Tuesday, March 22, 2011

SPM

Esok result SPM keluar.
Setiap kali result SPM keluar, mesti memori zaman sekolah menengah dulu menerjah kembali.

Banyak suka duka kat sekolah menengah.
Aku ada 2 sekolah untuk sekolah menengah.
Form 1 - Form 3, aku sekolah agama.
Form 4 - Form 5 aku sekolah barat..ekekeke.

Peralihan dari sekolah agama ke sekolah barat itu, telah mengubah destinasi hidup aku.
Kalau tak dulu, target nak gi mesir tu..
Buat course syariah ke, usulludin ke..

Ingat lagi aku, lepas PMR, gurubesar dan cikgu2 sekolah agama aku dulu beria ia tahan kami yang nak hijrah.
Ye lah, lepas satu, satu student keluar dari sekolah tu.
Penyudahnya, siapa yang nak duduk kelas sains tingkatan 4 kat situ?

Bila masuk sekolah barat tu, aku ada sedikit cultural shock.
Bukan cultural shock apa pun..
Cultural shock dengan pergaulan dengan kawan kawan perempuan yang agak longgar.
Al maklumlah..dulu sekolah agama ...segala benda berasing lelaki perempuan.
Kelas lelaki, kelas perempuan. Hari sukan lelaki, hari sukan perempuan.
Hari library lelaki. Hari library perempuan.

Banyak banyak memori kat sekolah barat yang aku masuk dari form 4 hingga form 5 ni, memori dengan kawan kawan team rugby ialah memori terindah..
Memori belajar aku so so aja. Aku bukan budak pandai.

cuba teka, mana aku? ekekeke

selamat ambil keputusan spm ye adik adik..
ingat, spm tu bukan end of the world.
jalan penuh ranjau berduri masih jauh perlu ditempuhi.

Gagal dalam spm bukan gagal dalam hidup.
Dan berjaya cemerlang dalam spm bukan tiket untuk terus berjaya dalam hidup.

75 comments:

  1. aku syak..
    yg tak berbaju tu..
    btl tk??

    ReplyDelete
  2. ooo dua sekolah. teringat plak makcik sekolah agama, memang betul semuanya berasingan.ye ke bukan budak pandai, cam tipu je, mesti pandai tu, tak kan boleh jadik doktor.

    ReplyDelete
  3. saya langsung tak rindu zaman sekolah saya~haha~~

    ReplyDelete
  4. kecik benar gambarnya.. malas nak zoom... tapi adalah tu salah satu kat situ..

    tapikan kalaulah sekolah balik sekarang ni.. agak2 result exam tu boleh dapat lagi gempak tak?

    ReplyDelete
  5. dulu org cakap kalau tak masuk asrama dah macam bengap sgt.tpi saya tak pernah masuk asrama, still bole jadi orang.

    p/s:saya cek up kat klinik kominiti je.saya dengar cakap mak.hehehe

    ReplyDelete
  6. cik pah kalau boleh nak sekolah semula.. nak blaja betul betul..nak sambung balaja kat obersea.. hehe.

    ReplyDelete
  7. lupa diri tak masa masuk sekolah barat? he..he.. dugaannnn..

    ReplyDelete
  8. aku selalu mimpi nak kena ambik spm semula
    wahahahha... SCARYYYY!

    ReplyDelete
  9. rasa cam nak balik sekolah semula.....

    ReplyDelete
  10. pelik tengok orang sedih2 nangis2 bila dapat result elok...

    kamu yg tak pakai baju tu kan???hihi

    ReplyDelete
  11. sekolah is the best.. ramai kawan² dan awek... haha

    hmm.. tak dpt agak doctor yg mane 1..

    ReplyDelete
  12. emm..
    kata2 nasihat yg bagus..

    uihhh..
    juling mata nak cari doc..tak dapek nak nolong..hehe

    ReplyDelete
  13. kakngah - salah...ekeke...saya yg dekat dgn bola rugby tu

    ReplyDelete
  14. Cik Ina - iya..saya bukan top scorer pun masa spm...biasa biasa aja

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum Doc..

    saya tak dapat nak cam jersi itu..doc sekolah mane?? sekolah saya dulu pun hebat gak main ragbi walau kami bukan SBP huhuhuhhh

    ReplyDelete
  16. iols teka - uols yg tak pakai baju itew!
    pewittttttttttt!~
    hak hak hak

    yep - it's not the end of the road
    gagal sekali - tak bermakna gagal seluruh hidup

    cuba lagi- mana tahu akan dapat hasil yg lebih bagus
    tak gitu????

    ReplyDelete
  17. dady Ziyyad, yg kawan dia peluk ngan tangan tu ke? yg dok kat depan tu?

    banyak hari dh jadik silent reader belog ni..hihikss

    ReplyDelete
  18. Zaman sekolah mmg indah. Tapi tak moh lah balik zaman sekolah..Pe tah lagi zaman persekolahan sekarang, exam oriented, asyik kena tuition jer, tak de kehidupan..tension.

    ReplyDelete
  19. Tengok gambar pun kakak dah dapat agak Dr dulu macam mana. Mesti terjal semacam....

    ReplyDelete
  20. berpinar mata mencari.. tp mmg tak jumpa .. he..he..

    ReplyDelete
  21. ala..mesti yang comey2..gebu2..jari mcm apom tu dr kan...hahhahha...
    teringat memori ambik result SPM...(saje gedik nangis ramai2.....)antare lulus atau gagal....saje kasi bunyi.......hahhahhahaha....

    ReplyDelete
  22. kalau tak dah jadi ustaz awak ni ya? hehehe

    ReplyDelete
  23. Saya nak kena hantar anak saya pergi ambil keputusan SPM dia esok di Serting. Harap2 keputusan dia sama atau lebih baik dari kakaknya.

    Semua meeting saya esok cancel ngeeee

    ReplyDelete
  24. sekolah DZ dulu baik sekolah agama atau barat ada juga pelajar perempuan. Saya dari sekolah rendah hingga sekolah menengah sekolah lelaki aje. Ada takde pelajar perempuan di Tingkatan 6.

    Tapi saya tak masuk Form 6 huhuhu

    ReplyDelete
  25. Oklah. Bagi org lain pulak komen.

    Oh ya. Saya tak dapat teka mana satu DZ dlm gambar tu sebab yg skrg pun saya masih belum kenal hehehe

    ReplyDelete
  26. btol2 tue..spm bukan lah jalan terakhir kalau spm kurang berjaya cthnye macam saya..

    spm memain pastu smbung stpm..alhamdulillah masih ade pelangi utk saya..hehehe

    =))

    ReplyDelete
  27. memori zaman sekolah adalah memori paling best dlm hidup.. :)

    rupa2nya dah 17 tahun meninggalkan alam SPM..sob..sob..

    ReplyDelete
  28. o ye ke?..aish, No lupa lak esok kua result..

    mmm tak nampak le..kecik sangat mukanye hehehe....

    thn SPM adalah tahun mengenal apa itu dunia remaja...penuh dengan kenangan terindah..

    ReplyDelete
  29. Bujal - kenapa? kamu kena buli kah di sekolah dulu? ~huhu

    ReplyDelete
  30. Ratu Kebaya - kalau sekolah balik (dengan kesedaran sekarang ni utk belajar lebih sistematik), rasanya Insya Allah bleh dpt result lebih gempak..~haha

    ReplyDelete
  31. zaman sekolah menengah mmg best, sbb dulu aku selalu kena ngorat, so aku rasa best!! hehehe...

    ReplyDelete
  32. syida gorjes - betul tu..masuk asrama tak semestinya menjadi...hahaha..tak masuk asrama pun boleh sukses!

    ReplyDelete
  33. dah nak keluar result yer..anak buah ada sorang amik spm.

    ReplyDelete
  34. Cik Pah - hahaha..sekarang pun boleh gi obersi cik pah..

    ReplyDelete
  35. Adzriel AB - hahaha..masa form 4 biasalah..zaman hanimun..lupa diri...:)

    ReplyDelete
  36. Hani - kalau diberi peluang kedua, ko sanggup tak ambik SPM? dgn syarat, result yg dulu tu dah tak boleh pakai...ekekeke

    ReplyDelete
  37. Chik Att - zaman sekolah best..sebab tak yah fikir nak cari duit..haha

    ReplyDelete
  38. ieda - ehhh..tak..hehe..saya yang no 4 dari kanan..

    ReplyDelete
  39. azroy - zaman sekolah rendah lagi best sebenarnya..relax aja..belajar pun main2! :P

    ReplyDelete
  40. nurkass - janganlah juling2 mata tu...haha...saya duduk depan sekali no.4 dari kanan

    ReplyDelete
  41. sahrom - saya dulu mrsm taiping. Saingan terhebat tentunya sekolah mckk & STAR Ipoh.

    ReplyDelete
  42. miloais - hahaha..hakak salah teka! saya duduk depan sekali no 4 dari kanan lah...

    ReplyDelete
  43. Zie - yes!!! Zie dapat meneka dengan tepat sekali.

    Eh zie..bila nak start blogging balik?...kami semua rindu dgn zie..

    ReplyDelete
  44. Ann Huda - peperiksaan ialah benda yg paling tak best masa di zaman sekolah kan?

    ReplyDelete
  45. Kakzakie - hahaha..zaman sekolah, zaman main rugbi tu semua, saya mmg terjal

    ReplyDelete
  46. Hanis Azla - berpinar kan...jangan pengsan sudah!

    ReplyDelete
  47. Hantu Kak Limah - zaman main rugby kat sekolah dulu, saya tak gebu tau...wakakaka

    ReplyDelete
  48. YB - saya doakan anak YB dapat keputusan yg cemerlang. Ya, YB dulu sekolah VI kan..semua jantan..ekekeke...saya selalu tergelak kalau bayangkan saya jadik ustaz

    ReplyDelete
  49. lalink7 - tu sebab saya selalu katakan, spm hanyalah sebagai batu loncatan utk cepat berjaya sahaja(tidak semestinya berjaya). Kalau spm tak ok, banyak lagi peluang lepas tu

    ReplyDelete
  50. MDT - spm 17 tahun + 17 tahun tinggalkan alam sekolah . Ya, saya kira usia MDT sekarang..ekekeke

    ReplyDelete
  51. skolah barat tu sama jugak dgn skolah dr hani kan? heheheh~

    ReplyDelete
  52. norhafiza - ada rakan saya yg teruk spm nya,jadi org berjaya sekarang ni, dan ada yg sebaliknya

    ReplyDelete
  53. wahida - alasan tak bleh blah..~hahaha

    ReplyDelete
  54. elissmie - yup..esok kuar result spm...

    ReplyDelete
  55. GB - hahaha...tepat sekali! Saya tak pernah bercakap dgn dia tau, walaupun satu sekolah!

    ReplyDelete
  56. gitu punya ramai nk suruh teka...? aku cucuk jarum jugak perut doktor nih...





    .

    ReplyDelete
  57. tasekM - hahahahhaha...habis kempis perut ku keluar angin sebab tasekM cucuk jarum!

    ReplyDelete
  58. adelah diri ini seorg yg suka tilik gambar n cari benda tersembunyi..hahaha..

    insyaAllah,kalau rajin2..I miss all of u too..sobss...sobsss..:(

    ReplyDelete
  59. Zie - take your time ya...semoga zie kembali menulis

    ReplyDelete
  60. thanks doc for understanding me..:)

    ReplyDelete
  61. DrDZ, ekceli bkt kemuning ni yg sebelah hiway kesas..border klang/sri muda..yg selebihnya sila gugel sndiri :D

    ReplyDelete
  62. Salam kunjungan,

    nice blog... saya pun turut berasa cuak walaupun dah lama zaman spm lepas.. hehehe teringat kenangn dulu2... cuak2

    ReplyDelete
  63. MDT - yup..saya tau..sebab selalu jugak ke McD kota kemuning tu

    ReplyDelete
  64. adek saya amek result esok...







    jom singgah n folloe belog saya..
    http://inibelogfyna.blogspot.com/

    ReplyDelete
  65. dee dulu masa amik result spm ckp awal2 ngan mak..kalo fail, dee balik awal...kalo pass..dee gi celebrate..balik lambat..so, mmg balik lambat ar..abis dpt pangkat 1..eksyen giler..tp xleh lawan daddyziyad ar..hihihi..

    ReplyDelete
  66. kenapa tukar aliran..?

    susah sgt ke aliran agama ni

    kita plan nak hantar syahmi ke
    sekolah aliran agama tau

    ReplyDelete
  67. sekolah barat kat mane tu?? EC kah?? kalau betul EC, saya kenal beberapa orang di situ..

    p/s- kita sebaya..

    ReplyDelete
  68. ooo, yang pasti bukan EC... heheh

    ReplyDelete
  69. esok anak bujang ambik result.... huhuhu tak tahulah camna, dia relak je... ibunya yg senak perut

    ReplyDelete
  70. daddy ziyyad,..akak dulu teringin jugak anak masuk sekolah agama..dah dapat pun..tapi tak sanggup berpisah dia dengan maknya tak mau dok asrama....hari2 nangis..lepas sebulan..bawak balik..dok sekolah dekat rumah..

    ReplyDelete
  71. ngeh ngeh betul tuh,

    kecundang di SPM bukan segalanya.

    cemerlang di SPM pun tidak menjanjikan apa2 sangat kalo leka selepas itu..

    ReplyDelete
  72. daddy mrsm taiping yer..sy mrsm muar..ayat yg last skali tu sy setuju sgt..spm tak bermakna apa²..tp kalau dpt ulang masa..sy nak sgt balik ke zaman mrsm dulu..sy nak betulkan apa yg salah..nak belajar pandai²..but past is past kan..kenalah pandang ke depan..

    ReplyDelete
  73. eh2 doc..hari library pon ade laki pompuan jgk ek..xpnh rs sek cmpur.dlu blaja ade gegurl jek.hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...