Tuesday, March 8, 2011

Penyakit Berjangkit

Semalam Isnin, standard lah..hari malas sedunia.
Bila tiba hari Isnin, dan dan kau kena cirit birit lah, senggugut lah, demam lah, pening lah..
Bukannya sekali dua punya Isnin, tapi boleh kata tiap-tiap 3-4 minggu punya Isnin...kah kah kah..
Itu yang aku panggil sakit berjadual..:P

Orang Malaysia ni malas.
To be more precise, Melayu Malaysia.
Untuk lebih menikam qolbu, ianya Melayu Islam Malaysia = malas.

Budaya pemalas orang Melayu Malaysia ni bahaya.
Boleh menjangkit ke bangsa lain. Percaya tak?
Dulu(lebih kurang 5 tahun yang lampau), susah aku nak tengok pekerja asing yang mintak MC bila hari Isnin..
Tapi sekarang ni, tak kira dari mana mereka datang, Indon ka, Bangla ka, Nepal ka, Myanmar ka, Vietnam ka...semua dah menjangkit perangai malas orang Melayu..
Dulu mereka amat liat nak MC, kalau sakit pun gigih datang klinik, mintak injection(supaya cepat sembuh), so that boleh terus  pergi kilang.Sebab MC = potong gaji.
Tapi sekarang ni..indon2 dan vietnam2 yang datang ke klinik aku ni, tetap selamba mintak MC on Monday, tak kisah gaji di potong.
Anehnya, budaya buruk ni sukar nak menjangkit kepada bangsa Cina. Antibodi mereka kuat kot.

Kesusahan mendorong seseorang untuk lebih gigih berusaha.
Kesenangan menjadikan seseorang itu lebih malas.
Ini bukan generalization statement, tapi majoritinya.
Orang indon yg datang sini asalnya susah di negara mereka. Mereka biasa dengan budaya susah, tak cukup wang. Maka mereka gigih bekerja. Bila dah setahun dua di Malaysia, mereka jadi senang. Dan bila senang, mereka malas.Pengaruh budaya setempat pun main peranan. Dah budaya orang Malaysia malas bekerja hari Isnin, maka mereka pun terikut ikut.
Nampak tak sawah padi teres kat gambar tu?
Tu bukti kegigihan bangsa indon kat bali mengusaha kan tanah.
Tanah sekangkang kera tepi rumah pun tak dibiarkan kosong.
Ada aja hasil nya, sayur-sayuran..buah buahan.

Balik ke negara sendiri, malu.
Rakyat negara sendiri komplen takde kerja.
Padahal tanah kosong melambak kat sini.
Berbakti pada tanah boleh kaya, kamu tahu?
Aku sudah lihat hasilnya, di depan mata. Dah jadi jutawan pun orang itu.

Nak aja rasanya aku poskan kaki kaki MC tu ke Indon..ke India..ke Nepal..
Biar tahu langit tinggi rendah..
Biar lebih komited dan jujur dengan kerja.

85 comments:

  1. lawanya pemandangan kat situ doc..hehe

    ReplyDelete
  2. keh2
    bahana makan bukan2 waktu sabtu n ahad
    padahnya isnin sakit

    ReplyDelete
  3. Kagum dengan orang Cina. Nenek tua terbongkok2 mengerjakan tanah 'sekangkang ayam' di hadapan rumah menjadi kebun sayur yang subur...

    ReplyDelete
  4. comelnya ziyyad.. daddy ziyyad tolong pegangkan henbeg mommy ziyyad ke??

    ReplyDelete
  5. suka tgk ziyyad ngan mommy...

    ReplyDelete
  6. "bangga"! sebab ada jugak trait melayu mesia yg menjadi ikutan antarabangsa! mesia voleh!! ;)

    ReplyDelete
  7. virus "M-malas" kalau diikutkan sangat dan tak ditangani dgn sebaiknya memang akan memudaratkan.

    Maka akan muncullah lbh ramai spesis yg lembab, tidak aktif dan penuh dgn semua aspek negatif.

    ReplyDelete
  8. dr...
    mmm...sy jawa...hr isnin kelas kul 8 pagi...so, mmg tak boleh MC kl kuliah sedang berjalan melainkan, mmg tak boleh bangun atau doc yg bg MC pastu kelas kene ganti...adoyaiii...
    p/s ehem2...mcm pernah pg je tempat ni...cantik kan...masa sy pg muaz tak bawak...g berdua jee...heheheheh

    ReplyDelete
  9. kat kompeni lama, ada sorang M yg suka MC ari isnin. siap kena perli dgn bos. malu je kt bangsa C.

    ReplyDelete
  10. ziyyad nak lawan perut daddy dia la...hahahaha!!!

    ReplyDelete
  11. itulah.. kdg tu hari jumaat lg dah inform awal2 hari isnin nak mc.. pelik betullah.. bila dah niat mcm tu awal2 klu tak sakit pun boleh jd sakit.. pening kepala doktor nak melayan yer..

    ReplyDelete
  12. saya pulak terbalik.. malas masa hari jumaat.. sebab nk cuti awal.. jumaat lebih sng nk dpt MC.. hehe... *act nak lepak borak gan mmbr² dkt masjid..

    background mmg cantik la doctor...

    ReplyDelete
  13. bahana penyakit M ni memang cepat menular
    kat opis iols pun ada gak yg bukan melayu ngidap penyakit ni....
    tapi lagi best - bukan takat isnin jer... hari jumaat pun sama!
    kekadang - kosong dept tu - sebab staf 'sakit' hari isnin dan jumaat!

    dem!

    ReplyDelete
  14. saya hari2 malas.saya super melayu~wee~~

    ReplyDelete
  15. Jumlah MC yang dikeluarkan oleh tempat kerja DZ mesti meningkat di hari Senin sahaja kan? alahaii..

    Makcik pun selalu gak malas, malas mandi. hahahaha!

    Hari Wanita Sedunia ke-100: Aku Bangga Bermula Sebagai “Nor”...

    ReplyDelete
  16. no comment!


    dah tak kuasa nak layan, tak kuasa nak bertekak!


    hahahhahah

    ReplyDelete
  17. gua pun no komen!!
    macam hanie..
    bila dah tak kuasa nak layan..
    rasa nak hempuk bagi je satu buku MC tu !!

    ReplyDelete
  18. teringat kita dulu
    kakak kita ada pesan kalau nak berlakon
    sakit dan senang nk dapat mc..senangje
    ckp sakit perut..tak leh di kesan..


    cantik view pic tu..
    kat mana tu?

    ReplyDelete
  19. 2 Thumbs up for this post, Doc.
    Nape Melayu itu synonyms ngan Malas?
    Nape Malas itu Melayu bin MC?
    Nape MC itu Malassia binti Melayu?
    Nape hari senin 'klenek' penuh pasal Melayu Malas asyik Mintak MC?
    Nape? Nape? Nape? Persoalan yang tiada penghujungnya...

    ReplyDelete
  20. ye la..
    bahaya kan bila M menyerang:)

    huhu

    ReplyDelete
  21. kali ni No setuju kata DD, kat sini bukan takat keje je lembek, bawak kete pun cam siput huhuhu..geram je nak anto dorang p KL tengok camne...

    ReplyDelete
  22. setuju..setuju..
    berbakti pada tanah berbaloi baloi..

    ReplyDelete
  23. Zie - apalagi...cepat ke Bali...murah ajerrr naik AA ..:)

    ReplyDelete
  24. hahahha..mmng hari isnin selalu kene cirit birit..pasal hr minggu melantak makan kt kenduri kawen......hahahhahahha
    yg montel macam bujal tu sape ek....cute ...huhuu

    ReplyDelete
  25. Org2 cina dia org kuat semangat.. pas tuh bantu membantu dia kuat.. tak cam org melayu banyak yang dengki..jerk.. susah nak cari yg betul2 ikhlas..

    ReplyDelete
  26. alien - yg genuine sakit perot..aku tak kisah...ni yg purak2 sakit..~haha

    ReplyDelete
  27. kakcik - betul,at least kita dah tak payah beli bendi, cili, tomato...boleh aja tanam..

    ReplyDelete
  28. shaza - yup...kesian mommy..saya tolonglah apa yg boleh.

    ReplyDelete
  29. Kaseh - ziyyad mmg 'melekat' aje dgn mommy..mommy nya nak ke toilet pun sibuk nak ikut!

    ReplyDelete
  30. elyn - proud for the wrong reason..~haha

    ReplyDelete
  31. kakchik@ella - susah betul nak rawat virus M ni..percaya lah..

    ReplyDelete
  32. azian - lawa kan tempat ni..rasa nak pergi lagi bali ni..walaupun dah 2 kali ke sana..u pergilah bawak anak2 pulak..in your case, memang susah nak mc kan...

    ReplyDelete
  33. GC - kalau dah bos pun perli, haruslah M tu malu. Kalau tak malu, patut terjun bangunan aje..hahah

    ReplyDelete
  34. seksi gambar budak kenit smpi nmpk pusatt teww doc.. ehehe

    ReplyDelete
  35. kaklong - hahahaa..ziyyad rajin exercise..takpe..dia makan byk pun, lepas tu dia rajin lari2...

    ReplyDelete
  36. Hanis Azla - memang pening kepala kak..pening...hihii....dah boleh rancang sejak jumaat untuk 'sakit' on Monday..hebat kannnn

    ReplyDelete
  37. SyidaGorjes - gebu lah best...~miahahaha

    ReplyDelete
  38. Azroy - hahaha..bijakkk..mmg bijak mintak MC on Friday...tu kat Bali...Bali mmg cantik..

    ReplyDelete
  39. miloais - hakak print out entri saya ni, dan tampal kat dinding memo opis hakak. Saya beri kebenaran. ~haha

    ReplyDelete
  40. Bujal - kamu tak wajar malas. Kerja cuma 5 hari seminggu. Tiada oncall. ~hahaha

    ReplyDelete
  41. azieazah - yup..bilangan MC meningkat...tapi, ia juga bermakna pendapatan meningkat di hari Isnin!! I like!! ~haha

    ReplyDelete
  42. Hani - asyik tepek sign aja...kadangkala tak challenging...sekali sekala aku suka bergaduh dgn patient yg ketegaq MC...~hahaha

    ReplyDelete
  43. LV yang mommy Ziyyad pakai tu berapa reganya? hmmmhmmm saja gurau.manislah ziyyad ngan mommy dia.

    Apa yang doc cakap tu betul, dorang banyak terikut sikap pekerja malaysia.tahun 1991 makcik kerja estet jaga bangsa asing kerja cam bangla India ngan indon, dorang demam pun gigih potong kelapa sawit.semenjak 2 menjak ni dorang baru cam tu.

    ReplyDelete
  44. kita jaranggggggggg sekali mc tau..kecuali betul2 sakit...

    insap kita kejap bila baca post ni tau..

    ReplyDelete
  45. aku x mcm tu...aku pekerja cemerlang...walau sakit, sedaya upaya nak dtg keje...ahaks!!

    ReplyDelete
  46. DrSinga - mari kita hempuk mereka!!!

    ReplyDelete
  47. biasa doktor jer yg selalu offer MC kat MDT.. :D

    ReplyDelete
  48. Ati - tu kat rice terrace di Bali. Kat situ mmg cantik..dan sejuk aje..

    ReplyDelete
  49. Ann Huda - kenapa kan,byk benar benda negatif dikaitkan dgn melayu...~huhu..sedeyyy

    ReplyDelete
  50. jujurnya

    baru setahun kerja ni sy x penah lagi MC hari isnin. hehehe

    ReplyDelete
  51. CGG - sekali terkena virus M ni..memang susah nak diubati...:P

    ReplyDelete
  52. ehmm.. uhuk..uhuk. uhuk.. ehehhe..terbatuk pulak.. dulu 3/4 taun lepas mmg cik pah kaki mc.. tapi sejak dua menjak nih..mmg susah nak mc.. dah dapat sinar keinsapan dan warning letter kan..

    ReplyDelete
  53. Norhafiza - katanya kat Labuan kat tak jem..tu pasal driver nya bawak macam siput kot...menikmati pemandangan..~haha

    ReplyDelete
  54. nurkass - berbaloi baloi kan....dari takde kerja, baik bercucuk tanam..

    ReplyDelete
  55. HantuKakLimah - yang montel tu kembar siam Bujal..~haha

    ReplyDelete
  56. Rinna - semangat membantu sesama kaum yg cina amalkan kita perlu contohi

    ReplyDelete
  57. jarang mc semenjak bekerja di Syarikat yang memberi Bonus mc pada setiap hujung tahun..

    banyak jugak yang dibayar balik.. 12 keping rm 50.. hehehe

    ReplyDelete
  58. en_me - sexy kannnnsss..teruja bergambar ler tu..:)

    ReplyDelete
  59. Cik Ina - harga beg tu ~ 7000++ ..tak ingat exact price..

    ReplyDelete
  60. PB - bagus..PB pekerja yg amanah..:)

    ReplyDelete
  61. wahida - bagussss...bleh mintak bonus kat bos setiap 3 bulan..ngeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  62. MDT - wahhh..selalu di offer MC ker? ~hahaha

    ReplyDelete
  63. Myaby - bagaimana dgn hari Jumaat?? :)

    ReplyDelete
  64. Cik Pah - hahaha..cik pah nak tau tak, budak2 lelaki kat kilang Proton memang ramai kaki MC!..~hahaa

    ReplyDelete
  65. Ratu Kebaya - wahhhhh..dapat RM600 tu.....kena maintain at least berapa MC dalam setahun?

    ReplyDelete
  66. kalau nak dapat rm 600 tu jangan melebihi 3 hari atau lebih dari rm 150.00

    sy rasa setiap company kena buat macam nikan.. baru rasa nak bekerja je..

    ReplyDelete
  67. saya agak malas hari isnin.. tapi tak pernah mintak MC sebab malas..
    tapi hari khamis dan jumaat, saya jadik extra rajin and saya wish sabtu tidak cuti, hehehehe

    ReplyDelete
  68. Ingatkan di Bali view pantai aje yang menarik.Vavavaa...ni lagi cantik nih..


    Ntah bila dapat ke sana. Kena book air-asia pantas2 lepas ni... hihi..


    Kita dah terpaksa amik mc bulan lepas. Ingatkan nak target zero mc tp tak bolehlah. Ada cara lain atau ubat ke utk mengelakkan simptom mentsruation selain amik EPO? Kalau tak Sakit kepala; sakit perut ya amat kalau sebelum masa tu..

    eh....panjang pulak kome ni.. heeeeee.

    ReplyDelete
  69. nak komen ke taknak?
    nak komen ke taknak?
    nak komen ke taknak?





    harharhar


    selalunya kalau opis ada panel klinik
    susah sikit nak dapat MC

    ...

    aik? cakap macam penah buat je?
    ahaks

    p/s: sy pun tak yakin kalau bujal rajin. :D


    .

    ReplyDelete
  70. org cina dah ambik pelalian utk MC masa baby..
    that's why I tak ambik panel kilang...meluat tgk muka depa yg buat2 sakit..biaq patient tak ramai takpa janji hati aman.

    azrina0307....try susu kambing sbg amalan..insyaAllah berkesan...my own experience.

    ReplyDelete
  71. DaddyZiyyad..semalam hari isnin..akak pun cuti tau.tk ambik mc..tapi ambik cuti rihat.
    tak boleh nak pi kerja..kereta meragam..

    ReplyDelete
  72. dimana ketuanan melayunya...?

    ReplyDelete
  73. sy sejak dah berusia ni dah 4, 5 tahun latest ni, mc sy adalah 2, 3 hari jer setahun..... alhamdulillah. harap berkekalanlah begini... moga Allah kurniakan kesihatan dan keikhlasan utk menunaikan t/jawab sebagai pekerja

    ReplyDelete
  74. baca interlok.

    melayu mmg dikenali sbg bangsa pemalas. tapi untuk melenting...tidak sama sekali. majoriti melayu mmg malas pun.

    ReplyDelete
  75. DLL - kamu tak boleh malas2..kamu kan bakal ada PhD...miahahhaa

    ReplyDelete
  76. azrina 3.0.7 - kat Bali, byk benda yg best...beaches, rice terrace, temples, cultural activities, mountains, lakes, macam2 ada...tak rugi pergi...:)

    Kalau teruk sgt symptoms pre-menstrual tu, cuba2 check hormone status..buat blood test

    ReplyDelete
  77. BDC - Bujal cakap dia hebat, bukan rajin...~wakakakaka

    ReplyDelete
  78. ieda - nak cari makan kak, segala panel di sapu :P

    ReplyDelete
  79. Kak Erna - dah sihat lom kereta?

    ReplyDelete
  80. Maksu - ya maksu...kita kena pikul tanggugjawab kerja tu..kalau kerja pun selalu culas, mcm mana nak berkat rezeki...

    ReplyDelete
  81. Gedek - bro...ada melayu yg sentap bila kita cakap macam tu..~haha

    ReplyDelete
  82. GB - cehhhh..tahulah GB dah baca novel tu...(jeles mode)..:P

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...