Wednesday, April 20, 2011

Kaifa Haluka??

Kelmarin, ana layan sunset kejap kat Putrajaya...sebab malamnya teringin nak jadi orang Arab lah..
Orang lain sudah berkurun makan itu Saba punya nasi, ana baru terhegeh hegeh mau makan! ~haha

Ana pusing punya pusing, ana berhenti dekat sini lah..
Masya Allah....ramai sungguh umat manusia lah dekat sini..

ada rainbow lah..ente perasan tak?
Selain ana, ramai lagi manusia yang bawak kamera..
Ana tak bawak tripod ana lah..masya allah..sudah tahu mahu ambil gambar sunset & malam, lagi mau tinggal itu tripod..so ana kena gagah kan tangan ana lah supaya tak goyang ~haha
Sedang syiok syiok ana ambil gambar, tok bilal sudah testing suara pulak...:P
Ana buat calculation.
Mau solat sini kah, atau mau solat di Cyberjaya..
Ana tak mau lah leka ambil gambar, last last nanti ana masuk neraka lah(sebab lewatkan solat)...:P
Masya Allah...manyak cantik lah ini masjid kan...
Tapi ana sedih lah...
Saf dalam itu masjid tidak cantik lah...
Lagi ramai tiang dari jemaah  :P
Ana terpandang ini bangunan..
Sebab masing masing mau duduk ini bangunan, macam macam cerita keluar lah..
Yang tak logik pun, boleh logik.
Jalan tanah merah 30 tahun pun tiba tiba boleh jadi jalan tar tauu..semata mata mau duduk ini bangunan..keh keh keh..
Ya, ana tau gambar ana buruk..
Sebab ana tangkap gambar handheld saja..bajet tangan ana gagah..padahal sudah shaking kelaparan :P
Last last ana solat maghrib dekat ini masjid lah..
Masya Allah..mau tercabut lah lutut ana berjalan mau cari dewan solat masjid ini..kikiki...
Anak ana pun sudah bising nangis nangis mau makan..
Ana lagi sibuk mau berhenti ambil gambar :P
Bini ana sudah sound lah..okey..ana cari lah itu restoren Arab...
Ana bantai nasi arab + barbican + manggo jus lah..
Kenyang perut, suka hati...ana sudah ngantuk lepas makan, ana terus balik tido  :P

77 comments:

  1. Ana Bi khair..haha

    ala,gambar ziyyad takde..

    ReplyDelete
  2. tak pernah makan2 kat putrajaya~

    ReplyDelete
  3. restoran saba ker ? i heard makanan kat sana sgt sedap to the max.. tapi belum cuba lagi..sob..sob..sob

    ReplyDelete
  4. banyak cantiklah ante ambil gambar sunset di Putrajaya...

    ReplyDelete
  5. barbican tu utk manusia yg teringin nk minum arak tu...

    kikiki...

    :p



    z = 9.


    .

    ReplyDelete
  6. masya Allah...kuat anya ante makan....heheheh!!

    ReplyDelete
  7. uikssss...kat putrajaya tuee ramai jee photographer yang klik gambo sana klik gambo sini..husz slalu nampak..tah2 husz pnah nengok daddyziyyad amek gmbo cuma xkenai..

    *ps; hidup MAN U!! hehehe

    ReplyDelete
  8. cantiknya gambar2 yg ente ambil..oh..ana makan di saba ye..lepas ni bolehlah cuba di al-rawsha..teman ana bilang..rasanya sama sahaja..tapi lebih murah di al-rawsha..marilah cuba ente..di bulatan pandan saja itu al-rawsha..parking free..surau besar..dlm restoran tu pun dorang azan..mari2..

    ReplyDelete
  9. cantik2 nya.. iron mosque tu best kan.

    ReplyDelete
  10. Masyallah...kerana mau makan di SABA..maka keSABAran ente diuji dengan sesi mencari dewan solat masjid. Apa pun syabas..sebab berjaya mengambil gambar sunset tanpa guna tripod.

    ReplyDelete
  11. doc...
    ana baca pun mcm loghat arab laaa...
    kawan sy cakap, kedai arab yg best adalah di hadramaut jln ampang...tp sy tak pernah g sana lg...heheheh...saba ni kat ne doc?sabar je laaa...

    ReplyDelete
  12. hak hak..ana pon sekarang kalu fegi mana² suke amik gambarlah..walaupun ana takde kamera canggih tp ttp gigih amek jugak..amek gamba makanan lama² smpi anak ana jugak kdg² bising suruh cepat haha..

    ReplyDelete
  13. anta punya gambar .... manyak cantik laaa...

    tapi ana suka itu komen .... banyak tiang dari ..oranglah dalam masjid..... apa sudah jadi haaaa....

    ReplyDelete
  14. tak pernah makan lagi kat saba.. tapi ada kawan nama saba... ops.. lain topik kot

    ReplyDelete
  15. Cantik masjid tapi kalau tiangnya lebih banyak dari jemaahnya buat hati terluka....

    ReplyDelete
  16. alamak bestnya makan kat saba. kak liza suka sangat tau. sedap. makan nasi saja pun dah sedap. memang cantik putrajaya. tadi ada 1 blog ambil gambar di dekat jambatan yg dekat presint 9 kot. ada kapal cantik...

    ReplyDelete
  17. Daddy ziyyad...masa lapo pun boleh ambil gambar catik macam ni..kalau dah kenyang mesti lagi cantik..

    ReplyDelete
  18. bila ana basha ini entri ada sama masham itu sherita F.Ramlee la..masyaALLAH..banyak cantik itu gambaaaar!..bikin ana funya jantung ada dup dap dup dap..bikin ana funya kefala ada naik itu darah..masyALLAH masyALLAH..subnaALLAH..ALLAHU AKHBAR..

    ReplyDelete
  19. ooo, nama awak ana ye? ngeh ngeh :)

    ReplyDelete
  20. amboi tetiba terus jadik pak arab. apapun mmg cantik gambar2 yg diambil tu

    ReplyDelete
  21. Zie - jap lagi saya letak gambar ziyyad..:P

    ReplyDelete
  22. BujalX - aahhhh...kamu datang saja ke Putrajaya, sepelaung aja dari Klang itu...:P

    ReplyDelete
  23. doc layan nasi arab ka???? sedap tak..den lum lg raso ahh...

    ReplyDelete
  24. meshe-Allah...banyak syanteklah itu gambars!

    lepas ni tiang masjid boleh dicat corak kain pelikat lah! huhu~

    ReplyDelete
  25. Cik Pah - yup..Saba...saya pun baru 1st time makan...bagi saya sedap, dan portion nya banyak..

    ReplyDelete
  26. munna - banyak port menarik kat Putrajaya ni kalau nak ambil gambar...ni saya baru cover area Masjid Putra.

    ReplyDelete
  27. tasekM - kat botol siap tulis "non alcoholic" ! wakakaka...eh, saya dapat Z=9...

    ReplyDelete
  28. kaklong - ana makan sepinggan nasi hanith ayam..burrpppp...:P

    ReplyDelete
  29. emm malaysia byk masjid cantik tp tk ramai jemaah kat dlamnye...sedih...nice photo

    ReplyDelete
  30. lalink7 - time sunset & sunrise mmg ramai photographer kat Putrajaya..saya baru lagi dalam bidang ni..lepas2 ni akan rajin menembak lagi!! Teringin nak menembak dalam Old Trafford!

    ReplyDelete
  31. Dee - ana rasa next week ana mau try itu Al Rawsha lah... :P

    ReplyDelete
  32. byk nk komen ni. 1st .. gmbr cantek lah walaupun tangan 'shaking' lapar.

    2nd - Mandy Rice kat sna sedap tak? sbb kc biasa mkn yg dkt Al-Rawsha je dn tersgtlah sedap rasanya.

    3rd - warga Putrajaya tak rajin solat berjemaah ke? sume solat kat rmh eh??

    ReplyDelete
  33. Yan - iron mosque ni best sebab design dia yg guna konsep open air..mmg sejuk aja dlm dewan solat tu, tak payah kipas

    ReplyDelete
  34. KSWSK - hahaha..memang lenguh kaki jalan dalam masjid besi tu..

    ReplyDelete
  35. Azian - yup..selain Saba, Hadramaut & Al Rawsha tu glamer bangat kat malaysia ni...saya nak try al rawsha dulu..then hadramaut

    ReplyDelete
  36. cik betty - hahaha..memang dasar blogger kan...kita sibuk ambik gambar, walaupun perut dah lapar nak makan, gambar ambil dulu...

    ReplyDelete
  37. subhanallah...!
    cantiknya gambor2 masjid tu..

    mana ada buruk..
    kita suker tau..!

    byknya nasi tu.. kalau kita..mau makan 2 org tu

    ReplyDelete
  38. Lain kali ente cuba Lamb Mandy, lah....

    Gerek... gerek... gerek......

    ReplyDelete
  39. CA - ana ingat ana mau buat survey lah, ana mau try solat subuh dekat masjid besar besar dalam ini Putrajaya..:P

    ReplyDelete
  40. Ratu Kebaya - nama kawan ente itu Sabariah kah? :P

    ReplyDelete
  41. Kakzakie - fenomena akhir zaman kak..masjid makin cantik, makin banyak-hanya sebagai hiasan...

    ReplyDelete
  42. Nak cakap arab tak berapa jadi pasai tadi makan tosey.....nice photo, pakcik troy16 n my anak pun minat photog cuma now pakcik move ke film pulak...n B&W too

    ReplyDelete
  43. gambar2 adalah awesome!

    nokkkk... hang tertiggal jubah ke hapa???
    hahahahah

    gambo ziyyad mana???
    dak comel tu... lenkali selit lah - dua-tiga keping gambo heols ye...

    bab - tiang lagi ramai tu
    tak tau dah nak kata apa
    bukan kat masjid situ jahhhh
    kat memana masjid pun lebihkurang jahhhhhhhh!~

    ReplyDelete
  44. tervelit2lah lidah ana baca ante punya entry.. he..he.. nasi arab mmg best..

    ReplyDelete
  45. ayam ante berselimut besi kah?

    ReplyDelete
  46. Liza @Adzriel AB - betul tu kak..makan nasi dia aja dah sedap..beras panjang panjang

    ReplyDelete
  47. KakErna - kalau dah kenyang, saya tak tangkap gambar dah..terus tido kekenyangan..ekekeke

    ReplyDelete
  48. kenafa ente tak amvil gamvar tiang itu??

    ReplyDelete
  49. norhafiza - nanti ada rezeki, ana mau datang tempat ente lah..Labuan boleh jadik port utk ana ambik gambar sunset best best kan? ;P

    ReplyDelete
  50. KOG - hahaha..betul!! nama saya Ana Kornukova..ekekeke

    ReplyDelete
  51. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  52. mamasyaza - lepas makan nasik arab, terus boleh speaking arab :P

    ReplyDelete
  53. sahrom - saya layannnnnnn aja..asalkan halalan toyyiban :P eh, awak boleh cuba kat Seremban ada, dipanggil Nasi Damsyik..dekat dgn Taman Guru, Senawang.

    ReplyDelete
  54. GB - tiang masjid tu kalau boleh menyumpah, dah lama dia menyumpah org yg tak solat jemaah..:P

    ReplyDelete
  55. Maya Mayana - ada 2-3 masjid besar yang cantik kat Putrajaya ni...tapi harap cantik ajalah...pengimarahannya tak cantik..padahal putrajaya tu majoriti penduduknya melayu islam!!

    ReplyDelete
  56. SyidaGorjes - hahaha..ente tak pernah belajar bahasa Arab kah? Kaifahaluka tu makna nya 'awak apa khabar'..:P

    ReplyDelete
  57. kakchik@ella-

    -saya tak pernah makan kat Al Rawsha lagi, so takleh nak komen.
    -pasal masjid kosong tu, saya tak tahu nak kata apa..sebab kat sini memang penduduknya almost 90% kan melayu islam...

    ReplyDelete
  58. Putubambu - betul..portion nasi nya amat banyak..rasanya lepas ni order satu, boleh share 2 orang...

    ReplyDelete
  59. wah.. tadi malam ante tentu tidur banyak lelap lah., badan sudah penat, perut banyak kenyang, hati sangat riang

    cantek2nya gambar tu

    mana ziyyad, nak ziyyad jugak

    ReplyDelete
  60. Gedek - ana akan cuba...akan cuba..Insya Allah...:)

    ReplyDelete
  61. Ana baru baca ini n3. Vunya lah ana Zuka, katawa zampai Zakit VENGGANG.

    (Dulu ate berjiran dg Dr arab, kami buat perjanjian dia ajar ate msk mskan arab, ate ajar dia bhs Melayu. Belajar anggota tubuh badan: VENGGANG, VUNGGUNG, VAHA)

    ReplyDelete
  62. nak balas komen ate:


    hahahaha!!!! mmg pon! lecturer kite dulu kan sebut nescafe jadi neskebe. gelak sampai berdosa kitorg dalam kelas. hahahaha!!!

    ReplyDelete
  63. banyaknya gambar yang menyejukkan mata dan hati.tiba-tiba je rasa insaf.cian ziyyad, sabar ye daddy ko tu dah jumpa kamera memang cam tu.ekekek

    ReplyDelete
  64. makcikkantin - pakcik & son dah otai...saya baru menapak...hehe...kalau makan tosay, automatik boleh cakap Tamil...ekekeke

    ReplyDelete
  65. miloais - hakak, iols dah buat entry khas utk hakak :)

    ReplyDelete
  66. HanisAzla - best kan nasi arab..kira variety lah sikit dari nasi beriani malaysia..:)

    ReplyDelete
  67. littlehumblelynn - makan nasi arab selalu, musti lidah ente tak terbelit lepas ni :)

    ReplyDelete
  68. DrSinga - hahaha..tangan ana kepanasan lah masa mau bukak itu selimut besi!

    ReplyDelete
  69. Hani - no camera allowed in mosque...tapi ana akan cuba jugak lah lain kali...ekekeke

    ReplyDelete
  70. ibuintan - ana sudah buat satu entri lah, kasi tunjuk itu ziyyad..:P

    ReplyDelete
  71. Ate - loooohhhh..pak arab suka huruf V rupe rupe nya...ekekeke

    ReplyDelete
  72. GB - lecturer ente dulu dari arab kah? :P

    ReplyDelete
  73. Cik Ina - ekekekek..kesian ziyyad malam tu..kelaparan tunggu saya ambik gambo...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...