Tuesday, March 1, 2011

Roda Kehidupan

Best jadi baby ni..
Tak payah kerja...tak payah gi sekolah..tak payah bayar tol..
Banyak lagi kelebihan jadi baby ni..

Boleh tido kat mana mana, waima masa tengah shopping kat Tesco sekalipun.
Bayangkan korang tengah shopping, lepas tu mengantuk, boleh ke terus nak tido kat dlm hypermarket?

Makan comot ke, tumpah ke, tak dak siapa nak marah. Basuh pinggan? Jauh sekali.
Lihat contoh di atas, Ziyyad sambil makan kat Ikea, sambil pow handbag mommy nya.
Cuba korang buat macam tu, kalau tak kena kutuk, mesti kena luku! ~Haha..

Apa saja diletak di atas kepala baby, most of the time ianya menjadi unik, comel.
Dalam kes ini, kami menukarkan Ziyyad kepada Ziyyad Singh..hahaha..
Banyak kali juga sebelum ni, Ziyyad dipakaikan tudung..
Cuba kita yang dah tua bangka buat macam ni, kalau tak dikata buang tebiat, mesti di cop pondan ~haha

Sebagai baby, siap dibuat pelbagai upacara penuh adat. Adat memijak tanah contohnya. Sebagai simbolik pertama kali Ziyyad jejak kaki lah lebih kurang. Kira dah ada lesen untuk jalan-jalan luar rumah lah. Semua orang teruja 'ohhh..ahhh 'ambek gambar, termasuklah aku! kui kui kui
Cuba dah tua bangka, keluar rumah dan balik lambat, mau kena hambat! Dan takde siapa heran kau pijak tanah kat luar rumah tauuuu ~haha

Bila dah tua bangka ni, kalau bergambar di taman bunga, mesti di cop mat bunga.(bukan  GADIS BUNGA ya..ngeeee)
Tak pun kena cop 'dalam hati ada taman'..~haha
As a baby, waima kau lelaki sekalipun, tak akan di cop sebegitu.
Bila dah tua bangka ni, banyak hati dan perasaan yang perlu dijaga. Tak boleh buat tindakan sebarangan.
Tapi sebagai baby, semua benda yg di buat adalah betul. Aku marahkan Ziyyad pun, aku yang kena marah balik dek atuk & nenek nya. Tambahan pulak jadi cucu pertama dalam keluarga.Tu pasal ada orang kata(bukan aku kata), kalau dijaga oleh atuk/nenek ni, manja nya lain macam. Best kan jadi baby..tak payah kisah apa orang lain fikir, dan confirm tak kena marah.


ps:
Kita semua dah lalui zaman menjadi bayi, kanak-kanak, budak tadika, budak sekolah, pelajar universiti, zaman bujang, zaman berkahwin...dan kini zaman sebagai ibubapa pula. Setiap zaman itu ada nikmat tersendiri..Pastikan kita enjoy setiap zaman itu sebaiknya.
Aku sempat mengambil gambar Sin Chan di Jepun.

78 comments:

  1. dah dewasa pun takyah pening²... contohnya, saya suka bayar tol. "bayar tol satu jihad"- tajuk akhbar yang saya gunting dan tampal di peti sejuk kat rumah. haha :)

    ReplyDelete
  2. comelnya Ziyyad..meh kakak cubit pipi ckit..hehe...

    ReplyDelete
  3. Comelnya Ziyyad. Hari ini, daddynya tak ada ilham, jadi Ziyyad dijadikan sumber ilham yang comel. :)

    ReplyDelete
  4. Wah masih buat upacara turun tanah. Skrg ni dah jarang org buat tu semua.

    ReplyDelete
  5. hehe..
    macam jeles ngan ziyyad jek bunyinya...
    erkk..comelnye sin chan tu..:)

    ReplyDelete
  6. Kalau Ziyyad pakai tudung nampak kecomelannya tapi kalau daddy dia sah bukan saja dikata buang tebiat tapi mesti org kata biar betul ini doktor ke.....

    ReplyDelete
  7. walaupun nama ziyyad mendominasi tapi nama GB tetap terselit gak. terasa bongkak sekali. kekeke!!!

    ziyyad dah ada gelpren belum? huhuhu~

    ReplyDelete
  8. comel banget itu ziyyad..meh sini mau kidnap...

    ReplyDelete
  9. REALITI NYA...
    kita tak boleh jadi baby balik...:((

    ReplyDelete
  10. best jadi baby,
    semua org misti senyum bila tengok kan

    ReplyDelete
  11. buta hati bagi org yg tak sayang baby... baby ziyyad comelnyaa..

    ReplyDelete
  12. comelnya, kenapa kalau nampak baby ngan budak kecil hati panas jadi sejuk ye?cam manalah perasaan org yg buang bayi tu.ziyyad comel sangat

    ye firdaus tu manja, sebab yang lain dah besar.

    ReplyDelete
  13. kesimpulan jadi baby mmg best.

    yang paling penting





    ziyyad mmg comel.

    mau cubit pp die bole?

    ReplyDelete
  14. nape sepanjang aku hidup ni, first time aku tau ada adat memijak tanah utk baby ek?
    sungguh aku ketinggalan....

    ReplyDelete
  15. kenapa kau?
    tak puas jadi baby?

    tula.. masa baby dulu, taknak enjoy sepuas hati.. hahaha

    ReplyDelete
  16. jadi baby pun pening jugak.. asek jatuh, kene cubit, kena marah.. sama je kot rasanya.. cuma budak boleh lupakan apa yg terjadi..

    ReplyDelete
  17. anak saya telah dispoilkan oleh neneknya (kami tinggal bersama).kalau saya marah aqid,mak saya yang menjegil mata kat saya.
    mungkin dulu nenek saya buat mcm tu kat mak saya.

    ReplyDelete
  18. baby... buat apa pun kita rasa comel!

    kalau dah besar? buat benda pelik sikit mula orang kata buang tebiat! haha

    ReplyDelete
  19. ohhh.. muka ziyyad sgt tembam dan chumel..

    ReplyDelete
  20. KOG - macam tuuuuuuuuuut kan alasan mereka tentang tol. Saya geram! Sebab mereka mana bayar tol! minyak pun Rakyat yg sponsor!

    ReplyDelete
  21. Zie - pipi Ziyyad dah kurang tembam. Cubit pipi adiknya nanti ~haha

    ReplyDelete
  22. klu baby buat salah ramai yg nak tolong backing.. kalau kita yg buat salah ramai yg nak tolong backhand.. he..he.. tp betullah, setiap zaman ada nikmatnya tersendiri yg sgt perlu disyukuri..

    ReplyDelete
  23. Bujal X - ziyyad Singh..yang lain mak, lain bapak dgn Karam Singh Walia...ekekeke

    ReplyDelete
  24. kakcik - saya tengah sedih..satu satunya kamera cap ayam saya dah kaput..maka saya godek segala gambar2 yg ada...ntah bila nak beli kamera baru...~hahah

    ReplyDelete
  25. YB - keluarga sebelah wife saya buat lagi adat-adat tu...saya pun baru tau adat tu bila dibuat kat ziyyad dulu

    ReplyDelete
  26. nurkass - sgt jeles dgn ziyyad!. Sebab dikala saya perlu ke tempat kerja, dia masih tido lagik..:P

    ReplyDelete
  27. oit!!
    pijak tanah kat 'tanah' le..
    bukan kat dalam pasu !
    tak aci!!

    ReplyDelete
  28. KakZakie - akak pernah jumpa doktor yang auuuwww tak...~hahaha

    ReplyDelete
  29. GB - ziyyad ajak hakak GB pi dating..tapi dia kata semuanya hakak GB kena sponsor, sebab dia takde duit...~ekekekkee

    ReplyDelete
  30. Kaseh - ada satu cina pernah nak beli ziyyad, dengan nilai 20 ribu..giloooo..~hahaha

    ReplyDelete
  31. kaklong - tapi kan, bila kita dah tua..sangat tua..sebenarnya kita mcm baby tau...cuba fikir2kan..

    ReplyDelete
  32. alien - tapi bila jadi baby, tak bleh blogwalking...:P

    ReplyDelete
  33. AdzrielAB - tu pasal saya amat amat pelik..mcm mana boleh tergamak buang baby.

    ReplyDelete
  34. alooooo...comey nye ziyyad..ya, zaman bb adalah zaman yg penuh kegembiraan kita sebagai ibubapa..apa yg anak2 buat sume nampak cantik dan elok blaka..

    (dalam hati->...mmm rasa cam nak bb lagi laaaaa...)

    ReplyDelete
  35. Cik Ina - bila dah jadik ayah, baru saya faham perasaan best bila balik rumah tatap wajah anak. Badan penat, terus rasa segar.

    ReplyDelete
  36. Myaby - ziyyad kata, boleh cubit, tapi kena belanja di mekdi satu!! :P

    ReplyDelete
  37. wahida- jangankan ko, aku pun baru tau bila mereka nak buat adat tu kat ziyyad dulu..ahaha

    ReplyDelete
  38. Hani - aku nak jadik baby. lepas tu aku nak belajar sampai jadik pilot. takmo belajar medic. Wakakaka..

    ReplyDelete
  39. RatuKebaya - baby & kanak2...akan cepat lupakan apa yg berlaku..tiada dendam.. cuba kita marah anak kecil, last2 dia manja balik kepada kita kan...org dewasa ni aja yg penuh dendam, sukar memaafkan

    ReplyDelete
  40. SyidaGorjes - tu lah..bagi saya ada pro & cons bila anak2 tinggal dgn atuk nenek ni

    ReplyDelete
  41. CGG - tak lama lagi jerrr...u bakal dapat baby..sabarrrr :)

    ReplyDelete
  42. mrs azmi - nikmat zaman baby yg kita tak ingat masa kita baby kannnn :)

    ReplyDelete
  43. GC - ziyyad dah kurus sikit..sebab rajin berlari2..~haha

    ReplyDelete
  44. Hanis Azla - backhand orang best, kita kena backhand tak best...~hihi

    ReplyDelete
  45. DrSinga - tanah kat dalam pasu lebih suci, takde kuman tetanus..hahaha

    ReplyDelete
  46. Norhafiza - tambahlah lagi sorang...muda lagi tu :P

    ReplyDelete
  47. macam anak cino dak ziyad nih.. comel.. ikut muka sape.. mommy nyer ker?

    ReplyDelete
  48. ziyyad comelnye...hehhe..nak ngorat ziyyad gak bleh?hehhehe

    ReplyDelete
  49. okeh nak beli ziyyad ngan 20k? mmg gilooo..dah buang tebiat apa cina tuh..wakakkaa

    ReplyDelete
  50. childhood is a happy highways that of course we cant get turn to, again...;(

    ReplyDelete
  51. Upacara pijak tanah tu semakin rare sekarang... Bakal pupos tu!

    ReplyDelete
  52. tak penah pun buat acara pijak tanah..

    Yaya-Yayen start berjalan sgt lambat.. babysitter @ tok sedara yg jaga yaya tu, siap pi beli ikan sungai, pastu ketok dkt lutut yaya.. dgn harapan cepat berjalan, pelik gile

    ReplyDelete
  53. memang macam sin chan la...jgn loyar buruk nanti sudahla...hik hik...

    ReplyDelete
  54. Wahh ZIYYAD yang mengada lagi manja...

    Meh ler tido rumah Makcik barang setahun dua. Ritu ngecek si AINUL, Abahnya kudukut tak kasi....

    ZIYYAD... jom aaarrrr!

    Make-over yang Over...!

    ReplyDelete
  55. daddy marah ziyyad ker? sian dia, apalah daddy dia, budak kenit tu nak dimarah ;p

    p/s: mengenai anak buah tu, mgkn skt keturunan, mak dia dan abang dia meninggal kerana sakit buah pinggang gaks.

    ReplyDelete
  56. best gak kalau dpt bertukar jd baby sekali sekala

    anak kita dulu pun ada buat upacara jejak tanah tu
    adat org tua tu ...kita yg muda kenalah ikut sama..

    pic yg last tu...ada seni ..hihi

    ReplyDelete
  57. assalamualaikum Dr..

    bile sy bayar tol saya niat sedekahkan kat kerajaan..maklumla, dulu kerajaan dah support kiter masa belajar kan hehehehhehe

    ReplyDelete
  58. CikPah - ramai yg kata ziyyad ikut muka saya. Nenek saya org Thai, nenek wife saya org Jepun.

    ReplyDelete
  59. CCC - ziyyad kata belikan dia mekdi kalau nak ngurat dia..hihi

    ReplyDelete
  60. Kaseh lagi - tu la pasal...senang2 nak beli baby..gilo

    ReplyDelete
  61. MasZuber - kalau dapat u turn seminggu pun best kan

    ReplyDelete
  62. Gedek - adat2 yg tak melanggar hukum syarak, wajarlah kita kekalkan

    ReplyDelete
  63. DLL - ketuk lutut dgn ikan sungai? ahahah..mmg pelik

    ReplyDelete
  64. Sham - tak sanggup kalau ada anak loyar buruk mcm Shin Chan..~haha

    ReplyDelete
  65. azieazah - meraung mommy nya nanti :P

    ReplyDelete
  66. MakSu - okey...kena screen lah mcm tu mana2 ahli keluarga terdekat

    ReplyDelete
  67. Ati - pic yg last tu masa ziyyad tgh takde mood...dia tak tahan panas..padahal kat cameron tu..~haha

    ReplyDelete
  68. sahrom - huhu...hari2 saya sedekah kat gomen macam tu

    ReplyDelete
  69. kalo boleh di ulang masa - memang nak kembali ke zaman kanak2...
    huk huk huk

    comel banget anak uols neh!
    moga2 kekal ensem sampai ke tua!
    hehehehe

    ReplyDelete
  70. selamat petang tok dukun

    awat tak wat n3 today...

    bz...?

    none of us kerja di KLIA
    hihi...tadak kerja cari kerja kan...
    kesian kami tau...huhu

    ReplyDelete
  71. en _me - gambar2 anak en _me pownnn comei2 aperrr

    ReplyDelete
  72. miloais- hakak tak mau doakan kehenseman daddy nya ker? ~miahaha

    ReplyDelete
  73. Ati - hari ni bizi + takdak mood...~haha

    ReplyDelete
  74. comel dia..... comel sungguh... geram kat pipi dia... heheheh.....
    pssttt... pijak tanah tu, adat mana ek? tak pernah dengar...

    ReplyDelete
  75. cute sungguh baby ziyyad...semoga membesar menjadi anak yg soleh, insya Allah!
    p/s: they grow up so fast..kalau blh nk suruh stay jd bb je..masam2 pun sedap! hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...