Wednesday, May 11, 2011

Unik nya Malaysia

- masuklah seorang anak dara, umur 24 tahun ke bilik konsultansi.
Masalah: Buasir. Teruk sebab bahagian dubur dah selalu terkeluar + selalu berdarah masa buang air.
"Kadangkala doc, saya terkentut pun boleh terkeluar darah!"
'Jadi, bila nak gi hospital ni?', aku tanya.
"takpe doc..dah makin sembuh..saya berubat cara tradisional.."
'Macam mana?', aku tanya lagi..
"Ni petua ayah saya. Guna akar pokok kayu ara...kita masukkan dalam periuk..panaskan dgn air"
'Lepas tu? Minum airnya? ', aku kata lagi..sebenarnya aku agak macam tu la.
"tak doc..kita asapkan bahagian dubur tu dengan asap yg keluar"
' Gulp!..macam nasik kangkang?', terkeluar spontan dari mulut tak insuran aku.
Hehehehe---sengih si gadis bujang.
harap anda sudah breakfast pagi ini sebelum melihat gambar gambar buasir..:p


-masuk seorang budak india, kepala berdarah terhantuk besi.
Masalah: Lukanya besar, perlu dijahit. Panjang luka ~ 5-7cm.
Masalah paling besar: Penuh serbuk kopi kat luka terbukanya!
'Apasal letak kopi? Ingat u punya kepala ni Starbucks ke?' aku sergah mamat india nih.
Sengih macam kerang busuk.-bukan aku, tapi si mamat india nih. Aku dah moncong pasal susah gile nak clean the wound!



-masuk ke dalam bilik konsultansi seorang ibu muda, umur ~ 22 tahun, mengandung anak sulung..usia kandungan ~ 14 minggu.
Masalah : sakit sikit pada lower abdomen.
Masalah besar: percaya cakap kawan2 dan sedara mara yang belajar di University of PokokCeri, bahawa rahimnya jatuh, so perlu pergi jumpa bidan, mengurut untuk naikkan rahim.
Ku sabarkan hati, ku anggap ini ibadah, melayan karenah, dan menerangkan panjang lebar + buat ultrasound scan...kalau ikut kata syaitan, memang aku dah fire aja ibu muda & suami dia.


-masuk ke dalam bilik konsultansi, seorang ibu membawa baby nya berusia 6 bulan.
Masalah: 'doc, anak akak cirit birit lah doc..kesian dia'
'berapa kali dia berak kak? ada muntah2 tak', aku bertanya dengan nada prihatin :P
' dia berak sekali doc, takde muntah', jawab akak tu jujur.
' #@%#!#' , kata aku dalam hati.
Ya Allah..kau kuatkan aku utk menghadap pelbagai karenah manusia.

73 comments:

  1. ceh~~pagi2 tunjuk gambar buasir!

    ReplyDelete
  2. kalau berak sekali boleh ke dikategorikan sbg cirit birit?

    confuse ni, hehehe

    ReplyDelete
  3. sabar ya..kalau sy jumpa dr yg suka lecture org sy akn kutuk dr itu habes-habesan..

    ReplyDelete
  4. Baru sekali cirit-birit? Hm... memang menagih kesabarn Doc....

    ReplyDelete
  5. teruknya buasir.. sy minum milo smbil tgk gambarajah buasir tu.. ok, i like!! haha

    ReplyDelete
  6. ha ha.
    doc...
    sungguh menduga iman jd doktor ni yek..?
    dengar cerita pun dh rasa nk pitam nih..



    .

    ReplyDelete
  7. terlamapu perihatin kakak tu kat anak dia..!
    sampaikan anak berak pun comeh deh..!
    kahkahkah!!!

    ReplyDelete
  8. kalau 1 hari 10 orang datang dengan serbuk kopi dalam kepala, besok doktor ambik mc gaknya, hehehe, sabar ye tuan doktor

    ReplyDelete
  9. begitu rupanya buasir ye.. herm.. nasib dah lepas bersantap..

    ReplyDelete
  10. 1.kesian kat budak pompuan tu,tersiksa kehidupan hariannya sbb mendengar kata org tua.
    2.tak pernah dgr cite kopi bole stop pendarahan.
    3.the couple should get 2nd or 3rd or 4th opinions before proceed.
    4.aqid selalu buang air besar 2x sehari,tu kira kategori cirit ke?hehehhehee

    alhamdulillah i tak ditakdirkan jadi doktor sbb mulut i ni laser sket.

    ReplyDelete
  11. dr

    situasi 1- 1st time dgr
    situasi 2-sgt x masuk akal..buh kopi atas luka
    situasi 3-alahai....paling marah bila kena advc merepek macam tuh
    situasi 4- anggap shj sang ibu sgt khuatirkan anaknya..

    sabar je lah doktor :)

    ReplyDelete
  12. macam2 kerenah pesakit

    yg taruk kopi tu - iols penah gak terbaca - tu petua org dulu kekdahnya... tapi iols tak penah cuba lah....
    apa kes nak taruk serbuk kopi kat luka
    letak dalam teko + air panas + gula lagi bagus kan????
    hik hik hik

    ReplyDelete
  13. alaa doktor ni.. gak mau gambar begini lagi, x manisss.. hihihihi...

    ReplyDelete
  14. teringat nenek di kampung. pernah luka kakinya & dia tabur sebuk kopi utk berhentikan darah.

    ReplyDelete
  15. hehehehe.. macam2 ade kan..

    p/s- nak tanya jugak la DZ.. betul ke kata orang2 tua kalau kena demam campak kena mandi dengan daun semambu.. masa anak saya kena demam campak nenek saya suruh buat camtu tapi saya tak buat..

    ReplyDelete
  16. mmg kena byk sabar bila berdepan dengan bermacam org yg bermacam ragam ni kan.. first time tgk gambar buasir.. ngeri aje..

    ReplyDelete
  17. emm nasib la saya malas dulu...kalau tk mesti stress..hehe...menembak tu mksudnya shoot gmbar ye? emm kat sini ada sawah,bolehla lepas gian menembak kalau tk jln mana2 tp dslr saya tk canggih punya ;(

    ReplyDelete
  18. ayat biasa dengar dari patient kat sini..
    "tapi doktor...depa kata ......."
    dan akak akan tanya..."depa sapa?depa doktor ka?"
    dia akan jawab.."bukan la...jiran saya.."

    ReplyDelete
  19. keje aku pun menuntut kesabaran yg sgt tinggi dlm melayani kerenah visitors yg dtg...
    kadang tu mmg sgt annoying...paling aku tak suka melayan kerenah pak arab...dah la bila bercakap suka tersembur air liur kat muka kat aku!! cet!!

    tapi apa pun, aku kembali kepada landasan, bahawa kerja itu satu amanah...bila melakukan dgn ikhlas, aku percaya akan ada ganjarannya...

    ReplyDelete
  20. sib baik dia letak kopi , kalau dia pie letak horlick ...



    lagi parah


    ngeh ngeh ngeh

    ReplyDelete
  21. best bile kjer dgn org mcm ni, doc..kita pun tumpang memeriahkan suasana heheheee

    ReplyDelete
  22. Sabar2.. Diorang tak tahu (jahil skit).. kalau tak takkan la diorg rujuk Doktor kan..

    ReplyDelete
  23. yang pasti smua yg dtg tu buat muka kesian dan mintak simpati kan dr?

    ReplyDelete
  24. hahahaha...mcm2 peel..banyak betul ragam orang2 niee..hehehe..mnarik sangat baca..doc cite psl psakit doc pun best..hahahaha

    sy pun penat terkena buasir..tp peringkat pertama..tkutt gilee

    ReplyDelete
  25. makcik paling takut kene buasir yang terkuar2 tu...seram la.........
    tapi normal kan doc,kalo yg kuar sikit2 tu...huhuhu..:)

    ReplyDelete
  26. Aduhaii..macam2 ragam manusia nie kan..

    ReplyDelete
  27. taruk kopi???

    ape ke ^%)&%$#% sangat...?

    ReplyDelete
  28. hahahahah ..... gelak gilerr CA .... Pala boh kopi..... dia tak taruk gula ngan susu sekali kaaa doc

    ReplyDelete
  29. PENATNYA YE DOC MELAYAN KARENAH MANUSIA NI...YANG KOPI TU NENEK MUNNA SELALU KLU LUKA2 JE SEBAB KENA PISAU MESTI DIA LETAK KOPI NAK BERHENTIKAN DARAH...

    ReplyDelete
  30. sabar doc,

    moga doc sabar melayani kerenah pesakit,

    anggaplah ia satu ibadah..acehhh..

    ReplyDelete
  31. hahah..kalo doc kene melayan kerenah pesakit yang pelbagai ragam...kadang2 pening dibuatnya...cikgu pun kene layan kerenah anak murid, parents yg ntah pape n majikan yang cerewet...mcm2 perangai manusia ni...hehehe...ygm ade serbuk kopi tu xleh blah..hahaha

    ReplyDelete
  32. buasir tu menakutkan ye..

    kalau di biarkan lama akan jadi apa doc?

    boleh bawa mati ke...?

    ReplyDelete
  33. saya pernah kena marah dgn doktor sebab sapukan krim safi kat kudis anak..padan muka sndiri

    percaya sgt kat org konon kalau sapu krim boleh baik..huhuhu

    ReplyDelete
  34. aku pun letih nak melayan
    diubati takmo.. taunya nak mc jer!

    aku pun dah lama tak jalan2.. jalan2 blog orang.. miahahaha

    ReplyDelete
  35. Bujal X - sakit ooo kalau kena buasir..jalan pun kengkang! ~haha

    ReplyDelete
  36. WanitaBertudungHijau - yg saya geram tu, puas saya explain kata berak sekali tu bukan cirit, tapi maknya berkeras kata anak dia cirit! hadoiii..

    ReplyDelete
  37. macam-macam kan manusia ni..hehe
    but enjoy baca every n3..
    banyak ilmu..thanks doc

    ReplyDelete
  38. erk

    cirit birit merangkap berak cair.

    hehehehehehe.

    ReplyDelete
  39. Cik Betty - hahhaa..kutuk jangan tak kutuk...:P

    ReplyDelete
  40. kakzakie - memang menguji kesabaran betollll..

    ReplyDelete
  41. GC - minum milo sambil tengok buasir = nikmat. ~haha

    ReplyDelete
  42. tasekM - ada byk lagi kisah kisah pelik/rasa nak penerajang yang akan dibongkar kan lepas ni..tungguuuuuu..ekekeke

    ReplyDelete
  43. kaklong - ada juga parents yg over concern..anak baru selsema aja, dema takdak, apa pun takdak..paksa suruh bagi nebuliser! aiyooo

    ReplyDelete
  44. KOG - serious weh KOG, memang susah gila nak bersihkan luka yg dah campur dgn serbuk kopi..~huhuhu

    ReplyDelete
  45. Ratu Kebaya - macam tu lah rupa buasir..tapi ada yg lagi teruk dari tu..

    ReplyDelete
  46. azrina307 - hahahhaa..betul tu :)

    ReplyDelete
  47. baru anak sorang.. gi urut
    bidan kata rahim jatuh..
    rasa nak ambik je konet nombor bidan tu nah basuh dia..

    kopi dan luka.. biasa..
    burn dan planta dan kolget ..biasa..

    buasir dan asap kangkang.. tak biasa..
    fes taim dengar..

    ReplyDelete
  48. SyidaGorjes - memang jenuh menahan mulut ni dari me -lazer..~haha

    ReplyDelete
  49. littlehumblelynn - saya mmg terperanjat dgr petua #1 tu..sebab 1st time dengar..ahaha

    ReplyDelete
  50. miloais - hakak..kekononnya kopi tu bleh berhentikan luka lah...ekekekeke...

    ReplyDelete
  51. Khairul Hakimin - abis tu..kamu mau gambar apa donggg? Haha

    ReplyDelete
  52. kakngah - sebenarnya, tabur kopi tu lebih mengotorkan luka. Luka kotor = jangkitan kuman

    ReplyDelete
  53. shaza - yg saya pernah dengar, dan ramai patient & sedara saya buat ialah garu badan yg gatal dgn daun semambu kalau kena Chicken pox..

    ReplyDelete
  54. Hanis Azla - yup..buasir boleh jadi mengerikan..

    ReplyDelete
  55. Maya Mayana - yup..menembak tu makna nya ambik gambar...

    ReplyDelete
  56. ieda - hahaha..memang bagus akak tanya macam tu..kikkiki

    ReplyDelete
  57. wahida - ko keja kat mana ni wahida sampai kena layan pak arab cakap tersembur air liur? Hahaha

    ReplyDelete
  58. sahrom - kadangkala best..kadangkala menyampah! ekeke

    ReplyDelete
  59. wifenavy - kalau jahil, tanya. Masalah nya, dah la jahil, tak mau dengar nasihat pulak tu..adoi aii...

    ReplyDelete
  60. saya ada buasir jugak.. tapi dah baik dah.. makan ubat dari doc.. kasik ubat bontot.. pastu ubat air.. pheeww.. macam haram rasanya..

    ReplyDelete
  61. aha..
    biasalah dok..ragam pesakit..
    kdg2 tak terfikir akal..
    takut nak jumpa doktor gamaknya..tu yg buat perkara merapu..

    ReplyDelete
  62. masalah1 : ayah No pun cakap kene duduk/alas atas daun mengkudu klo buasir..nnt bg kecut kan dia..tp tak tau la sbb belum cuba hehe..

    masalah2 : hahahaha..buh kopi..sabo je la DD..

    masalah3 : hurmmm biasa la tu UPC hehe..

    masalah4 : hadoiiiii hahaha..ada juga jenis cam nih..

    ReplyDelete
  63. Salam perkenalan..

    Sakit perut saya baca entri doc nih! Banyak asam-garam jd doktor ekk. Mgkin doktor yg saya pernah pegi pun penah geram kat saya kot.. :D

    ReplyDelete
  64. Salam.
    Macam-macam penyakit dan karenah yang dihadapi setiap hari. Syukur ada kesabaran dan ketabahan dalam melayan semuanya.

    Semoga diberkatiNya.

    TQ

    ReplyDelete
  65. macam peel kan doc...

    soba yo lah... jangan marah2 kesian depa tu sakit..hehehe

    ReplyDelete
  66. Hahaha...aku nak tergelak pun ada....sekurang2nya happy sikit ada org buat lawak Doc...tak le serius je....lawak free diorg bagi takyah beli astro warna nak tgk maharaja lawak....apapun aku respek kat Doctor la...ada benda yg aku takleh buat, tengok darah, luka,nanah, kotor...tapi diorg buat selamba je pastu terus pergi makan....Syabas inspektor sahab...!!!!

    ReplyDelete
  67. adoyaiiii...semalam busy dgn muaz...tak sempat nak BW...eh, takkan la br satu kalik berak dah cherry berry meh????adoyaiiii

    ReplyDelete
  68. Bab letak kopi tu makcik buh dulu kalau luka, tapi melampaulah kalau jumpa doktar tak cuci dulu.makcik bersihkan dulu kalau makck buh kopi atau jaram kepala anak ngan asam jawa sebelum jumpa doktor.

    kepercayaan pada perubatan selain dari doktor memang makcik tak suka dan amalkan.

    ReplyDelete
  69. ehhehe..mcm2 kerenah ye doc..sabau aje la...heheh

    ReplyDelete
  70. risiko jd doktor:(
    apapun, jalankn tugas dengan ikhlas dan sempurna.
    mcm2 kerenah pesakit ye? memang semua pekerjaan ada dugaan dan rintangan tersendiiri...lalui sj dengan senyuman.:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...