Friday, May 20, 2011

Mari Belajar Menjahit

Dah nak hujung bulan 5..
Maknanya apa, dah nak raya..hahaha
Kalau raya, mesti korang beli baju raya/ tempah kan..
Buat apa buang duit, meh sini aku ajar menjahit..asas asas menjahit..
Jadinya, bila dah mahir asas ni, boleh lah korang jahit sendiri baju raya..kan ke banyak save tu..

Mula mula, kena kenal pasti apa yang koyak, dimana yang koyak..lihat gambarajah ni sebagai contoh..
(ps: kualiti gambar tidak memuaskan, kerana gambar diambil dengan kamera henfon cap ayam sahaja)


Dah nampak koyaknya, kita lihat dengan lebih dekat lagi, supaya boleh agak berapa besar, dan berapa panjang benang dan jenis jarum nak guna..

Lepas pilih benang dan jarum, jahit lah...la la la la..

Touch up la apa apa yang patut, yang terlebih..supaya hasil jahitan kita kemas..
Setelah beberapa ketika, maka siaplah kita menjahit koyakkan tersebut...lihat hasilnya..

Tak susah kan menjahit...

Tapi jahitan kali ni leceh betul...kenapa aku kata leceh:

-kulit mamat indon ni gila punya liat, tebal..sampai bengkok jarum aku. Aku speku mesti dia ada pakai ilmu kebal ni...wakakaka..



Tazkirah Jumaat kita hari ni ialah:

-Hendaklah kita bersangka baik. Itu yang dituntut Islam. Mungkin saja kulit dia memang jenis liat macam kulit gajah.....:P     Ini selaras dengan tuntutan agama..

Syeikh Abdul kadir Al Jailani berkata:

Jika engkau bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahawa dia lebih baik darimu. Ucapkan dalam hatimu "Mungkin kedudukannya di sisi Allah jauh lebih baik dan lebih tinggi dariku".


Jika bertemu anak kecil, maka ucapkanlah (dalam hatimu) :
"Anak ini belum bermaksiat kepada Allah, sedangkan diriku telah banyak bermaksiat kepadaNya. Tentu anak ini jauh lebih baik dariku"..


Jika bertemu orang tua, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
"Dia telah beribadah kepada Allah jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik dariku."


Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
"Orang ini memperoleh kurnia yang tidak akan kuperolehi, mencapai kedudukan yang tidak akan pernah kucapai, mengetahui apa yang tidak kuketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik dariku."


Jika bertemu dengan seorang yang bodoh, maka katakanlah (dalam hatimu) :
"Orang ini bermaksiat kepada Allah kerana dia bodoh (tidak tahu), sedangkan aku bermaksiat kepadaNya padahal aku mengetahui akibatnya.
Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik dariku."


Jika bertemu dengan orang kafir, maka katakanlah (dalam hatimu) :
"Aku tidak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin di akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh. Dan mungkin boleh jadi di akhir usia diriku
kufur dan berbuat buruk.

48 comments:

  1. kulit kaki aku penah kene jahit
    hehehehe

    ReplyDelete
  2. pergh ingat doc buat tutorial jahitan tulang belut ke,insang pari ke...rupa2nya betul2 punya menjahit..btw apa nama jahitan di atas ni...hehe...bersangka baik :)

    ReplyDelete
  3. Kakcik bawa cursor turun laju2 untuk baca tazkirah. Terima kasih Dr. :)

    ReplyDelete
  4. bius tak?

    pernah dengar, orang ada ilmu kebal, kalau doktor nak enjek semua jarum patah?

    ReplyDelete
  5. aku pernah kene jahit kt kepala. xciden masa kecik2. sampai sekarang rambut tak tumbuh kt tmpt jahitan tu. belingkau jek garisan...

    ReplyDelete
  6. aku baca tajuk je.
    n3 tak baca.
    tgk gambar 1st dh rasa nk demam.



    .

    ReplyDelete
  7. tQ for the tazkirah

    tapi iols ngeri lah tengok gambo2 tu...
    ngilu pun ada gak!
    adehhhhhh!~

    ReplyDelete
  8. Tazkirah pagi yang membuka minda, menilai kembali khilaf diri, yg suka su'udzon sesama makhluk malah pada Allah yg Maha Kuasa. Astaghfirullah hal Azim.

    Syukran Dr.

    ReplyDelete
  9. gambar kat atas tu akak skip sbb akak penakut giler tgk darah.. hu..hu..
    TQ untuk renungan yg baik ini yer.. Alhamdulillah.. dpt ilmu yg baik di pagi jumaat ini..

    ReplyDelete
  10. doc, aku terus skip entry ni sebab memang tak boleh tgk gambar cenggitu. sumpah nak pengsan. mujur aku tak jadi doc or nurse. haha

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah dapat ilmu lagi di pagi juma'at yang indah..

    No sll tengok doc/ha/ma duk jait kulit anak2 hehe..dorang ni mmg dh biasa kena jait..kepala la, dagu la, kening la..tp kan time buang benang tu No pakai tarik je pakai kepit janggut tu..kemudian buh minyak gamat ok ke?..leceh la takat nk p sana tu buang 2-3jait, buang nye sekejaaaaap je..lagipun No tengok dia sapu2 je kemudian suh buh minyak gamat gak di rumah..alhamdulillah takat ni takde la kena jangkitan kuman ke apa ke..elok je baik..

    ReplyDelete
  12. ilmu ni kalau boleh pakai jahit sendiri kat rumah.. memang dah lama buat.. tapi sebab tak sanggup haruslah bawa kepada yang lebih pakar... huhuhu...

    ilmu yang kedua ni bagus.. dunia dan akhirat..

    ReplyDelete
  13. hahaha..apa la doc ni..seram dowh..saya dah la memang jenis seriau tengok benda2 yang nyilu smpai ke perut ni.*mentang2 penah operation masa beranak dulu..keh3

    ilmu letak butang2 doc taknak ajar ke?? hehehe

    ReplyDelete
  14. adoii...sy scroll laju² gambar jahit tu..memula bebetoi dr nak ajar jait baju..nak kagum dah..

    yg tazkirah ni sy penah gak share dlm entri sy yg lama..mmg bagus kan..bila baca blh merendahkan ego..

    ReplyDelete
  15. Ex-kius me...

    pakcik mengeletar lutut, sudah....

    ReplyDelete
  16. kecut perut kakchik menengoknya. ngeri!!

    ReplyDelete
  17. smlm saya bizi..hari nie sy datang komen blog doc erk...

    kalau saya yang tukang jahit tue, belum jahit saya dah pengsan huhuhuhhuhu

    ReplyDelete
  18. Doc... ngerinya kakak tengok. Ialah kakak tengok jarum pun kecut inikan pulak nak jahit-menjahit macam Doc buat. Heee.... boleh tak makan seminggu.

    ReplyDelete
  19. uihhhhhh..
    ingat ajo jahit bj melayu cekak musang..
    ishhh...loya dah tekak ni..takleh tgk gambo camtu..eiiii..

    ReplyDelete
  20. AYAKKKKKKKKKKKK


    sakit!!!!!!!!!!!

    dulu masa kecik nakal penah kena jahit dekat tengah2 ruang antara mata.

    sampai sekarang ada parut!

    ReplyDelete
  21. wa tak leh tgok ini gamboooooo....
    teringat kene jahit pas bersalin....


    kijammmmmm

    ReplyDelete
  22. Doc, nyesal nyesal masuk sini tadi, gigih ingat doc atau mommy nak ajar jahit baju.mencik mencik. cik ina memang tak boleh tangok semua tu gerun tau....

    ReplyDelete
  23. huhuhuhuhu......badang jambu memang expert bab menjahit luka ni...tapi kulit die sendiri la..sanggup x bagi doktor buat..ngeri makcik tengok....
    tapi makcik lagi ngeri bile dokter jahit kat tempat beranak tu...hahahahhahha...serammmmmm...
    Doc,ade sesuatu nk tanye kat entry makcik....kalo x bz bole jenguk.....hehehehhehehhehe.....

    ReplyDelete
  24. Sallam Doc,

    Tu jahitan jenis apa,
    sulam tampal ke perekat aja,

    Terima kasih atas tazkirah tu doc,
    Alhamdulillah bertambah ilmu.

    ReplyDelete
  25. assalam daddyziyyad..macam mana la boleh luka kat situ..tak pasal2 doktor kena buka class jahitan ari ni..

    ReplyDelete
  26. Alaaaaahaiii!!! Tak pe la tak belajar menjahit pun x pe la.. he he he.. Ingat tadi nak siap2 amik jarum dah tadik..

    ReplyDelete
  27. doc kasi bius tak masa jahit kat kepala tu...teringat masa accident dulu mcm tu lah luka kulit kepala terkoyak...

    ReplyDelete
  28. sungguh ngeri saya tengok gambar itu.. nak jadik doktor kena berhati waja kan...

    ReplyDelete
  29. thanks doc for the reminder..hihi

    ya,harini pon zie g menjahit,tapi jahit baju tau..bukan jahit orang,lagipun guna mesin jahit,bukan ngan tangan macam doc..waaaa..ngeriiii...beso wound diaaaaa...

    ReplyDelete
  30. salam doc,

    dasyat..punya jahitan yang diajar

    ngeri...kena kecikkan mata ni :)

    ReplyDelete
  31. patut jahit tepi je kulit liat macam tu!

    ReplyDelete
  32. gua syak mamat tu kene luku tahap tertinggi.. degil beno agaknye.. keh3

    p/s: gua suka sangat tazkirah tu.. :)

    ReplyDelete
  33. seram & ngeri ..
    dah serupa jahit sembat !

    ReplyDelete
  34. assalamualaikum..
    salam ziarah....
    alamak. saya dapat berkenalan dgn doktor ker...?
    wah.... i like...

    doktor..saya minta izin nak boh blog doktor dalam blog saya yer..

    blog saya tu... nampak macam ada penghuninya,.. tapi buzy dgn citarasa rinduan...
    hanya jumaat jer boleh BW....

    heheheh..
    salam kenal ya

    ReplyDelete
  35. doc... lawa jahitannya.. ala-ala jahitan tulang belut

    tu luka terhantuk ke atau luka bergaduh tu?

    dah tuo mestilah liat kot

    ReplyDelete
  36. ish ish, nasib baik takda cita-cita nak jadik doc medic, tak pasal saya pulak tanya sambil jahit "eh sakit eh, saya slow sikit eh" tanya sampai 80 kali, confirm kena lempang dgn patient, heheheh

    ReplyDelete
  37. teringat nostalgia masa saya praktikal dulu belajar menjahit jari tgn pt ngeri juga memula tu tapi nk belajar juga cuba jugalah..hehe

    tq sharing tazkirah tu..:)

    ReplyDelete
  38. salam, ngeri la pulak tengok luka tu..

    ReplyDelete
  39. Baju raya I da tempah 2 pasang,dgn harapan lps pantang berat tak naik.tp dlm lemari ada lg 4psg.gmbar itu sgt ngeri okeh!

    ReplyDelete
  40. jari pakcik yg aku jahit tadi pun liat gilerrr

    ReplyDelete
  41. dulu pun doctor ckp kulit sy liat.. x perlu pasang ilmu pun.. haha

    akan sy amalkan bersangka baik itu.

    ReplyDelete
  42. terima kasih untuk tazkirah tu..

    ReplyDelete
  43. sangatlah setuju...kerana ada orang sering merasakan dirinya lebih baik dari org lain sedangkan Allah lebih mengetahui. TQ daddy ziyyad atas ingatan ini.

    ReplyDelete
  44. ya allah..mungkin aku tak kuat semangat...patut la aku tak jadi dokter...huh..tengah mengigil...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...