Monday, April 18, 2011

Terjemahan Gedek! -ish

 - maaf andai entri saya INI sukar difahami oleh Cik Ina, oleh Sahromnasrudin, dan sesiapa sahaja yang lebih mudah membacanya di dalam versi Bahasa Melayu. Saya terjemahkan entri saya itu, demi kalian.-

Saya teruja untuk menulis entri ini, kerana saya kagum dengan tahap istiqomah dan komitmen rakan blogger ini, yang saya panggil Bro Gedek!

Beliau berusaha setiap hari mengambil gambar dirinya sendiri, berlatar belakangkan pelbagai subjek, yang mana ini beliau gelar sebagai 'Self-Portraits'

Dan..Oh!!  Beliau juga memiliki suara yang keanak anakkan..Dengarlah sendiri di sini kawan kawan!  : P
mengambil foto sendiri dengan mengusung kamera dslr yang gabak, sangat meletihkan !
Saya bergambar dengan bapa mertua kesayangan yang saya amat hormati, Haji Zahari.
Beliau terbaring di atas ripple mattress selama hampir 2.5 tahun.
Beliau mengalami perdarahan stroke semasa usia Ziyyad baru menjangkau sebulan.
Pembedahan membuang darah beku dipanggil 'decompressive craniectomy' telah dijalankan, dan kini beliau dalam keadaan terlantar tidak boleh bercakap, dipanggil sebagai 'persistent vegetative state'

Beliau banyak mengajar saya tentang erti rendah diri, menjadi insan yang zuhud.
Walaupun berjawatan tinggi (memegang pangkat pengarah di salah sebuah agensi Kerajaan)semasa beliau sihat dulu,beliau lebih gemar bergaul dengan pekerja bawahan. Sikap beliau yang ramah dan tidak berprotokol meyebabkan pekerja bawahan senang dan suka akan beliau.
Beliau amat benci korupsi, menolak pelbagai tawaran rasuah, dan menolak dengan baik 2 kali tawaran gelaran Datuk.
Beliau menunjukkan contoh terbaik dan mengajar saya tentang pentingnya sebagai lelaki untuk solat berjemaah di masjid.

Saya amat amat berharap semoga suatu hari nanti beliau boleh sedar..Sekurang kurangnya dapatlah beliau bermain main dengan Ziyyad..sebagaimana beliau pernah lakukan 2.5 tahun yang lepas (semasa Ziyyad baru berusia sebulan). Amin, Ya Rabbal Alaminn..

29 comments:

  1. sudah jelas.. hahah.tinggi betul commitment dr kat blog nih..

    ReplyDelete
  2. syabas doc..

    bersemangat gitu..

    tak ramai pelawat mai kedai ka hari ni ...hee

    ReplyDelete
  3. Cik Pah - sebab makcik Ina tu selalu baca..so rasa macam bersalah pulak tetiba pagi tadi speaking London..dan dia tak paham...hehehe

    ReplyDelete
  4. Ati Masrif - pagi tadi sampai lunch time ramai kak..non stop!..ni baru bleh relax2..hehe

    ReplyDelete
  5. salam...
    baru kaklong faham....
    semoga atuk ziyyad cepat sembuh...!
    amin..!

    ReplyDelete
  6. kalau cemtu komen saya sama la macam yg lepas~

    ReplyDelete
  7. good translation work by the way. heheh~

    ReplyDelete
  8. rajin ko mengtranslate..hehehe...

    ReplyDelete
  9. heheheh....
    siap translate tuuu...heheheh...students sy mesti suka kl lecturer dia mcm ni...saya???hahahhaha....doc...lama tu 2.5 tahun...tak ok2 lg ye?semoga cepat sembuh dan diberi kesihatan semula...dapat main dgn cucu lg sorang...amin

    ReplyDelete
  10. Whaaaa...! Ada terjemahan la pulak!

    Rasa matcham dapat bonus hari ni....!

    Doc memang GILA! ('gila' tu in a good way, tahu?)

    ReplyDelete
  11. semoga Allah meringankan beban kesakitan atuk ziyyad..

    nampaknya ramai peminat uncle Gedek.. :)

    ReplyDelete
  12. semoga atok ziyyad terus tabahh dan sihat seperti sediakala..

    ReplyDelete
  13. semoga Allah memberikan kesembuhan kepada atuk Ziyyad

    semoga keluarga ibu ziyyad juga tabah dan reda dengan ujian ini

    ReplyDelete
  14. rindu abah!!!!!next week balik...(^^,)
    i'm reading ur blog silently...
    so i'm ur silent reader...heheheh
    -nabila-

    ReplyDelete
  15. amin..semoga harapan dan doa doc.untuk melihat bapa mertua sedar kembali di makbulkan yang esa.

    ReplyDelete
  16. Ahhh ahhh lega dah tahu cite sebenar. Makcik respect orang yang cam ni, bila baca kisah dia yang doc tulis, rasa sebak . makcik harap satu hari pemimpin kita kat Malaysia semua ada sikap yang begitu. Semoga satu hari bapa mertua doc sembuh sepenuhnya.Aminn terima kasih kerana terjemahan ye.

    ReplyDelete
  17. kita serupa .. saya juga menjaga bapa mertua yang sudah tidak ingat apa-apa.

    mengikut dr pakar tiada harapan untuk dia kembali normal. kami pasrah.

    namun tiada yang mustahil jika Dia mahukan your fil, pulih spt sediakala.

    ReplyDelete
  18. INSYALLAH one day dia akan sedar.. berdoa saja lah.. mudah2an.

    ReplyDelete
  19. Tabik spring buat DZ. Terjemahannya tepat lagi indah (psl tak pakai Sheikh Google punya terjemahan, yg suka memeningkan org).

    Moga segala niat baik dan apa jua amal memperolehi pahala di sisi Allah.

    ReplyDelete
  20. aha..
    sikap ni lah yg kita cari..
    bertolak ansur sesama blogger..
    syabas doc..!

    ReplyDelete
  21. heartful of sympathy to you all..

    ReplyDelete
  22. Walaupun aku dah komen kat entry lepas...tapi nak komen gak kat sini...semoga yg terbaik untk FIL....

    ReplyDelete
  23. trime kasih atas terjemakahn ini doc..saya sangat hargainya

    ReplyDelete
  24. semoga .... FIL doc kembali sihat ...seperti MIL CA ...... kerahmatan Allah itu... kita tidak tahu datangnya bila. Banyak berdoa...

    ReplyDelete
  25. mujur juga menantunya seorang tuan duktur kan.. :)


    tapi, apsal muka ko mcm terkejut jer masa snap gambo sendiri tu bang? kena prektis lagi nih! hehehe

    ReplyDelete
  26. semoga beliau cepat sedar..
    sebagaimana doa dari org2 di sekelilingnya...

    ReplyDelete
  27. depa tu merendah diri je doc kata tak faham. mgkin sesetengah istilah medic tu yg depa tak faham. just like me. hehe

    ReplyDelete
  28. semoga atok ziyad cepat sedar dan sembuh ye..

    ReplyDelete
  29. yupp.. input vs output..

    omputih sini makan banyak junk food.. walaupun depa walk to school tapi tetapla besau gile

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...