Thursday, May 12, 2011

kek mat saleh dan lensa jepun

semalam aku makan kek? keropok? tak tau nak panggil apa yang ada bendera ni..


Soalan:
-kenapa bila aku makan nasi lemak di oversea, mereka(penjual) tak mau pacak bendera Malaysia?
-kenapa bila aku tengok buah durian yang dijual di oversea, tak dipacak bendera Malaysia?

Sampai masanya kita kena lebih berbangga..lebih berusaha mempromosi negara sendiri di luar negara.


Semalam juga aku dapat parcel yang mengandungi lens yang aku beli kelmarin secara online..
Sungguh cekap kedai fotografi online ini. Aku beli jam 5pm hari Selasa, semalam jam 5pm(Rabu) dah sampai kat rumah.

Aku tak mau cakap dan promote lebih lebih lah siapa owner kedai online fotografi yang pertama & terbesar di Malaysia ni. Rasa rasanya majoriti kaki fotografi tahu. Moral yang boleh diambil ialah, wahai bangsaku, kalau nak berniaga, buat cara mereka. Effektif, cekap, jaga pelanggan betul betul. Dalam minggu ni juga, aku ada pengalaman busuk dengan 2 peniaga Melayu!

69 comments:

  1. doc...
    tu laaa payah kan..dah bg peluang tapi...adoyaiiii....camne ek...
    kat sini ade laaa program Mengubah Destini Anak Bangsa taw...diorang semua dapat elaun n yuran tak yah bayar...tapi....sy pun malas nak komen laaa...

    ReplyDelete
  2. aku pun pelik napa org Melayu kalau berniaga mcm nak tak nak je...muka masam mencuka, service lambat...adeh la...

    bro, berapa harga DSLR ko? cewah...tanya mcm nak beli jer...

    ReplyDelete
  3. weee..sy suka kek tu..kalau pegi ikea misti beli..sy pon dikira peniaga (melayu) juga walapaupon sambilan..nasihat dr ni akan sentiasa diingat..

    ReplyDelete
  4. gi semalam ke? awat tak roger??

    ReplyDelete
  5. pengalaman busuk..cer cite cer cite..!

    ReplyDelete
  6. Aku pun ada pengalaman gak...banyak sangat sampai aku kumpul2, aku campak kat selat melaka...

    ReplyDelete
  7. Dah bertambah accessorries doc.....

    ...kakak tunggu cerita yg busuk tu. Tak payah nak malu boleh jadi pedoman.

    ReplyDelete
  8. 15 tahun akak di bahagian sales & marketing dgn syarikat besar jepun.. satu aje kata kunci mereka.. takde apa yg tak boleh.. semuanya boleh dan mesti on time.. no wonderlah depa maju..

    ReplyDelete
  9. mari kita bawak bendera comel tu dan pacak dekat makanan kita, mungkin bila diorang sealu nampak kita buat gitu, diorang pulak buat macam tu jugak

    ReplyDelete
  10. paling teruk bila ada kedai yg boleh nak marah2 customer..grrrr

    ReplyDelete
  11. aBear pB pun kalau nak beli acsoceri kamera , beli online jer sekarang nie


    leh ler geng dengan aBear pB.

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum doc..

    semoga teguran doc ini diambil berat oleh peniaga orang kita...

    ReplyDelete
  13. betul tu doc..
    pelik ngan peniaga melayu ni..kdg2 tu caci maki pada pelanggan dah jadi hobi diorang pulak..grrrr..

    citerlah cerita busuk tu doc..mesti best kan..:)

    ReplyDelete
  14. saya pun camtu Dr. ada aje pengalaman yg tak enak dan elok dgn peniaga melayu. camna nak support tu??

    ReplyDelete
  15. betol2..lain kali kalo pegi makan makanan kita kat obersi nun..mintak diaorang pacak bendera besar tu..hehehehe..

    ReplyDelete
  16. bendera mahal bang~~rugi je pacak~pastu kena buang~~

    ReplyDelete
  17. Melayu ni cepat rasa selesa. Bila dh selesa mulalah jd malas.

    Nasi lemak mmg byk kolestrol ke doc?

    ReplyDelete
  18. huhu.. bendera mesia diorg x bape hingaaat kot! hihi

    ReplyDelete
  19. WOWW lepas ni boleh la berbokeh-bokeh f 1.8 hurm...kat airport s'pore byk produk m'sia diorang bg test tp packaging ckp depa punya...kita ni tk mohon hak cipta kat atas produk ke? atau malu? atau tk tahu?sendiri rugi :( peniaga melayu selalu nk kejar untung tp servis kureng...

    ReplyDelete
  20. Azian - tengok tu..siap ada program lagi..dah la free, dibayar elaun lagi...tapi melayu macam biasa..mudah lupa..malas..

    ReplyDelete
  21. Cik Betty - ni first time saya makan kek ni..selalu makan meat ball atau salmon aja..

    ReplyDelete
  22. wahida - aku beli dgn kit lens 18 -135mm, ~ RM3900.

    ReplyDelete
  23. ini pula pengalaman busuk uncle ..

    http://al-lavendari.blogspot.com/2010/09/alahai-juruletrik.html

    ReplyDelete
  24. kek apa kah itew???

    lagi satu - mostly peniaga2 kay malaysia ni... terlebih makan asam jeruk gamaknya... muka masam jahhhhhh!~

    ReplyDelete
  25. dr

    betul!!betul!!betul!!

    mmg x pernah nampak diorg letak bendera kita kalo makan kat overseas..--wpun pernah smp ausie shj seumur hidup dkt 32 nih..huhuhu!!

    ReplyDelete
  26. apapun adakah itu kek DAIM di IKEA..huhuhu

    ReplyDelete
  27. betul tu kita sebagai pembeli/pelanggan mesti nak yg TERBAIK..

    ReplyDelete
  28. tp..dekat kelantan susah woo nk jmpe peniaga cina...so far,org melayu kelantan yg berniaga kat cni ok je...ni berdasarkan pengalaman nabila selama 2 thn setengah duduk kelantan la...

    ReplyDelete
  29. agaknye sbb tue la peniaga melayu byk bungkuss..alahaii.. citer la doc yg busuk tue..

    ReplyDelete
  30. yang penting, i sentiasa wangi!
    hehehehe

    ReplyDelete
  31. betui..betui..

    kalau nak reno rumah pun kita dah tak
    percaya bangsa sendiri..pasai selalu kena
    tipu..kerja tak kemas..tertangguh..

    aishh..banyok tau!!

    ReplyDelete
  32. GB - baiklah..len kali i roger u..ekekkee

    ReplyDelete
  33. kak long - nak citer pengalaman busuk, kena carik perfume dulu nih..hahaha

    ReplyDelete
  34. fadzli amir - aku ingat aku nak buku kan lah pengalaman2 buruk & busuk aku deal dgn peniaga melayu..:P

    ReplyDelete
  35. Kakzakie - hmmm..nanti lah saya cari masa yg sesuai nak menulis tentang sikap peniaga melayu ni

    ReplyDelete
  36. Hanis Azla - yup...kita lihat saja bagaimana bangsa Jepun bangkit lepas tsunami tu...kalau kita, tak tahu lah macam mana

    ReplyDelete
  37. sayangsayangibu - bayangkan ada bendera comel Malaysia terpacak atas nasi lemak...:P

    ReplyDelete
  38. MDT - mmg saya cukup anti dgn peniaga macam tu..kita nak bagi dia bisnes, dia marah2 kita pulak..

    ReplyDelete
  39. PB - aBear PB nih ada blog tak? atau website..bleh tgk hasil tembakan dia..:)

    ReplyDelete
  40. Sahrom - saya harap teguran saya ni diambil positif..bukan nak menghentam, cuma nak lihat bangsa kita maju.

    ReplyDelete
  41. nurkass - minggu depan kot saya tulis pasal kisah busuk peniaga melayu ni..ehehehe

    ReplyDelete
  42. kakchik - terus terang saya cakap, urusan berkaitan elektrik/renovate rumah/bengkel kereta, saya lebih yakin dgn bangsa cina

    ReplyDelete
  43. Ayuraza - pacak bendera besar kat buah durian! Haha

    ReplyDelete
  44. Bujal X - cehh...pakai pencolik gigi pun dah boleh buat tiang bendera tau..~haha

    ReplyDelete
  45. Azroy Kassim - kalau buat guna santan kotak, kuranglah kolesterolnya..hahaha

    ReplyDelete
  46. Khairul Hakimin - sampai bila mereka nak ingat org malaysia tinggal atas pokok? ekekekeke

    ReplyDelete
  47. Maya Mayana - hehehe..lets ber BOKEH!

    ReplyDelete
  48. mungkin kena tunggu bila sudah besar macam IKEA baru pacak bendera...

    ReplyDelete
  49. agak2 ada tak yg fikir..
    taknak la pegi klinik doktor melayu... saya lebih yakin dgn doktor bangsa lain???

    ReplyDelete
  50. Azlin - kek tu beli kat kantin ikea tu..tak sure pulak namanya..

    ReplyDelete
  51. Norhafiza - peniaga melayu kat Labuan macam mana?

    ReplyDelete
  52. MissDebab - org melayu kelantan mmg mahir berniaga..ini ciri2 yg kita kena follow...mereka mmg pandai berniaga kan..

    ReplyDelete
  53. wan khairulhusna - nanti saya citer...eh..suda tukar nama ka??? :P

    ReplyDelete
  54. Bigdaddyz - alah..bendera tu murah aja kosnya..ahaha

    ReplyDelete
  55. Hani - zaman sekarang ni, depa tak fikir semua tu, especially yg panel based...yg penting cover panel...dan senang MC! haha

    ReplyDelete
  56. Susah nak cakap doc, bila kita cakap lebih katanya mengutuk bangsa sendiri. peniaga melayu baru jual kuih pun dah eksen, muka masam mencuka, lagilah kalau dia dah ramai pelanggan.

    ReplyDelete
  57. you'll love this liliput lense!

    ReplyDelete
  58. kalo sy jual nasik ambeng bleh femes smpai jepun x?heheh

    ReplyDelete
  59. the forgotten lens.
    cheap yet powerful.
    you will love it.

    ReplyDelete
  60. Pernah juga oder barang online ni dari company yg tersohor.... kita siap boleh check shipping tu dah sampai mana, contoh, kastam, airport dsbg...

    Canggih!

    ReplyDelete
  61. pernah repair keta kat kedai melayu...kena 'ketuk' lagi kaw dari kedai cina...!aduyai camana nak tolong peniaga melayu...(bukan semua melayula kan...)

    ReplyDelete
  62. bangsa kita kan suka meniru..

    ReplyDelete
  63. mmg org melayu ni klu meniaga pikir kan untung je dulu....

    ReplyDelete
  64. Setuju tu doc.

    Saje kongsi.

    Sorang jiran di kawasan rumah ada satu kedai jual macam-macam prod kecantikan dan bla-bla-bla..

    Sales ok sikit terus tukar keta dari Unser ke 5series. Baru guna 5 bulan. Dengar citer sekarang ni kena kerja kuat giler untuk capai target dan kena sediakan RM2500 untuk installment keta tu.Keta lain? Kedai dari dua tinggal satu.

    Kesimpulannya: orang kita mudah 'gelap mata' agaknya.

    ReplyDelete
  65. nak komen sekali lagi....
    hari tu hilang..

    you'll fall in love with this small one.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...