stabil

    zayyan 40... doc pulak 72... siapa lebih berkarisma

    ReplyDelete
  25. Dak encem tuh tak yah tunggu laa 40tahun pun dah encem.. badan ketul2 tuh.. sure ramai aweks nanti..:)

    ReplyDelete
  26. dah 4o... nampak lg hensem.
    mcm uncle gedek tu.
    hensem ek..?

    :)


    .

    ReplyDelete
  27. pelanggan sy selalu kata sy umo 40 tahun...wah!! tuanya sy nie..maklumla, kepala dah botak kan hehehehhee

    ReplyDelete
  28. sebenarnya lelaki bila menginjak 40an...mereka lebih ramah, mebih mesra, lebih murah senyuman dan tak lokek dengan pujian serta pandai bergurau.

    well....experience is the best teacher. heheh~

    p/s: uncle gedek tu ensem tau! hahahaa!!!

    *sahrom: hahahahaha!!!!!

    ReplyDelete
  29. Cepat-cepat la 40...!

    Join de club...!

    Haha!

    ReplyDelete
  30. Sebenarnya, pendapat saya pula: bukan lelaki sahaja yang merasa seperti life begin at forty. Wanita pun, bila berusia lebih 30-40an, akan merasa lebih yakin, lebih hebat dan lebih cantik.

    Kematangan sebenarnya memberikan keyakinan yang akan terserlah di wajah! betul tak?

    Gambar Merapu Seorang Menantu...

    ReplyDelete
  31. Doc, nanti dah join club uncle gedek, mesti bertambah manis. itulah kelebihan lelaki lagi berumur lagi ganteng.. ekekek

    ReplyDelete
  32. Baby macam Zayyan mmg comel bila botak. Kalo org lelaki umur 40 thn botak...comel ke??

    Tetiba teringat citer Datin Lorna, isteri menteri mana tah, dapat RM1 Juta karena botak kan kepala.

    ReplyDelete
  33. tumpang jap...
    Ate..
    40-an.. botak.. hensem dan comel gak tau !!

    ReplyDelete
  34. ok. suda tau age doc... sy setuju semernyer termasuk ngan uncle kita nan seorang tuh...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...