Monday, March 7, 2011

Cekik Darah?

Semalam mommy Ziyyad pegi gunting rambut.
Gunting aja..takde buat rawatan apa apa pun.
RM38.

Puas aku berdebat dengan mommy tentang hair saloon wanita yang mencekik darah.
Alasan mommy, rambut wanita panjang.
Alasan aku, panjang satu meter sekalipun, potongnya tetap sekali, zassss...putuslah..~haha
Dan kalau nak charge mahal atas alasan panjangnya rambut sekalipun, charge sekali ganda dari normal charge untuk potong rambut lelaki kira OK lah...aku selalu potong rambut, kena RM8-10. So, aku kira kira, kalau charge untuk pompuan dalam RM20-25 tu kira oke lah kannn..:P

Dah lah gunting aja..lepas tu blow sikit sikit..
Gunting rambut lelaki lagi payah..lepas gunting, kena cukur side-burn..cukur belakang..pompuan mana ada cukur..
Untuk RM10 tuh, aku dapat free massage kepala lagi! ~haha.

Aku tak kisah keluar duit untuk isteri tersayang..
Cheewahhh :)
Tapi biarlah ada justifikasi...contohnya macam aku belikan kereta, kereta tu bagus buatannya..
Atau aku belanja makan kat fine restaurant, makanan dan servisnya, terbaik..
Tapi aku masih tak boleh nak comprehend charging RM38 tu..just for a simple hair cut! And the process merely took less than 20 minutes.
Cakkk! Posing seorang ibu mengandung yang baru potong rambut semalam :)

Macam mana dengan korang semua?
Aku tahu ramai pembaca blog aku ni wanita..:P

56 comments:

  1. Kakcik selalu potong rambut sekali dengan cuci dan urutan kepala - cuma RM25 - RM30 sahaja. :)

    ReplyDelete
  2. percaya tak saya gunting rambut kat kedai nyonya yang rega 14 ringgit jer.. saya pakai tudung so takdelah nak berpesen-pesen.. asalkan pendek, cukup..

    ReplyDelete
  3. kita potong ... 8 hinggit jaaa.....
    kadang2 pree ... sebab laki tolong potong hahahahaha ...

    ReplyDelete
  4. hoih~rm38 tu seminggu punya makan~

    ReplyDelete
  5. kat area mana kedai tu? Area 5 bintang ke? EKceli kalau gunting sj, tak da cuci pun, memang mahal.sepatutnya cuci, gunting + blow = RM38.

    dkt rmh saya masih ada salun yg caj dlm RM25-RM30 utk cuci, gunting dan blow.

    ReplyDelete
  6. tu kalau tak ada perayaan..klu dah dekat CNY...lagi..sekali ganda naik nya..tah apa2 kan?

    ReplyDelete
  7. Kak Azie potong sendiri rambut anak-anak semasa kecil sehingga umur lbhkurang 10 tahun baru depa pi kedai... (salon barber tu jer)..

    Kak Azie lak jarang potong rambut, dan biasanya hubby potongkan. Bila anak2 dara dah besar, depa leh tolong potong.. Kami yg pompuan terlalu jarang pi kedai potong rambut, semua buat sendirik jer.

    Yup.. lelaki potong rambut cuma RM10 jer. Best sangat. Tingin, tapi malu nak masuk kedai tu, apalagi nak kasi mamak tu pegang kepala. hehehe

    ReplyDelete
  8. dulu kat sydney, mahal sgt nk gi saloon (pastu nk kena wat appt dulu..ish2). so suami yg tolong potongkan, habis senget2.
    bila dah balik msia, gatal nk gi saloon sebab suka part urut2 tu.
    tapi the last time yg saya pegi kat satu saloon ni, kena charge 40 hengget.. potong ngan cuci ngan blow skali. biasa2 20++ je.
    terkujat i! dah la dia urut kepala gitu2 je. alasan: u pleknen maa, tatak boleh ulut kuat2. ceh!

    ReplyDelete
  9. Betul apa yang mommy ziyyad cakap.kalau kita pergi salon rambut, nak buat apa fesyen pun walaupun hanya potong nak bagi pendek dia mesti tanya rambut kita panjang ke pendek.Kalau panjang chargenya mesti mahal sikit.

    ReplyDelete
  10. maximum saya bayar utk haircut cuma RM20.tu pun saya buat tiap2 bulan.
    saya amat berkira.
    besar perut mommy, bape kg dah tu?

    ReplyDelete
  11. mahal la dd!..mmg cekik darah tu..ari tu No tanya nak potong rambut dalam rm15 klo rambut panjang mcm No ni..klo pendek tak sampai 10hengget..

    ReplyDelete
  12. mmg tak patut..
    tu bukan cekik darah namanya...
    cekik segala cekik..
    selalunye tak lebih 15 hinggit pun kalau potong..
    takde budget nak bayo sewa kedai la tu..

    comey mommy ziyyad...:)

    ReplyDelete
  13. untung mommy ziyyad wehhh....

    pst: bujal tipu. sekali makan je dia boleh habiskan rm38 tuh!

    ReplyDelete
  14. saloon tu ada nama kot.. itu yg harga smp gitu.. akak selalu potong rambut bila balik kampung kat taiping.. potong rambut untuk 2 org baru rm10.. nampak ok jgk.. siap blow lg..

    ReplyDelete
  15. Daddy Ziyyad..akak selalu potong rambut..tak de urut kepala..potong aje..RM 9.00 aje..

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum DZ

    kita kat SP ni gunting rambut rm 8 jek...
    tapi takde pesen la... potong pendek =)

    ReplyDelete
  17. Mesti saloon yg tempatnya class. Sewa/bayar premis mahal yg kena pelangganlah....

    Sejak kahwin kakak tak pernah gunting kat kedai. Adik-beradik atau hubby jadi tukang gunting. Ok juga tau....:)

    ReplyDelete
  18. tengok area juga tu...

    tempat kita ni..12 rgt jek..
    dalam kelapa sawitkan..hihi

    ReplyDelete
  19. gunting sendiri je kat rumah.. yang jadi tukang gunting adikku.. hehehe

    gunting buat baju kurung pun baru rm 30.. hehehe

    ReplyDelete
  20. mak aih... mmg cekik darah btul saloon yg doc pergi tu...

    sy ni cerewet skit kalau gunting ramput.. kne tgk style Barber tersebut.. dan setiap 2 minggu sekali sy akan hair cut + shampoo + face scrub + head n neck massage + siap hair wax skali.. byk servis.. mcm mahal kan.. tp semua nya RM10!! potongan dye ala² MAXstyle..haha..

    mmg sweet la ada husband cut kan rambut..

    ReplyDelete
  21. org umah ko cuci sekali x? aku kalau cuci + cut, mmg harga normal hampir rm40....

    ReplyDelete
  22. dr...mahal ke???(alah, dr byk wit...hehehehe)
    sy mcm dah lebih 10 tahun tak gunting rambut taw...tapi baru2 ni hubby sy gunting rambut sy sbb muiz suka tarik2 rambut n masuk dlm mulut dia...sedey woooo....harganya yg pasti bukan la rm38....

    ReplyDelete
  23. Huishh mmg mahal sungguh gitu.. tapi rasanya mmg mahal laa kedai gunting rambut wanita nie.. nasib baik laa saya potong rambut minta tolong mak atau hubby je guntingkan stright cut jer tak payah blow iye laa pakai tudung kan biasa je laa.. :)

    ReplyDelete
  24. mahalnye!

    selalu pilih salon yang murah2... kalau ada yang 8 ringgit ke lagi bagus! haha

    ReplyDelete
  25. Aku tahu ramai pembaca blog aku ni wanita..:P <---- ayat mengundang kontroversi! nanti mummy ziyyad jeles, tak tau! hahaha


    aku cuci+gunting+blow (2 org dgn husband aku skali) = RM60 sahaja

    ReplyDelete
  26. wohohohho.. mahal woo.. kat kampung kita, baru rm12. kahkahkah.

    ReplyDelete
  27. potong rambut pompuan kene ade skill.
    hehe.

    yg mahal biasa nya pro. selesa dengan rambut yg digunting. ade ah so punya kedai ni kt melawati mura, gunting rm13 je.

    tp hasil x memuaskan.

    ReplyDelete
  28. mahalnyaa..cekik darah betul ye? kat mana la agaknyaa salon tuee..alahai...lenkali daddy je potongkan sennag citee..

    ReplyDelete
  29. selalunye ..biler potong ..cuci ..n blow.. standard price was rm 25-30 .. if more than that mmg cekik darah ..

    ReplyDelete
  30. Kakchik - ok lah tu..siap cuci semua

    ReplyDelete
  31. shaza - kedai nonya memang selalunya murah..~hahah

    ReplyDelete
  32. CA - saya rasa mommy ziyyad tak akan percaya kalau saya yg potong..hahhaa

    ReplyDelete
  33. Bujal - bohong lah ko makan RM38 seminggu...~haha

    ReplyDelete
  34. kakchik@ella - seksyen 7, Shah Alam. Mahal kan..kot dalam mid valley ke..dalam KLCC ke..logik la

    ReplyDelete
  35. cutenye ibu mengandung tuuu...hehehe...kim salam sama dia ekk....

    ReplyDelete
  36. DZ,
    lani mmg tulah regenye kat pekan. makcik pernah pi queensbay cuci,potong,blow= 50 hengget, stylelah dia buat, short n sexy tp pastu letak tudung kemeklah habis.....now i got one that charge a reasonable 18.

    he he ikutkan pakcik dia kata cukoq botaklah, ai saja yang nak tengok, boleh bayang? :))

    ReplyDelete
  37. Emak Adam gunting rambut kat kampung. RM8 aje kalau tak salah. Itu pun dah naik harga tahun ni. Sebelum tu lagi murah.

    Saya dan anak2 lelaki saya pula gunting rambut kat kampung saya (Kg Datuk Keramat). Dewasa RM6, kanak2 RM5.

    ReplyDelete
  38. Ambil gambar kat mana tu? Kat Lumut ke sebab ada keropok dan ikan masin.

    ReplyDelete
  39. ko hantar ke saloon eh?
    kat sopping kompleks eh?
    .
    ko tolong bayar e-kon.. sewa sekali tu!!

    ReplyDelete
  40. uikkkksss, itu adalah tersangat MAHAL..

    sekian,komen dr seorg ppua yg suka potong rambut kasi pendek

    ReplyDelete
  41. saya gunting rambut free je, sekali ngan urutan kepala...

    hehehhe jimat suami yg gunting, bukan nak berfesyen pun sebab pakai tudung

    ReplyDelete
  42. phew..mahal tu kalau gunting je..kalau ada cuci sekali ke mungkin boleh diterima lagi.. anyway mommyziyaad sgt sweet..aura org mengandung.... :)

    ReplyDelete
  43. sayang nye pasal saya ok kan je... sebab dia bawa ziyyad sekali. saya tak ikut. jadi alasan dia bila gi kedai-kedai macam tu ziyyad selesa. pk2 balik setahun tak sekalipun dia potong rambut.dia spesis bela rambut panjang-panjang.tetiba je hangin dia nak rambut pendek.

    ReplyDelete
  44. H4ni3- takde makna nya dia nak cemburu. malam2 saya bukak blog ni dengan dia.almost everyday tau.

    ReplyDelete
  45. ayo

    lamanya sy tak potong rambut!!
    terima kaseh utk entri ni!

    hahaha


    *baru sedar dah lost track harga potong rambut sekarang! aiseh.

    ReplyDelete
  46. dh lama tak potong rambut. masuk 2 tahun kot. ni pn tengah merengek2 manja kt che abg mintak izin dan sponsor potong rambut. tak tahan la... rambut bnyk nau gugur bila panjang. adakah kerana faktor umur??

    ReplyDelete
  47. kakngah - byk faktor..maybe umur, maybe hormon(which is related to age juga)..foods...mcm2 lah

    ReplyDelete
  48. makcikkantin - botak?? ~haha...kalau kat Queensbay tu harus lah mahal kan...

    ReplyDelete
  49. Zie - takpa...nanti zie boleh mintak en zahir sponsor setiap kali nak potong....hihihi

    ReplyDelete
  50. wife sy potong rambut tak sampai RM 15 pun..sy plak tak sampai RM 8 pun huhuhuhuhhh

    ReplyDelete
  51. penyelesaian dia : simpan rambot panjang....!

    ReplyDelete
  52. saya dah lama diri depan cermin potong rambut sendiri, tanpa bantuan suami pun... lagipun rambut dok dalam tudung, dan dia nampak wonky 1-2 hari je, lepas tu dah ok

    banyak duit dapat jimat, sebab tu boleh makan sedap² selalu, hihi

    ReplyDelete
  53. Biasanya kena RM20 tapi untuk tempoh yang lama. Sebab sekali potong, potong habis-habisan.

    Sebelum potong perhati kedai tu dulu. Kalo takde lelaki yg mengedeng gefren kat situ baru masuk. Nyonya kat saloon yg selalu saya pergi ni sporting. Dia turunkan blind masa turn saya... hehehe..

    ReplyDelete
  54. sini potong dgn blow RM7 ja...tu pun saya komplen mahai..hehehe

    ReplyDelete
  55. biasa dlm rm20, ada blow & massage belakang juga. next time tak yah ke situ dah.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...