Monday, March 21, 2011

Minta Tolong...

Pagi ni aku try nak upload gambar dalam blog.

Macam biasa aku klik 'upload'
Tunggu punya tunggu, tak boleh upload daa..
Katanya :

Whoops! You're out of space. You are using 100% of your 1 GB quota for photos. Purchase more storage
Photos are stored in your Picasa Web Albums account and are included in your 1 GB free quota for photos. Additional storage you purchase is shared between Gmail, Picasa Web Albums, and Google Docs, and is in addition to your free quota.

Bila aku buka akaun Picasa Web Album tu, ternyata dah abis limit FREE storage nya.(1024MB)..huhu
Kena bayar lah kalau nak expand size akaun ni.

So, aku nak tanya ni, adakah sebab terlampau banyak gambar aku tepek dalam blog sampai abis limit FREE storage tu, atau ada teknik lain(tak payah bayar)?
Kalau aku delete gambar-gambar yang dah upload , makanya gambar-gambar tersebut ( dalam blog) pun akan terpadam.

Apa solution nya ya kawan kawan?

47 comments:

  1. Aik, sampai mcm tu seklai ke? ish xcam xpernah dengar pulak blog ni ada limit gamabar!

    ReplyDelete
  2. pakai photobucket~~takpun delete gambar2 lama~~

    hoih~~tak sampai setahun da full??

    ReplyDelete
  3. pakcik tak resize gambar sebelum upload kah?

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum doc..

    sy pun tak tahu tp tgk komen bujal mmg dia tahu..rasanya dia dah jawab kan

    ReplyDelete
  5. Yaya - sebab saya upload gambar thru picasa web tu

    ReplyDelete
  6. i tak pernah store gamba selain kat folder dlm pc ni.nampak sgt pc company ni lebih kepada kegunaan sendiri je.hehhehehe

    ReplyDelete
  7. Bujal - itulah pasal..adakah pakcik rakus sangat tepek gambo? Rasa sedey plak nak delete gambor2 yg ada tu..Boleh guna photobucket ya? macam mana nak upload from photobucket ke dalam blog? nanti pakcik try godek..errr..memang tak edit/resize, main taram aja upload gambar asal..hahaha

    ReplyDelete
  8. sahrom - itulah..saya pening ni..

    ReplyDelete
  9. syidaGorjes - I mean, I tak boleh upload gambar utk dilihat dalam blog..huhuhu..katanya dah abis limit...u upload gambar dalam blog banyak tak?

    ReplyDelete
  10. takyah delete gambar tu semua.. cuba buat tambah satu new author.. nanti boleh update blog guna new authorss tu.

    kalau tak silap ada beberapa blog yang ada buat tuto untuk problem macam ni

    ReplyDelete
  11. buat jer blog baru ~ /alwaqiahalmulk2.blogspot.com

    pastu kalo nk upload gambar, resize kecikkan gambar dulu.. uhuhu

    ReplyDelete
  12. RatuKebaya - itu lah antara solution yang saya terfikir nak buat...~huhu

    ReplyDelete
  13. en_me - macam mana en_me punya blog kat wordpress tu bleh muat segala macam gambar? en_me resize ke saiz apa?

    ReplyDelete
  14. tolong baca n3 ni jer,nak tolong lebih dari tu,kaklong ni buta IT sikit...huhuhu!!!

    ReplyDelete
  15. penah gak dengar masalah mcmni..dan dah ade org buat tutorial..tp tak penah nak baca..haha!sori yer Dr. DZ.. MDT pun tak khatam lagi ilmu blogging ni..

    ReplyDelete
  16. GB - resize ke saiz apa yg sesuai sebelum kita upload?

    ReplyDelete
  17. kaklong - takpe..kita sama2 belajar dari yang berpengalaman

    ReplyDelete
  18. MDT - its OK...eh..saya pun nak belajar tentang buat header2 yg gempak mcm MDT tau

    ReplyDelete
  19. Kakcik pun banyak letak gambar, tapi belum pula ada masalah...

    ReplyDelete
  20. rasanye sebab awak tak resize gambar dulu sebab tu terlebih sudah.. kalau untuk blog, 400-500 pixels sudah cukup..

    ReplyDelete
  21. kakcik - saya tak resize..itu kesilapan saya..saya sedang resize semua stok2 gambar saya..hehehe

    ReplyDelete
  22. shaza - yup...thanks..saya sedang resize semua stok gambar dalam picasa web tu..dan lepas ni mmg saya akan resize dlm folder PC awal2 b4 upload

    ReplyDelete
  23. Kakak pun selalu pakai upload terus. Mesti satu hari kena macam Dr juga.

    ReplyDelete
  24. yaaa pesanan yg serupa..resize brader....mueheheh sebb pelik woo takkan penuh, den dah 2 thn blog penuh gambo bukan2 pun masih bleh upload lagi hehe

    ReplyDelete
  25. saya dah lama mengalaminya ..

    cara saya untuk atasinya .. saya save gambar dalam thumbdrive dan lepas tu download kat draf.

    lain2 nasihat telah diberi oleh mereka yang lebih arif dari saya kat atas tu.

    ReplyDelete
  26. kakzakie - saya start blog baru bulan Nov lepas kak..dah penuh..ahahhaaha..rupa rupanya saya tak RESIZE gambar2 saya ...saya dah belajar ilmu baru ni...baik akak resize saiz2 gambar yg akak dah upload tu..sebelum terkena macam saya...:p

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. ehem2...doc...byk ke gambonya???resize je...senang...nak upload pun cepat...(ceewahhhh, mcm bijak IT je...hehehehh)

    ReplyDelete
  29. DZ : bukak another account lah...
    tak payah delete gambo2 yg lama tu..

    iols penah kena - akaun iols kat photobucket dah penuh
    tak leh nak aplod
    so iols bukak another acount

    sama gak kan ngan picasa Web albums ni

    tapi kalo tak mo bukak another account
    bleh jer upgrade - tambah storage
    tapi kena bayor le plak

    satu cara nak jimat space kat web album
    edit dulu gambo tu - kasik kecik size dia...
    secara otomatiknya - pic size (kb) akan jadik kecik jugak
    then bleh simpan banyak gambo

    ReplyDelete
  30. hmmm .. saya beli extra storage tu sbb saya pun dh reach the limit. even you delete gambar lama pun tak guna sbb once uploaded, it counted. hihi

    ReplyDelete
  31. makcik selalu upload kat my picture, tapi lepas upload masuk blog , makcik mesti delete. makcik tak suka penuh kan file ngan gambar. .pasal ni makcik tak tahu plak.

    ReplyDelete
  32. Kaseh - yaaaaa..dlm prose resizing segala gambar yg dah upload neh...~huhu

    ReplyDelete
  33. sori doc.. saya upload gambar dari pc jer.. mmg pc nih dah berlambak gambo.. sori sesangt

    ReplyDelete
  34. al lavendari - thanks uncle atas cadangan itu..:)

    ReplyDelete
  35. azian - gambor tak lah banyak mana..tapi size besar2..hahaha..sebab tak resize sebelum ni..sekarang baru tahu

    ReplyDelete
  36. setuju ngan pendapat kwn2..gambau kasi resize..heheh

    kecikkan gamabu tu..hehe

    ReplyDelete
  37. miloais - baiklah hakak....saya dlm proses me-resaiz nih..kikiki

    ReplyDelete
  38. No tak reti gak bab2 ni tp semalam rakan blogger No dah kene dalam ni

    http://surisolehah76.blogspot.com/2011/03/tak-reti.html

    ..sama juga la pendapat rakan2 kita tu..harap DD dapat panduan drnya..

    ReplyDelete
  39. as salam doc.. dah setel ke problem.. memang kena resaiz semua gambar tu

    ReplyDelete
  40. salam..
    pernah terbaca pasal problem ni dulu..
    apa yg diorang ajar adalah resize dulu gambar before upload dlm blog..

    ReplyDelete
  41. tak pernah lg terkena macam ni.. tp klu nnt2 terkena juga dah tahulah juga jln penyelesaiannya dari komen2 yg diberi2 tu.. harap2 lps resize tu, dptlah upload gambar lagi tanpa perlu purchase more storage..

    ReplyDelete
  42. yg add author tu betul jugak
    ko just create email baru, add as new author
    pastu ko sign in guna email baru
    dannnn macam yg semua cakap.. rezise la bang oiii!

    ReplyDelete
  43. eh, boleh pulak aku salah eja.. hahaha
    tangan tak bedung nih!!! resize derrr

    ReplyDelete
  44. saya tak pernah kene, jadi tak tahu..
    pegi tanya GB
    dia kan banyak gambo

    ReplyDelete
  45. mesti kes x resizelah ni..dee resize pakai photoscape je..lg satu cara..masuk guna nama author lain..(email lain)..ada byk jugak blog yg ajar cara2nya..sy x penah buat lagi..hehe..

    ReplyDelete
  46. sy taruh gambar dlm laptop je..x retilah picasa ke mende..buta it walaupun kategori muda..hehe..ada terbaca gak kat blog org sebelum ni dia delete gamba picasa abeh dah blog dia xda gamba..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...