Wednesday, April 13, 2011

Drypers: Sila Taja Anak Saya (dah buat iklan ni)

Sehari dua ni, hangat perbincangan pasal perbelanjaan barangan rumah/groceries di dalam FB group sekolah aku.
Rata rata kawan ex sekolah aku kerja professional.
Kesimpulan yang boleh dibuat ialah, belanja bulanan banyak pergi ke arah:
-pampers
-susu formula
Average belanja bulanan groceries ialah sekitar RM2000 sebulan.

Maka semalam aku godek godek gambar dalam henfon cokia aku, jumpa gambar ni :
Best nya kalau Drypers sudi taja pampers Ziyyad & bakal adik Ziyyad nanti :)
Drypers ialah jenama yang mid level, tak lah cikai sangat, tak lah mahal membunuh macam MommyPoko.
Dan Alhamdullilah, Ziyyad have no issues with it. No rashes.
Selalu kami beli bila Tesco buat jual murah. Harga Drypers ni boleh range from RM36++ ke RM 28 ++.
So, untuk rakyat marhein macam aku ni,kena bijak pilih time beli Drypers.

Lagi gambar lama dari henpon cokia.
Secara peribadi,berbelanja di Tesco lebih murah dan menjimatkan berbanding di Giant.
Barangan dari Tesco UK pun ada, sebab kami suka beli olive oil & cereal from UK.

Gambar terkini, pun dari henfon cokia.
Ziyyad sedang mengira akaun perbelanjaan groceries kami.
2 tahun pertama, kami tiada kos susu formula, sebab Ziyyad 100% breast feeding.
Harapnya adik Ziyyad pun boleh begitu, Insya Allah.


Entri ni aku buat sebagai survey, almaklumlah, lepas ni kami akan ada 2 askar nak suap..ekekeke:

-berapa belanja groceries anda sebulan (barang dapur/sabun/pampers/etc), dan utk berapa org serumah
-any tips utk penjimatan.

Terima kasih daun keladi.



68 comments:

  1. Assalamualaikum Dr...

    Kakak dah tak kena beli pampers lagi dah. Tapi kena beli lain keperluan utk anak-anak yg bersekolah pulak. Pusing-pusing sama juga. Keperluan anak-anak bila membesar akan lebih besar juga wang diperlukan.

    Kakak rasa kalau utk kakak sekeluarga (2 org dewasa+3 anak sekolah) perbelanjaan groceries kakak RM2000/- cukup. Itu tak masuk biskut-air kotak-jajan anak-anak kat asrama dan ke sekolah. Kalau nak campur kena lebih lagi....

    ReplyDelete
  2. Saya pon suka breast feeding...

    maksod saya suka kalau anak-anak di breast feeding....

    harap maklom

    ReplyDelete
  3. alah doc...
    wit byk simpan wat pe??hehehhehe...tp doc dah jimat la sbb susu tak belikan...susu ni tak semstinya yg mahal tu susu yg terbaik...

    ReplyDelete
  4. memang pun..makin tahun makin mahal..aishhhh..
    tapi gaji tak naik2..
    pampes nak taja..saya nak..saya nak..
    ziyad comel la..gerammm..^^

    ReplyDelete
  5. nape tak cuba bercloth diapers?lebih mesra alam/jimat.tp i akan start bila 2nd baby nanti.skg Aqid da tak pakai diapers (yeay!).minum susu pun agak kurang sbb dah makan benda lain (kot)
    sebenarnya i tak tau bape banyak RM yg telah dibelanjakan utk diapers+susu.tak pernah beli sendiri.
    p/s:opis i satu building dgn huggies (tiada kaitan dgn entry)

    ReplyDelete
  6. Anak pertama dan kedua kakcik dulu, guna lampin kain je! Anak ketiga dan keempat, pakai buang Huggies. Mujurlah takde yang ke 5, mahu kakcik pakaikan kain pelikat yang ayah dia tak boleh pakai lagi!

    ReplyDelete
  7. cuba dr google pasal diapers cloth.. mmg super menjimatkan.. memula mmg kene kluar wang lebih seket..tapi pastu mmg jimat sejimatnye

    ReplyDelete
  8. Setuju cakap kak chik dulu tahun 1989 makcik guna lampin biasa je, tapi sekarang ni pengasuh anak dah pandai demand nak pakai lampin pakai buang.makcik pun guna drypers, rega boleh tahan, bukan tak nak beli yang paling murah, anak tak serasi, cepat ruam.bagus ye mommy ziyad boleh breast feeding , jimat sikit.

    ReplyDelete
  9. tips penjimatan- pizli kata beli brand pasaraya

    http://besout.blogspot.com/2011/04/jenama-pasaraya-2.html

    ReplyDelete
  10. makcik pulak suke beli kat kedai ubat kang kow kalo brg2 utk budak macm pampers ngn susu ngn bijirin...lagi murah ....kalo g giant,hr jumaat sampai ahad selalu ade diskaun....
    tp,utk pampers..kalo pakai dry pants lg jimat.....

    ReplyDelete
  11. semua anak2 kita pakai huggies
    kalau kat pasaraya besar ..mahai betui
    tp kalau pasaraya kecik..huggies murah skit

    b4 gi monthly shopping
    kak ati akan buat senarai
    apa yg dah ada..apa yg kurang
    so ..senang time shopping mmg
    bawa list n pen..bila ada tick
    kalau tak ada ...bulatkan ...hihi

    jadi dah tau budget..
    jgn merapu beli yg lain
    jimat skit..

    ^________~

    ReplyDelete
  12. syukur..anak dee yg bongsu pakai pampers malam je..siang dah lepas free drypers..dulu pakai gak brand drypers..pastu tukar petpet..

    kos brg seisi rumah..bolehlah..tp xlah smpi ribu2..syukur..kami masih mengamalkan sikap berbelanja dgn hemah dan belanja ikut poket..ngehngehngeh..

    ReplyDelete
  13. Anak2 saya sudah melepasi fasa memakai diapers .. harap2 saya tidak pula kena pakainya suatu hari nanti.

    ReplyDelete
  14. mak ai...2000 tuk sebulan huhuhu...No takde sampai banyak tu..No rasa termasuk ikan+sayo No tak sampai 1ribu sbb brg dapo Abang bg dalam 1ratus untuk 1mgu, lebih No masuk tabung hehe..barangan lain Abang bayo hehe..

    ReplyDelete
  15. sy pun suka shopping groceries kat tesco..lebih murah..

    ReplyDelete
  16. sy bujang ni pun rasa sesak walaupun xde beli drypers tu sume..
    makan sehari rm10x30=rm300
    sewa rumah + bil air, api, internet = rm110
    myk motor rm2x30=rm60
    total dh rm470.
    byg ler student mcm sy ni.. sesak sesak..

    ReplyDelete
  17. masa anak2 iols pakai lampin - guna jenama drypers
    tapi sokmonya beli kat kedai ubat - lebih murah...
    lagi pun - kalo dah selalu beli kat kedai tu - dia akan bagi diskaun - nak plak sekali beli dua-tiga pack besar

    ReplyDelete
  18. akak pun dah lama berhenti beli drypers tapi rasanya banyak juga wang yg keluar untuk benda lain pulak, sekarang semua barang naik harga

    untung ziyyad minum susu asli, anak2 akak juga semua breast feeding

    ReplyDelete
  19. bila anak2 dah tak guna pampers dan minum susu mmg terasa perbelanjaan berkurang.. mmg tak di sangkal perbelanjaan utk pampers dan susu tu besar.. lebih2 bila anak2 semua kecil2 lg.. akak selalu bila harga susu dan pampers ada diskaun yg byk mmg akak angkut lebih utk buat stok sekali.. dari situ pun kita boleh berjimat..

    ReplyDelete
  20. mmg TESCO lbh murah dari GIANT dan MYDIN lbh murah dari TESCO..*Eh2..lari tajuk ke saya ni???*

    ReplyDelete
  21. belilah pampers kain yang comel2 di luar. bole pakai, basuh dan pakai lagi..

    ReplyDelete
  22. assalamualaikum doc...

    doc boleh cari tajaan...doc boleh iklankan kat klinik doc..sy selalu tgk iklan kat klinik cam tue pas tue depa dpt komisen kan...

    ReplyDelete
  23. erm, ada cloth diaper doc..jimat org cakap

    ReplyDelete
  24. beli secara borong ler doc...

    adoyai suke tgk rambut pacak ziyyad...
    serius! =)

    ReplyDelete
  25. Kakzakie - wa'alaikum salam Kak...betul tu..makin besar anak anak, makin tinggi belanja nya..saya kena gigih menabung ni...

    ReplyDelete
  26. Gedek - hahahaha...saya rasa hobi breastfeeding tu semua suami suka :P

    ReplyDelete
  27. Azian - saya mana ada byk duit..huhu..cukup makan pakai aja...alhamdullilah..

    ReplyDelete
  28. Ayuraza - itulah yg dikatakan inflasi..sedih kan..

    ReplyDelete
  29. SyidaGorjes - ada terbaca dulu pasal cloth diapers ni..entah la..belum sampai seru nak cuba..nanti saya cuba discuss with mommyZiyyad

    ReplyDelete
  30. CA ... guna hughies .... kedai kat umah ni ....rega dia murah. Kalah rega tesco atau giant ..
    Hghies -rm32 .... drypers paling tinggi 34 hinggit. Tapi CA ada pakai cloth deaper gak... cuma pakai waktu siang ... berbaloi2. menjimatkan. Jadi sulam ngan cloth diaper .... hughies cuma 1 pek saja sebulan. kadang2 bleh sebulan lebih .
    Alhamdulillah Aisyah sorang ja yang pakai pun ....

    ReplyDelete
  31. kakcik - bila nak tambah lagikkk? :P

    ReplyDelete
  32. Cik Pah - leceh la pulak sebab kena basuh kan...apa beza nya dgn lampin kain?

    ReplyDelete
  33. Cik Ina - kalau guna lampin, memang jimat. Yang tak tahan nya, nak kena basuh!!! ~huhu

    ReplyDelete
  34. betul tesco lebih murah berbanding giant.carefour plak lebih murah berbanding tesco.

    ReplyDelete
  35. anak2 aku pun pakai drypers...brand lain rashes naik...brand yg affordable pada aku..tapi anak2 aku since setahun lagi, bila nak tdo aku pakaikan mami poko sbb ko tau je la kan...budak laki kencing kuat...hanya mami poko mampu menahan kencing yg bertakung lama..hehe..

    sekarang ni cuma anak aku si adik yg pakai dryper tapi susu adik ngan abang masih minum lagi...kami selalu beli drypers dan susu kalau ada sale je...

    total takde la sampai beribu...tapi kalau dah masuk bab makanan semua bagai, mmg masuk beribu la...itu cuma susu n drypers jer...

    ayat aku tunggang langgang...ko pening tak?

    ReplyDelete
  36. Hantu Kak Limah - hahahha..kat manalah pulak saya nak carik kedai ubat Kang Kow tu....ekekeke

    ReplyDelete
  37. Ati Masrif - betul tu..kena buat list...kalau beli ikut main capai aja..hahaha.mmg bahaya

    ReplyDelete
  38. Dee - kami dalam proses nak ajar Ziyyad yg umur 2 tahun setengah tu supaya pandai gi toilet..~huhu

    ReplyDelete
  39. al lavendari - sama samalh kita berdoa ya uncle..supaya kita tak perlu pakai pampers bila dah tua..

    ReplyDelete
  40. Norhafiza - itulah realitinya No kalau tinggal di area Klang Valley ni..belanja groceries senang2 jejak 1000-2000 sebulan!

    ReplyDelete
  41. norh - kat Tesco yg best sebab bila selalu guna kad dia, kita dapat voucher diskaun & voucher tunai!!

    ReplyDelete
  42. perbelanjaan saya??
    kali je 5 apa yang awak belanja..
    saya ada 5 askar...
    :)

    ReplyDelete
  43. Azroy - eh, kamu ngape tak tinggal di hostel?

    ReplyDelete
  44. miloais - hantu kak limah pun cakap beli kat kedai ubat dapat murah pampers...kedai ubat mana ni???

    ReplyDelete
  45. ibuintan - tu pasal saya tak boleh bayangkan..mcm mana family yang ada 5-6 orang anak, dan pendapatan seisi rumahnya bawah RM2000 sebulan!!

    ReplyDelete
  46. Hanis Azla - pampers + susu ialah belanja terbesar buat kami ibubapa yang baru ada anak..~huhu

    ReplyDelete
  47. azzey - tapi.....saya tak suka shopping kat mydin..~haha

    ReplyDelete
  48. MasZuber - akan di usahakan....:)

    ReplyDelete
  49. sahrom - susu formula tu mmg byk yg dapat sample free kat klinik saya. tapi setakat ni, takde lagi company pampers yang nak bagi sample free..~haha

    ReplyDelete
  50. Zie - yang leceh nya nak basuh tu..

    ReplyDelete
  51. GB - yang tu secret group utk ex sekolah saya..ahahaha...DrHani ada join..sebab dia satu sekolah dgn saya..;P

    ReplyDelete
  52. manje - tu sebab kalau tesco jual murah Drypers tu, wife saya suruh borong!

    ReplyDelete
  53. CA - saya ada juga review brand Huggies tu...

    ReplyDelete
  54. KSWSK - ye ker C4 lagi murah dari Tesco???

    ReplyDelete
  55. wahida - ayat ko boleh difahami..jgn risau..ekekeke...tak larat wehhh aku nak beli mamipoko tu..so far ok lagi dgn drypers tu...ko tak ajar lagi ke anak ko toilet training? aku dalam proses nak ajar si Ziyyad

    ReplyDelete
  56. DrSinga - coz u are productive!!! I mean productive bekerja, so takde masalah nak suap 5 askar..hehehehehee

    ReplyDelete
  57. alamak..kena pikir dari zaman bujang la untuk kumpul duit beli pampers anak nie..kang xpasal kene kasi dia pakai lampin..ohh...sedihnyaa zaman makin maju, mencabar dan mahal..

    ReplyDelete
  58. Anak dua org dah tak pakai pampers...yg kecik pakai huggies...ingat tak banyak, susu tuk 3 org & pampers tuk sorang baru RM 500 kot.....ingat dulu masa kecik2, adik2 pakai lampin...sekarang semua senang, cuma kena keluar duit sikit la...

    ReplyDelete
  59. tu dia..
    haihhh..
    kena fikir cara nak jimat nih..
    nak gak ambik strategi kat sini..
    nanti dah kawin senang..hehe

    ReplyDelete
  60. dulu yaya-yayen minum enfalac.. kopak acik!!! lepas tu tukar susu taktau apa nama, murah la sikit.. duduk di Malaysia dan beranak kecik adalah mahal kosnya, kannnn?

    ReplyDelete
  61. Supplier Cina prnh citer "Masa dpt ank nombor satu, I busy so lambat mau toilet train. Nombor 2 ada cepat sikit psl masa tu I tak keja." Lambat tu brapa thn umur dia? "9 bulan maa." Huh? 9 bln lambat? Abis yg nombor 2 brapa? "5 bln sdh train. Org Melayu umur brapa buat itu toilet train?" Biasa I start umur satu tahun, tp tgk lah. Paling lama pun sblm 3 tahun. "Aiyaa..mesti banyak duit habis beli daipers. Rugi lor." Ya..membesar di kwsan perumahan Cina, Ate tahu betapa 'kedekutnya' Cina psl daipers.

    ReplyDelete
  62. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  63. pasal kedai ubat tu - memana kedai ubat cina - normally harga dia lebih murah nok...
    depa beli in bulk - sama cam supermarket/hypermarket
    so depa bleh jual murah sikit le - berbanding dengan supermarket @ hypermarket -
    supermarket tak bleh jual murah sbb harga tetap pasaran camtu - but not kedai ubat!

    ReplyDelete
  64. mommy poko yng pakej murah ada la... tapi pampers jenis seluar tu, stok kat kedai selalu habis...

    ReplyDelete
  65. anak kita pun pakai drypers..
    pasal kat carre4 selalu offer murah..
    dan kengkadang diapex..

    dua-dua brand tu okaylah bagi dia.. tak rashes pun..

    tapi dari segi susu..kiranya jimat duit jugaklah.. pasal qaireen tak minum susu mahal2..
    dia tau mak pak dia tak mampu..
    tapi bila ngan maknya..dia otomatik minum susu badan.. terus tak pandang susu botol.. heheheh

    ReplyDelete
  66. urm..nak bgtau ke tak..nnt org tak caya plak...heheheh percaya atau tak..belanja groceries saya setiap bulan dlm lingkungan RM200 -250 jer... :)
    dulu masa anak saya masih pakai diapers (smpai umo 2thn+ ) dan minum susu sampai umo 5thn pun belanja groceries saya masih dilingkungan itu... :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...