Tuesday, May 31, 2011

Air Di Cincang Tak Akan Putus

Air yang di cincang, tak akan putus..
Ini peribahasa kita...menunjukkan betapa pentingnya dan kuatnya hubungan kekeluargaan..
(walaupun air batu kalau di cincang kisar, memang hancur..:P)


Kita dituntut menjaga hubungan silaturrahim..
Dengan ibu bapa..adik beradik...saudara mara...
Termasuk juga rakan taulan..jiran tetangga..

Firman Allah ;

Dan bertakwalah kepada Allah yang dengan (mempergunakan) nama-Nya kamu saling meminta satu sama lain dan peliharalah hubungan silaturrahim. (al-Nisa': 1)


Begitu juga sabda Nabi SAW ;

Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalinkan hubungan silaturrahim. (riwayat al-Bukhari dan Muslim)
  

"Tidak ada dosa yang lebih layak dipercepat hukumannya di dunia dan apa yang dipersiapkan Allah baginya di akhirat daripada tindakan kezaliman dan memutuskan hubungan silaturrahim". (riwayat Ahmad dan Ibn Majah).

Jangan saling membenci, jangan berhasad dengki, jangan membelakangi kepentingan saudara-saudara kamu, dan jangan memutuskan silaturrahim, tetapi jadilah hamba Allah yang bersaudara. Tidak halal bagi seseorang Muslim memulaukan saudaranya lebih daripada tiga hari. (Muttafaq 'Alaih)


 Alhamdullilah..Ziyyad dah menerima dan very caring adik barunya, Zayyan
Sangat suka membantu bila nak change diapers, masa nak prepare tempat tidur Zayyan..


Everyday cium Zayyan..
Mainan dia pun aku tak boleh sentuh...dengan tegas Ziyyad cakap " tak bolehhhhhhhhh..zayyan punya!"

: )

49 comments:

  1. aduhai..cutenya dua beradik ni...insyallah abg pasti jaga adik dia dan syg sgt kat adik dia mcm anak2 akak yg berdua tu..

    ReplyDelete
  2. wah~~ziyyad da ada geng main bola~~haha~~

    ReplyDelete
  3. nyanyisunyi - Insya Allah kan kak..:)

    ReplyDelete
  4. Bujal X - bila kamu nak bagi Ainul teman sepermainan pulak? ~haha

    ReplyDelete
  5. alololo.. comelnya hero2 doc nih..

    -GC-

    comment kat sini takleh appear gugel account, maybe doc blh consider utk guna pop out comment. hehehe.

    ReplyDelete
  6. alololooo cairrrrr... good job daddy!
    nak wat adik tuk mikail gak la! hahahaha tetibe je!

    ReplyDelete
  7. jap, ziyyad ni umurnye berapa doc?

    ReplyDelete
  8. YA ALLAH..comellllllnyer ziyyad..
    zayyan pun comel..tapi tak nampak lagi muka daddy or mummy..tapi memang comel..

    yes..air dicincang takkan putus..
    setuju sangat..

    ReplyDelete
  9. alahai comelnya dua beradik ni... mmg klu boleh kita nak anak2 saling sayang menyayangi

    ReplyDelete
  10. hish

    hensem tol la ziyyad

    aaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  11. alhamdulillah...dah terima yek

    dah besaq nanti
    depa 2 ni pasti lagi
    akan kamceng tau

    ReplyDelete
  12. Ija Zambry - Ziyyad umurnya 2 tahun 7 bulan...Zayyan 9 hari....ekekeke

    ReplyDelete
  13. Ayuraza - hehehe..gambar2 saya & mommy, ada dalam blog ni..cuba cuba lah tgk entri2 lepas

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah...kan kakak dah kata. Cepat benar kasihnya tertumpah. Cuba ada yg usik nak ambil adik dia kalau tak dia meraung....

    Cutelah....

    ReplyDelete
  15. haha..
    mmg protector..
    dah besar nanti mesti ziyyad ngan zayyan ni hensem..rasa nak cubit jek pipi diorang..:)

    ReplyDelete
  16. tak kool lah cenggini..best lagi kalau gegadoh..meriah sket..

    ReplyDelete
  17. dua-dua sama comel.
    geram betul pipi Zayyan tu.

    ReplyDelete
  18. alo alo comelnya ziyyad tengah mendodoi zayyan. cik ina suka nak cium baby baru bangun tidur. bau dia best je. mesti 24 jam siziyyad tu cium sizayyan. kena perati-perati gak budak -budak ni kadang-kadang dia suka mengeram ngan baby.

    ReplyDelete
  19. ala dua2 pun geram.. doc, pastikan lepas ni gambar dua hero ni mesti ada selalu, kalau tak, tak nak kawan... hehehe

    ReplyDelete
  20. suka tgk gambar ziyyad dan zayyan tu.. mmg nmpk caring sgt abg dia tu..

    ReplyDelete
  21. abang mesti sayang adik kannn....!
    nanti dah besar,lebih kurang jer rupa diaorang gak nya kan...comellll...!!!

    ReplyDelete
  22. Alhamdulillah..dah kata dah..sekejap aje tu..kan dah sayang sangat dengan adik tu.
    comelnya anak bujang dua orang tu..teringin nak pegang..

    ReplyDelete
  23. alahhhhh..so sweet lahh..cute..suka i..

    ReplyDelete
  24. cutenye abg dgn adik dia....

    ReplyDelete
  25. Haha. Comel. Bagus. Moga kekal hingga dewasa hendaknya.. :D

    ReplyDelete
  26. kan betul kata CA , sekejab ja .... lama2 sayang tu datang sendiri ....

    ReplyDelete
  27. allalalalaa

    baiknya abang ziyyad. bagus nie..

    ReplyDelete
  28. baiknya ziyyad kat zayyan..nnt adik besar sket dah boleh main sama..

    ReplyDelete
  29. alahai..comelnya ziyyad.. :)

    ReplyDelete
  30. suka keletah mereka..
    budak2 mmg comel..
    moga menjadi anak yg soleh ya nak...
    jgn gaduh2 tau

    ReplyDelete
  31. uncle seriau nak dokong new born!

    Terrer la abang!

    ReplyDelete
  32. Emmmtgk baby doc, ni terasa mcm nak tambah ahli keluarga la pulak...yea, air dicincang tak akan putus...comel sungguh dua-dua tu...

    ReplyDelete
  33. bagusnya ziyyad ni...muaz sampai hr ni kl abah dia dokong muiz, mesti dia pun nak mintak bapak dia dokong waktu tu jugak...addehhh...

    comelnya mereka berdua...

    ReplyDelete
  34. terserlah naluri abang sulung di muka ziyyad...

    ReplyDelete
  35. assalamualaikum doc...

    memang rapat dua beradik nie kan..nnti dah besar, leh main gusti sesama mereka kan :-)

    ReplyDelete
  36. apesal anak2 ko ni comel sgt...adeh la...apesal aku rasa nak geget anak2 ko neh? baik ko tolong aku skang!!

    ReplyDelete
  37. dah pandai sayang2 adik dia ye.. comeinyer..

    ReplyDelete
  38. comelnya ziyyad ngan adik heols tu...!

    ReplyDelete
  39. walaupun kenkadang bergaduh bagai nak rak..macam dunia nak kiamat...alih2...adik beradik jugak yg dicari......huhuhuhuhuhuuhuhuhu.....

    ReplyDelete
  40. comelnyee ziyyad kiss baby..hehehe

    ReplyDelete
  41. cutenya...alhamdulillah..kasih sayang tu naluri semulajadi manusia..

    ReplyDelete
  42. pandainya dokong adek!

    ReplyDelete
  43. alhamdulillah....comelnye mereka...geram pula No tengok...nak buat anak angkat boleh hehe..

    ReplyDelete
  44. comelnya tgk ziyyad pangku zayyan...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...