Thursday, March 17, 2011

Meh Aku Tolong

Kecak Dance di Uluwatu, Bali.
Make sure masukkan tarian tradisional ini dalam itinerary , ok  w a h i d a

Aku pernah ke Bali dalam dua version.
Satu version mewah, maklumlah...version honeymoon. Habis aja majlis resepsi aku kat JB, esok nya kami dah ke Bali.So, aku cerita version mewah lah ya. Gambar-gambar honeymoon aku tu, aku rasa tak sesuai aku tepek kat sini..ekekeke..Version kurang mewah aku pergi bulan Jun 2010. Aku rasa hujung tahun ni nak pergi lagi, nak betul betul khatamkan pulau tu.

Aku tinggal di sini Nusa Dua Beach Hotel & Spa
Majoriti penginapnya ialah mat saleh yang veteran..age ~ 50 ke atas. So sangat mendamaikan duduk di sini..tempatnya pun eksklusif, di kawasan Nusa Dua..sesuai untuk honeymoon..
Kalau kau nak havoc, boleh duduk di kawasan city center, ie Kuta. Kat situ melambak mat saleh muda muda, backpackers tu semua. Nightlife macam disko, pub, karaoke semua kat situ. Kunjugan aku ke Bali second time tahun lepas tu, kami try tinggal di Kuta ni lah. Cumanya satu aja yang tak best : risiko nak kena bom tinggi lah..ekekeke...so kena pandai pilih port.

Kau layan spa dia kat sini, memang terbaik.
Breakfast kat cafe dia ni, memang boleh kenyang sampai tengahari. Ambience sangat menarik di sini
Petang-petang kau layan sunset kat sini memang best. Before that layan reading novel ke, baca magazine ke, or just pop your ipod, and simply listen to the music, sambil menikmati such a breathtaking view of Nusa Dua secluded beach.

Romantic honeymoon dinner di sini.
Jimbaran seafood. Kat sini kalau nak makan lobster, a bit cheaper dari di Malaysia. Sangat best, sangat romantic, especially bila sunset, di iringi musician..cheewahhhh...
Air dalam botol yang tipikal di Indon. Kau patut cuba teh botol. Aku rasa kat tempat lain di Indon selain Bali pun ada teh botol ni kan..Candle light dinner kat Jimbaran ni feeling dia lain..aku pernah bawak mommyZiyyad dulu candle light dinner kat Langkawi, tapi kat Bali is the best!

Saja aku tepek kisah kisah romantic tu, biar ko experience honeymoon kat Bali ni dengan husband ko..ekekeke...Berbaloi baloi..serius...kalau tak takde lah mat saleh pun nak honeymoon kat sini, selain dari Bora Bora Island tuh..idamannnn..idaman.....

Di Bali, so much things to explore..seriously.
Dah dua kali aku ke sana, hujung pulau (dolphin watching sambil tengok sunrise) aku tak sempat buat lagi.
Kau plan itinerary baik baik. Aku dulu 3 bulan planning. Senang, kau rujuk map pulau Bali ni.

Kau sasarkan tempat apa yang kau nak pergi. Dan di mana nak menginap.Walaupun jarak perjalanan nya dekat..let say 35km, tapi don't expect kau boleh sampai dalam masa setengah jam. Jalan kat sini kecik-kecik, especially masuk kawasan kampung dan naik kawasan pergunungan.

Masa buat itinerary tu, kau kena set dalam mind, apa priority kau ke sini, lebih nak shopping?(sukawati market/joger, etc)  nak rasai adventure? (scuba diving/parasailing/jungle trekking/white water rafting/bungee jumping)..atau nak rasai cultural mereka?(kecak dance/barongan dance/tengok segala macam hasil perak, emas, painting, batik)..atau nak lihat breathtaking view mereka( rice terrace/stunning beaches/volcano) or simply ko nak rehat rehat badan, layan spa tu semua..and many many more. Tak larat aku nak tulis wehhhh...:P
Ko google aja.

Cuma aku nak advise, supaya tak terperanjat beruk..ekekeke..
Kat sini, 90% penganut Hindu. Jadi, jangan percaya muka. Muka nampak tipikal Indon, tapi makan babi guling..yeehaaaaa! :)  Babi guling memang femes kat sana...
Babi guling Ibu Oka ni memang femes bangat sehhh..ekekeke

Komuniti Islam yang ada di sana ialah majoriti dari Pulau Jawa.
Jadi, contrary to popular belief kononnya payah nak cari halal food..sebenarnya tidak.
Kena pandai cari, jadi di situ lah pentingnya kau gunakan khidmat supir Muslim.

Ni nombor supir aku, tapi sila booking awal awal. Dia laris gile sehhh..
Nama dia Isme, muslim dari Pulau Jawa. Dah lama tinggal di Bali.Kerjanya, supir.
Servis tip top, memang puas hati. Ramai yang dari malaysia dah guna dia ni. Tak berkira, itu yang penting!
Kau google aja ' isme bali '...dan sila baca review orang orang yang dah guna servis dia.
ISME  +6281338614174
ISME   + 6287861454277

Restaurant yang menjadi target pelancong Islam Malaysia semestinya Wong Solo. Atuk wife aku yang ikut kami ke Bali last year, sampai mengidam lah nak makan..nasib dah bukak branch kat Shah Alam, kat Bangi..ekeke

Ada juga rumah rumah makan (macam mini restaurant) yang menjual hidangan nasi padang.
Dan ingat ni. Segala macam fast food ialah halal. Maksud aku KFC, McDonalds dan Pizza Hut.
Sebab mereka dapat bahan mentah dari Jawa, dan Majlis Ulama Indonesia (MUI) dah sah kan halalan toyyiban. Mesti cuba makan pizza hut kat sini. Sedap bangat seh..dan variety..dan murah.





50 comments:

  1. very gud review..tapi...sad impian kaseh nak g hanimun kat Bali tak kesampaian.. tiket dah beli last year patut pegi bulan 5, burn camtuh jek.. takde jodoh.. :( tapi tkaper..next time maybe kan.. lalalala

    ReplyDelete
  2. Kaseh - thanks..sebenarnya speed review aja..lepas baca blog si wahida tu, dan dia ada mintak tolong nak nombor supir...I really like Bali...

    ReplyDelete
  3. mau pegi baliiiiiiiii.....

    nways, comment larik tajuk entry:

    ari tue masa kat perth saya duduk di rumah kakak. jadinya tidak tidor hotel mase kat perth city.

    tp masa saya jalan jauh sket di Margerate River/Augusta, saya duduk di Riverside Tourist Park. memang best tempat tue. AUD 134/nite.

    Masa di Cervatas pula, saya duduk di Pinacles Motel. harga pun okla dalam AUD120/nite.

    ambil la pluang jalan jauh dari perth city. Recommended pegi>

    1: Albany-Augusta-Margerate River. Memang cantik. byk juga tempat menarik kat situ. Tgk paus di augusta august-september. albany town yang saye x sempat nk pegi..

    2. Avon Valley - cuba try pegi York Town. byk tempat menarik kat situ. utk tmpt lain, Cuba baca entry kembara perth saya.

    3. Cervantes+Lancelin: the femes busut pasir dan sand boarding.

    :))))

    ahh sudah rindu perth..

    ReplyDelete
  4. anyway doc.. kat mana mana ceruk indo pun ada potensi untuk di bom..dulu waktu cik pah pergi jakarta.. nak masuk hotel pun kene lalu alat pengesan bom.ngeri jugak.

    ReplyDelete
  5. aha.!
    bagus..bagus..
    dapat tolong si wida tu..
    info yg berguna utk saya gak yg ada plan ke bali nih..tapi tak tau bila..:)

    ReplyDelete
  6. Amboi siap kenal dgn supir tip-top lagi. Bagus juga kan. Cuti-cuti Indnesia nampaknya kena tunggu mommyziyyad delivered dulu.

    Takut tengok babi guling tu. HEeee...BBQ dia agaknya.

    ReplyDelete
  7. ada plan mau berhijrah ke bali ke dedi? ekekekek!!!

    ReplyDelete
  8. nice!

    ntah bila lah iols nak kesana....

    ReplyDelete
  9. Bali , memang sebuah pulau yang cantik. oooo honeymoon kat sana ye.kenapa babi tu berbadan merah, mesti dah kena panggang.

    ReplyDelete
  10. saya tak pernah jejak negara indon.walaupun sanak sedara ramai di pulau jawa....tapi saya je yang tak sampai2 ke sana.mungkin kami tiada jodoh...ekekekeke

    ReplyDelete
  11. wahida citer bali.. terus dapat review ddy ziyard.. herm.. dengar citer pun oklah.. kalau dapat pergi haruslah melonjakkan..

    ReplyDelete
  12. terima kasih atas info ni..semalam br bincang ngan Abang nak p mana cz nak redeem enrich..target bandung or bali la..waaaaaah, baca dah seronok ni tak pergi lagi ni hehe..

    ReplyDelete
  13. good review bro..next time nak gi leh refer sini..tetiba terasa nak gi bali..aduhai..

    ReplyDelete
  14. alamak.. baca entry ni terus rasa terjatuh hati nak ke bali pula.. kat indon pizzanya melimpah ruah cheesenya.. itu yg jd sedap banget tu.. makan sekali sekala takpe kan doc.. he..he..

    ReplyDelete
  15. brooooooo!!! ko mmg best!! n3 khas utk aku kah? i like!!

    nnt aku belanja ko nan cheese terbaik, amacam?

    anyway, thanks so much!! aku teruja!!

    ReplyDelete
  16. Mas Zuber - thnaks a lot sis..tengah merencana itinerary ni..I'll be there for 6 days

    ReplyDelete
  17. Cik Pah - tu lah pasal...baru 2 hari lepas sorang polis di indon putus tangan sebab konon kononnya nak matikan bom yg diletak dalam buku...

    ReplyDelete
  18. nurkass - nak tau bila saat yg paling sesuai utk ke Bali? masa uncle Tony buat mega sales!! haha..tapi saya pegi tahun lepas tu, naik MAS..dapat tiket yg lagi murah dari AA..cubalah Get A Deal MAS tu

    ReplyDelete
  19. Kakzakie - yup..tunggu mommyziyyad deliver dulu. Bulan 10 ni Insya Allah kami ke Perth dulu. Babi guling tu ialah anak babi yang di roasted..macam kita punya ayam golek kat Malaysia ni

    ReplyDelete
  20. GB - hahaha..good question. Bali is very, very nice place. To go there frequently, I don't mind. Migrating there? Tak mau!!! :P

    ReplyDelete
  21. miloais - boleh aja hakak...especially time uncle Tony buat mega sales...bayar tax aja kekdahnya...ekekeke

    ReplyDelete
  22. Cik Ina - hehehehe..babi tu body dah kaler merah sebab kena panggang..babi guling ialah anak babi yang dipanggang..mcm ayam golek tu

    ReplyDelete
  23. SyidaGorjes - miahahaha...gunakanlah opportunity tu sis..kalau saya, dah lama saya ulang alik ke pulau jawa..

    ReplyDelete
  24. RatuKebaya - pada saya, inilah antara destinasi pelancongan terbaik di dunia, yang paling dekat dgn malaysia..dan tak mahal utk ke sana..duit pun dalam rupiah aja ..:P

    ReplyDelete
  25. Norhafiza - wahhhh....bestnya ..bleh redeem enrich miles tu ya...kalau nak shopping: BANDUNG. kalau nak pemandangan cantik/pantai cantik/budaya unik : Bali...tapi kat bali pun not bada tempat shopping nya

    ReplyDelete
  26. Dee - apalagi sis...sila layari airasia.com :)

    ReplyDelete
  27. Hanis Azla - makan selalu pun takpe..janji rajin eksesais...kikikiki

    ReplyDelete
  28. wahida - sama sama sis...bila ko plan nak ke Bali?

    ReplyDelete
  29. wahhh Doc mengulit kenangan indah di masa dahulu yee..heeehhe..mesti best kan..apa salahnya letak sekeping dua gambar ke sana..lebih menarik ilusinyaa..

    hehehe...pantai dan laut sememangnya tiada tandingan di Bali..tapi saya teringin nak ke Krabi..Doc penah ke Krabi?

    ReplyDelete
  30. doc...
    adoii laaaa...teringat kisah silam plak...heheheh.....tapi hubby sy tak nak pg bali lg laaaa...kalau sabah ye...dia nak g lg...bandung dah g lom doc???

    ReplyDelete
  31. adinda amy sensei - memang best!!

    ReplyDelete
  32. lalink7 - hehehe..nanti lah saya belek2 CD gambo2 saya honeymoon dulu..saya tepek kemudian..

    tak pernah lagi ke Thailand...Insya Allah next year punya plan tu

    ReplyDelete
  33. azian - patutnya saya nak ke bandung lepas mommyziyyad deliver, tapi tertukar plan ke perth pulak...

    ReplyDelete
  34. wow..bestnye..blum penah g sana lagi..heheh

    ReplyDelete
  35. cayalah doc...

    review yang superb la...pasti wahida kan terkesima kalau tak ikut cadangan yg doc bagi tue huhuhhhh

    ReplyDelete
  36. CCC - pegi aje cik ceria...apa tunggu lagik ;P

    ReplyDelete
  37. sahrom - hahhaa..takdelah terkesima kalau wahida baca review saya yg tak seberapa ni...tapi Bali mmg pulau yang sangat best..awak dah pernah ke sini juga ya?

    ReplyDelete
  38. waduh..waduh..Dr DZ..terasa macam nak pegi esok jugak!

    harus pujuk encik teman honeymoon kat sini :)

    ReplyDelete
  39. serba boleh seh...

    semua boleh di bantu...

    buat note ala samseng kg dusun ..boleh
    jadi profesor dah semestinya ..boleh..
    tour guide..pun boleh..

    lepas ni boleh jadi ..pro jurugmbar pulak na...

    ^___~

    ReplyDelete
  40. MDT - sila layari airasia.com. Dan berdoa uncle Tony buat sale..ekekeke

    ReplyDelete
  41. Ati - hahaha...tapi memang lepas ni nak berkecimpung mengambil gambar secara serius..utk bahan blog lah..ekekeke

    ReplyDelete
  42. alamakkk.. sy lgsung tak pergi honeymoon.. haha..

    ReplyDelete
  43. GC - boleh aja pegi bila bila kan.....:P

    ReplyDelete
  44. gua hanimun kat langkawi je.
    malu nk kabor doc...

    :)



    .

    ReplyDelete
  45. wah, very good info.. tak yah susah2 nak gugel.. teringin nak pi Bali tapi bila tengok gambar bab* guling tu rase ngeri pulak.. bab* guling tu bab* golek yer??

    ReplyDelete
  46. Tasek M - langkawi pun hokey apa..

    ReplyDelete
  47. shaza - hahaha..babi guling tu ialah anak babi yang dipanggang..caranya macam kita kat sini buat ayam golek yg selalu ada jual tu

    ReplyDelete
  48. kat thailand pun banyak ibu oka ni...kami panggil mat rempit.
    anak member (idlan) sampai marah2 bila kami lalu kat depan org jual mat rempit ni..dah kedai tu betul2 depan hotel nak wat cemana kan... geli geleman katanya.
    btw...next destination in the list.....BALI.

    ReplyDelete
  49. ieda - hahaa..marah mat rempit malaysia kalau tau ni

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...