Tuesday, March 29, 2011

Zizie Ezette Driving Macam Mana?

Aku memang hairan dengan politik malaysia.
Tak cukup dengan macam-macam kisah yang memalukan dan memualkan, perangai mereka dalam parlimen pun aku pelik, cukup pelik.Ada lah beberapa muka yang aku rasa, aku lagi layak duduk dalam parlimen..hahaha..
Antaranya, orang tua yg bernafsu artis nih.

Tapi kali ni, aku bersetuju dengan pendapat dia.
Bukan semua wanita macam tu, tapi ramai.

Pada aku, mereka mengundang bahaya apabila:
-driving terlalu slow. Dengan gaya posture badan yang menakutkan! Muka rapat ke depan( penuh tekun!)
Bila muka dah rapat ke depan, memang mata tak akan melirik tengok cermin pandang belakang..tu pasal bila kita laju di belakang, mereka tak ke tepi(ini selalu terjadi di highway). Bila dah jenuh orang high-beam(sebab bawak 90km/h lane kanan), pun kadang kadang tak perasan!
slow macam nenek ..ekekeke
- driving terlalu laju, menonong..suka brek mengejut, rapat dengan vontot kereta depan! Ada basic rules kan tentang jarak selamat bila memandu. Kalau dah 100km/h tu, at least kena ada space at least for 2 cars in between.

-jenis yang multitasking. Seriously, aku seriauuuu..
serius, aku pernah jumpa pompuan yang tenyeh lipstik, tapi masa kat traffic light ler..:P

Secara peribadi, aku pernah eksiden dengan satu ah soo ni dulu. Masa tu kat traffic light. Dah lama pun lampu merah. So, aku berhenti(sebab kereta depan aku berhenti). Lebih kurang seminit lepas tu dari cermin pandang belakang aku nampak sebijik perdana tengah laju. Aku dah terdetik dalam hati 'tak akan sempat break dan memang kena sondol aku ni'. Sah..kena sondol! Lepas tu sedap mulut aja ah soo tu cakap cina dengan aku! Dekat seminit dia membebel aku beritahu dia aku melayu lah! Dia bagi macam2 helah lah, tapi aku tau ikut law, memang dia yang salah. So jom ke balai. Dan aku claim insurance dia.

64 comments:

  1. kadang2 kita dak berhati2 ... tapi ada mkhluk lain yang menonong sesuka ati...

    ReplyDelete
  2. selalunya tu lah yang kita takutkan...bukan apa, kalau nak cepat pi meeting ka, nak ambik wife ka..tiba2 jadi lambat, nak wat report la...mau setengah hari jugak hangus tu...tau la kat balai polis pun diorang taip report guna 2 jari je...mau tak lambat..

    ReplyDelete
  3. CA - tu la pasal.Bila kita dah berhati2, makhluk lain pulak bwk macam hantu

    ReplyDelete
  4. ada gak tu yg ntah la..stop kat traffic light g baca newspaper..org dah ijau tak pasan org hon dah terkocoh2 plak nak jln..tu pun membahayakan org gak kan...tul tak?

    ReplyDelete
  5. Fadzli Amir - patutnya polis2 ni dibekalkan iPad 3G..senang nak buat kerja kat luar.

    ReplyDelete
  6. saya takut dengan pemandu wanita~~

    ReplyDelete
  7. i rasa i ni termasuk dalam golongan pemandu sederhana.setakat drive 80-100km/j tu kira sederhana kan?
    tapi i bole drive dari toll duta to duke toll dalam masa 4min je.sederhana juga kan?

    ReplyDelete
  8. doc,nape tak ckp tamil jer dengan dia,mesti dia caya punya....hahahah!!

    ReplyDelete
  9. la.. ada iras cina ke. tak pun dia nak berlakon dia tu foreigner agaknya.

    ReplyDelete
  10. doc, antara semua2 reason yg ada ni,satu yg paling zie seriau, iaitu perempuan suka balas text message mase tgh drive..rase takuttttt nk naik ngan diorg

    ReplyDelete
  11. mak zizie ezzette duk kat kawasan rumah saya.. selalu nampak dia ngan mak dia shopping kat giant.. tapi tak nampak lak Tok B tu..

    ReplyDelete
  12. ai pulak selalunya male driver yang ajak race memalam buta (itu pun sebelum depa nampak yg ai ni lady driver la. huhuhu~).


    lepas dah tau tu dan dan selow. takut ke? ekekekek!!!

    ReplyDelete
  13. Makcik tidak memandu walaupun ada lesen! :)

    ReplyDelete
  14. saya memandu tak merbahaya.

    *xnak ngaku wkakakakakakaka*

    ReplyDelete
  15. ehehheh...
    doc...dulu masa bawak moto, 5kali setahun tukar side mirror ego saya tuh..heheheheh...jahit sampai 7 kat tangan...bawak keta lak...empat2 penjuru calar balar n kemek sane sini...hehehehehe....ni g keje bawak muiz...skrang ni dia dah lasak, lagi laaaaa....mmmm...

    ReplyDelete
  16. KSWSK - tu pasal kalau kita duduk depan sekali kat traffic light, kena awas sentiasa.Kalau lembab, memang sah sah nak kena hon ! ~haha

    ReplyDelete
  17. uhh...pernah ada experience
    menakutkan ...walau bukan salah kita
    tapi yg belakang tetap kena
    pikul tanggungjawap jugak

    hello...bung tua!
    jangan cakap ikut sedap mulut saje
    pembuli jalan ramai yang tut...kan

    yang benar
    pemandu wanita berhemah~
    sila percaya ^___~

    ReplyDelete
  18. rasanya yang memandu tak ikut law tu... dapat lesen terbang kot

    ReplyDelete
  19. memandu terlalu perlahan klu kat highway tu rasanya lebih mengundang bahaya.. dan klu kat jalan biasa boleh mengundang seranah orang..

    ReplyDelete
  20. Saya takde masalah suroh orang pompuan memandu....

    tapi jangan suroh orang pompuan baca peta! Walaupon peta kad orang kawin....

    Mesti sesat...! Haha!

    ReplyDelete
  21. DrSinga - Bujal tu gentle orang nya...tak perlu takut...wkakakaka

    ReplyDelete
  22. sy xde lesen..sy x drive..sy hari2 ada org drivekan ke pejabat..tp turun2..kena bayarlah..sama je cam pompuan drive..xde beza..2x5..hahaha..

    ReplyDelete
  23. syidaGorjes - Duta to Duke in 4 min? ~hehehe

    ReplyDelete
  24. MDT - seriau tak seriau..tetap kena drive kannnnn

    ReplyDelete
  25. kaklong -hahaha..tu lah pasal...kalau tau speaking tamil, dah lama saya carutkan ah soo tu in tamil!

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. iols tak mo komen le
    sbb iols tak memandu
    walopon dah berbelas tahun ada lesen
    setiap tahun renew
    memandunya tak jugakkkkkkkk!~

    hahahaha

    ReplyDelete
  28. Adzriel AB - entah la..ada org ingat saya cina..saya rasa muka saya muka melayu aja

    ReplyDelete
  29. Zie - org bawak motor sambil taip sms, lagi ngeri!!

    ReplyDelete
  30. Doc, seriusly sbgai seorang wanita, bila berhadapan dengan pemandu wanita yang lain mmg saya kurang sabar dan sakit hati..geramm betul laa...sakit hati kenkadang...main belasah je memandu..hehe..

    selalunya yang pakai P la yg camni..bwk kete nak dekat..selagi xeksiden mmg xubah cara pemanduannya tue..

    =))

    ReplyDelete
  31. shaza - bung mokhtar jadi weekend husband aja kot :P

    ReplyDelete
  32. GB - maknanya GB sahut cabaran male driver tu lah? ~hahaha...hebat!

    ReplyDelete
  33. kakcik - takpe..kakcik ada driver...ekekkee

    ReplyDelete
  34. Daddy Ziyyad..akak tak terlibat tau..sebab akak tak memandu..

    ReplyDelete
  35. azian - banyak kali nya eksiden...hehehe..takpe..eksiden kecil..yg penting selamat..

    ReplyDelete
  36. Ati Masrif - Bung Mokhtar ni memang spesis attention seeker! ~haha...

    ReplyDelete
  37. ibuintan - yang dapat lesen secara sah pun sama 2 X 7 ...ekekke

    ReplyDelete
  38. Hanis Azla - dah la slow, duduk lane kanan. Org nak potong, tak bagi. Haihhhhh

    ReplyDelete
  39. Gedek - tapi suara dlm gps sistem suara pompuan! :P

    ReplyDelete
  40. Dee - tapi kalau driver lelaki yang lembab, mengalahkan pompuan tauuuu..jenuh!

    ReplyDelete
  41. miloais - rugi aje hakak bayor RM30 setahun tau..mengkayakan gomen ..ahahaha

    ReplyDelete
  42. Lalink7 - itu lah pasal kan..lagi or jauh, lagi dia follow dekat2

    ReplyDelete
  43. kak Erna - hahaha...akak memang takde lesen ke?

    ReplyDelete
  44. aku pernah terpandang sorang lelaki cina sambil drive sambil korek hidung...huh!! nyesal tertengok!!

    ReplyDelete
  45. semalam drive saya langgar ayam..ish...

    ReplyDelete
  46. kalau kita berhati hati pun .tapi org lain drive secara teruk .. sure accident jugakan.. susah..naik lrt lagi bagus

    ReplyDelete
  47. saya rasa JPJ kena strictkan lagi pelepasan lesen tu.. kalau dah masa ujian bertulis, org buleh tiru2, confirm la diorg tak paham signage dkt jalanraya.. itu baru signage, belum lagi rules.. kann?

    ReplyDelete
  48. daddy


    just nice
    keta sy baru kena sondol
    ngam ngam hari bday uncle gedek!

    ha ha ha

    adeh. paling tak suka,
    nak kaunter tonto-tonto yg ramai!

    argh!

    .

    ReplyDelete
  49. i mmg tak suka drive..psl i x cekap memandu hehe..ada lesen buat pekasan ajer..


    KEBIASAAN YANG BIASA

    ReplyDelete
  50. ya.. mmg betul.. kalau yg bwk slow... slow nk mampus.. yg bwk laju suka brake last2 minute.. kalau potong tak tgk kiri kanan.. bahaya woo~

    ReplyDelete
  51. bab ni walopun No pompuan dan No baru bawak kette NO SETUJUUUUUUU sangat..Abang pun kata klo jenis yg rapat kedepan tu tertalu obses dengan komputer hahahaha...No pernah bebel bab ni dalam entri

    http://nopija.blogspot.com/2011/02/ragam-pemandu.html

    ReplyDelete
  52. setakat nie lum lg ah soo langgar..ah moi pernah la hehehee

    ReplyDelete
  53. wahida - hahahha...macamlah ko tak pernah korek hidung...:P

    ReplyDelete
  54. kat pekan td ada satu pick up berhenti kat simpang tunggu sapa ntah.hentam park sampai separuh jalan..jenuh org ngelak nak lalu.padahal depan dia punya la luas lg kawasan kosong....masa melepasi dia...usha2...cis!!!drebar LELAKI rupanya...

    ReplyDelete
  55. Ehem, yer daddyZiyyad?? saya antara gadis yang menenyeh lisptik, mambetulkan tudung sambil memandu kerete... hehehehhe

    ReplyDelete
  56. pastu kan..kalau perasan everytime kat simpang empat..kalau trafficlite rosak..masing2 berebut2 nak jalan dulu... kalau kat oversea dorang gilir2 ma.. sapa benti dulu jalan dulu..pastu next...baru la sistematik.. tak semak..

    ReplyDelete
  57. ye ye....betul! saya sokong. perempuan memang tak cekap bawak kereta. T.T

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...