Tuesday, April 19, 2011

No Magic Formula

Budak-budak sekolah gumuks..
Semua panik..
Menteri pun tekan panic button..

Maka keluarlah macam macam sajesyen..
Haramkan jajan..
Tak bley jual nasik lemak hari hari..
Rekodkan BMI lah..

Orang Kedah zaman dulu kuat makan nasik,sebelum turun bendang....kurus aja kan..
Orang dulu sarap nasi, kurus aja kan..
Cuba gi Indon, lagi kuat depa makan nasik..pun slim me lim aja kan..

Takde magic.
Simple formula aja : Input VS Output
Masuk 100, keluar 40 = gumuks
Masuk 40, keluar 100 = cekedings

Budak zaman sekarang, makin lama makin malas.
Main bola dalam rumah.
Main skatebod dalam rumah.
Main golf yang santai tu pun, dalam rumah.
dari kecik sampai besar, rajin main bola, hari hari!

Pegi sekolah berhantar berjemput sampai depan gate.
Kalau boleh, mak dia nak parking keta betul betul depan kelas.
Eh..mak dia pun sama malas, sanggup block jalan semata-mata nak parking depan pintu masuk Tesco!
Berapa ramai budak naik basikal? kejar bas?

Makan mekdi dua minggu sekali..sounds OK kan..
Tapi in between disulam dengan kepsi dan pizza..
Tak kira mamak lagi tu..alahai....
terbayang kebanjiran lemak setiap kali makan roti canai banjir
Gomen wajibkan kira BMI hari hari pun.
Haramkan terus nasik lemak kat kantin pun..
Tapi kalau kat rumah makan macam macam..
Takdak physical aktiviti..
Nan hado jo hasilnya...

Jangan salahkan budak- budak ni gumuks
Bila mak bapak nya sumbat macam macam makanan tak sihat..
Jangan salahkan budak budak ni gumuks malas bersenam.
Bila mak bapaknya punya senaman ialah window shopping setiap weekend..

Maka betullah kata kata pendeta ni...
'Orang Malaysia mati sebab terlebih makan'

42 comments:

  1. errr...ok.

    setuju. sambil berazam nak makan 40 dan keluarkan 100.

    tapi saya dah termakan 400. cemano tuh?

    ReplyDelete
  2. betul..betul..betul..!

    kat sekolah jek nak monitor..kat rumah pun kenalah monitor sama..

    err..tapi kalau gemuk pasal keturunan camne pulak yek?

    kita kasi anak kita makan fast food..sebulan sekali jek..percaya tak?

    ReplyDelete
  3. betul3. kc stuju kalau dikatakan yg segala2nya bermula di rumah.

    kc nk jwb soalan daddy ziyad kt blog kc aritu. Residence Inn Cherating, dlm 250++/night with breakfast. lbh kurang sama dgn legend hotel tpi biliknya jauh lbh besar. siap ada 2 queen bed lagi. selesa.

    ReplyDelete
  4. iols memang dah kurangkan makanan segera ni...
    fastfood ni - sebulan sekali-dua jahhh!~

    bebudak zaman sekarang - tak macam bebudak zaman dulu..
    kita dulu - petang2 keluar peluh main kat luar rumah
    galah panjang - konda-kondi - polis sentri

    bebudak sekarang - psp - komputer games segala
    sambil tu - tangan tetap nak menyuap jajan!

    contoh jauh tak payah le - my kids at home sokmo gitu
    jenuh nak kena ajak ke taman baru nak pegi!
    tu pun - dah sampai taman - takat main gelongsor - buaian jahhhh!~

    ReplyDelete
  5. setuju... apesal tak benarkan jual nasi lemak pulak.. tu meehon, mee dan lain2 tu tak mengumukkan ke? apadaa... dulu hari2 dapat RMT kat sekolah makan nasi lemak tak gumuk pun.. sebabnya setiap petang ada xtvt olahraga, moin bola jaring dan sebagainya... sekarang kat sekolah nak tgk diorang olahraga pun payah... anak buah RK tak pernah pergi olahraga pun.. main bolasepak pun tak tau.. sebabnya yang main kat sekolah yang terpilih je.. takder yg wajib.. macam mana.. ibubapa pun sama kurang nak galakkan anak beriadah.. samalah bak kata Doc asiklah window soping samalah macam RK jugak.. huhuhu.. panjang dah ni.. tapi cukuplah ni

    ReplyDelete
  6. i makan 100, tapi keluarkan 200...hehehehe
    im underweight, high mtabolisme,asalkan sihat.
    syukur dengan segalanya

    ReplyDelete
  7. angkat dua tangan sokong daddy ziyyad. My kids pun gemuk juga terutama yg nombor dua. jenuh la nak control makan & paksa exercise. saya pun kuat makan juga, tak de la gemuk pun. tahap masinglah juga. gelihati bila depa nak haramkan nasi lemak yg dah menghasilkan org bijak pandai & menteri2. depa dulu kenal mekdi ke masa kecik2 dulu... tak de kan. ntah apa2.. eh! emo lak! sorry!

    ReplyDelete
  8. elehhh.. bini pak menteri pun gemuksss
    so, jangan bagi diorg elaun berlebihan!! :P

    ReplyDelete
  9. tak kena mengena nasi lemak tu kan..
    bukan berlemak pun yg dijual tu
    sangap tui idea tu kan?

    ReplyDelete
  10. bukannya sala makanana .. tapi salahkan tabiat pemakanan kita

    ReplyDelete
  11. hahahah...
    doc...
    muaz main bola, skatebod dan golf kat dlm umah...adoyaiiii...basikal pun sekalik...salah mak bapak....aikkk???heheheheh

    ReplyDelete
  12. macam-macam dorang ni.

    McD 2bulan sekali baru bawak anak-anak tapi emaknya sebulan 3 kali jugaklah. Lunch taktau nak makan apa...Drivethru kan ada.

    ReplyDelete
  13. ohh.. saya mmg dah addicted to fast food..camne ek ? tapi both my kid mmg tak berapa suker makan burger ker hapa..diorang makan nugget jer ? tak taulah kalau 2/3 tahun lagi diorang punya selera dah berubah kan,,

    so..kene lah sit up 300 kali sehari

    ReplyDelete
  14. Berita macam tu menjengkelkan!

    Kalau betol-betol serius, tutop la kilang ja-jan tu.... Ikot formula Nyamok Aedes. Musnahkan dari jentik jentik....

    Ini nak kacau makcik makcik meniaga kecil kecilan sedangkan kilang teros keluarkan ja-jan...

    Mark my words... 2 bulan lagi semua orang malaya lupa cerita ni....

    ReplyDelete
  15. setuju..selalu nmpak ank2 jiran gemok-gemoks duduk2 je tepi umah..x buat pape pon.bukan nk main bola ke hape..rs nk ajak depa gi joging je..

    ReplyDelete
  16. Doc..betul la ape doc ckp tue..nak ckp rasis pun ado gak manteri tuee kan? salah yg sikit tue nampak sangat tp yg besar saje wat xnampak..

    haihh

    ReplyDelete
  17. doc

    kata hubby..skrg cikgu dah bertambah keja ..tetiap minggu kena timbang budak2..isshhh

    ReplyDelete
  18. kalau nak check BMI my rebina girl, komfom dia underweight! riso dibuatnya..

    lagi riso, depan sekolah rebinaboy ade kepsi..grrrrr

    ReplyDelete
  19. jangan salahkan budak² main dalam rumah, sebab main di luar sangat bahaya zaman sekarang- culik, molest, rogol... bukan salah mereka persekitaran kita tak selamat

    ReplyDelete
  20. doc, berat badan sy tak cecah pun 55kg...camno nak naikkan huhuhuhhh

    ReplyDelete
  21. setuju sesangat.. skrg ni dari tv, kipas sampaikan ke gate semua main remote.. mana ada byk pergerakan kat rumah.. tp anak2 akak kurus2.. akak aje yg overweight sikit.. he..he..

    ReplyDelete
  22. ate, kalau asyik disogokkan dengan coklat setiap kali dapat jawab, apa citer? Ini cerita benar dari anak2 teman.. huhu..

    ReplyDelete
  23. ooooo setuju la sesangat la DD..bukan budak2 je makbapak pun pun sama dengan je..

    ReplyDelete
  24. setuju :)
    hari2 mengadap blog n FB je mana tak gumuk.. :P
    rajin2 xcercise n wat keje

    ReplyDelete
  25. setuju dgn kata2 DZ tu..angkat ibu jari dua2..menteri mmg cepat melatah..rakyat lak lagi bijak berpikir..huhu..

    ReplyDelete
  26. makcik sokong kata doc, orang Malaysia masuk perutnya banyak , keluarnya idak, lepas tu nak salahkan kedai yang jual makanan. Habis tu dah pandai makan tak tahu nak membakar balik, padah alamatnya, lemak berkumpul sana sini.

    Budak sekarang aktivitinya tak keluar peluh langsung banyak yang duk cyber cafe. orang dulu waima makan nasi pagi petang, tapi kerjanya membanting tulang.

    ReplyDelete
  27. gB ..kak ati pun nak wat cam gitu
    gak ah..makan 40 ...keluar 100

    tak pun 50..50..

    ok tak doc...

    mesti DZ weekend selalu main bola :)

    ReplyDelete
  28. betambah kojo den

    menggong punya arahan

    ReplyDelete
  29. dulu acu macam tu lah..makan 40 keluar nya 100
    tapi sekarang nan hado...makan beribu2 keluar nya beratus2 saja...tu pun tunggu weekend baru nak keluar...erk..tapi bukan window shopping ya...erobik...yeah...

    ReplyDelete
  30. big mama mesti sentap pasal isu nih...

    he he.



    .

    ReplyDelete
  31. uihhh..
    mmg genius betul doc ni..
    mencipta formula tu..

    emmm..mungkin juga ada yang makan tapi tak keluar2..adehhh

    ReplyDelete
  32. salam

    stuju sgt2..

    manusia menjadi smakin malas..

    dan smakin hilang rasa berdikari..

    ReplyDelete
  33. setuju sangat...dah menjadi budaya dan cara hidup kita mcm tu....dah senang nk senang lagi..:)

    ReplyDelete
  34. Salam.
    'Haramkan' macam-macam kat sekolah, tapi kat rumah macam-macam ada.

    Mungkin perlu 'haramkan' juga makanan yang menyumbang kepada obes kat rumah.

    Ada logik ke?
    Takkanlah sehingga ke tahap tu guru punya kerja?

    Semoga guru-guru kita kat sekolah tidak stress...

    TQ

    ReplyDelete
  35. budak gumuks psl dari baby dah disumbat dgn susu formula..pastu dah jd kekanak betullah mcm dr ckp tu..kita dulu bnyk main outdoor..diaorang skrang bnyk indoor..

    ReplyDelete
  36. huhuhu...first time dgr ade peraturan baru camtu...aku ni dah bape riban kilo makan nasi lemak kt kantin sek dulu,bese je ......huhuhuhu....saje nk tunjuk dorang prihatin le tu....

    ReplyDelete
  37. salam bro
    kata orang ikan besor dari kepala... kekadang kena pusing keliling gak kan

    ReplyDelete
  38. isu nya adalah tahap kesedaran...bukan salahkan nasi lemak...ekeekekke

    kesian nasi lemak....

    ReplyDelete
  39. nasi lemak memmang banyak kalori kan...?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...