Friday, May 6, 2011

MythBusters Siri 3: Episode Hobin Jang Hobin

Bertomu laie lah yo kito dalam episode MythBusters.
Kalau ekau nak baco siri 1 dan 2, ekau poie sini...poyo betul eden dok promote show sendiri..ekekekeke
MythBusters 1
MythBusters 2

Untuk episode kali ini, eden nak busted kan kepercayaan mitos dikalangan masyarakat Melayu berkenaan hernia/angin pasang.
Episode kali ini bersesuaian bonar lah dongan soalan Hantu Kak Limah ini.

Hernia ni boleh jadi sojak lahir laie.
Sobab hernia ni, eden nak mudahkan pemahaman ekau semuo, iolah sobab dinding abdomen tu jadik lomah.
Ekau tau tak abdomen tu apo?
Tak tau? Ah..ekau Gugel ajo yo..
So, bilo dinding abdomen dah lomah, segalo macam isi kek belakang abdomen tu boleh termasuk menyolinap lah kek sini.
ado macam macam joneh hernia ni..

Ado macam macam jenis hernia..kek pusat (umbilical hernia), kek groin (inguinal hernia)...ini semuo jenis yang biaso eden jumpo..dan lain lain doktor jumpo lah..ekekeke

Eden dah jumpa macam macam style org Melayu nak rawat hernia ni.
Yang paling biaso eden jumpo, style mengurut.
Eden bukan nak kato apo lah kan, toksah la poie mengurut tu. Kang bukannyo mengubek kan, makin menyosakkan adolah..
ni bukan eden nak melucah yo..janganlah ekau biarkan hernia tu sampai jadi macam ni

Yang eden belaja dulu dongan tok guru eden, kalau hernia ni ekau buat bodoh ajo, yakni ekau mengelak nak poie operate, siap lah ekau ngadap masalah berbangkit nyo..orang kampung eden kato, complication of hernia.

1- tekanan kek organ keliling  (pressure on surrounding tissue).
kalau ekau biar kan hernia tu membiak bosa, lamo lamo dio menokan lah tissue keliling tu. Di tokannya kek telo..raso sonak lah.

2- sebahagian usus tu ha masuk kek  lubang hernia (incarcerated hernia)
Usus ekau pun boleh menyolinap masuk kek lubang tu..gilo sakit weh..sakit....sobab eh, perjalanan dalam usus dah terganggu..dah ado blockage kato tok guru eden. Ekau kalau sombolit pun dah sakit, bayangkan lah kalau usus ekau pulak tersumbek! adoiii..

3-usus yang tersopit tu, terbolit pulak salur darah nyo! (strangulated hernia)
Ini masalah negaro nih. Saluran darah usus yg menyolinap kat keadaan no.2 tu ha, terbolit! Gilo sakit. Ini emergency. Usus yang tak dapek darah, boleh mati. Silap hari bulan, dongan ekau ekau sekali boleh mati...

Jadi nyo, eden menyoru lah kek Hantu Kak Limah, ekau bawak lah anak ekau tu poie operate..
Toksah la di urut urut.
Takdo mano nyo operate hernia ni buek anak ekau tu mati pucuk ko, lomah syahwat ko, mandul ko, bilo dia dah bosa nanti. Tu semuo bedaah lobih! Orang Melayu ni memang suko bedaah, suruh poie mengaji maleh..lopeh tu poie sebarkan kepercayaam bedaah dio..adoiiii haiiii....

Ok..jumpo laie yo di lain episode..eden nak pekono gulai kawah kak Yam ni hah...:P

72 comments:

  1. Betul tu Doc. Operationnya pun sekejap je kan. Anak saudara kakak dah buat. Jahitan pun sikit je...Pantang masa kecik ni senang lepas tu dah boleh main.

    ReplyDelete
  2. hehehe..sampai tergeliat lidah No nak menyebut nya sebutir sebutir hahaha..sib baik paham..ye la kan, klo org tua tu suh tuam dengan daun pe ntah..lupa dah..huhuhu..kepada kakLimah bawak bersabar ye..dengar cakap doktor ni..

    ReplyDelete
  3. ASSALAMUALAIKUM

    saya rasa kalau doc tulis artikel nie dalam bahasa melayu standard, ia lagi memudahkan orang ramai memahaminya..maaf jika doc terasa :-)

    ReplyDelete
  4. aku paling tak tahan kalo ada patient yg nak try pi ngurut.. cehhhh!

    ReplyDelete
  5. ooo... buah rambutan tu jadi besar yek...?



    .

    ReplyDelete
  6. *tengah seluk tangan dalam boxer.

    ok! saya bebas hernia! yay~

    hahahaha~~

    ReplyDelete
  7. susahnye nak baca entry ni.
    saya bukan orang nogori.

    ReplyDelete
  8. Takutnya nak tgk! bru saya tau apa itu angin pasang!!

    ReplyDelete
  9. den dapat ilmu laie ni kek sini.. masih yor..

    ReplyDelete
  10. tu semua budak punya kan? eh, salah soalan ye? ekekekeke!!!!

    ReplyDelete
  11. Woi! (kepit kangkang sebab seriau)

    ReplyDelete
  12. Teringat dulu masa anak masuk hospital sebab tempat khatan tak sembuh.. ada baby tuh kecik lagik dah kena operate.. sebab angin pasang nie.. betul laa tak yah laa urut gi spital jerk.. tau laa doktor nak wat bagaimana..

    ReplyDelete
  13. Sallam,

    Mak aih, berputar-putar lidah membacanya,
    nasib baik faham walau pun saya bukan orang
    negori.

    ReplyDelete
  14. telo tu telur ke abg faiz???hehehe..
    kalo n9 pnggil tolo..hehehe...
    nice information...sgt berguna...tambahkan ilmu pengetahuan

    ReplyDelete
  15. kalau baby boy ada hernia ni mmg bahaya sikit kan..tp awatla dr x tulis bahasa melayu johor..berpino mato den nak maham kannya..

    ReplyDelete
  16. pelik benar ngan orang melayu, bedah batinlah, urutlah, tak pe doc, makcik dah piat telinga dia tadi, sebab dengar cakap orang tua dolu kala, suruh pegi urut. lepas ni kalau dia tak pegi hospital makcik pelangkung dia lagi.tu lah eden dah kabo kat dia tu hernia sobabnya mokcik dah nampak maso poi yuyi operate eppendix hari tu ada budak kena sakit hernia kena operate.

    ReplyDelete
  17. Adeh..apo ko bondo hernia tuh..sodap pulak namo ee.....angin pepasang ye doc..ni ada satu cerita, bulan sudah, anak murid saya, lelaki, tetiba je, terbaring sakit dalam kelas..kawan-kawan dia menjerit-jerit bagitau..'Cikgu, telur dia keras..'mula-mula saya tak faham, dalam dok kalut tu, dia merayu suruh saya urut..'haish, tak mo lah..,' dah sebelas tahun..seriau saya, lagi pun tak pandai bab-bab ni..saya suruh kawan-kawan dia panggil cikgu lelaki kat bilik
    sebelah..tapi cikgu tu urut la..baru bawak g spital...huh..slamat den...

    ReplyDelete
  18. orang kg den ado yg mati terkono angin pasang. batang eh masok kedalam.. eh mcm gitu tu angin pasang ko?

    ReplyDelete
  19. anak kak liza yg nombor 4 kena hernia sejak lahir. bila dah 3 tahun baru operate di SJMC. alhamdulillah ok aje. kalau tak bila cuaca sejuk dia bengkak.

    ReplyDelete
  20. ohhh..baru tahu angin pasang..tak pernah tahu..tahnks for the info doc..(*_*) jalan2 pandang bawah..org tua2 pesan jgn pandang dua kali..


    hehehehhee

    ReplyDelete
  21. http://adzriel.blogspot.com/2011/05/hernia-atau-angin-pasang-jangan.html

    ReplyDelete
  22. tq doc....
    makcik baco sambil kunyah daging kerbau masak rendang minang ni....huhuhuhuhu...
    bilo makcik tengok gambor2 tu...makcik raso kono ambik serius hal ni....
    tapi tul kate daddy tu..orang kampung makcik memang bidaah x kasi makcik poie hospital buat operation tu.......
    makcik sedang renung-renungkan ni......

    ReplyDelete
  23. budak pompuan boleh kena ke hernia?

    ReplyDelete
  24. errr...
    ari tu ada member citer pasal ni sbb anak dia kena..then dia kata nak ubat kg...
    nanti saya explain apa yg doc ckp ni kat dia..thanks doc..

    ReplyDelete
  25. salam doc,

    jangan lupa lak kita nyer rqst pasai
    tonsil n3 hari khamis lepas wokey

    jenuh... tak surut lg ni..segala2nya pahit

    ^_____~

    ReplyDelete
  26. oh..angin pasang..lum ada experience..anak den duo2 tino..tp kawan den adalah experience ni..sian budak..operate ajolah ye ubeknyo..baru den tau..

    ReplyDelete
  27. ooo.. hernia tu angin pasang yo... baru eden tau..

    ReplyDelete
  28. ooo..baru saya tau jugak..time kasih utk info ni..:)

    ReplyDelete
  29. macam bunyi dubuk pun ada hernia nie.. ke haina..

    ..

    ReplyDelete
  30. setakat ni anak munna gegirl takde masalah ni..anak2 buah lelaki yg lain pun takde masalah ni..ini boleh jadi penyakit keturunan ke doc

    ReplyDelete
  31. Kakzakie - operation membetulkan hernia ni simple operation aja. Sekarang dah boleh buat thru laparoscopic lagi

    ReplyDelete
  32. Norhafiza - kalau tulis dalam slang Sabah, tergeliat tak lidah nak baca? :P

    ReplyDelete
  33. sahrom - terima kasih atas cadangan..it's OK..:)

    ReplyDelete
  34. Hani - aku kalau spesis patient yang ketegaq sangat nak urut, aku biarkan aja...hahaha

    ReplyDelete
  35. tasekM - haha..apasal panggil buah rambutan?

    ReplyDelete
  36. Bujal X - takyah seluk pun dah boleh rasa lah kalau kamu ada hernia..ekeke

    ReplyDelete
  37. SyidaGorjes - tak paham? huhu..macam mana lepas ni I nak try menulis dalam bahasa jawa pulak...ekeke

    ReplyDelete
  38. Yaya - gambar tu jenis yg biasa2 punya hernia..kalau u tgk yg luar biasa, mau pengsan agaknya! :P

    ReplyDelete
  39. sayangsayangibu - sama sama...:)

    ReplyDelete
  40. GadisBunga - hahaha..GB!!!! otak jgn fikir lain..ekekeke

    ReplyDelete
  41. Gedek - kalau ada hernia, lagi dikepit, lagi sakit pakcik ! ~haha

    ReplyDelete
  42. Rinna - byk orang yg risau nak buat surgery hernia ni, dgn alasan takut anak mereka mandul/mati pucuk!

    ReplyDelete
  43. Lipislady - saya tulis dalam bahasa Lipis lah lepas ni, ok? :P

    ReplyDelete
  44. MissDebab - wakakaka..a'ah..abg faiz nak maksudkan telur..okeh ..okeh..org N9 pure dah betulkan makhraj sebutannya..:)

    ReplyDelete
  45. Cik Betty - baiklah..lepas ni saya tulis bahasa Melayu Johor lah..ke nak bahasa Melayu Singapore? :P

    ReplyDelete
  46. Cik Ina - piat aja telinga dia makcik..ekekeke..bagus, makcik ada kesedaran yg tinggi dalam bidang perubatan..saya salute..:)

    ReplyDelete
  47. CikguNurin - hahahaa..tak boleh bayangkan kalau cikgu pi urut ...mau jadi kes nanti..ekekekke

    ReplyDelete
  48. DLL - hahaha...u biar betul? mati sebab hernia?

    ReplyDelete
  49. Liza@ Adzriel AB - thanks akak sebab sudi berkongsi cerita, dan link kan entry saya ni

    ReplyDelete
  50. Zie - walaupun zie org perempuan, tapi kena ambil tahu juga tau..sebab org pompuan pun boleh kena hernia

    ReplyDelete
  51. HantuKakLimah - sila update ya dlm blog, dah operate ke belum..kalau degil2 takmo operate, saya suruh makcik Ina Do Do Cheng tu piat telinga..ekekeke

    ReplyDelete
  52. shaqza - boleh. Lelaki, perempuan, boleh kena hernia ni

    ReplyDelete
  53. nurkass - ya, bagus..sila explain kat dia...itulah tujuan saya buat entri ni..utk beri info dan kesedaran...

    ReplyDelete
  54. Ati Masrif - Insya Allah saya buat entri pasal tu nanti...rajin rajin minum air ya..jgn makan durian! ekeke

    ReplyDelete
  55. Dee - jangan silap pemahaman ya..hernia ni boleh jga berlaku kepada perempuan..

    ReplyDelete
  56. Azroy - weehhh..lama ko bertapa? how's exam? :)

    ReplyDelete
  57. CCC - sharing is caring kan...:P

    ReplyDelete
  58. Ardzmarn - hahaha...panggil dubuk lagi best lah..

    ReplyDelete
  59. munna - tak..hernia bukan penyakit keturunan. Ia boleh berlaku sejak lahir, ataupun jenis satu lagi sebab kerja berat, contohnya kerja buruh,atlet tu semua..

    ReplyDelete
  60. Very informative. Harap siri2 seterusnya dapat menggunakan bahasa baku utk kemudahan yg tak fasih bahasa Nogori ni mcm si SyidaGorjes tu hehehe

    ReplyDelete
  61. Ada org kata (myth lah tu) pasang2 ni ikut bulan mengambang. Kat mana kena mengenanya tu?

    ReplyDelete
  62. ada anak lelaki kena tahu ttg penyakit ni kan...

    ReplyDelete
  63. tigo tahun dulu poi mokah. bawak mak montuo sokali. kek sanun dio kono sakit porut. akak ghabo porut e bongkak boso ponumbuk. nasib baik samo dongan pekej kitorang ado doktor pakar dari hukm. di koba e ni kes emergensi dan kono operate segoro. stragulated hernia.
    masuk sepita kek sanun seminggu lobeh. alhamdulillah sepita free sobab tetamu Allah.
    err.. salam daddy ziyad. Lupo plak nak bagi salam.

    ReplyDelete
  64. doc...
    selalunya sy tgok abdomen insect jek....hehhehe
    (adahal sendiri pun ade abdomen...hehehhe)

    ReplyDelete
  65. mekasih doc utk ilmu niee..heheheh

    ReplyDelete
  66. budak kocik pompuan lasak pun buleh kono kan, doc? sakit kan? mesti bebudak ni nanges kan?

    ReplyDelete
  67. anak buah kita ada sorang kena hernia ni..
    baru umur setahun lebih..
    tapi badan kecik..dan kurus..

    doc suggest urut bila berat dah lebih 8 kg..katanya...
    tak tau bila nak operate..tapi sian gak kita tgk
    masa baby2 dulu..asik nangis jek kejenya

    ReplyDelete
  68. alhamdulillah... tetigo anak jantan den lom ponah kono hernia.
    tapi, dulu ado anak kwn kono maso umo 3-4 bulan ko apo... lupo lak. opret. dikhatankan terus.
    setel!

    ReplyDelete
  69. bilo pulok ekau warigh ni???
    ekau suku mano??
    suku ko separuh??
    :)

    ReplyDelete
  70. macam gitu rupo hernia tu..selalu dgar nama aje...org kmpung kata jgn mandikan baby boy pagi2...kdg2 diorang siap layur2 kan daun agak2 dah suam tekap kat alat sulit baby...bedaah jugak tk doc? hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...