Thursday, June 16, 2011

Chef Daddy Gebu

Salam hari Khamis kawan kawan sekalian..
Hari ini, Chef Daddy Gebu nak berkongsi resepi bergambar, cara membuat home-made chocolate yang menjadi buah tangan semasa majlis akikah anak daddy minggu lepas. Blogger GadisBunga, sila ambil perhatian ya..manalah tau, di masa akan datang, GB nak tempah dari daddy pulak untuk majlis GB, ahakss  :P

Oh, sebelum itu, jangan terkeliru..kawan kawan bukan di dalam blog otai masakan chef mat gebu tau, ini betul betul blog daddy. Nak dibandingkan skill memasak Mat Gebu dengan Daddy Gebu, macam langit dengan bumi..ekekeke..

Tanpa melengahkan masa, jom kita ke dapur...

Mula mula, haruslah kita sediakan coklatnya kan...pemilihan coklat kena betul, barulah ada rasa Cadbury nya..

Lepas siap coklat di godek gaul, maka kita masukkan ke dalam acuan nya ya..ikut suka lah nak besar mana..kalau nak kenyang, boleh guna acuan sebesar tapak kasut pun boleh.

Sementara itu, kita sediakan juga pewarna nya..Hidup kena multi-tasking puan puan, baru lah cepat siap coklat kita...Hati hati, kalau anak puan puan nampak bekas tu, mesti dia ingat tu water color..so hantarlah anak puan puan ke rumah nenek nya supaya puan puan boleh beraksi tanpa gangguan.

Setelah siap coklat di isi dalam acuan, dan dihias warna, kita sejukkan lah ia di dalam freezer. Daddy nak ingatkan disini, pastikan dalam freezer tiada ikan atau ayam, kalau tak coklat puan puan ada perasa tambahan pulak nanti..ekekeke..

Selang beberapa ketika...inilah hasilnya...cantik kan? Puji lah cantik..ekekeke...sampai ada jemputan akikah daddy yang kata tak sanggup nak makan sebab cantik sangat...:P

 Ada juga yang daddy masukkan dalam bekas macam ni..nak save budget lah katakan..sekali imbas macam kuih Almond London...Oh, daddy pun menerima tempahan kuih Almond London tau..(iklan sebentar, maklumlah dah nak puasa).

Untuk presentation yang lebih ayu, masukkanlah coklat itu ke dalam bekas macam ni..sesuai di buat buah tangan untuk majis kawin, majlis akikah, majlis harijadi..

Jenuh tau daddy nak menyiapkan banyak banyak macam ni..Tapi sebab minat dan bakat(muakekeke), daddy relax aja siapkan..habis bau coklat satu rumah!

Inilah hasil akhir...daddy ingat kalau ada permintaan, nak juga export ke US ke, Russia, ke Jepun...rasanya, sebijik sebijon macam Cadbury, some say lagi sedap..(siapa lagi nak puji produk daddy kalau bukan daddy)...:)

Itulah sedikit sebanyak resepi daddy, cara membuat home made chocolate.
Kepada yang berminat nak order, boleh lah contact daddy  :)

46 comments:

  1. Wahhhh!!! Chef Daddy. KC kena turun takhta la camni. Hihihi.

    ReplyDelete
  2. sungguh ker dr yg buat ? mmg talented betul.. thumbs up! good job

    ReplyDelete
  3. Bujal - coklat itu benar benar home made..chef nya saja berbeda ~ haha

    ReplyDelete
  4. CikPah - yang membuatnya ialah mommy & adik beradik perempuannya...saya tukang ambik gambar aje :P

    ReplyDelete
  5. cantik dan comel! rugi pulak tak datang kenduri haritu.. hihi

    ReplyDelete
  6. siyes.. bila baca n3 ni memang percaya DDYZZ yang buat.. tapi bila baca comment terus hilang kepercayaan..

    adoi.. wa tertipu beb..

    ReplyDelete
  7. mrs azmi - takpe...lain hari, ada rezeki, saya buat kenduri/makan2, saya jemput ...:)

    ReplyDelete
  8. mcm senang je nk buat....tp tp tp mst leceh kan....sgguh mnyelerakan la doc....sgt kreatif...
    psst-ade sample x??hehehehe nk rasa dulu....

    ReplyDelete
  9. RatuKebaya - saya bukan tak mau tunjuk bakat memasak, risau tergugat Chef Wan nanti...ekekekeke

    ReplyDelete
  10. alo alo alo masa baca entry berapa kali cik ina celik celik mata ni. takut bermimpi je.rasanya cik ina pun tak pandai wat cokelat.salute sama doc.

    ReplyDelete
  11. disamping menjadi doc, bole jadi chef juga?apa je yg u tak bole jadi? dibo bole tak?

    ReplyDelete
  12. macam banyak sangat je stepnya
    saya lagi suka cara ni-
    step 1: gi kedai
    step 2: beli coklat cadbury

    ReplyDelete
  13. Kreatiflah Dr ni... makcik nak tempah, boleh? :)

    ReplyDelete
  14. serba boleh rupanya doc kita ni...comel2 je coklat tu.... dah boleh buat business coklat nampaknya

    ReplyDelete
  15. doc...kisah benar ke??? hebat la doc nie :-)

    ReplyDelete
  16. chef daddy???
    klinik tutup lah yek nanti? ekekkee

    ni...nak tanya ni..
    cekelat utk yg putus tunang ngan cerai guna SMS ada tak?


    ** cantik, menarik kedebom le cekelat awakk DZ.. nak tempah boleh? cekelat berapa? almond london berapa?

    ReplyDelete
  17. wahhhhh...montel2 dan comel2 cekelat itew

    ReplyDelete
  18. Adiq dapat dari cikgu dia sebelum cuti sekolah hari tu.


    sejibik tapi hasil tangan doc lagi hebat !

    ReplyDelete
  19. dari buah tgn jadi buah mulut..


    tapi kan...errr...siyes ke daddy yg buat?? bukan mommy?

    sebab dah ternganga sambil cakap...'kagumnyerrrr!!!!!'

    ehem. sile ye bawak masa meeting nanti. saya buat testimoni baekkk punye. heheh~

    ReplyDelete
  20. aishhhh
    tak leh jd nihhhh...kene wat jugak gamaknya nih....
    sy dah beli coklat tu...tapi....
    heheheheheh...byk sgt menu pending...
    doc mmg berbakat laaa...
    tepuk tangan kuat2 utk doc!!!

    ReplyDelete
  21. chef daddy gebu..dgr nama pun dah terasa2 aroma coklat tu..hehe

    ReplyDelete
  22. wahhhhhhhhhhhhhhh

    buat coklat?

    ajar pelisssssss? :p

    ReplyDelete
  23. aha..
    yg tu lah saya dapat ari tu..sedapppppp..hehe
    ingat water color tadi...adehhh

    ReplyDelete
  24. Ate hampir 'tertipu'. Awal2 ckp Chef Daddy Gebu, tapi tengok gambo jejarinya runcing2 tak serupa mcm jejari Daddy Gebu. Mula musykil bin heran. Bila baca komen...hah! Sah! Terbukti sudah, yg menggodek coklat tu bukan Daddy Gebu.

    ReplyDelete
  25. sedap dan cantik!!!! nak gak buat..

    ReplyDelete
  26. rasa terkeliru sekejap..salah masuk blog ke..
    rupanya betul blog doktor..bukan blog chef..

    ReplyDelete
  27. wahh hebat betul ni...dah mcm rupa coklat beli kat kedai dah...menarik!! mai eksport ke Finland la skit...hehe

    ReplyDelete
  28. he..he.. kak liza pun ingat mcm water color dah tadi.. he.. iye ke ni? sedap eh dpt coklat. terasa rugi tak dtg sampai la ni.

    ReplyDelete
  29. Ish ish ish, chef doc daddy gebu......cantik sungguh choklatnya, rasa macam nak ode....boleh DHLkan?

    ReplyDelete
  30. wahh..dahsat betul dokto daddy ni!!!

    ReplyDelete
  31. Sallam DZ,

    Chantek nya Dr, opps chanteknya coklat ni,
    nanti ada event boleh order..

    ReplyDelete
  32. selepas puas beradu ..ganti
    tido smlm baru leh bw :)

    ropa2nya coklat hari tu dz buat
    sendiri yek...ada cuci tangan tak..wakakah~

    berseni jugak tuan doktor ni
    patutlah hari tu muka letih bebenor

    apa2 pun coklat hari tu mmg sedap
    habis lenyap di kerjakan anak2 rimau kita

    p/s: kak ati dah tunjukkan kat abg wan
    dan mencabar dia..
    pasai dia dari tahun lepas beli bekas
    nak buat coklat tp tak buat2 ..pasni
    mahu dia tercabarrr...huhu

    ReplyDelete
  33. Ada rasa tersaah pilih profession tak...?

    ReplyDelete
  34. buat sendiri utk berkat kenduri...
    penjimatan berganda!
    juga aktiviti sihat sesama keluarga....

    tahniah utk mommy ZZ.
    tahniah jugak utk daddy ZZ. berjaya amik gambar dgn cemerlang.. :P

    ReplyDelete
  35. peeh...........

    mmg berbakat nya dok...
    selain bidang photografer,
    bidang masak2 cklat..

    ada lagi nie..
    cepat habaq... apa lagi???

    ReplyDelete
  36. Elehhhhh kalu setakat tayang jer... tak bagi orang try makan, tak mo puji!

    Cer bagi rasa! Cer bagi rasa!

    Ayam Kampung untuk Orang Kampung? (macam aku)

    ReplyDelete
  37. Tak tahan jeles nih!!!.. sempat wat menda2 cam ni kat umah.. Dapor sepah tak pas tu? ngeee!!!

    ReplyDelete
  38. nampak macam sedap je... boleh order ni...

    ReplyDelete
  39. wah wah wah..tidak No sangkaaaaa ..tp mcm tangan pompuan je tuh hehehehe...dlu kan DD kata DD takde bakat melukis kan kan kan...hurmmmm..

    pe2 pun tahniah sbb leh buat homemade..klo tempah bagai ni mmg memerlukan kos kan hihi...

    ReplyDelete
  40. assalamualaikum doc..

    saya ingat saya salah amsuk rumah td....bile tukar cat????

    ReplyDelete
  41. Hati hati, kalau anak puan puan nampak bekas tu, mesti dia ingat tu water color..so hantarlah anak puan puan ke rumah nenek nya supaya puan puan boleh beraksi tanpa gangguan.<mmg terbaik doc..

    klakar sgt

    tp doc nk tnya, acuan yang doc buat tue ade berbagai bentuk dan rupe ek? hmm..sy xtau kwujudannya..

    ReplyDelete
  42. Daddy Gebu.. saya ni tak pernah buat n tak pandai buat2 kek or coklat lagi la x reti.. nak tanya.. ni nak pakai coklat jenis apa ??? yg orang buat kek @ kuih tu ke...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...