Thursday, May 26, 2011

kepala ku pusing!

selamat pagi kawan kawan..

maaf, entri pendek aja hari ni..kepala ting tong sikit :P


sebab terjaga banyak kali malam malam dengar baby menangis..

yup...zayyan our newborn baby memang aktif menangis, tak macam ziyyad dulu..

ziyyad dulu hanya dengar 'ekk..ekk'..dua tiga kali, mommy nya breastfeed, terus senyap..

beza dengan ziyyan...agak 'malas' nak menyusu..ekekkee..nak mommy nya express the milk directly masuk mulut...tapi slowly dah belajar dan malas dan belajar (itu lah cycle nya)...menangis sampai serak suara macam Ramli Sarip, baru nak menyusu betul betul !

so aku dalam proses adaptasi terhadap high pitch volume baby menangis...sebab dulu ziyyad tak macam ni..

dah ok nanti bleh up date blog dgn pelbagai gambar...:)

by the way, bagi ramai yang bertanya....alhamdullilah mommy dah sihat..malam pertama lepas caesar pun dah makan kepsi..ekekeke...kecoh nurse kat ward..tapi mereka hanya gelak aja sebab tau husband nya yang pi beli..ye lah...kepsi pun depan spital aja..

mommy bersalin di private wing HUKM..sebab caesar ialah kerana cephalopelvic disproportion (CPD)..

so, mommy ziyyad dah ada dua scar (dua parut caesar)..cuma ada satu lagi kuota.. :P

59 comments:

  1. tahniah doc..semoga doc terus berbahagian di samping ahli keluarga baru doc ya...

    ReplyDelete
  2. semalam Adam Faris jatuh katil..
    melalak kejab


    cian dia



    pB dan aBear panik kejab

    ReplyDelete
  3. DZ, ade doktor kate boleh sampai 5.. tapi sume tu terpulang pada keadaan patient tu kan..

    ReplyDelete
  4. Macam ni pendek...?

    Woi... opis pakcik dengan HUKM tu sepelaong je lah... jalan kaki!

    Bukak tingkap ni nampak spital! Awat tak habaq!

    ReplyDelete
  5. ceaser 3 kali je ye..
    oh. baru tahu.

    ReplyDelete
  6. hehehe..pengalaman pertama ngan anak pertama dulu masa bulan pertama memang terseksa jugak la..setiap malam asyik menangis nak tidur dalam dakapan je..tapi bila anak dah beso sikit, kalo nak tido tu lansung tak nak sempit sempit..katil queen size tu macam dia sorang yang punya je..

    ReplyDelete
  7. YG KETIGA NANTI PUN KENA OPERATE KE DOC....

    ReplyDelete
  8. doc...
    cukup ke 3???sy dua...heheheh

    baby nangis mlm tu biasa laaa...
    tp mkn kepsi tu, sy tak biasa laa...heheheheh

    kami 1 family tgh tahan diri dr makan kepsi...mcm2 citer ni, bila rasa was2 tu baik tak yah makan...

    anak2 ni mmg beza2, muaz dgn muiz pun same, mmg lain bebenor...

    ok la doc...selamat berjaga malam...sy sampai skrang pun duk bergilir gilir dgn hubby kl muiz bangun kul 3pg nak main2...heheheh

    ReplyDelete
  9. biasa la doc kdg2 dlm hari je nangis2 tu lama2 sok hilang..anak ni tk sama..saje je bg meriah...nk beritahu...ziyyad got a brother la...how my voice..hehe

    ReplyDelete
  10. oo..ade jugak rupanya baby malas belajar,pastuh blajar lagi,pastuh malas lagi..hihi..

    ReplyDelete
  11. selamat berjaga doc !

    kurang2 dua-tiga minggu jugak tu..

    ReplyDelete
  12. selamat berduty .... mak oiiii .... kooo jamu kepci kat mz .....
    KAlau CA ...dok dekat mau kuluku luku pala tu .....

    nak pakai lama... kena jaga skit .....

    ReplyDelete
  13. Kakak ngerilah doc bila sebut caeser.

    Biasanya bila dah tanggal pusat tangis malam baby akan beransur. Tak lama janagn bimbang. Kakak rasa juga Ziyyan jenis kuat minum juga sebab itu tak boleh lambat. Nak elak sebelum ek...ek.. bagi dulu.

    Tak pantang ye? Hm....

    ReplyDelete
  14. sabar ye DD..lain anak lain perangai..

    hehe No pun hari pertama makan ayam gak tp ayam masak kicap..kemudian Abang beli soto ayam yum yum sedap kan hehe..kepsi tak brani r..

    kawan No alhamdulillah terlepas gak 4org hehe..

    ReplyDelete
  15. oh ada limit ye caesar tu?

    baru tau. hikhik

    ReplyDelete
  16. mula2 jer yg bingit skit2..lama2 tangisan tu jadi merdu sbb dah terbiasa..hehe

    ReplyDelete
  17. Daddy ziyyad dan zayyan kena biasakan dengar suara tangisan zayyan..
    lama2 nanti dah ta ada dah..macam dengan nyanyian aje..

    ReplyDelete
  18. No jwb sini la ek..No org trg..abgLan nye ore klate hehe..

    ReplyDelete
  19. sahrom - terima kasih sahrom! sekarang ni sedang berbahagia dgn tangisan baby! ekekeke

    ReplyDelete
  20. pB - rule no.1 , jangan panic. Tengok sign & symptoms severe head injury macam muntah2, pengsan, bleeding from nose/ear kalau ada..otherwise Insya Allah Adam Faris should be okey

    ReplyDelete
  21. shaza - yup..sebenarnya tiada hard rules yang kata 3 tu max..nak try sampai 4, 5 pun boleh..tapi sendiri tanggung..hehehe..majoriti doc akan advise 3

    ReplyDelete
  22. Gedek - lahhhh..ye ke pakcik? hahaha..awat tak bagitau saya jugak...takpe..lepas ni saya boleh lawat opis pakcik lah kalau ke HUKM lagi

    ReplyDelete
  23. Bujal X - hahaha..siot...meong kepala nih....:P

    ReplyDelete
  24. kena amik paternity leave nih doc.. ehehe

    psst. aiseh doc, masa beli 60D xdok tripod free kahh?

    manfrotto memang mantop doc.. jgn kena curik sudah.. ahaha

    ReplyDelete
  25. alien - generally, yes..3 kali aja...tapi ada yang daring buat sampai 4..even 5 !

    ReplyDelete
  26. akak takde pengalaman caeser.. tp pengalaman anak menangis malam mmg ada.. tiga2 gitu waktu awal kelahiran.. mmg ting tong kepala dibuatnya..

    ReplyDelete
  27. pipoq - nak melepaskan sebulan pertama yg mencabar tu...ehehehe

    ReplyDelete
  28. Munna - begitu lah gamaknya..:) kalau dah dua kali caesar, yg ketiga mmg kena caesar..

    ReplyDelete
  29. :) seronoknya... saya belum lagi merasa ni, insyaAllah nanti :)

    ReplyDelete
  30. Azian - cukuplah 3..senang naik kereta, ngam ngam..hehehe...Oh, pasal KFC tu, awak baca penjelasan nya di blog Aidid Muadib yang glamour tu...jangan lekas terpedaya..dan KFC memang dah lama JCorp beli..JCorp ni memang memperjuangkan konsep Jihad Bisnes umat Islam..saya amat meluat dan sedih tengok sikap si kaki HPA yang sanggup tebar fitnah semata mata utk kepentingan bisnes dia..have a look at Aidid Muadib blog..

    ReplyDelete
  31. Maya Mayana - hmmm..betul juga..anak anak tidak semuanya sama.....saya belajar benda yg baru ni..

    ReplyDelete
  32. Doc hal blog ni kena ketepikan dulu, yang penting jaga mommy , ziyyad dan zayyan. mommy tu ceaser mesti kena dapat banyak pertolongan dari doc. dah senang sangat barulah update. semoga mommy cepat sembuh ye. jaga baby baru lahir kena ada kesabaran yan tinggi. satu je tips dari cik yang selalu cik ina amalkan masa jaga baby sendiri, hati kita tak boleh kacau, kena relax je sebab baby ni boleh cepat terasa.

    ReplyDelete
  33. Zie - saya panggil dia baby malas sebab malas nak hisap susu..ekekeke.

    ReplyDelete
  34. azrina 307 - yup..paling kurang 2-3 minggu saya nak adapt...tapi takpe..ianya pengalaman...

    ReplyDelete
  35. CA - miahahhaa..nasib baik tak duduk dekat dgn chik att..kalau tak dah kena luku!...:)

    ReplyDelete
  36. Kakzakie - itulah...nenek2 dan makcik2 di rumah ni semua cakap zayyan nangis sebab tali pusat belum tanggal...

    ReplyDelete
  37. Norhafiza - ohhhh..No org Tganu rupa rupanya..ingatkan memang asal Labuan....

    ReplyDelete
  38. Miss B - sebenarnya tiada limit..tapi amat amat tidak digalakkan melebihi 3 kali..

    ReplyDelete
  39. MDT - harap harapnya lepas ni telinga saya menerima tangisan tu ialah sesuatu yg merdu..ekekeke

    ReplyDelete
  40. Acik Erna - dalam proses nak membiasakan telinga ni...:P

    ReplyDelete
  41. wah wah..hebat mommy lps bersalin mkn kepsi..tahniah sekali lagi doc atas kelahiran zayyan..biasalah tu baby bangun malam..

    ReplyDelete
  42. kenot lawan saya yang beraskar lima lah camtu...

    :)

    selamat berjaga malam!!

    ReplyDelete
  43. saya .. lepas bersalin..
    makan mekdi ..
    lapar wehh....

    ReplyDelete
  44. cukup la doc tiga jer kan?..harap2 yg last ni girl!....

    ReplyDelete
  45. Abg Long kita (Mahaguru Anatomi) kata baby nanggis kuat bagus tuk exercise paru2 (sila percaya fakta gurauan ini walau anda doktor). Ngeee...

    ReplyDelete
  46. Setiap ank tu beza2 walau 'dtg' dari ibu dan ayah yg sama..kerana itu mereka unik.

    ReplyDelete
  47. so siang2 waktu lunch tu
    boleh ler qada tido sat

    nanti malam nak berjaga lagi
    kang kurus pula daddy...hehe

    ReplyDelete
  48. doktor.
    aduh... kalaulah hubby ayu doktor gak, lepas bersalin ayu minta nak makan pizza..
    hahaha..

    PS: ingat lagi jaga umai masa awal kelahirannya.. mmg sakit kepala kena kejut pagi2.. dgn dakit lagi..

    ReplyDelete
  49. dia punya pendek tu sikit punya panjang daaa...hahaha!!!

    pasni kene tukar nama. mana boleh daddyZiyyad aje. Ziyyan pun nak jugak!

    ReplyDelete
  50. eh bukan ke kalau kulit tebal, and kalau c-sect, boleh sampai max 4 kali pregnant? yg saya dgr la, cer bgtau, mana satu betol..

    yaya dulu pun suka nangis malam, despress gak saya dulu, dah la laki dkt Kuching, nasib baik mak ada, bahaya org lepas beranak ni, am sure daddyziyyad akan jaga mommyziyyad dgn baik :-)

    ReplyDelete
  51. jgn panggil baby malas tau.. doa tu. amboi mkn kepsi.. toksah dah. pantang kena jaga. setiap anak lain kerenahnya. bila berpeluang ambillah nap masa siang.. kalau tidak memang pening kepala tu. daddy ziyyan tentu letih sgt tu lebih2lah mommynya. byk2 sabar ye.. sgtlah menguji.

    ReplyDelete
  52. uikk kepsi! bertuah badan wifey! err 3 kali je ke? saya dgr 5 kali. cobe le normal pasni hehe err takleh ke? jaga mommy nye leklok ye! tamo penin2, sama2 bangun bile 'radio' sudah ON ye heheh!

    ReplyDelete
  53. kepsi?kalau my mom dgr, mesti dia pengsan.

    doc, y my bun is not yet ready?tak engaged pun lagi.how long shud i wait?

    ReplyDelete
  54. aku masa berpantang aku tak berani nak mkn ayam, takut gatal beb..tapi ada sesetengah org boleh tahan...

    walaupun aku kedua2 anak lahir normal, aku pun nak tetapkan sampai 3 jer...hehe...

    selamat berjaga malam la bro!!

    ReplyDelete
  55. sedapnya menu pantang yek? hehehe

    kita pun..dah sebulan pantang baru try kepsi.. tu pun sikit jek.. tu pun masa anak no.3 baru berani..

    hahaha..!!

    ReplyDelete
  56. sama ngan dee..2 kali caesar..tinggal satu lagi kuota..kuota DZ mencari girl..kuota dee lak mencari boy..nak study calendar cina. betul2..hahaha..

    ReplyDelete
  57. saya dulu pun ceaser mak sy cakap..hehehe..anak ceaser slalunya akan jadi pandai..ngeh ngeh ngeh..tetibe terpuji diri sndiri lak..hehe

    ingat tajuk nie kaitan dengan man u kalah..heheh =p

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...