Tuesday, April 12, 2011

What The Fish !!

Dah boring tak tau nak sarapan apa, roti pun takde kat rumah..so aku layan lah benda ni pagi tadi..



Kalau kat mamak, mesti kena charge RM3.50.
Baik makan kat rumah.
Kalau nak sedap, boleh add on ayam ke, fishball ke, crab stick ke..

Tapi sekali sekala makan di luar, mahal sikit pun tak apa...
Yang penting sedap dan memuaskan..

Tapi kalau macam ni What The Fish!!
Bagi aku itu dah super membazir.
Ye lah..aku rakyat marhein...satu meal sampai RM260 tu memang bagi aku amat keterlaluan.
Nak makan buffet Ramadan RM50 sekepala pun aku rasa dah membazir, dan ironi sebab siangnya kita berpuasa, tapi malam jadi membazir.

Ada beberapa isu tentang kes ini:

-peniaga perlu jujur pamerkan tanda harga, so pelanggan sedar apa yang bakal di bayar.
-pelanggan sila ringan mulut tanya sebelum makan, tanya harga.
-kalau peniaga menipu campur patin sungai & patin kolam, dan pelanggan pulak 1st timer kononnya nak rasa patin sungai?

Aku harap KOG boleh buat review pasal kedai makan kat Temerloh ni.  :P



~ aku yang hanya pernah makan sepotong ikan patin berharga RM4 ~

62 comments:

  1. last week, beli nasi lemak kat 1 pakcik ni, sebab kawan yg kirim, so, MDT tanyalah harga sekian2..sebab senang nak claim..terus pakcik tu bagitau harga sekian2 dengan dalil2 sekali..barang dah mahal, jadi harga pun naik..

    eh! pakcik tu tiba2 terasa plak yg dia jual mahal..padahal saya tak ckp apepun..kahkah!!!

    ReplyDelete
  2. ramai kawan2 kata, itu ikan patin keturunan diraja punya.. wahahaha

    ReplyDelete
  3. nasib baik saya tak pandai makan patin~~

    ReplyDelete
  4. Kakcik pernah beli lauk ikan patin di R&R - jujurnya = memang tak sedap! :(

    ReplyDelete
  5. liyana jasmay punya kedai pun cik pah dgr mahal..ikan patin sekor masak tempoyak..berpuluh hinggit.. tapi cik pah tak pernah cuba..baca kat paper jer

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum doc..

    saya tak leh makan ikan patin la..rasa hanyir huhuhhhh

    ReplyDelete
  7. 1-sokong sangat on bufet ramadhan
    2-berapa ekor sorang makan sampai kena $260? ikut newspaper report tu sepotong puluh² rm je

    3-kami tak minat ikan sungai maka takde lah reviewnya, (dan selamat la dari kena ketuk $13,000! hahaha)

    ReplyDelete
  8. sedap sangat ke ikan patin tu .. ? saya pernah makan, orang beri, tak delah sedap sangat. sedap lagi ikan kembung !

    ReplyDelete
  9. first time makan ikan patin kat temerloh 10 tahun lepas.. bila kena bayar rm 12 utk sepotong ikan patin dan telur masin separuh mmg terbeliaklah kejap biji mata ni.. lps tu baru tahu ikan tu mahal rupanya..

    ReplyDelete
  10. ye..setuju sangat..
    melampau tul diorang ni..
    tu bukan cekik darah dah tu..

    ReplyDelete
  11. sib baik x makan ikan patin masak tempoyak yg byk di temerloh..sbb mmg saya x mkn tempoyak..tp kalo yg masak asam pedas..laju je saya tala..tp dh tentu kat kl..and dah tentu x semahal itu..gaji saya 5 bulan tuh..huhu..

    ReplyDelete
  12. ikan patin sedap juga..cuma ada rs tanah sikit kan..husband sy tak suka..

    ReplyDelete
  13. hmm..saya pun doc..sakit hati jee..doc bace je entri hangen sayee..hukhukhk =C

    ReplyDelete
  14. 1.megi goreng tu buat sendiri ke?
    2.ikan patin tu biasa je rasa dia, takde la superb sgt.
    3.saya hanya makan ditempat yang mahal bila kena belanja client.

    ReplyDelete
  15. paling hampeh harga tak setimpal dengan perkhidmatan huhuhu...

    ReplyDelete
  16. perg.. rm 13k tu... boleh bayar deposit kete dah tu... mak ai.. ikan patin berisi emas ke tu..

    ReplyDelete
  17. mahainya~
    dulu penah makan ikan patin
    3 hinggit je sepotong
    hehehe

    ReplyDelete
  18. Meggi goreng buat sendiri bes!

    Pasal patin tu.... WHAT THE HEY!

    ReplyDelete
  19. mencekik darah punya harga makanan

    let's do simple calculation

    50 pax = RM13,000 so ---- 1 pax = RM260

    calculation per pax

    nasi = RM1.50
    air = RM2.50
    sayur + ulam2an = RM2.00

    total = RM6.00
    per pax = RM260.00

    harga ikan patin itew!
    RM260 - RM6.00 = RM254.00

    seketul ikan dah masak (as per paper mentioned - and ambik harga paling mahal lah) = RM35.00

    so--- RM254.00 / RM35.00 = 7.26 ketul (round-up 7 ketul ikan)

    giler hapa - sorang makan ikan sampai 7 ketul (@ potong)!!!!

    tu makan ke mencekik????

    nasib baik le ada duit nak bayor - even kena mintak sorang RM200 - RM300 kan???
    kalo tak de duit????

    tak baik taw... menipu harga makanan sampai macam ni...
    halal ke rezeki yang dapat tu???

    ReplyDelete
  20. Tapi tak berpatutan betul kes ini kerana sipembeli yg naif ini. Beribu-raban hanya kerana ikan patin. Kakak rasa ini bukan kes pertama. Dah berkali-kali ia terjadi...

    ReplyDelete
  21. wa tak mkn ikan patin sbb geli..leh gitu...

    ReplyDelete
  22. kadang aku rasa mcm tak caya je sampai 13 k...betul ke weh? ke citer ditokok tambah? huhu...

    nasib la aku tak mkn ikan patin/ ikan sungai...

    ReplyDelete
  23. mak ehh...

    lagi best makan buffet lunch
    di mandarin oriental hotel ...
    macam-macam ada..western..japeness..
    chinese..malay food..just name it!

    nasib ai tak makan ikan sungai...hihi

    ReplyDelete
  24. mak selalu beli ikan patin kat pasar pagi temerloh. pastu balik masak kat rumah

    marbeles!!!!!!!

    ReplyDelete
  25. saya jugak rakyat marhaen..tak mampu la makan mahal2 macam ni...

    ReplyDelete
  26. kita tak makan ikan patin .....

    makan ikan puyu jeeee

    ReplyDelete
  27. Daddy ziyyad..nasib tak pernah terkena macam tu punya harga.

    ReplyDelete
  28. MDT - one word: Pakcik tu tersentap! ~haha

    ReplyDelete
  29. tasekM - sangaaaaaaaaaaaaat melampau

    ReplyDelete
  30. GC - macam lah raja bela ikan pun kannnn...:P

    ReplyDelete
  31. sedapnya ikan patin...my fav tu lama dh tak dpt mkn nanti blk nk kena carila..hehe btw tq yer dr. atas wish tadi..nanti ambil yer poskad tu buat kenangan dr sini:)

    ReplyDelete
  32. BujalX - kamu suka makan beriani mamak? Beriani mamak ada yang mengarut harganya..

    ReplyDelete
  33. kakcik - kena tgk cara masaknya..kalau tak betul, memang tak sedap dan hanyir!

    ReplyDelete
  34. Cik Pah - tak tau pulak liaya jasmay tu ada kedai makan...kononnya kedai makan artis kan...bajet mahal lah..ekeke

    ReplyDelete
  35. sahrom - ya..ada orang yang tak boleh telan ikan darat ni

    ReplyDelete
  36. KOG - okey, so saya tak perlu berharap ada review pasal ikan sungai at your blog~haha

    ReplyDelete
  37. al lavendari - ntah la uncle..saya rasa best jugak..boleh faham kalau mahal(yang purely liar dlm sungai)..just janganlah melampau sangat mahalnya!!

    ReplyDelete
  38. Hanis Azla - RM12 sepotong, sepuluh tahun lepas. Ya, memang mahal..:)

    ReplyDelete
  39. nurkass - mengaut untung melampau lampau...dosa

    ReplyDelete
  40. Dee - agaknya tempoyak tu pun mahal..~haha

    ReplyDelete
  41. Rina AVAIL - katanya yg liar dlm sungai tu manis rasanya

    ReplyDelete
  42. lalink7 - saya dah baca entri angin awak. Saya pun angin membacanya!

    ReplyDelete
  43. DrSinga - walaupun saya berbakat, tapi pagi tapi MommyZiyyd tetap berkeras nak tolong gorengkan jugak...~miahahaha

    ReplyDelete
  44. SyidaGorjes -

    yup, buat sendiri, tapi my wife lah goreng, not me :P

    ReplyDelete
  45. Norhafiza - dah lah mahal, lembab, tak sedap pulak ..memang gerammmmm kan

    ReplyDelete
  46. RatuKebaya - tokey kedai ikan patin tu dah tempah Inspira sebijik ! ~haha

    ReplyDelete
  47. alien - tu ikan patin bela..mmg murah bangat

    ReplyDelete
  48. Gedek - kannnn...megi goreng home made..terbaik!

    ReplyDelete
  49. miloais - wahhhhhhh..terperinci betul calculation hakak ni...patut di publish kat newspaper..biar satu malaysia tahu betapa cekik darah nya kedai tu...

    ReplyDelete
  50. Kakzakie - itulah pasal..bukan 1st time..dah banyak kali keluar paper..yg tak keluar paper...lagi banyakkkkkkk

    ReplyDelete
  51. KSWSK - kegelian itu menyelamatkan dari kena charge 13 ribu..bagus!

    ReplyDelete
  52. mkn berbelas ribu, last2 jadik poo poo jugak. muehehe~

    ReplyDelete
  53. dkt sini bile dah convert, sepotong ikan patin adalah RM2 aje.. kalau dah masak agaknye jadik RM3 la kott.. itu kata orang yg masak dkt rumah.

    Tapi MSD London jual sepotong ikan patin asam pedas dengan nasi putih dengan sayur kobis =GBP4...murah gak laa.. tapi takyah convert.. lagipun saiz potongan ikan adalah besarrr!!!

    ReplyDelete
  54. masak sendirik lagi bestkan..

    ikan patin RM13k...xlogik kan..

    ReplyDelete
  55. tak faham kenapa smp beribu utk ikan patin.apakah?

    ReplyDelete
  56. Idaklah teman, makan satu kepala RM260.Lagilah makan ikan patin. makcik pasal makan tak berkira, tapi tak leh lah melampau sampai cam tu.kalau RM260 6 orang tak de lah kisah sangat. Betul tu doc, makan buffet satu kepala RM50 pun kita rasa mahal, sebab peniaga buat cam tu dia cerdik, dia dah tahu perut kita tak boleh nak makan banyak tu, dialah untung.

    ReplyDelete
  57. bagi free pun tak hingin ikan patin ni... walau patin sungai ke apa ke!

    memang melampau sangat sampai harganya macam tu sekali

    ReplyDelete
  58. Suami hanya makan ikan patin yg mak dia masak aje sebab isteri dia tak makan ikan darat.


    Memang melampau-lampau tu.

    ReplyDelete
  59. Memang makan ikan patin tapi tak la rasa sedap sangat ( mungkin tak jumpa kedai yg pandai masak lagi kot )....nak pi mancing kat kampung la macam ni, tangkap ikan patin menega...untunggggg...hehehe...kalu saya la yg makan tu sure tak terbayar...basuh pinggan 13 tahun kat situ...hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...