Wednesday, March 30, 2011

A J A I B

A J A I B

-bayar beribu untuk mengerjakan umrah boleh....
 tapi nak suntik vaksin meningitis pun merengek nak suruh cover dalam medical bill
dah sah sah tak cover, nak ajak aku bersubahat sama menipu claim supaya boleh include kos vaksin.
Ajaib kan, untuk beribadat ke tanah suci pun dah didahului dengan benda haram.

-bayar $10 -$15 sehari untuk hisap racun boleh...
 tapi nak bayar $2 sehari untuk ubat yang boleh elakkan stroke atau kematian mengejut, tak boleh.
 Ajaib kan kuasa racun narkotik itu.

-keluar duit beratus beribu jelajah satu malaysia cari penawar resdung boleh...
tepek lipas kat hidung...sedut asap kotor...bekam kat pipi kat dahi sampai benjol, boleh..
Ajaib nya, ubat nasal spray $40 pun berkira nak beli...

-'saya nak ubat yang paling power ye doc..'
Ajaibnya, bila nak bayar bil perubatan, terperanjat pulak bila dikenakan kos yang power...ekekeke

-'demam anak saya tak kebah kebah lah doc..dah masuk 2 hari ni'
Ajaibnya, bila urusan memberi ubat demam diserah bulat bulat ke bibik, dan last dose ialah 28jam yang lalu!

-selsema demam baru sehari..baby aktif bermain dan menyusu, ceria.
Ajaibnya itu pun dikerahnya referral ke specialist. Cuba try test bayar sendiri (tanpa medical card) :P

-perut kembung dan sakit, berulang berbulan bulan. Ubat singseh, ubat bomoh, semua dah merasa.
Ajaibnya tak mahu di scope, sebab katanya tak ada apa apa, angin sahaje.

-badan letih, dehydrated, kurang susu badan dan tak bermaya selepas seminggu bersalin.
Ajaibnya, lepas dinasihati, berkeras tak mau minum air  lebih 5 gelas sehari sebab takut bentan katanya. Lantak lahhh.. :)


~siri keajaiban ini ada sambungan nya, insya allah~

87 comments:

  1. Mak i pun cakap the same thing pasal minum air tu,but i dont care.i minum jugak!

    ReplyDelete
  2. mcm2 ragam org kat dunia ni... :-)

    ReplyDelete
  3. dedi ada klinik kat singapore jugak eh?

    ReplyDelete
  4. air masuk dalam perut.. bukan peranakan.. :P
    mana boleh tahan. haus tau. minum jek..

    kampeni kover... tu yg sibuk nk ke specialist.

    ReplyDelete
  5. nasib baik saya suka dengar cakap doktor~pheww!!

    ReplyDelete
  6. hahahahaha...itula realiti org kita ye dd..macam2 hal!..

    ReplyDelete
  7. Siapa kata senang jadi dokdor, kan? Dapat pulak pesakit yang pandainya mengalahkan doktor pakar! ;-)

    ReplyDelete
  8. pesan mak dan doctor saya ikut sama sekali.. ada pro dan contranya... mana yang rasa elok untuk kesihatan itulah yang kita ikut.. jangan berkira..

    ReplyDelete
  9. takutnya dapat doktor garang camnihhh.. wahaha..


    *takut makan ubat.. ekekeeke

    ReplyDelete
  10. minum air banyak dlm pantang...suspay kncing lawas dan tak kmotor kan doc?

    ReplyDelete
  11. Dorang suka percaya kepercayaan orang tua sangat.banyak yang dalam pantang tak nak makan sayurlah. Tak minum air boleh buat sembelit gak.ada satu negeri yg arwah adik kahwin, masa dia pantang lagi teruk masan ikan masin ngab nasi je, daging semua tak makan.bila makcik masak daging kering campur berbagai herba tanpa minyak, bagi adik masa pantang, MIL dia kata adik tak boleh makan cam tu. MIL dia yang bedal habis. makcik kurang percaya semua tu.

    ReplyDelete
  12. mmg ajaib..
    betul tak kalau perkiraan saya majoritinya org melayu yg camtu doc..
    sbb selalu berlaku kat klinik sepupu saya..heh

    tunggu sambunggannya..

    ReplyDelete
  13. baik doktor..sy ikut smua nasihat dan pesanan doktor..

    ReplyDelete
  14. hahahahhah....
    senyum sorang2...tapikan doc..ni ade citer nih...
    masa sy preggy 4 bulan, dan mmg obvious nampak sbb perut mmg dah muncit...hehehe, masa sy g jumpa doc kat sini, sy tak sihat...dia tekan2 perut sy...check segala bagai..then, masa sy tanya, kl sy berurut di bahagian selain dr perut boleh tak, sbb sy kan preggy...tau tak doc tu cakap apaaaaaa????

    "awak pregnant ke?????"


    adddehhhhh....

    ReplyDelete
  15. memang ajaib
    perangai orang kita - yg berkira tak tentu hala
    tu blom masuk bab melatah tak tentu hala
    sekali dicucuk - sekali melompat

    patutnya - dah makin moden
    pemikiran dah maju
    alasan kuno dan tak masuk akal ni
    abaikan saja...

    ni ada gak yg masih terhegeh nak guna-pakai
    bila kemudaratan - baru nak nyesel
    jumpa doktor menangis bagai nak rak

    shallow minded people!

    ReplyDelete
  16. suami cik pah baru lepas amik suntikan meningtis tuh ari sabtu lepas. rm 100 jer.. itu mmg compulsary untuk pergi mekah . dan standrd chargers ke?

    ReplyDelete
  17. dr membebel..... hari ni....
    dengar jangan tak dengar ...

    Tapi CA memang takut ngan check up dr... sampai la ni tak buat ...lagi check kesihatan.... hahahahah

    waaaa takut jalummmmmm

    ReplyDelete
  18. dr.DZ, dulu saya pun konpius ape kaitan bentan dgn minum air byk2..lepas tu bila dah sembelit baru padan muka..grrrrr..

    sape lah yg memandai2 buat pantanglarang tak relevan tu.. :P

    ReplyDelete
  19. alamak.. ada juga yg terkena batang hidung sendiri ni.. anyway.. thanks doc.. at least dpt kesedaran sikit di sini..

    ReplyDelete
  20. sapa yg ajak ko bersubahat sekali utk tipu claim tu?
    cet!!

    ReplyDelete
  21. manusia yang masih tak pernah puas dengan kehidupan di duniaa..macam tue la..kadangkala tanpa sedar kite pun penah buat..well kite kan manusia..bukan malaikat.. =p

    ReplyDelete
  22. betul tu.....memang ajaib kalo pi tukar sport rim kete beriban habis....tapi bile anak sakit nak pi hospital swasta...kate duit takder.....mmng gerammmmm camtu..........motip???

    ReplyDelete
  23. Memang Ajaib..
    Tapi lebih Ajaib bin Takjub mendengar citer ttg doktor grad 'overlaut', masuk labour room selimut satu badan dg kain kuning. Alasannya..mok dia (mak datin) suruh biar senang dia bersalin.

    ReplyDelete
  24. samaaaaaaaaaaa je ke-ajaib-an patient kau dengan patient aku!!

    ReplyDelete
  25. Memang ajaib....

    Bila engine kereta bunyi out of tune sikit je, kelam kabut bawak ke work shop.... Sayang la kata kan....

    Bila badan sendiri out of shape.... "takpe... esok lusa ok la tu..."

    Saya semua doktor saya suka jumpa.... kecuali dr sam rasputin.....

    ReplyDelete
  26. ramai org camni zmn skrg ni. nak kata bodoh .. pandai.

    nak kata miskin .. berduit sumenya.
    nak kata kolot .. moden.

    penyakit berkaitan mental kot diaorg tu??

    ReplyDelete
  27. kehkehkeh.. keje doktor ni memang jumpa banyak benda yang ajaib kann..

    ReplyDelete
  28. SyidaGorjes - I mmg terduduk masa mula2 tau stail berpantang org2 dulu~huhu

    ReplyDelete
  29. gismo82 - kalau aku buat compilation tentang "ragam pesakit di malaysia", agak agak boleh jadik best seller tak? eekkekekee

    ReplyDelete
  30. GB - takde lah. kenapa GB tanya mcm tu?

    ReplyDelete
  31. kakngah - kalau ikut mitos, mandi malam pun air boleh tembus masuk paru paru...ekekeke

    ReplyDelete
  32. chop!promotion ribs to every wed kat curve je tau.jgn pegi tempat lain.

    ReplyDelete
  33. Bujal - kamu pesakit yang bagus!

    ReplyDelete
  34. Norhafiza - saya sedih tgk mentaliti sesetengah pesakit ..especially melayu...seriously

    ReplyDelete
  35. kakcik - susah kakcik...jenis yang nak orang dengar cakap dia(padahal terang lagi bersuluh fakta dia salah!)

    ReplyDelete
  36. hehe.

    ajaibnya

    tiap kali nak jumpa dokter saya nerbes sgt sampai boleh dgr denyutan nadi sendiri.

    bila dokter cek presure melonjak sampai 148.

    T_T

    ReplyDelete
  37. RatuKebaya - apa apa petua yang tak bercanggah dgn syarak dan tak dtgkan kesan kalau di cuba, why not give a try..ye tak? saya pun setuju bab ini..contohnya, try minum air rebusan misai kucing utk kencing manis/darah tinggi

    ReplyDelete
  38. Malaysia Boleh!

    Banyak keajaiban terjadi di bumi tercinta ni hehehe

    ReplyDelete
  39. GC - hahaha..saya cuma garang dgn kaki2 MC

    ReplyDelete
  40. Cik Ina - saya sedih tgk mentaliti org kita yang buta buta ikut petua yang sah sah menyimpang dari fakta sains.

    ReplyDelete
  41. nurkass - ya, betul! berlaku dikalangan bangsa kita, melayu. sedih, tapi itu realiti

    ReplyDelete
  42. azian - doktor pun manusia jugak..hahahaha..pasti ada yang sengal! so, penting dapatkan 2nd or 3rd opinion kalau rasa servis doktor tu meragukan.

    ReplyDelete
  43. miloais - jangan pelik kalau species datuk datin pun masih ada berminda macam ni!

    ReplyDelete
  44. Cik Pah - kos utk suntikan meningitis tu antara RM100 ke RM120. Ikut tempat.

    ReplyDelete
  45. CA - takda apa yg perli ditakutkan dgn jarum tu...mcm gigit semut ajeee

    ReplyDelete
  46. MDT - seksa kan kalau sembelit lepas bersalin

    ReplyDelete
  47. Hanis Azla - ekekek..sorry ke kak...tapi ni saya tulis utk kebaikan kita bersama

    ReplyDelete
  48. wahida - ada lah ...yang mana company mereka dah sah sah kata, benda2 macam vaksin tu tak cover..

    ReplyDelete
  49. lalink7 - yup..sebab tu kita sebagai manusia kena selalu di ingatkan

    ReplyDelete
  50. HantuKakLimah - motipnya? kesihatan no .10..sport rim no.1 ...:P

    ReplyDelete
  51. AnnHuda - cerita tu memang betul2 ajaib! ~haha

    ReplyDelete
  52. DrSinga - jom kita biat compilation siri kisah2 ajaib! ~haha

    ReplyDelete
  53. Gedek - Dr Sam Rasputin tu lainnnnnnnn..~haha

    ReplyDelete
  54. kakchik @ella - cuba tgk kat gym CF tu, boleh kira kan berapa ramai muka melayu..same goes at my gym , FF. Benda2 tentang kesihatan ni, org melayu mmg ramai yang berkira, sorry to say.

    ReplyDelete
  55. sabar doktor...nak wat camner..mereka ni lupa benda halal haram.itulah org kita.kena selalu ditegur.itu pun kalau tak melenting

    ReplyDelete
  56. Myaby - hehehe..tu namanya 'white coat hypertension'

    ReplyDelete
  57. assalamualaikum Dr..

    best kan deal dgn orang pelik2 nie...ia membuat kita merenung sejenak bahawa manusia ini memang dilahirkan dalam keadaan keluh kesah....

    ReplyDelete
  58. YB - mesti byk benda ajaib YB dah jumpa kan kat company kulit kerang...ekekeke

    ReplyDelete
  59. Lydia Miza - bab halal haram tu, kalau ditegur, memang mudah melenting

    ReplyDelete
  60. sahrom - ya..betul...deal dgn manusia ni membuatkan kita terfikir pelbagai perkara..dan boleh ambil tauladan darinya

    ReplyDelete
  61. sy ckp doktor dengar petua org lama yg agak logik pun sy dgr..lps bersalin sy minum air banyak sbb nak banyakkan susu..x mkn jamu sbb takut baby kuning..tp x makan telur lps bersalin kecuali telur ayam kampung

    ReplyDelete
  62. bulih tahan kuat berleter gak dr ni yek...?









    tu bukan berleter.
    nasihattttttttt....

    ReplyDelete
  63. dukun tak cucuk, dr cucuk.... banyak dengar alasan gitu kan..

    ReplyDelete
  64. marah nampak? hehehe..


    tapikan..




    mmg tak patut pun..!
    berkira tak kena tempat

    ReplyDelete
  65. o. ingatkan harga semua ubat-ubat di atas dalam dollar. $$$.

    ngeeee~

    ReplyDelete
  66. sekarang ni kan ramai yang bijak pandai ;)

    ReplyDelete
  67. anak : "abah..nak aiskrim"....(harga seringgit lebih)

    abah : "takyah...mahal"

    tetiba...
    abah : "tokey...DUNHILL 20 sekotak"

    depan mata saya beberapa tahun yang lepas..

    ReplyDelete
  68. wuihhhh, dr naik hangin nampak.....makcik tunggu keajaiban seterusnya......

    ReplyDelete
  69. daddy ziyyad..keajaiban yang membuatkan doktor hangin...he he..

    ReplyDelete
  70. he he he...ajaib tp tak pelik...biasa jumpa kan...?

    ReplyDelete
  71. kena banyakkan dr psikologi ke pulak? he he

    ReplyDelete
  72. sebab tu masa saya lepas deliver, saya buat pantang diri sendiri.. ye la, bab air tu mana leh tahan kann? bukannya minum air coke, air putih jek pun, kannn? mengarut kadang2 pantang2 ni..

    ReplyDelete
  73. doc...
    ade gak doc yg sengal...hahahhaha

    ReplyDelete
  74. Hahahaha....terasa jugak ada yg terkena batang idung yg tak mancung ni...bukan pe, kalau ikut kata doktor, mak mertua akan berkecil hati ( memang diorg akan kata yg diorang betul sebab diorg dah hidup lebih lama )...so utk tak kecilkan hati org2 tua, maka kata doktor yg berpelajaran keluar negara di tolak ketepi....hehehhe...sorry doc..

    ReplyDelete
  75. pasal makan ubat sy mmg tak de displin.. haha

    ReplyDelete
  76. yang ajaib pasal bentan paling suka... dulu masa berpantang, bila saya cakap ibu tak nak percaya.. pastu saya pakat ngan doktor suruh bagitau ibu... hahahahah

    ReplyDelete
  77. saya suka siri keajaiban ini..semua benar2 belaka..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...