Tuesday, March 15, 2011

Otak Di Rehatkan

Hari-hari aku lalu plaza tol.Pagi tadi lalu lagi..
Aku terfikir, mudahnya kerja budak jaga tol kan.
Hulur tiket aja. Tak payah berfikir, tak payah berpeluh, duduk saja dalam bilik kecik berbekal sebijik ekon 1 kuasa kuda! (sampai berpeluh tingkap bilik tu) ekekeke..

Selain jaga tol, ada lagi tak kerja yang amat mudah..?
Tak perlu banyak berfikir..
Tak perlu guna fizikal sangat.
Tak perlu nak menghadap karenah manusia/melayan manusia.

Adik bongsu aku pernah cakap dia nak bukak kedai dobi..
Senang dia kata, basuh baju aja.
Aku cakap, masalah jugak kalau baju pelanggan koyak/hilang/terluntur warna..ekekeke..

Ni antara kerja-kerja yang bagi aku, mudah:

1- pakar bedah mayat (forensic pathologist)
Mudah dalam erti kata tak perlu risau tersalah potong..atau nak biuskan 'pesakit'
'Pesakit' nya pun tak banyak komplen, in fact kalau boleh komplen, mau lari tak jejak tanah..:)
forensic pathologist paling bergaya aku pernah kenal

2- tukang sebar iklan/flyers
Pergi dari rumah ke rumah, selitkan kat pintu pagar, atau penuhkan postbox rumah orang.
Ataupun selitkan kat wiper kereta orang.

3- blogger pengkritik makanan sepenuh masa
Anda dibayar untuk pergi makan, dan review. Mudah kan?
percaya tak, aku search images dari google guna keyword 'professional food blogger', maka aku dapat gambar ini

4-bomoh penipu
Tak perlu mengaji sampai ke gunung Ledang, tak perlu modal. Hanya air liur dan idea kelentong yang maha hebat!


Kerja anda sekarang ni mudah tak?
Atau anda pernah buat kerja yang mudah-mudah?

80 comments:

  1. Mudah ke kerja jadi pengutip tol? Eh - silap2 dia kena bayar duit yang tak cukup...

    Oh! glamor Cik KOG kita tu.. :)

    ReplyDelete
  2. mana ada kerja yg mudah..heheh
    no 1 : kalau salah bedah kena saman woo
    no 2 : penat giler sebar flyers tgh panas2 pastu kena kejar anjing lg
    no 3 : jenuh gak dia nak diet nati heheh
    no 4 : haaaaaaaa yg ni maybe senang.. :P

    kerja saya? ermm kalau rajin jadi senang..kalau malas jadi susah.. :P

    ReplyDelete
  3. Selagi nadi bergerak kerja dilakukan apa saja mesti ada komplen. Bila komplen maka tak mudah jugalah namanya.

    Yg kerja tidur pun letih juga. Alahai... dah kata manusia boleh berbicara dan ada naluri.

    ReplyDelete
  4. Doc..

    seriously sy pernah nak keje kat tol jugak tau..sebab tgk keje yang mudah..

    keje sy skrang boleh dikatakan mudah..tapi selepas ini takkan boleh mudah lagi..sebab sekali lagi akan bergelar pelajar..dan bergelumang dengan buku-buku..

    semakin payah pekerjaan semakin kita bangga dgn diri kita kan doc? tol x?

    ReplyDelete
  5. doc...
    sy teringin nak duduk umah, susukan anak, masak , masak, masak...heheheheh...tapi tiap2 bulan dapat gaji cam biasa laaa....hahahhahahah!!!

    ReplyDelete
  6. serta merta saya search tapi takde pun nama sendiri, huhhh, tipah tertipu! haha :p

    ps: lom pernah restoran kasi saya makan percuma

    syarikat tol patut ambil pekerja oku, sebab cuma perlu gunakan tangan, depa tau tak kalau bayar gaji staf oku dapat pelepasan cukai lebih?

    ReplyDelete
  7. adalah 1 kerugian seorang tenaga kerja lelaki yg ganteng2 dan gagah2 hanya ddk besokan vontot hulur tiket. tetiap thn dpt bonus kaw2.. dengar khabarnya la.. hihihi!!!

    keje pecah batu la bang! macho sikit!

    aku pernah kene sekali, sorang jurutol tertidur hgga tak perasan ada kereta menunggu untuk diberikan tiket. sempat jugak aku amik gambar dia. wah! ada bahan updet blog nih! kehkehkeh!!!

    ReplyDelete
  8. ada gak yg kerja mudah,minta sedekah..tapi pendapatan 30ribu sebulan...adehhhh!!!

    ReplyDelete
  9. betul la.. mintak sedekah lagi senang
    duduk.. hulur tangan.. buat muka kesian
    huhu

    ReplyDelete
  10. pernah, ada, Doc tahu tak kerja mudah lah paling merbahaya, kena tangkap, tapi bencilah orang yang tangkap tu nak rasuah banyak-banyak duit, lepas tu dia masih nak nampak dia buat kerja, akhirnya dia tangkap kita plak. memang kaya, bukan kerja salah disisi tuhan, cuma undang-undang je.Doc tak payah pikir pening je.Mungkin doc pun boleh agak.

    ReplyDelete
  11. a`ah
    semua kerja perlukan usaha
    cam jaga tol tu
    perlukan kesabaran yg tinggi..
    time hujan lebat gile berpetir, sorang2 je dia kat situ.. nak pulak kereta banyak, penat menghulur duit..

    ReplyDelete
  12. wah..glamour KOG..i like..!

    senang ke keje kita ni? pada sesetengah tempat..susah gak le..

    tapi tulah... ada pro n cons le mana2 keje pun..
    yg penting..usahanya tu..

    ReplyDelete
  13. rasanya semua kerja pun susah..ade ke benda senang dlm dunia ni melainkan kita kena usaha baru leh dpt hasilnya..

    ekceli MDT pun terpikir gak kerja tol girl tu senang..hulur tangan jer..tp bila ada kawan citer pasal sebaliknya terus terpadam cita2..hihi!

    ReplyDelete
  14. kerja saya susah.

    sampai pening saye dibuatnye.

    huhu

    ReplyDelete
  15. kerja mudah tak pernah lagi buat.. kebanyakkan keje susah yang memerlukan tenaga yang banyak iaitu angkat buah kelapa sawit.. sampai keluar muscle... feeling malik noor kejap

    ReplyDelete
  16. haihhh..
    susah..susah..syik kena fikir jek..
    bosannya...sesape ada keje kosong???

    ReplyDelete
  17. rasanya macam tak ada kerja
    yang mudahlah doc...

    semua ada risiko yg kena tanggung
    cuma kita je yg tak tahu..

    oran mati pun susah oooo....

    ReplyDelete
  18. kerja jaga tol mudah?

    oi,duit kalau short sapa nak ganti?

    tangan lenguh sapa nak urut?

    ko ingat seronok duduk kat pondok kecik tu?

    .
    .
    .
    he~~tu la jawapan yang saya terima bila saya tanya soalan yang sama kat jaga tol~~

    tapi kerja saya senang~wee~~~

    ReplyDelete
  19. kalau dpt kerja yg di minati tak kesah mudah atau tak... kalau minat.. pasti enjoy

    ::terkejut tgk tv pengemis mampu meraih 30k sebulan hasil mengemis::

    ReplyDelete
  20. fuyyyooo.. sgt bergaya la forensic pathologist tu!!! i like!!

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum...

    kerja saya sekarang nak kata mudah tak la mudah sangat tapi pernah la kena maki huhuhuhuhh

    ReplyDelete
  22. kakcik - yang kutip duit memanglah susah, ni yg part hulur tiket aja...~haha

    ReplyDelete
  23. Kaseh - tu pasal kalau nak jadik food reviewer atau food blogger, kadar metabolisme badan kena tinggi..kalau tak confirm jadik macam Maria Tunku Sabri JJCM tuh! :P

    ReplyDelete
  24. Kakzakie - betul tu..tidur pun boleh susah...bila takleh tido..kikkiki

    ReplyDelete
  25. lalink7 - yup...tapi dalam bangga tu, mesti kadangkala kita rasa macam 'alahai...bestnya kalau goyang kaki duit masuk...' ekekeke

    ReplyDelete
  26. Azian - saya pun teringin nak jadi house-husband...tiap2 bulan masuk duit dalam bank...nikmatnya...~haha

    ReplyDelete
  27. KOG - kamu patut cakap dgn owner kedai, kamu review mkanan, masukkan dalam blog..kira free advertising tu...kalau owner kedai ada timbang rasa, dia bagi free makan, takpun dapat diskaun..hehehe..tapi kena buat kat fine dining restaurant lah..kalau warung2 tu tak sure lah..

    ReplyDelete
  28. kakngah - hahahha..sila buat entri pasal mamat tol tido itu...wakakaka..

    ps: kerja pecah batu memang macho..tapi hazabbbbbb

    ReplyDelete
  29. kaklong- teringin nak try sehari jadi peminta sedekah ni..nak test market...~haha

    ReplyDelete
  30. saya nak jadik suri rumah tangga...

    ReplyDelete
  31. Hani - aku anti betul org yg gila malas nak minta sedekah ni..at least usaha lah sikit main alat music ke..jual tissue ke...ni hulur tangan ajer!

    ReplyDelete
  32. Cik Ina - kerja yg tak salah di sisi ugama, tapi salah di sisi undang2..hmmmm..tak tahu lah makcik..dah fikir dah ni..keja apa tu?

    ReplyDelete
  33. alien - kalau akulah keja tol, aku mintak shift tengah malam..kereta kurang,bleh membuta..hahaha

    ReplyDelete
  34. PB - yup..susah senang tu sebenarnya kan, bergantung kpd individu

    ReplyDelete
  35. MDT - apa cerite sebaliknya pasal jaga tol ni??? ce citer..ce citer.....kekekkee

    ReplyDelete
  36. Myaby - aby keje apa yg susah sgt tu? ~huhu

    ReplyDelete
  37. RatuKebaya - angkut buah kelapa sawit? Ya..itu memang kerja yg susah...

    ReplyDelete
  38. nukass - banyak kerja kosong ...tapi u nak keja apa? hehee

    ReplyDelete
  39. Ati Masrif - hidup pun susah, mati pun susah lorrrr....hehehhe

    ReplyDelete
  40. Bujal - hahaha..kerja kamu memang nampak santai...tapi ada juga masanya kamu stress, kan?

    ReplyDelete
  41. Azroy - pengemis kat malaysia memang kaya..sebab org malaysia ni TERLAMPAU pemurah

    ReplyDelete
  42. GC - Dr Pornthip tu memang kewl! :P

    ReplyDelete
  43. sahrom - kena maki? cubaaaaaann...byk kan bersabar

    ReplyDelete
  44. DrSinga - dah established kannnn...hire lah doc lain..bleh lenggang kangkung kat rumah, keluar menembak as u like...:)

    ReplyDelete
  45. eheheh..semua keje xde yg senang..tp kalo pk mudah dan senang..ianya memang jadi mudah..kene positif aje..hehehe

    ReplyDelete
  46. .... keja apa yang best ...

    jadi forensic tu..... patient tak ikut balik kaaa

    ReplyDelete
  47. Blogwalk kira kerja juga, kah?

    Saya suka kerja tu...

    ReplyDelete
  48. kat bangi ada yg mintak sedekah konon nak buat kaki palsu. dah 3 tahun tak buat2 juga.. naik syok kot tadah tangan mintak duit.

    ReplyDelete
  49. bangi cik pah hidup nih serba serbi susah.. mau tido pun susah.. kene kacau jer ngan anak anak dan bapaknya..hehehe

    ReplyDelete
  50. sebenarnya kalau hati dah suka dengan kerja tu.. macam mana susah pun dia tetap akan enjoy... buat per kalau kerja mudah bagi duduk ajer sampai kematu punggung, tapi kita tak enjoy.. berat jiwa nak pergi kerja... kan..kan..kan... :)

    ReplyDelete
  51. CA -kalau semangat tak kuat, memang tak boleh kerja kat forensic

    ReplyDelete
  52. CCC - yaaa..think positive always...but itu yg payah sikit

    ReplyDelete
  53. Gedek - I wish dibayar utk BW ni..sanggup BW seharian!! :P

    ReplyDelete
  54. Adzriel - bangi kat area mana tu? boleh la saya elakkan..sebab saya selalu jugak ke bangi

    ReplyDelete
  55. Cik Pah - kena kacau tido tu standard lah..kena honeymoon selalu..baru tak kena kacau..:P

    ReplyDelete
  56. Ayin - kena tanya budak jaga tol ...kematu tak bontot mereka...kekekekke

    ReplyDelete
  57. sebar iklan pun kena pikir jugak...sbb kena pikir umah nie ada anjing x?? kang kena kejar lak hihi :P

    Meh singgah: Ratu Porno Tselamatt!!

    ReplyDelete
  58. Dr.Daddy ziyad makcik dah jawab kat tempat makcik.

    ReplyDelete
  59. Daddy ziyyad..
    kalau lah..mayat tu..komplen..tak boleh dibayangkan suasana masa tu..

    ReplyDelete
  60. adakah kerja susah maka gajinya besauuu?

    ReplyDelete
  61. fadhdeela - thanks for coming here :)

    ReplyDelete
  62. Cik Ina - ooohhhh..itu jawabannnnn nye :P

    ReplyDelete
  63. kakErna - dulu masa 1st time saya post-mortem, terbayang bayang jugak mayat tu bangun..~hehe

    ReplyDelete
  64. AAA - yup...ada yg susah, tapi gaji ciput ~huhu

    ReplyDelete
  65. DLL - tidak semestinya. Banyak pula kerja yg ringan, gajinya amat berat :)

    ReplyDelete
  66. gosok gigi harimau
    kira bulu kambing



    harharhar



    setiap kerja perlu ada komitmen
    kerja paling mudah ialah
    kerja tanpa komitmen

    eh?

    ReplyDelete
  67. percaya atau tidak, cita2 saya masa start masuk form 1 dulu adalah nak jadi forensic pathologist, atas sebab yang sama macam dedi sebut. *bedah mayat dah kompem mati*

    heheheh~

    tapi last2 cita2 sedari darjah 1 pulak yang dimakbulkan tuhan. hu~

    ReplyDelete
  68. jadik cikgu susah!!..:(

    penat deal ngan budak skolah yg perangai macam2..kalau kena ajar 5 kelas,ngan populasi setiap kelas ade 40 org, bermaksud kena entertain 200 perangai org..:(

    tp sedap ckit hati bila test n exam diorg bleh jwp ngan elok..

    ReplyDelete
  69. org yg ada keja tapi kuat memonteng kuat mc. adalah org yg mempunyai keja yg senang ;p

    ReplyDelete
  70. Kerja paling senang...tukang jahit...goyang kaki jer...

    ReplyDelete
  71. BDC - gosok gigi harimau memang memerlukan iltizam dan komitmen yg tinggi tawww...:P

    ReplyDelete
  72. GB - kalau tak mesti malaysia dah ada seorang forensic pathologist yg vogue kan!! ..ngeeeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  73. Zie - sabar..sabar..jgn di piat piat telinga budak2 tu...~kikikiki

    ReplyDelete
  74. maksu - betul!!!..saya selalu jumpa org macm tu di pagi Isnin

    ReplyDelete
  75. CikguNurin - hahaa..secara literal, betulah..goyang kaki aja

    ReplyDelete
  76. keje apa yg mudah ya? jaga tol susah jugak..nak senyum selalu..nak keluar tgn kat tingkap..nak maintain mood..yela keje cam robot misti ada mood bosan juga..

    keje jadi mudah kalau kita mudah²kan kot..dan mintak dipermudahkan Tuhan..

    hakikatnya takda benda yg mudah pun di dunia ini..

    ReplyDelete
  77. Abang pun duk mengadu 'otak' dia dah penat..klo ada modal banyak nak benti keje. nak buka minimarket katanya..

    ReplyDelete
  78. salam,
    saya dpt link daddy ziyad dr belog syidah...
    anyway, setiap keje ader susah senang nya..happy working :)

    ReplyDelete
  79. macam saya..jadi surirumah jer

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...