Monday, June 6, 2011

Enjin V Twin

Di suatu pagi Ahad yang sejuk, semalam...
Aku berhenti di traffic light..
Terkesima aku mendengar deruman enjin nya..
Terkesima aku melihat V twin enjin nya...
Aku follow kembar dua ni, hingga masing masing buat haluan sendiri..
Aku menuju ke kedai mamak, manakala si dia aku pasti berseronok berkonvoi di hujung minggu..
Oh, jelesnya... :P


Idaman aku sejak dulu lagi..
Tapi apakan daya...
Duit yang ada hanya mampu beli Honda EX5 aja..
Lesen pun setakat kelas B2 sahaja..maximum boleh bawak sampai 250CC.

Antara banyak banyak model Harley Davidson, aku paling minat dua model ni..

2008 Harley Davidson Road King FLHRC

2010 Harley Davidson Fat Boy



Kena kerja kuat..
Sebab kalau second hand Fat Boy tahun 98 pun dalam range 95 - 100 ribu..
Brand new tahun 2011,  175 ribu...
Lepas tu kena ambik lesen B full.

Mommy ziyyad memang risau kalau aku kata aku nak bawak motor..
Takut eksiden katanya..aku pun risau..sebab dah lama tak bawak motor..
Dulu zaman student, selamba aja aku bawak motor kapcai aku dari Bangsar ke Klang..
Aku pernah naik motor dgn mommy sekali aja, masa tu kami di Pulau Pangkor..
Mommy gelakkan aku, dia kata aku bawak motor terhoyong hayang..
Ye lah..masa tu rasanya aku dah dekat 7 tahun tak bawak motor!

Kalau takde jugak rezeki nak sambar Harley Davidson..
Aku bawak EX5 aja lah..
Buat gi masjid..gi beli sarapan..
Muakekeke..

45 comments:

  1. wahhhh..
    tgk tayar pun dah takut..besarnye..
    takpe doc..semoga tercapai hajat tu..

    erkk..motor tu kalau pi masjid pun ok gak kan..hehe

    ReplyDelete
  2. Uncle langsong tak pandai bawak moto....

    ReplyDelete
  3. Kenderaan 2 roda lebih susah nak kawal doc. Baik naik beca hehehe....

    p/s: duit banyak-banyak sorok kat mana doc? Bank Switzerland ke?

    ReplyDelete
  4. saya ada sebijik~nak pinjam?

    ReplyDelete
  5. dpt tayar pun dah ok bagi saya, doc heheheheeee

    ReplyDelete
  6. nurkass - ada satu pakcik ni, memang bawak Harley Davidson gi masjid...memang gempak lah..bila dia sampai aja, semua jemaah tau..sebab bunyi enjin dia kuat..ekeke

    ReplyDelete
  7. hahahha..tapi saya orang paling pelik kot sebab hairan macammana orang boleh bawak harley davidson nih..kanke handle tinggi..tak lenguh ke ketiak tu..hahahhaha :P
    dah la mahal...mau belengas ketiak nak sampai...tapi rege mak datok...dapat la bmw buruk sebijik..hehehe :P

    pastu kan..dulu kalo time lam kelas masa tengah bising kan..tetibe senyap...kawan-kawan hak bengong ni mesti kata malaikat lalu naik harley davidson..hahahha..macam bengong je memasing pun..:P *termasuk la saya:P

    ReplyDelete
  8. bawak motor ni x lenguh tangan ke?

    wondering. hehehehe

    ReplyDelete
  9. zie miyau maseh tiada lesen apa2 pun..nak gi kelas memandu pun ketaq lutut..tapi zie suke kalo adik zie bawak jenjalan naik motor ex-5 dia..besttt...ekekeke

    ReplyDelete
  10. cer bayangkan dah tetua sok bawak HD sambil pakai serban menuju ke masjid......

    ReplyDelete
  11. Kakcik selalu terfikir, tak lenguh ke tangan pegang handle yang tinggi tu?

    ReplyDelete
  12. makcik tak larat nak pegang handle tu...rase cam ketiak berangin jer....hhehhehehhehhee....

    ReplyDelete
  13. motor orang2 kaya
    iols tak mampu beli
    tengok aje lah yg mampu...
    hik hik hik

    konpem makin gigih DZ kumpul duit!
    gambate nokkkkkkkkk!~

    ReplyDelete
  14. harga sebiji motor tu boleh beli sebiji rumah.. nasib tak minat motor tu.. he..he.. selamat kumpul duitlah yer..

    ReplyDelete
  15. walawei~
    vulcan tak minat ke..
    ce try usya

    ReplyDelete
  16. doc..mommyziyyad risau sebab sayang tu..

    ReplyDelete
  17. ni antara feveret hubby aku...hubby aku tetiap mlm bukak web pasal motor2 ni....tapi mampu tgk je la...nak beli mmg tak mampu...huhu...

    ReplyDelete
  18. me baru je eksiden motor uoolss.. uhuhu

    ReplyDelete
  19. motor ni klu bwk pegi kerja tiap2 hari penat ni... jalan jam... nak mencilok celah2 kereta x dapat.. huhuuu..

    ReplyDelete
  20. Gedek - uncle geti bawak beskal tak? :P

    ReplyDelete
  21. Kakzakie - mana ada duit byk kak...huhu

    ReplyDelete
  22. Bujal - jom kita convoy sama sama nanti..tunggu pakcik beli Fat Boy sebijik..

    ReplyDelete
  23. Sahrom - hahaha..tayar HD pun boleh tahan mahal..

    ReplyDelete
  24. MasZuber - bikers are always cool ! :)

    ReplyDelete
  25. Ayuraza - hahaha..jenis yang handle tinggi semacam tu, saya tak mungkin beli kot..lenguh!

    ReplyDelete
  26. anak ke dua merengek mintak belikan motor..khutbah ibu beribu kali sebab tk mahu belikan..

    tkpe..motor yg ada skrg tu kan dah banyak jasanya..ada rezeki nanti beli yg diidamkan..

    ReplyDelete
  27. Sallam Dr,

    hehehe saya masa memuda dulu selalu juga
    naik moto kapcai dengan hb dari lipis ke KL,
    rempit sungguh rasanya, part paling gayatnya bila selisih atau lori potong, rasa nak terbang dengan moto2 sekali.

    ReplyDelete
  28. Saya minat superbike.
    Cadang nak beli satu sebelum pencen.
    Lepas tu boleh join geng Linda Onn.

    Tapi wife sure tak kasi punya...

    ReplyDelete
  29. lelaki dan motor... tak boleh dipisahkan...

    ReplyDelete
  30. saya dah lama dilarang bawak motor. last bawak masuk bendang, press minyak sampai kering, dan segala macam lagi. huhuhu~

    ReplyDelete
  31. kalo nek moto ni mane nk letak ziyyad n zayyan???

    ReplyDelete
  32. sabar bro...kerja kuat insyallah dapat...tp pilihan aku bmw naked bike lar...hua hua...

    ReplyDelete
  33. ada org sanggup berhabiskan bro..kwn perempuan sy mmg bikers..dia beli honda cyber? ntah sy pun tak ingat modelnya..tp superbikelah...bwk motor besar polis jarang tahan..dah dkt 5 tahun pakai lesen motor B2 je..B full baru last year dia amik...hihihi..lepas je gi konvoi mana2..termasuk konvoi hari kebangsaan..

    ReplyDelete
  34. Pergh! Mmg ranggi la fat boy tu.

    ReplyDelete
  35. munna pun selalu risau bila en. abg bawa motor...

    ReplyDelete
  36. pelik org laki ni, dah la malaysia tu hujan aje kejenye, tak berbaloi tau beli moto besauuu!

    ReplyDelete
  37. ada jg sebijik tu yamaha sport..tp taya boco tunggu ayoh mari labuan sbb dia sll guna hehe..
    abangLan kata pada beli moto tu baik beli kete..panas tak kena ujan tak basah hehehe..

    ReplyDelete
  38. saya pun kalau tgk motor tuh hati panas jer.. nak beli tak mampu.. tgk lebih lebih tuh yg jadi panas jer..

    ex 5 pun tak mampu.. hahaha

    ReplyDelete
  39. Hubby akak pun asik tenang Road King tu.. Tapi akak tak bagi.. Takuttttt..

    ReplyDelete
  40. doc ko ni cam suami cik ina.pantang dengar bunyi motor besar yang mengaum. memang lelaki suka ngan motor besar cam ni kan. ala kalau dah suka , beli je.

    ReplyDelete
  41. samalah cam husband kita..
    suka motor yg berkuasa besar..
    dan dia pun sama cam awak jugak.. ada motor kapcai jek.. ekekke

    dan sebagai isteri yg sama cam isteri tuan doktor.. dan jugak queen control sesikit..ekekke
    saya juga tak membenarkan dia membeli motor seperti yg diangan-angankan tu..
    membazir jek..
    beli mahal2.. naik 2 org jek.. kalau beli kereta.. ramai boleh naik..

    betul tak? muahahaha

    ReplyDelete
  42. orang perempuan mmg tak suka klau suami ke bf nek mtor niee..haihh..bahaya itu slalu ade..malang xberbau...hehe..mtor biase oklah..hehe

    ReplyDelete
  43. lama sungguh tak bawa motor. tengok 360 malam kelmarin ada psl harley. erra pun join konvoi .

    ReplyDelete
  44. amboi mahalnya. bak 7K cukuplah utk kak liza buat full settlement kelisa ni.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...