Thursday, March 10, 2011

T.E.S.T.O.S.T.E.R.O.N.E

Semalam, Gadis Bunga (GB) macam terperanjat, lantas bertanya " gb ada hormone testosterone ke? "
Jawapannya, ya.
GB ada hormon testosterone.
Bukan GB seorang, malahan semua wanita pun ada hormon ni.

Bagi wanita, hormon testosterone ini di keluarkan dari ovari. Ada sebuah lagi kelenjar dipanggil kelenjar adrenal, pun menghasilkan hormon ini.
Lelaki dewasa menghasilkan lebih kurang 10-15 kali ganda level hormon ini, berbanding wanita dewasa.
Jadinya, walaupun anda wanita, ya, tetap ada testosterone, sikit lah.


Fungsinya bagi wanita?
Sama macam lelaki, ia memberi nafsu/libido.
Sebab itu bagi wanita, ia juga dipanggil 'the hormone of desire'.
Penemuan terkini (dan kontroversi) mendapati bahawa supplementasi hormon testosterone bagi wanita yang sudah menopause boleh menaikkan semula nafsu seks.

Selain dari itu, testosterone juga berfungsi dalam:

- pertumbuhan sistem tulang yang sihat
-fungsi kognitif
-pertumbuhan otot ~ tapi jangan risau, tidaklah signifikan sangat sampai boleh jadi body builder.
(that's why it's a common misconception among women yang takut nak buat resistance training di gym, dengan alasan mereka akan 'tumbuh muscle'. Tidak! Sebab kadar testosterone anda yang rendah tidak membenarkan ini berlaku. Kecuali, anda suntik testosterone buatan....maka jadilah seperti gambar di bawah)
 
 ps: Ada kajian menarik tentang hormon testosterone ini, dimana dikatakan bahawa wanita yg mana kadar testosterone nya tinggi daripada average, di dapati mereka selalunya kategori yang single, lebih aggresif , suka mendominasi dan suka mengambil risiko/suka kepada cabaran.  :)

sekadar hiasan, tiada kena mengena dengan entri


ps lagi : Ada kajian menunjukkan bagaimana kacip fatimah (yang famous sebagai minuman wanita tu) boleh meningkatkan kadar free testosterone, yang mana ia akan meningkatkan libido peminumnya! :P
BACA INI

37 comments:

  1. testos terone~hoih jenuh nak menghafal perkataan ni~

    ReplyDelete
  2. doktor saya kata org gemok, mcm saya, testerone meningkat dan akibatnya saya jarang haidh kerana testerone tu menghalang haidh

    ReplyDelete
  3. hehe saya shortformkan ejaannya, sebenarnya selama ini saya ingat dieja begitu kerana didengar begitu

    ReplyDelete
  4. dulu masa zie form 5, zie cite pasal hormon testosteron ni kat sorg kawan.kawan perempuan,bgtau la dia yg perempuan pun ada, tp sikit.tapi dia mcm x percaya..sedih tahu!!


    :(

    ReplyDelete
  5. wow. kite ada hormon tu rupanya. patut laaa....mueheheh~

    eh jap, kalau gb minum tongkat ali byk2 nanti adakah kecenderungan nafsu tu akan jadik songsang? hahahaha!!!

    ReplyDelete
  6. ngerinyer tgk gbr 1st tuh!
    p/s: gB, try la minum kacip fatimah pulak..hehehe
    asik2 tongkat ali je memanjang!

    ReplyDelete
  7. ekk..tukar cat nampak..

    gitu ke doc..

    libido tu apa...segan pulak hihi..

    ReplyDelete
  8. Agak2nya wanita dalam gambar pertama itu ada suami tak? Mahu patah suami dibalingnya kalau bergaduh tu! hehehe...

    ReplyDelete
  9. wahhh..
    dah tuka cat lah..elegen..

    first time dgr perkataan tu..
    thanks for the info doc..

    ReplyDelete
  10. "sekadar hiasan, tiada kena mengena dgn entry". doctor mmg sinis. haha

    ReplyDelete
  11. oooo...mcm tu ek doc...baru tau kan...sy ajar hormon pada insect jee...heheheheh

    ReplyDelete
  12. mmg tau wanita ada testorone..tp info ni sgt berilmu buat yg tidak tahu..LIKE!

    ReplyDelete
  13. Doc, habis tu kalau perempuan yang kaki berbulu kasar cam lelaki, maksudnya terlebih testorone ke?

    ReplyDelete
  14. macam mana kita nak tau level testorone kita?
    kita nak yang wasatiah aje.

    ReplyDelete
  15. ohh doc baru saya tauu..

    sbnrnye gambo tue sangat berkaitan dengan entri..heheheh =D

    terima kasih untuk entri kesihatan nie! =0

    ReplyDelete
  16. Kita suka photo no 2 tu..sekadar hiasan, tiada kena mengena dengan entri ;)

    ReplyDelete
  17. oo..tima kasih atas info ni dd..penah juga dengar ni dlu bila ada dikalangan wanita mempunyai bulu2 halus di bibir seakan2 misai..

    ReplyDelete
  18. Alhamdulillah, dpt ilmu di sini.. Thanks doc..

    ReplyDelete
  19. cik pah rase lah azalina tuh ada suntik testorene jugak kot.. sbab muscle dia mantop

    ReplyDelete
  20. susah nak sebut..kalau testis @ testin senang sikit..ngeh3x

    ReplyDelete
  21. gua tak boleh minum kacip fatimah..

    kesian...




    nanti kak timah takde kacip pulak! ;P

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. kadang2 saya rasa testosterone tu menyebabkan badan pompuan nampak kelakian.. dan saya rasa saya ada banyak hormon itu!

    ReplyDelete
  24. salam .....
    sgt menarik baca info ttg ni...

    ReplyDelete
  25. Kedua-dua gambar hiasan tu tidak memberi apa-apa 'kesan' pada saya...

    ReplyDelete
  26. owhh..sy tahu perempuan ada hormon ni sikit..tp agaknya hormon ni sgt kurang dlm bdn sy..kutlah..tp betul nk tny ada kesan ke kalau perempuan minum tongkat ali..sbb sy salu teringin nk minum capucino tongkat ali suami sy..nampak sedap sgt..selalu cicip sikit..

    ReplyDelete
  27. assalamualaikum Dr..

    trime kasih atas info yg sgt bermanfaat ini :-)

    ReplyDelete
  28. Hi theге! I just ωаnt to givе you
    a hugе thumbs uр foг yοur
    gгеat іnfo you hаѵe gоt
    here оn thіs pοst. I ωіll bе coming bacκ to уοur site fог more soon.


    Ηere iѕ my hоmеpаgе TRT

    ReplyDelete
  29. Hi! Sοmeonе in my Facebook group shared this website
    with us so I came tо tаke a look. I'm definitely enjoying the information. I'm booκmarking
    and wіll be tweeting thіs to my folloωers!
    Tеrrific blog and wonderful style and design.

    My wеbsite ... bodybuilding

    ReplyDelete
  30. certainlу like your wеb sitе but уou need to check the ѕpelling
    on sevеral of your ρostѕ. А number of them are rife with spеlling issues аnԁ I finԁ it ѵery botheгsome to tell the tгuth however I will
    ѕurely come аgаin again.

    My homepage ... men

    ReplyDelete
  31. Excellent pοst. I was checking continuouѕlу this blog and I'm impressed! Extremely helpful information specifically the last part :) I care for such info much. I was looking for this particular information for a long time. Thank you and best of luck.

    My site :: Ageless Male

    ReplyDelete
  32. Today, whіlе I was аt work, my sister ѕtole my apple ipaԁ anԁ tеѕtеd tо ѕеe
    if іt can ѕuгѵіvе а thiгtу foot drop, just so she cаn
    be a уoutubе sensаtion. My apρle iρad is noω ԁestrοyed and she haѕ 83 views.

    I know thіs is totallу off toρiс but I hаԁ to
    share it ωith someone!

    Reviеω mу web site: weight loss

    ReplyDelete
  33. It's appropriate time to make a few plans for the long run and it is time to be happy. I've read this ρut
    up and if Ӏ may just Ӏ dеsire to cоunsel уou somе interesting іssueѕ or suggestions.
    Perhаps you can wrіte subsequent articles referring to this article.
    I dеsire to learn even more things about it!


    my weblog :: Raspberry Pi Computer

    ReplyDelete
  34. This web site really has all the information and facts I
    wanted concerning this subject and didn't know who to ask.

    My weblog Long Jack

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...