Thursday, April 21, 2011

Bila Terlalu Banyak , Aku Mual.

Ni petikan dari The Star online 19 April:
Aku dah baca respons dari kawan kawan FB aku..nak tengok respons kawan kawan blog aku pulak...

Published: Tuesday April 19, 2011 MYT 2:25:00 PM
Updated: Tuesday April 19, 2011 MYT 9:46:37 PM

Official email account for each Malaysian adult

Initiative is to allow direct and secure communication between the public and the Government
PUTRAJAYA: All Malaysians who are 18 years old and above will be assigned an email account each in order to receive statements, bills and notices from the Government.

The initiative would allow direct and secure communication between the public and the Government, said Tricubes Bhd chief executive officer Khairun Zainal Mokhtar.

Tricubes Bhd is the company developing the 1Malaysia Email project in collaboration with Microsoft.
Khairun said Tricubes Bhd would also spearhead the development of a web portal which would include social networking services, online bill checking and payments.

"Currently, the company is still running stress test for the portal.
"Hopefully, we can get it ready by July this year," he told a press conference at the fifth progress update of the Economic Transformation Programme in here, Tuesday.

Meanwhile, the Performance Management and Delivery Unit (Pemandu), responding to queries on the project, said the 1Malaysia Email address would not be made compulsory.
"1Msia Email is a private sector-led initiative by Tricubes, with investment from the company and not the Government," a Pemandu source tweeted.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Secara ringkas:
-setiap warganegara 18tahun ke atas akan diberi satu email utk tujuan menghantar kenyataan & notis Kerajaan, termasuk bil.
-Penglibatan syarikat swasta dalam projek yang dipanggil 1MalaysiaEmail.



Pendapat 20 sen aku:
- what the fish!
- adakah akan menggunakan sumber Kerajaan (baca: duit rakyat) untuk projek ini?
- adakah bodoh sangat rakyat Malaysia tak tahu nak create email?
- kalau tak tahu create email, secara logiknya, pandaikah buka email?
- siapa yang nak bayar bil guna email? apa guna M2U aku?
- akhbar perdana pun aku tak baca (baca: gua dah mabuk baca cerita politik), so expect aku nak baca email?
- saja buat bahan supaya pembangkang boleh kata ini medan nak sebar propaganda.Tak fikir kaa??
- alang alang, lepas ni buatkan sekali rakyat 1MalaysiaBlog....boleh blogwalking secara berjemaah.

u follow me, i follow u...:P



~ makin hari aku makin menyampah duduk malaysia, seriously~

89 comments:

  1. add muhamad firdaus bujal kat fb~boleh?

    *emel 1malaysia adalah wtf~

    ReplyDelete
  2. chantekknyerr peta australia tewww doc kanns.. ehehe

    ReplyDelete
  3. they said the 1M emel is under public funding scheme which is tak guna duit kerajaan langsung.im fine with that.
    tapi buat apa nak emel banyak2, yang ada ni pun tak abis pakai.
    byr bil guna email?all this while i pakai cimbclicks ok je.
    i cant see keperluan emel ni or am i blind?
    rimasnyeeeeeeeeeeeeee...

    ReplyDelete
  4. hehe, pindahlah doktor, mungkin tu boleh buat kita lagi sayang negara (daripada duduk sini dan asik membenci, kan)

    ReplyDelete
  5. dah banyak lemak dieorang ni.. kita bakor ajee..

    ReplyDelete
  6. doc...
    nak duk kat ausie ke???
    sape la yg mandai2 bg kenyataan gini...adoyaiii....
    (abis laa aku....dah la kije dgn gomen!!!!)
    doc, apsal ade gambar bini najib tu???
    heheheheheh...
    sedang dlm perancangan nak ke tropicana tu tp mcm ke sogo jek gayanya nih...hahahah

    ReplyDelete
  7. Aku pun tak best duduk kat malaysia..tapi aku kena duduk gak, mana tau aku boleh mengubah apa yang aku boleh ubah...hehehehe

    ReplyDelete
  8. email 1Malaysia tu sangat menjengkelkan....!

    Kita ni bodoh sangat, ke?

    ReplyDelete
  9. Hanya yg celik hati sedar segala ini. Sedihnya siapa yg duduk tinggi nun diatas berhak nak create the newest and add the single workd one or no. 1 and follow the next workd they like it.

    Ziyad pun boleh create one ziyyad.....

    ReplyDelete
  10. sorry salah speling one word / perkataan.... dah marahla tu....

    ReplyDelete
  11. jom kita hijrah ... ada mana2 pulau yang masih kosong ....

    ReplyDelete
  12. jom kite merantau ke negeri orang..heheheh..
    husz pun nyampah..hehehe

    ReplyDelete
  13. komen iols
    [jap... iols dah malas nak type panjang2 ni... iols copy-paste komen iols kat porem....]
    muak - mual - rasa nak muntah semua ada
    ngan pemikiran singkat orang2 kat atas yg konon pandai tapi lebih bodoh dari beruk ma-yeh!


    bagi iols - dari bagi emel percuma tu
    baik le bagi komputer percuma
    tak pun kurang kan charge berukband...

    atau paling lekeh
    guna duit yg berjuta2 tu
    upgrade lah - berukband yg slow cam siputsedut mengawan tuhhhh!~

    lagi bagus!


    kata a friend of mine kat porem :
    projek nak kayakan kroni.... kompeni ni adik bijaN punya... so paham2 lah kan...

    yo lah... ujung bulan 8 nak raya nok
    harus nak kumpul duit dari skang
    nanti nak beraya sakan - tak de duit plak kan???

    ambik jahhh duit rakyat kat LHDN - JPJ semua tuh
    rakyat miskin merempat tak pe
    janji depa perut boncit makan duit rakyat ok lahhhh!

    rakyat tak beraya tak pe - even makan siput babi pun tak pe
    janji depa dapat shopping di bulan puasa kat london - paris - new york
    ohhhh! musafir - depa tak payah puasa katanya...

    tu yg untung gi oversea!!!

    harktuihhhhhhhhhhh!~

    ReplyDelete
  14. adehhhhhhhhh!~ panjang giler plak komen iols
    ya ampunnn nokkkkkkkkk!~

    ReplyDelete
  15. wah...dah boleh buat satu entry komen miloais nih.. hahaha

    cik pah rase.. ini dah kali kedua kot dr mentioned tak suker nak dok m'sia. nak migrate.. kalau ada rezeki dan peluang..apa salahnye ek ? all the best

    ReplyDelete
  16. aduhai..x duk malaysia nak duk mana lg? kira oklah ni malaysia aman damai takda bencana alam, peperangan,senang cari duit..cuma perbalahan dan kotornya dunia politik tanhair yg menyebalkan hati kita..kuasa mengundi kan di tgn kita..gunlah kuasa yg ada utk memilih parti yg kita rs benar² layak utk perintah negara nih..

    ReplyDelete
  17. perkara yg sepatutnya diambil perhatian tak di ambil tindakan.. perkara yg tak perlu juga yg nak diusahakan...

    ReplyDelete
  18. habes tu makcik pakcik yang dok pedalaman nak guna email pakai apa? berukben? yg pedalaman nk surf pakai apa? pakai penyebok perigi?

    memang dgr kata 50 juta x guna duit rakyat,kalo dah x guna duit rakyat,ape pasal x bantu mereka yg suah papa kedana semua tu? yang masih kurang kelengkapan nk sekolah takde nak dipandang..

    itu bab kelengkapan, ha,nak maju2 sgt 1Email ni ape pasal? negara kita ni x cukup aman ke? kompem benda2 yg ade nombor2 1 ni agenda dia nk merapatkan lg keterbilangan kaum jugak akhirnya..

    silalah pasang internet semua tempat di mesia dan beri kompiter setiap rumah kalau nak sgt buat email satu mesia ini ye..sekian..owh,jgn lupa,ajar sekali mereka2 yg xpandai tu..baru la adil,semua org yg 18 tahun boleh pakai..

    ReplyDelete
  19. haihhh..
    bosanlah dgn perkara2 mcm ni..
    rasa nak lari jauh jek..
    bosan dgn pemikiran depa yg kononnya tahan dewa tu..:(

    ReplyDelete
  20. *emo pulak tetibe ngan cadangan kerajaan yg ini..rasa tak patut kott..haha..sori doc...eheehe..

    mcm lah selama ini pembayaran bil dan komunikasi kerajaan ngan rakyat x wujud kan..secara manual pon boleh..

    ReplyDelete
  21. bila laaaaaaaaaaaa laki aku nak dapat keje kat vienna nih!!!! ;p

    ReplyDelete
  22. Byk sanagat emel nyer. emel ofis, emel yahoo, emel gmail. tak larat nak baca. yang opis punya emel pun baca tajuk jek. nak baca isi xkuasaaa. haha

    ReplyDelete
  23. kenapa makcik tak dapat email 1 malaysia.makcik pun tak tahulah apalah 1 malaysia tu. setahu makcik daripada zaman tok nenek kita dah berbilang kaum. apasal dorang nak sibuk-sibuk pasal 1 malaysia.

    kamon lah , rakyat malaysia bukan buta lagi nak perlukan tongkat tuk berjalan.baca paper, tengok tv, dengar radio, macam macam adalah gomen ni sekarang.

    dorang suka perasan ye duit dorang sedekah tu duit dorang .

    ReplyDelete
  24. Nak ikut Dr migrate ke Ostolia tu, boleh? :)

    ReplyDelete
  25. Baca perkara-perkara senggini mmg boleh buat org tak 'ngandung' pun dapat morning sickness.

    ReplyDelete
  26. en_me - cantikkkk kan....bila lah saya boleh start komen gambar2 cantik en_me ni? :P

    ReplyDelete
  27. GB - satu benda aja menghalang duduk kat Swiss tu..cost of living sangattttttttttttt tinggi..kena kumpul duit byk2 bari bleh duduk sana ;P

    ReplyDelete
  28. SyidaGorjes - in my humble opinion, the so called 1Malaysia Email ni tak lebih sebagai propaganda aja..semua benda nak di satu malaysia kan..saya dah mual.

    ReplyDelete
  29. KOG - entahla KOG...saya rasa impossible kerajaan yg ada sekarang akan berubah caranya..kalau nak berubah pun, mungkin bukan dalam masa 10-15 tahun ni..

    ReplyDelete
  30. shaza - kita bakoooooooor ~hehehe

    ReplyDelete
  31. I nak g Kasmir lah. Biar badan lagi sihat. Malas nak duk sini. Sume pun makan mahal.

    Kerajaan rakyat yg pilih. So, rakyat..buat lah pilihan yg tepat supaya bahagia kita dunia akhirat.

    ReplyDelete
  32. Azian - gambar bini Najib tu? ekekekee..gambar hiasan....pergi lah ke Sogo & Tropicana!!! hehehe

    ReplyDelete
  33. Fadzli Amir - cost of living lat Penang tinggi tak?

    ReplyDelete
  34. Gedek! - bro, pi bertanding bro...:P

    ReplyDelete
  35. Kakzakie - apabila semua benda nak di satu malaysiakan....hadoiiii...

    ReplyDelete
  36. CA - bumi Allah ni luas...kita boleh jadi hambaNya di mana sahaja...

    ReplyDelete
  37. lalink7 - jom pindah ke Manchester!! ekekeke

    ReplyDelete
  38. memule memang makcik tak paham keratan english education tu..seb baek ade terselit bahase jiwe bangse sekali......hahhahahahhahha.....
    yup...kt blog lg heppening....
    kak ros nye pipi...fuyyoh..gebu semacam...
    gune produk 1 malaysia ke tu...keh..keh..keh...

    ReplyDelete
  39. Cik Pah - jujurnya, saya sayangkan bumi malaysia ni..cuma bila ada pemerintah yg lupa tentang tanggungjawab menjadikan bumi yg patut di tadbir dgn amanah ni, membuatkan saya sedih.

    ReplyDelete
  40. cik betty - saya setuju tentang guna kuasa kita sebagai pengundi. Tapi melihat senario sekarang, saya tak jangkakan akan berlaku perubahan dalam pentadbiran kerajaan dalam tempoh 10 tahun akan datang. Politik kotor yg dimainkan oleh kedua dua pembangkang dan kerajaan, mmg memualkan saya.

    ReplyDelete
  41. Hanis Azla - bila rakyat mengkritik (demi kebaikkan semua), terus di cop sebagai pembangkang/menolak kemajuan. Macam ni punya mentaliti ke nak memacu negara maju? saya pelik dan sedih dgn perangai politician malaysia.

    ReplyDelete
  42. this morning im read thru the SUN - the PM said is totally not used ours MONEY!!will be funding directly by the private sectors..im smell something fishy here & there :(

    ReplyDelete
  43. email satu malaysia lah pulak... macamlah semua rakyat malaysia boleh ekses internet..tak pun bagi free ke line internet best juga

    ReplyDelete
  44. Zie - uiiihhh..1t time baca Zie menulis panjang panjang ni...hehehe.bagus..well said Zie :)

    ReplyDelete
  45. Lari topik.

    Isteri Najib tu nampak makin muda ya?
    Dia makan kolagen ke?
    Saya lebih suka tengok dia banding tengok artis kita.
    Walaupun nampak plastik...

    ReplyDelete
  46. addehhh....
    kl g tropicana tu takut plak tersangkut kat ikea....abis laaaa....buget larikkkk...heheheh

    ReplyDelete
  47. No pun nak buka email pun jarang2..klo tak ingat langsung tak buka...malas beno la dengan 'banyak sampah' dalam tu..

    ReplyDelete
  48. nurkass - bagi mereka yg dah merasa tinggal di luar negara, akan dapat rasai perbezaan mentaliti...rakyat ialah RAJA. Pemimpin perlu bekerja untuk rakyat, bukan sebaliknya.

    ReplyDelete
  49. email apa lagi neh...dah la kepala aku tgh pening pasal blogger duk citer email yahoo dah tak leh login kat blog pas ni..adeh la...

    ReplyDelete
  50. idea sangap tengah sarat dalam kepala tu...
    lepas satu satu dah di keluarkan
    lepas ni apa pulak ye?

    ReplyDelete
  51. lepas satu-satu...
    lepas ni entah apa lagi..

    ReplyDelete
  52. yesss !

    happynya kita doc.

    sebelum ni memang takleh komen embedded comment box kat sini during office hour .

    hari ni guna Mozilla. Berjaya !

    ReplyDelete
  53. assalamualaikum doc...

    konfem ke nak berhijrah ke australia??? hehehehehe
    saya bayangkan emel saya nnti sahromnasrudin@1malaysia.com.my dan doc ialah daddyziyyad@1malaysia.com.my hahahahahahaahhaahha

    ReplyDelete
  54. tk habis2... emm perasan semua brg,harga minyak semua makin naik..duit rkyat makin byk digunakan...apakah agenda disebalik ini?melayu sama melayu mcm2 agenda..muakk lorr...tamat malas dh nk cakap...kuda rotan tu beli kat perak ke penang ekk, lupa pula...murah je dlm RM 30 gitu...dh lama beli tu...kat Ayer Hitam,johor ada jugak kecil sikit tapi dlm RM 60...nanti saya tanye suami yer,dia yg beli tu...

    ReplyDelete
  55. Hani - entahnya..senang aku nak jalan2 Viena nanti..ekekekke

    ReplyDelete
  56. Yaya - sila baca email tu tau..kiriman khas oleh akak Rosmah...ekekeke

    ReplyDelete
  57. Cik Ina - saya pun hairan, gomen sekarang ni guna dasar pekakkan telinga dan cop semua orang yg kritik sebagai pembangkang agaknya...

    ReplyDelete
  58. Kakcik - kalau saya jadi migrate, mmg saya buka rumah saya utk kawan2 blogger datang berkunjung, Insya Allah...serius ni

    ReplyDelete
  59. Ate - betulll..saya rasa mcm pregnant 2 bulan masa baca berita ni...:P

    ReplyDelete
  60. Yan - saya kalau dah cukup simpanan, mmg nak bersara kat oversea aja..damai aja..bumi Allah ni luas...kat mana mana pun kita boleh beribadat..

    ReplyDelete
  61. HantuKakLimah - pipi gebus pojaan rakyat malaysia tu...ekekeke

    ReplyDelete
  62. littlehumblelynn - tersangattttttttt lah fishy..kalau rakyat zaman zaman 70-80an..boleh lah senang2 nak kelentong

    ReplyDelete
  63. munna - asal bagi cadangan..asal ada guna 1Malaysia..cukup...perlaksanaanya..efektif ke tidak, belakang kira!

    ReplyDelete
  64. zouldahan - hahha..saya pun tak tahu lah produk apa dia pakai/makan...:P

    ReplyDelete
  65. emel yg sedia ada ni pon x selalu check. kehkeh

    ReplyDelete
  66. betul..
    samalah kita..
    cgg da muntah

    ari2 berita muka yg sama
    da kene beli ke?

    ReplyDelete
  67. azian - shopping dulu kat tropicana...hehehe...so kalau ada balance, baru boleh shopping kat curve / ikea pulak

    ReplyDelete
  68. Norhafiza - see? saya tak jumpa lagi rakyat yg sokong projek ni..rata rata beri feedback macam No...

    ReplyDelete
  69. wahida - ko login blogspot pakai yahoo ka? memang google bagi masa sampai bulan 6 ni aja kan...tak tau lah pulak kalau ko try login pakai @1Malaysia, google tak akan tutup! ekekekeke

    ReplyDelete
  70. sayangsayangibu - apa jua idea kelakar/guna duit rakyat(katanya tak guna pun..), pasti akan dapat tepukan gemuruh kaum kerabat mereka yg ada kepentingan...rakyat lah tercangak cangak membayar cukai..

    ReplyDelete
  71. azrina307 - happy nya diaaaaa..:P

    ReplyDelete
  72. sahrom - hahhaa..saya pernah ceritakan dlm blog ni..bagaimana dulu tahun 2006 saya hampir2 dah nak hijrah ke Australia....
    Tak tahu lah in future macam mana..

    ReplyDelete
  73. Maya Mayana - thanks for the info..saya suka tgk mainan klasik macam kuda rotan tu..hehe

    ReplyDelete
  74. apa ke hal nyer tu? sy tak stujulah

    ReplyDelete
  75. doktorpsycho@1malaysia.com..blh x??..;P

    mak ayah sy x pandai beremel2 nih..camne??

    ReplyDelete
  76. ontahlah doc... poning palo den dah, raso nak muntah ado yo ni


    macam2 yo gomen ni skarang

    hahaha... doc mintak ubek sakit kpalo dan ubek loyo skali

    ReplyDelete
  77. sebelum nak bagi email kat satu m'sia, kena make sure semua org computer savvy dulu kan? pas tu kenalah make sure semua org ada computer kan? pastu kena make sure band dah tak beruk kan?
    jadinya kerajaan harus lah menyapnyidi segala kursus, beli computer, bagi berukben free kan? duit tu mai mana?

    doc nak hijrah, tak kesian ka kat oranag sakit kat mesia ni?

    ReplyDelete
  78. abis tok wan saya yg umo 90 pun kena email ke pokjib???argh...mual juga ni, ada maxolon tak?

    ReplyDelete
  79. pindah planet marikh jom...pindah negara org nanti dituduh immigrant pulak..

    ReplyDelete
  80. dokter!

    nak add fesbuk jugak!!
    dengki dgn bujalllll!

    hahaha


    nak tanya,

    NASIK LEMAK TU PENYEBAB OBESITI KE DOC?


    kahkahkah!

    ReplyDelete
  81. yang penting sekali....

    membazir saje DIUT BERJUTA tu kan

    baik bagi rakyat buat rumah :)

    ReplyDelete
  82. tanak ah
    bagi free pun tamau
    kami bebas memilih utk guna platform emel mana
    bukan semua orang selalu atau ada akses kepada internet
    tanak ah

    katakan tanak pada emel yang di'beri' percuma

    ReplyDelete
  83. emel 1malaysia dicreate utk menyelamatkan syarikat sedara mara yg dh nak bungkus..bolayanlah!!

    ReplyDelete
  84. tak payah la nak bazirkan bermillion2 ringgit sedangkan nk create email yahoo tak ambik masa lama pn..


    *kalo dah bg email, boleh bg komputer n berukben free tak??

    ReplyDelete
  85. wow.. daddy ziyyad! ada ubat tahan muntah tak?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...