Monday, March 21, 2011

Terima Kasih Kawan-Kawan

Thanks kawan kawan yang bagi solution untuk masalah aku ni.
Sekarang dalam proses re-size segala macam gambar yang pernah di upload dalam blog ni..jenuh la juga..ekeke

Tapikan, ada sedikit kehairanan lah, sebabnya, korang perhatikan contoh salah satu gambar yg aku resize ni:

Original saiz --3455 KB  (hahaha..ambek ko..padanlah penuh aku punya storage, selama ni langsung tak resize)

Gambar itu masih dalam PC (microsoft office picture), aku edit ke saiz 450 X 338 pixels menghasilkan gambar akhir yang bersaiz 170KB. Ok lah kan dari 3 ribu lebih KB tadi..

Tapi bila aku edit guna picasa web album ke saiz 450 X 599 pixels, gambar akhirnya hanya bersaiz 66KB !

Banyak beza tu, 170KB dengan 66KB, padahal pixels nya lebih kurang aja..entahla..aku buta IT...apa yang penting, aku dah boleh upload gambar..ekekekekeke

Sebagai menyambut kegembiraan boleh upload gambar,(dan laju upload into blog, sebab selama ni aku tak resize dulu!), aku tepek gambar-gambar Bali ni...khusus buat wahida yang nak sana bulan 10 ni, dan buat Dr.Hani yang masih berkira kira nak ikut atau tidak husband nya ke Bali....kalau boring, sila skip saja...memang aku rakus menepek petang ni...sebab aku gumbira...ekekeke...
Benda pertama yang korang nampak, airport Ngurah Rai. ~ pria punya selera~ ekekeke
Sila bawa wang US Dollar. Dah dua kali ke sini, memang kalau tukar USD ke rupiah di Bali, lebih menguntungkan. Tapi jangan tukar RM ke rupiah di sini. Memang rugi.
Bersantai di pantai Nusa Dua. Ni depan hotel yang aku duduk tu. Nusa Dua Beach & Spa Resort.
Welcome drink masa sampai ke hotel. Masa ni inai masih ada di jari. Muda ~ 5 tahun masa ni dari sekarang..ekeke
Destinasi wajib pergi di Bali. Bedugul. Temple yang cantik dalam air. Kat sini sejuk, sebab kena naik bukit.
Orang Bali yang penuh seni. Ni motor harley davidson diperbuat dari kristal. Banyak lagi ukiran kristal di sini.
Seni melukis. Kat sini boleh beli painting yang berkualiti dan much cheaper, kalau nak compare di Malaysia. Tapi awas, jangan terbeli yang palsu. Mereka suka lukis gambar pompuan tak ber coli..ekekeke..
Seni kraftangan kayu. Ni chess set yang diukir dari kayu. Memang telitilah hasil tangan mereka.  Aku suggest korang ke pusat perukiran kayu Dewa Malen ni...bos dia pun peramah.
MommyZiyyad posing dgn bos Dewa Malen.
Seni batik. Nak belajar mencanting batik pun boleh.
Seni ukiran batu. Ni kat depan Hard Rock Cafe Kuta, Bali.
Betapa rajin nya orang Bali. Ni mini sawah padi kat belakang rumah. Kalau kita, belakang rumah penuh semak samun aja.
Orang Bali memang kuat sembahyang. Hari-hari ada upacara agama. Bak kata mommyziyyad, kalau mereka ni Islam, Insya Allah mudah masuk syurga...:P
Tanah Lot. Memang best layan sunset kat sini. Duduk kat sini 2 jam memang tak terasa. Tanah Lot ni di isytihar sebagai antara destinasi terbaik di dunia(pemandangan/surfing) kalau ikut bancian kat Discovery Channel tu



Okeh...aku nak balik...dan nak teruskan kerja kerja resizing gambar gambar dalam blog ni....babai..

25 comments:

  1. memang betul ramalan ku..
    tuan tanah akan kemaruk nak upload gambar bila dah berjaya resize kan gambar tu..hahaha..
    tahniah...

    makin kembang la hidung si wida....haha

    ReplyDelete
  2. tudiaaaaa!!!!

    punye la banyak gambo. hahah!! teruskan usaha ye dedi!

    ReplyDelete
  3. keh2...
    gambar
    gambar
    gambar
    hehehe

    ReplyDelete
  4. nok... which ever the best lah kan...
    janji size gambo dah kecik
    nak aplod pun senang - laju jahhh!

    nice photo beb!

    my regards to mommyziyyad
    how is she???
    dah ok????

    ReplyDelete
  5. selamat resize gambar yer.. memang kena rajin sikit kalau nak tepek gambar banyak2 kat blog ni..

    ReplyDelete
  6. salam dr..oh rupanya semalampun dr masalah macam saya..tp itu untungnya ada kawan2 yang sudi titipkan ilmukan..selesai masalh..

    ReplyDelete
  7. owh..sy x penah tau pun kena resize gambar..main tepek saja..beshnya Bali..x penah pegi lagi..ni pegi ms honeymoon yer..

    ReplyDelete
  8. lukisan tu memang penuh seni, tapi kalu nak pasang kat umah maksu, kena taruk label 18 sg. hahaha

    ReplyDelete
  9. cantik tempat ni...mungkin makcik akan ke sane juge...huhuhu...samela cam makcik,bile dpt resize gmbr digital,gile kuase tepek byk2...hahahahaha...x berat sgt....

    ReplyDelete
  10. baru kali ini nampak wajah daddy ziyyad !

    ReplyDelete
  11. nanti la nak pi bali bile honeymoon nanti..

    ReplyDelete
  12. wahhhhh sukaaaa....more piccas pleaseee....gambo ziyyad lagii...

    ReplyDelete
  13. ni 1st time tgk pic daddy ziyyad. hehe

    ReplyDelete
  14. hahaha.. yela! yela!
    melihat kepada gambo2 ko ni, maka sudah bOOOlat keputusan aku skrg nih
    insyaAllah aku pegi.. kalau takde orang nak teman aku jalan2 pun, aku tembak2 gambo jela sorang2 kat keliling melia tu.. huhuhu

    ReplyDelete
  15. bestnyer bali, gbr pun canteks!
    p/s: kak hanie, ai dah agak u nk g bali..sila post voucher ke ai ok...hahaha

    ReplyDelete
  16. Wow! Mesti lama diorang sedia kan minuman tu...

    sampai ada bunga tumboh kat tepi gelas tu...!

    ReplyDelete
  17. Selesai masalah Dr. Gumbira benar nampaknya.

    Gambar-gamabr Bali yg ditepek tu yg kakak suka banget....:)

    ReplyDelete
  18. mak aihh... 3455 KB !!
    tu belum guna DSLR lagi tu!!

    ReplyDelete
  19. pssst ...
    ko beli body je Canon idaman tu..
    topap sikit .. beli lens lain..

    ReplyDelete
  20. wow..menakjubkan la , doktor..

    saya lum sampai ke Bali lagi..usahkan Bali, obesi pun tak sampai lagi..tak mampu lagi huhuhuhhhh

    ReplyDelete
  21. sonoknyer kalo leh hari-hari honeymoon kanns.. ahaha

    ReplyDelete
  22. wah, bestnya ko tepek gambar2 Bali ni...sekali lg, ko mmg best!

    tmpt wajib aku akan pegi, Tanah Lot!!

    ReplyDelete
  23. seronoknyeeee...teringin gak nak kesana...insyALLAH sekiranya ada rezeki dan diizinkan ALLAh SWT...amin...

    ReplyDelete
  24. tgk gmbr mcm best je... kat sana guna rupiah ke usd dollar... coz blm penah smpai bali.. ade yg kate guna us dollar je.. betul ke..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...