Thursday, June 30, 2011

Kita Kat Johor Ekk !

Aku balik kampung, Johor (baca: Johor Bahru).
Sampai ke rumah mak ayah malam Selasa lepas.
Akan berada di Johor sehingga Ahad ni.
Misi balik Johor: Ziarah ibubapa, Jalan Jalan Cari Makan & Menembak.

Misi semalam: Accomplished. 

Kacang Pool Haji, Larkin Bomba, Johor Bahru. Terkenal. RM4.00 semangkuk. Highly recommended.

Makanan ni asal dari Arab lah. So lepas makan, ente semua boleh speaking Ereb sikit..Daging kisar dalam gravy + telur + hirisan bawang & cili..diperah pula limau nipis...perghhhh...

Kuah daging kisar itu, dicecah dengan roti bai yang dibakar rangup. Marvelous, perfecto!

Ramai VVIP yang dah pernah melepak makan kacang pool ini. Antaranya, Datuk Shahrir Samad.

Di food court Larkin Bomba ni, selain kedai menjual kacang pool, ada juga dijual pelbagai signature dish Johor..seperti tauhu bakar, lempeng kelapa, laksa Johor....dan yang ini, kami try juga, mee rebus. OK, sedap! Tapi lepas ni akan terjah juga mee rebus ZZ yang glamer di JB tu ek...:)  Tunggu next entry..

By the way, pagi ni akan JJCM ke Batu Pahat pula...:)




ps: sorry tak dapat BW ke rumah kawan kawan selama 3- 4 hari ni. Line berukband di rumah ibu bapa sangat beruk! Nak buat entri ni pun berjanggut!

40 comments:

  1. Kacang Pool Haji itu memang terbaekkk.. :)

    ReplyDelete
  2. he~~kacang pool amat sedap kan?

    ReplyDelete
  3. wah....sila bungkus satu..x pernah rasa kacang pool itu..

    ReplyDelete
  4. Pernah dengar tak pernah rasa kacang pool. Baru2 ni Ate balik Johor (JB) tak sempat lak nak singgah Larkin (Kampung Tanah Tumpah Darah ku...)

    ReplyDelete
  5. eh..kita yg mmg duk johor ni x pegi lagik mkn kacang pool tu..sedap ekkk??

    ReplyDelete
  6. saya kalau balik jb pun mesti carik kacang pol ni.. memang sedap..

    p/s- mee rebus tulang kat area belakang spital besar tu ke?? sangat jeles..

    ReplyDelete
  7. tak pernah makan makanan tu.. tp tgk gambar dah tergoda dan telan liur ni.. akak pun lahir kat JB.. keluarga ramai di majidee.. tp lepas arwah ayah meninggal dah lama sgt tak balik JB..

    ReplyDelete
  8. Wah... sampai tempat kakak dah ye. Sayang minggu ini kakak tak balik BP sebab akan ke Kota Tinggi sebab Kak Long kakak ada buat kenduri kahwin.

    ReplyDelete
  9. adeh.. menjejes air liur tengok makanan tu

    ReplyDelete
  10. dah bekurun tak ke johor..teringin sngat nak makn lontong kat kg.melayu majidee....

    mee rebus johor..!terbaik..!

    ReplyDelete
  11. kedai nie mmg sdap kan dady..kite pun penah sampai jbwood bawakkan..tp xminat dengan kacang pol xreti nak makan..hehehe..mcam xleh telan je tp mee rebus mmg sdap..hehe

    ReplyDelete
  12. hahahah ... itu beruk sudah kena ikat kot...

    ReplyDelete
  13. aku tak pernah mkn kacang tu..apa kata bungkus utk aku sekali?

    ReplyDelete
  14. warhhhh... semangat.. semanagat..... jangan lupa roti naikkkkk hehehehe

    ReplyDelete
  15. walahhh..
    sedapnye mee rebur tu..first time dgr roti bai..tebal pulak tu..

    ReplyDelete
  16. sy pernah makan kacang pool tue kat larrkin mall...depan stesen bas larkin huhuhuhhhh

    ReplyDelete
  17. erkk..mee rebus sebenarnye tu..disbbkan dah terliur, taip pun tak betul..hehe

    ReplyDelete
  18. Singgah2lah ke Kulai.
    Tapi Kulai takda apa yg menarik.
    Zoo Saleng dah tutup.
    Johor Premium Outlet hujung tahun baru bukak.

    Tapi saya ada...
    Setakat duduk warung mamak pun boleh aje...

    ReplyDelete
  19. kacang pool di kota damansara dah tutup kan? tu yg sakit hati..kena turun johorlah kalau mcm ni nampak gayanya..huhu..

    ReplyDelete
  20. doc...kacang pool tu sila tapau ke pilah sebungkus

    huih menggoda sungguh mee rebus tu... mee rebus johor terbaek

    ReplyDelete
  21. komen dr zoul tabley blah. hahaha!!!

    psstt..betul ente sude bole cekep ereb sekereng?

    ReplyDelete
  22. fuh menarik tu!...ingat bekas awek org johor

    ReplyDelete
  23. gambar angle cantik, doc...

    ReplyDelete
  24. Phentermine...

    nice post thanks for sharing.

    http://www.PhentermineHome.com/

    ReplyDelete
  25. Sesi JJCM kat JB memang siok...rindu plak nak mkn yong tau foo JB...

    ReplyDelete
  26. dap.dap..mommy double z dah bis pantang ke??? hehe :p johor banyak tempat makan besss kan..kalo datang pahang saya tak tahu mana tempat besss sebab saya pun tak abessss pusing...ekekeke

    ReplyDelete
  27. Bestnya. KC tak penah mkn kat sini. hihi.

    ReplyDelete
  28. baru jer haritu discuss pasal kacang pool :)

    ReplyDelete
  29. kacang pool haji tu macam pernah tgk kat satu rancangan TV..

    ReplyDelete
  30. eh masa blaja utm dlu sy tak tahu pon tmpt ni

    rugi!

    ReplyDelete
  31. mee rebus depa memang le sedap.. ish mcm nak buat lak petang ni.

    ReplyDelete
  32. sedapnya kacang pool. semua gambar makanan tu buat cik ina lapar. kat johor banyak gak makanan yang bestkan. cik ina pertama dan last sekal pegi johor tahun 1989. lamakan . selamat berhujung minggu doc.

    ReplyDelete
  33. kecur mulut tengok kacang pool tu.. cdgkan pak haji tu buka cwgn kat PJ boleh?? ;D

    ReplyDelete
  34. Saya pernah makan kacang pool ni dan beli kt LArkin...plan nak turun tapi Ahmadi tak bajet masa nak muntah :P So, xdapeklah turun makan di bawah... bawak balik pun sedap jugakkk

    ReplyDelete
  35. alaa..
    branch kacang pool haji kat KL dah tutup laa....

    mana gua nak cari...

    ReplyDelete
  36. Dah lama tak makan kacang pool!! tahu kesedapan kacang pool nie pun masa MAHA yng pertama...kat KL/Putrajaya mana lah boleh dapat yek??

    ReplyDelete
  37. nampak sedap makanan di blog ni.
    esok dah plan dengan member opis nak try mee rebus di larkin ni.


    salam singgah

    ReplyDelete
  38. memey sedap . tiap kali balik mesti singgah . marvelous sangat-III

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...