Friday, March 11, 2011

PPROM

Salam Jumaat kawan kawan..

Maaf, semalam agak terhad masa nak BW ke rumah korang..
Busy di klinik..dan selepas zohor, dapat call dari mommyZiyyad, suspected dia PPROM
Maka, aku terpaksa keluar dan balik ke rumah.
Dan bawa mommyZiyyad ke gynae ..
Walaupun aku doktor, tapi aku kena dapatkan second opinion dari gynae juga.
So, takdelah BW..takde lah internet dari jam 2pm semalam..

Mommy masih suspicous for PPROM.
Besar kemungkinan discharge sahaja.
Dalam observation, di rumah. Dah start on antibiotic.
High vaginal swab(hsv) pun dah dihantar sampel nya.

Doakan kesihatan mommyZiyyad dan baby yang kini 28 minggu, ya.
Thanks.

36 comments:

  1. dr...
    semoga mommy ziyyad dlm keadaan sejahtera...
    sy pun busy gak nih...tak sempat nak BW ke rumah kawan2 yg dah singgah...nnt sy nak mintak pendapat doc...tungguuu...semoga semuanya selamat la yer...insya ALLAH...

    ReplyDelete
  2. 28/52 baru?
    lama lagi tu nak tunggu EDD
    hopefully mommy ziyyad n baby dalam tummy baik2 aje

    ReplyDelete
  3. insya Allah, semoga selamat to both mommy and baby....

    ReplyDelete
  4. azian - Insya Allah..semoga selamat

    ReplyDelete
  5. Kakak doakan moga mommyziyyad dan kandungan sihat. Tak usah kisah nak bw ke apa ke Dr. Kena jaga dia sebaik mungkin. Tak siapa nak marah pun. Jangan pulak keluar klinik terus sibuk ke blog je....

    ReplyDelete
  6. Hani- yap..baru 28/52. nak kata liquour, tak mcm liquor. nak kata discharge..tak macam discharge. Bukan UTI. Tunggu result hvs. Hope bukan pprom. Kalau ya pun, hope takdak la ke tahap preterm labour/chorioamnionitis tu..

    ReplyDelete
  7. Kakzakie - susahnya bila jadi doc ni kak, saya boleh bayangkan pelbagai kemungkinan yg boleh terjadi utk sesuatu keadaan tu(sebab kami belajar). Nak-nak dalam kes pregnancy ni..Thanks kak

    ReplyDelete
  8. Walaupun kakcik tak faham apa itu PPROM, kakcik doakan agar MommyZiyyad dan bakal adik Ziyyad dalam keadaan sihat dan selamat.

    ReplyDelete
  9. sy pon x bape paham PPROM tu sakit ape.

    hihi. malas nak bace omputih tu.

    ape ape pon.semoga mummy ziyyad akan ok ye. insyalah!

    ReplyDelete
  10. semoga semuanya selamat saje
    amin~

    ReplyDelete
  11. kita manusia biasa,apa yg berlaku ada hikmah nya...insyallah...selamat semua nya...amin...

    ReplyDelete
  12. moga2 mommy ziyyad ok. kite doakan sama-sama!

    ReplyDelete
  13. semoga mommy ziyyad dan baby selamat. yang penting makan antibiotik.. saya dulu pun gynae suspected PPROM sebab kencing kotor tapi nasib baik bukan..

    p/s-jumpa gynae mane??

    ReplyDelete
  14. kami doakan mummy dan baby sehat. dulu saya pun pernah tumpah darah. semua ingat baby dah takde tapi Alhamdulillah, selamat melahirkan anak yg paling cergas diantara adek beradek.
    doa kami dengan barakah harijumaat. rest well and think positive ya mummy.

    ReplyDelete
  15. saya pun tak faham..
    tapi saya doakan segalanya baik buat baby dan mommyziyyad..insyaallah..

    ReplyDelete
  16. semoga semuanya selamat even tho xtau tu apa..but i think it is not something good..

    ReplyDelete
  17. Doktor kena tanya pakar lagi ye.baru makcik tahu.Semoga selamat mommy ziyyad dan kandungan.Jangan bagi mommy ziyyad buat kerja berat.

    ReplyDelete
  18. Assalam doc, didoakan mommyziyyad dan baby sihat dah dipermudahkan segala urusan semasa bersalin nanti..amin.

    ReplyDelete
  19. hopefully baby n mommy ok..kaseh pun bizi 2-3 arinih..ada gak entry kamu yg termiss..

    ReplyDelete
  20. semoga mummy and baby sihat

    jangan buat kerja dah mummy ...

    daddy boleh tolong masak...sbb semalam
    dia kata nk belajar masak...

    ReplyDelete
  21. iols doakan agar mummyziyyad dan baby sihat ye...

    sempat iols gugels carik makna tu....
    sib baik lah mummyziyyad pesan kan..
    sbb from the article yg iols baca - sometimes org tak perasan pun - pikir mungkin urinate bila bersin or coughing...

    sorry - terlebih plak... nanti uols makin risau...
    i am no doktor beb... takat tau baca jer
    tu pun kekadang kemyongan nak faham maksud yg dibaca
    hahahah

    my regards and speedy recovery wish to her...
    insyaallah... doa kepada Nya... minta yang terbaik buat mummyziyyad and baby...

    ReplyDelete
  22. so kosentret kat mommyziyyad~~esok2 ble jalan2 rumah kitorang~takdehal punya~~

    *jaga mommy baik2 pakcik~~insyaallah selamat~~

    ReplyDelete
  23. moga kesihatan mommyziyad akan bertambah elok..

    dr. apa tu pprom ?

    ReplyDelete
  24. PPROM tu menatang ape weh?
    apapun aku doakan semoga semuanya dlm keadaan baik shj...bykkan berdoa...

    ReplyDelete
  25. smoga mommyZiyyad cpt sembuh..amiinn

    ReplyDelete
  26. moga2 mummyZiyyad cepat sembuh.. amin~

    ReplyDelete
  27. No juga doakan semoga mummyZiyyad tak bersalin awal..semoga semua selamat amin,,.

    ReplyDelete
  28. semoga mommyziyyad dilindungi..dan selamat melahirkan..

    ReplyDelete
  29. insyaAllah..mg mommyziyyad n baby dlm lindungan Dia sll~

    ReplyDelete
  30. InsyaAllah... semuanya OK...sihat kedua-duanya...DaddyZiyyad kena hiburkan hati MommyZiyyad :)

    ReplyDelete
  31. DZ,
    Time to take good care of MZ. Hope all is well....aminnnn.

    ReplyDelete
  32. semoga selamat semuanya ye mommyziyyad..
    bawak2 beristighrafar byk2...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...