Thursday, March 3, 2011

Nak Tolong Melayu?

" saya nak air tembikai"
-sorry bang, tembikai habis.

"kerusi baby satu"
-err...takda kerusi baby lah.

"nasi goreng cendawan satu"
-selepas 10 minit, keluar dari dapur, menuju ke meja : bang, sorry lah, cendawan habis.

"kira ya"
-tup tap tup tap menekan calculator. Padahal bukan makan 37 orang pun. Nak kira mee goreng + air sirap pun malas guna otak.

"nah (sambil mengulur not RM10 untuk makanan bernilai RM5.50)
-abang ada duit kecik tak?


~Kalau kedai cina tu halal lagi suci, dah lama aku makan kat situ.


fresh oren kedai melayu yang selalunya lebih gula dari oren.

76 comments:

  1. mentaliti melayu...den pun mnelayu gak tapi mmg sakit ati ngan melayu camtuh,,

    ReplyDelete
  2. hemmphh...mmg tak dapat nak nolong!!
    pernah skali mintak fresh orange, tapi dia bg yg cordial...tipah tertipu!

    ReplyDelete
  3. he..he.. kalau dgn saya memang dah kena tu.
    adzriel ab : dik! dua barang ni pun nak kira pakai calculator. mee goreng dgn sirap RM5.50? mahal tu... cer kira balik!

    ReplyDelete
  4. Elyn - sangat tertipu tipah macam tu..~haha

    ReplyDelete
  5. bai roti pun kalau kita bayar duit 100, tak pernah mintak duit kecik

    saya sayang itu bai... dia lagi berenti solat maghrib kat surau

    ReplyDelete
  6. hadoi~
    majoriti kedai makan melayu camni..
    bila tah nak berubah

    ReplyDelete
  7. cari kedai cina yang halal...tapi kekadang cuak gak kan?
    'halal tu sapa2 pun blh tulis..:((

    ReplyDelete
  8. KOG - roti bai memang terbaik kan..cecah kuah durian..fuhhhhh

    ReplyDelete
  9. alien - lepas tu bila orang komplen, dia kata dengki..hadoiiii

    ReplyDelete
  10. Senario yang memang menyakitkan hati - rasa macam nak balik ke rumah masa tu juga untuk masak nasi dan goreng telur, kan? :)

    ReplyDelete
  11. KakLong - cuba makan kat Restoren Cina Muslim Mohd. Chan Abdullah. Confirm HALALAN & Toyyiban. :)

    ReplyDelete
  12. kakcik - tu la pasal kak...mereka tak tahu menjaga hati costumer

    ReplyDelete
  13. makan sorang apsal nak kerusi baby????

    haha~~~adakah??

    ReplyDelete
  14. betul nawaitu migratein dah nih!!!

    saya nak bukak cafe satu hari nanti dan tak mo jadi peniaga yang macam itu!

    ReplyDelete
  15. Niat nak tolong bangsa tu pun dapat pahala.

    Tapi inilah hakikatnya. Ramai peniaga kita ni masih di takok lama.

    ReplyDelete
  16. abg yg kira tu kuli je tu. baru mula kerja plak tu. hahaha

    ReplyDelete
  17. Masih belum bangun dari lena kiranya bangsa kita ye. Depan mata kakak ada cafe dibuka oleh anak cha ya nun alif usia baru 21 tahun je tapi dah ada 2 cawangan.

    ReplyDelete
  18. lagi satu kalau bikin rumah
    kita nak tolong bangsa kita

    tapi bila siap renovate rmh...haruuu

    ReplyDelete
  19. ramai peniaga melayu tidak mahu tolong diri sendiri..

    ReplyDelete
  20. Bujal - siot! ~haha..insiden2 di atas bukan berlaku pada msa yg sama, harap maklom! :)

    ReplyDelete
  21. GB - pastikan kamu bagi saya kad diskaun satu. Hari2 bleh bertandang ke cafe kamu. ~ahaha

    ReplyDelete
  22. YB - YB pastikan syarikat YB menjadi contoh company Melayu terbaik tau. Saya sokong!!

    ReplyDelete
  23. GC - hahaha..mau nanges mamat tukang kira tu kalau baca komen GC

    ReplyDelete
  24. Kakzakie - sedih kan..entah bila bangsa kita nak berubah

    ReplyDelete
  25. Ati - hal2 berkaitan buat rumah/renovation, sorry to say, memang saya fobia nak hire Melayu

    ReplyDelete
  26. selalu kena camtu..
    kita nak tolong tapi diorang buat hampeh..
    nak niaga buatlah cara nak niaga..ni tak..kira untung je lebih..

    ReplyDelete
  27. betul, betul, betul, betul, selalu kena cam tu.Asal pagi je, tak de duit tukar. Bukan nak cakaplah, MIL kita memang sedia duit syiling dekat nak seplastik besar kalau pergi niaga.Pagi kalau nak tukar not RM100 pun ada.

    Makcik nasi lemak kat rumah makcik selalu mintak tukar duit syiling ngan makcik, selalu kasi.Satu hari, makcik kata banyak syiling, nak tukar ke? Dia boleh kata, tak nak lah takut tak cukup duit. Ni lah persyen orang kita. Duit banyak boleh takut.

    ReplyDelete
  28. saye pernah kena, tunggu 2 jam makanan x sampai2..sudahnya kami blah je dr kedai..tanye2,tapi ckp tgh masak..haih,kebulur dulu laa...

    satu lagi contoh kedai melayu

    ReplyDelete
  29. hehe.

    nasib baik sy suke makan kedai yg biasa sy pegi.
    semua best!

    ReplyDelete
  30. di manakah lokasi Restoran Cina Muslim Mohd. Chan Abdullah itu??

    ReplyDelete
  31. amy pun selalu kena macam tue..taubat ow cukup kali pertama dan terakhir singgah kedai tue..


    p/s: jemput join contest sinar raudah

    ReplyDelete
  32. yup..No setujuuuuuu sangat!..saboooo je le..

    ReplyDelete
  33. salam kenal...
    betul2...situasi ni pun sy penah lalui cuma menu jer lain...hehehehe

    ReplyDelete
  34. hheheheh ..... makan sorang sambil riba anak keee...

    ReplyDelete
  35. Azroy - yeap..kalau mereka tak tolong diri mereka sendiri, jgn lah asyik nak marahh org lain tak supoort mereka

    ReplyDelete
  36. nurkass - sampai bila peniaga melayu nak jadi macam ni...~haihh

    ReplyDelete
  37. Cik Ina - masalah peniaga kita..tak ada stok duit cash..harap duit pelanggan utk rolling hari tu...tu yg susah kan..

    ReplyDelete
  38. Zie - 2 jam????? kalau saya masuk 45 minit aja, dah blah dah..~hahaha

    ReplyDelete
  39. Myaby - kedai yg sedap, murah & servis bagus mmg saya suka!!!!!..tapi susah nak carik ~huhu

    ReplyDelete
  40. shaza - ada byk cawangan. Yg saya perasan tu dekat dgn Klang Sentral.

    ReplyDelete
  41. Amy Syaquena - Insya Allah..ada masa saya join :)

    ReplyDelete
  42. Norhafiza - sampai bila lah kita kena bersabar kan..

    ReplyDelete
  43. Chik Att - tak pernah lagi keluar rumah bawak anak saya ni sorang2..selalu mesti dgn my wife :)

    ReplyDelete
  44. iols paling geram bila peniaga kata "tak de duit kecik ke?"
    aisehhhhhhhh!~ rega makanan dah RM4.00+++... kalo bagi RM10 tu biasa lah kan...
    tu pun depa tak de duit kecik nak bagi balance!

    choyyyyyyyyyy sangat2 hoccay!

    ReplyDelete
  45. satu lagi sengal

    tunggu sikit punye lama
    order makanan panas
    sampainya sejukkk mcm baru keluar peti ais!

    ReplyDelete
  46. tulah pasal ..kengkdang dah bagi duit kecil pun masih lagi pekedai nih minta duit kecil lagi..nak satu satu sen ker ?

    ReplyDelete
  47. jarang order air buah kat kedai melayu.kalau kat chilis dan seangkatan pun kena tanya dulu

    fresh ke tak?

    ReplyDelete
  48. miloais - kan hakak kannnnnn..bukannya kita hulur not 50 pun.

    ReplyDelete
  49. Salam Kenal :) not for this entry only. Sebab baru kenal jadi dah jelajah post yang lain juga. Just nak kata ... awak KELAKAR. Suka baca entry disini. I follow ;D

    ReplyDelete
  50. Hani - lagi satu, makanan lambat sampai, air yg berais tiba dah lama..dah cair gile ais tuh..~huhu

    ReplyDelete
  51. Cik Pah - wakakakkaa..lawak lah cik pah...:p

    ReplyDelete
  52. syidaGorjes - kat chilis tu apa signature dish nya..saya teringin nak makan kat situ..

    ReplyDelete
  53. My Life My World - Salam kenal kembali...thanks sudi baca :)

    ReplyDelete
  54. Hai En. Daddy,

    it happened to me many, many times. setuju 100% dgn n3 ini.

    ReplyDelete
  55. jgn kata fresh oren la.. kengkdg teh o ais.. betul2 teh o + ais jek..

    ReplyDelete
  56. kakchik@ella - semua org terkena kan....:)

    ReplyDelete
  57. kakngah - hahaha..teh o ais pun depa fail buat kan..

    ReplyDelete
  58. itu lahh, kadang2 bukan kite tak nak tlg bisnes melayu.. inilah sebabnye..

    yg paling hangin, kalau silap kira.. haih!

    ReplyDelete
  59. kalau mamak lain pulak caranya..bla-bla-bla..hambik ko..tobat nak datang makan lagi.


    *kena malam minggu lepas. Konon nak makan western. Suka gi situ sebab tempat makan tu di rumah orang di KD.Tunggu dekat 1/2 jam baru kata apa yg kita order dah habis. Budak2 bising. Tukar tempat di Sg Buloh pulak. Puas hati walaupun gerai tepi jalan .Memang kenyang sebab 'beso2' sumer western food dia.

    ReplyDelete
  60. Couldn't agree more. Banyak difference. Sayur mlayu goreng.....layu, cina goreng green n fresh (??)...service?...like you said

    ReplyDelete
  61. salam singgah
    kdg mmg nk tolong tp x larat nk tanggung..
    penah deal dgn kontraktor melayu yg sgt mengecewakan... pekerjanya sehari sampai 4 ke 5 org x dtg dan menyebabkan kerja x dpt buat.. bila kita ambil tindakan potong, dia call mengamuk2 kata tak tolong melayu kata kita penindas.. sgt teruk.. huhuhu~~

    ReplyDelete
  62. assalamualaikum Dr..

    saya pernah mintak milo tapi dpt Horlick..pas tue tokei tue bg free je sebab silap dia hahahahaaa

    ReplyDelete
  63. DLL - melayu UK yg bisnes makan ada perangai macam ni tak?

    ReplyDelete
  64. azrina307- apa nama kedai tepi jalan yg jual western tu(kat Sg Buloh ) tu?

    ReplyDelete
  65. makcikkantin - ahaha..betul..sayur goreng melayu layu/overcooked ...habis nutrien

    ReplyDelete
  66. signature dish?
    entah tak ingat,tapi semua yang dalam menu tu saya dah try.

    ReplyDelete
  67. betul..betul..betul..

    tu belum campur ngan muka masam macam nak tak nak meniaga..

    tu belum campur ngan membebel-bebelnya lagik

    tu belum campur ngan makanan yg bukan semuanya sedap tapi mahal saja..

    macam2lah..!

    ReplyDelete
  68. Memang hampeh!

    Pengalaman My BONDA dulu, kami bawa pegi makan, boleh kedai Melayu tu hidang Fresh Orange, dia blend buah oren tak buang kulit! apa rasa?? pahittttt!

    ReplyDelete
  69. cik fiza - ya..ni baru cerita pasal kedai makan..belum lagi dlm bidang kontraktor mcm yg u kena tu...nak untung, nak kaya..tapi servis..adoiiii hai

    ReplyDelete
  70. sahrom - hahaha..punyalah jauh beza milo dgn horlick kannn

    ReplyDelete
  71. syida gorjes - hmmm..ok. maybe esok nak try

    ReplyDelete
  72. PB - dan ada jenis yg dah ramai costumer, tapi kedekut nak up grade restoren...sempit, org bersesak sesak menunggu nak duduk.

    ReplyDelete
  73. azieazah - haha..patutnya akak suruh budak kedai tu minum air fresh oren yg dia buat tu!

    ReplyDelete
  74. standardla tu..ni kat rumah sy nih janji nak betulkan kipas dah bebulan²..duit dah amik..hampess betoll..bila call kata kepala berdarahlah apalah..mcm mana kita nak tolong bangsa melayu meniaga kalau mcm ni kan..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...