Thursday, March 24, 2011

Apa Ada Pada Nama

Kampung Penajis?
Eh..takde nama lain ke nak bagi?

Pedas?
Saya selalu buat lawak kononnya lidah terasa pedas bila lalu di sini.

Tanjung Kling?
Kenapa mereka tak bising2 marahkan nama tempat ini? Tapi novel Interlok itu mereka marah?

Jalan Dato' Siamang Gagap?
Glamer sungguh gelaran datuk ni kan...tapi saya tak pernah dengar(masa di zoo) suara siamang yang gagap!

Bongek?
Wakakaka...all timer punya kegemaran. Setiap kali pulang ke kampung dan lalu sini, memang kami akan tergelak.

Batang Berjuntai?
Khabarnya dah ditukar nama kan?

Kampung Batang Bergedik?
Ya Allah...malunya kalau ni kampung aku...wakakaka

Menggatal?
Tak pernah sampai ke sini. Rasanya kena standby piriton. ekekeke

Ayer Leleh?
Ingatkan hingus aje meleleh..:P

Melekek?

~patutkah nama nama tempat/kampung/jalan yang memalukan/lucah/tak senonoh, ditukar?

~kenapa orang dulu 'sangat kreatif' bila bagi nama tempat/jalan/kampung?

48 comments:

  1. orang dulu - dulu spontan je bagi nama.. kebanyakannya sebab apa yang ada di sekeliling dorang. maybe masa tu tak terfikir pun nama tu akan jadi double meaning

    ReplyDelete
  2. Nama aneh ni mudah di ingat. Tapi ada yg memalukan. Nama tempat tak kisah lagi, tapi nama org tu kesian kan.... ada nama ribut, konting, keling dsb. MIL kakak namanya Arus. Kesiankan...

    ReplyDelete
  3. kat sg petani ada kampung bukit petai.

    takde la malu kot kan? kehkehkeh~

    ReplyDelete
  4. haha..
    bongek? selalu gak tertanya2 bila balik kg..mcm2..

    ada satu kg tu nama nye kampung penanggal..uihhh..seram jek bunyinye..tak ingat kat mana tah..

    ReplyDelete
  5. ada satu kg du Kuala Berang Trg..Kg Tok Imam Lapar.. kemudian selang beberapa kg nm Kg Nasi Dingin (agak2 ada persamaan tak?)..sampaikan kawan No malu nak sebut dia asal dr mana..sian dia...

    ReplyDelete
  6. ada kawan nama Awang 'Bin Atang'. kesian die kne ejek awang binatang.

    doctor org melakeee keee??

    ReplyDelete
  7. sepatutnya di tukar kan jer - nama2 kampung / jalan atau daerah
    yg berbaur lucah - tak senonoh
    atau pun yg ada ala2 perkauman...

    jalan alor @ KL yg iols rasa - tak de lucah bunyinya dulu pun kononnya nak ditukarkan nama tuh!

    ReplyDelete
  8. batang berjuntai kini bestari jaya ~~haha~~

    mukah kat sarawak penah pehi?

    ReplyDelete
  9. nama mukah pun kena tukar dan nama2 lain supaya lebih enak didengar

    p/s : lorong haji taib? heheheh kesian pada haji tukan x pasal2 nama tercalar (nama ni dah tukar ke blm? x pasti)

    ReplyDelete
  10. pasai depa ingat kalau letak
    nama mcm tu...org senang nak ingat...hihi

    tapi belah kak kita di kulim nu
    nama tempat semua berasaskan sayur-sayuran

    kak kita dok di padang serai
    kedai kat Labu...heeeee

    ReplyDelete
  11. batang berjuntai dh tukar bestari jaya skrg. tapi, nama yang lama jugak mudah diingat.

    ReplyDelete
  12. 'buntut pulau'kat termerloh...pun macam lucah gak kan?

    ReplyDelete
  13. nama yg lama2 tu lebih mudah untuk di ingat.. dan ada keunikannya tersendiri kan..

    ReplyDelete
  14. Di Ipoh ada jalan yang diberi nama JALAN PANGLIMA BUKIT GANTANG WAHAB, huh.. jenuh nak menulis alamat kat sampul surat! ;-)

    ReplyDelete
  15. cik pah slalu balik seremban ..mesti pergi ke jalan dato siamang gagap tuh..sebab ada satu kedai tudung yg cantik ..kualiti dan murah .

    bagi cikpah kalau nama yg ada unsur lucah dan mengaibkan ..eloklah ditukar..macam pantai cinta berahi..dah di tukar pantai cahaya bulan..

    ReplyDelete
  16. ehehhehe..mcm2 kan..kg saya nama paya dalam...da paya dalam la plak..hheheh

    ReplyDelete
  17. melekek tu apa eh?


    * malas nk refer kamus dewan.hehe

    ReplyDelete
  18. kat sarawak ade lagi kot sungai batang ai... kehkehkeh...

    p/s- kat kampung mak saye di segamat ade name kg gudang garam tapi takde pun gudang kat situ.. ape motip??

    ReplyDelete
  19. mrs azmi - saya perasan, orang dulu dulu memang suka sangat letak nama yang starting dengan 'batang'

    ReplyDelete
  20. Ada tempat yg ditukar namanya mcm batang berjuntai skang dah jd berjuntai bistari...

    ReplyDelete
  21. Kakzakie - yup..bila kena nama yang memalukan macam bulat, keting tu semua...kadangkala katanya salah pegawai polis yg mengeja...ekeke

    ReplyDelete
  22. dulu saya sekolah kat datuk keramat.
    adakah datuk itu mempunyai kuasa ala-ala keramat?

    ReplyDelete
  23. ishhhhh.. penting nama ni.... tapi kalau nama lucah, mmg patut ditukar. Dulu makcik saya duduk batang berjuntai, bila tanya ibu kata mana makcik tinggal, sampai sekarang ibu saya tak jawab... heheheheh

    ReplyDelete
  24. saya pernah study di uitm menggatal sabah okay..sgt pissed off seketika tauu masa mula2 org tanya ` kamu nak pi menggatal ker` hahahah tapi lama2 dah biasa dan jadi bahan gurauan pulak utk budak2 semenanjung hehehe

    ReplyDelete
  25. Org dulu2 masa bg nama tak pikir mende pe dah, asal terlintas je terus bg nama.. Zaman sekarang yg rasa cam tak sesuai je nama tu kan :)

    ReplyDelete
  26. doc...
    heheheh...apalah ade pada nama...sy org layang-layang, kluang, johor...selalu org tanya, dekat dgn bukit layang2 ke, kat situ main layang2 bagus ke...arghhhhh...apakahhhhh????

    ReplyDelete
  27. Agaknyaa masa tuh..apa jek yang terlintas di fikiran tuh ler jadi nama tempat kan..

    ReplyDelete
  28. kalau nak gi umah mak cik jumpa la tempat name nie..dekat alor gajah

    ReplyDelete
  29. batang berjuntai tu asalnya dulu kat sana tempat org memancing ikan..joran tu banyak terjuntai dalam air..tu yg jadi batang terjuntai..katanyelah!

    skrg dah tukar berjuntai bistari..:)

    ReplyDelete
  30. ada org kata klang tue maknanya keling..betul ke doc huhuhuhhhh

    ReplyDelete
  31. hehe..mmg bnyk tempat nama lawak mcm nih..

    ReplyDelete
  32. nama2 camtu la yg tinggi commercial valuenya
    ahakss

    ReplyDelete
  33. alahai..kampung penajis tu asal kampung arwah mak tu..lalu la pedas kalau nak kesana

    ReplyDelete
  34. aku segan la weh dgn nama lucah2 ni...ko percaya x aku tgh segan ni...merah pipi aku weh...hahahaha!!

    ReplyDelete
  35. kg penajis tu sy tau..dekat kuala pilah..selalu balik inas mesti jumpa kalo ikut jalan jauh ke tampin..dari podeh..hahaha..

    ReplyDelete
  36. doc, biase la dulu kan perbendaharaan kata kurang..jadi apa teringat di kepala yang di sebut..itu doc tak dengar nama orang asli yang sy kaji..nama carut2 yang dlm kain pun ade..

    hmm..tp nak buat camne..phm2 sndiri je..hehe

    ReplyDelete
  37. Batang Berjuntai tu laluan saya kalau nak balik kampung emak Adam.

    Tak pernah nampak batang kat situ samada yg berjuntai atau yg tidak hehehe

    ReplyDelete
  38. huhuhuhu...sampai skng x tau kenape name tempat tu batang berjuntai...sgt kelucahan bile menyebutnye...hahahaha...tapi lebih byk jalan mati kt malaysia ni..hahaha...supaye senang ingatkn kematian...heheehehe...

    ReplyDelete
  39. makcik sokong, pernah makcik suarakan benda-benda ni kat seseorang. orang tu jawab "apa ada pada nama".makcik terus smash dia "Kalau mak ko bubuh nama ko jamban, ko boleh terima ke seumur hidup" dia terus diam.

    ReplyDelete
  40. mcm2 nama ada daaaaa...hehehe...kreatifffff dorang nih...huhu

    ReplyDelete
  41. setiap kali saya lalu melekek masa otw nak balik umah parents saya, mesti saya gelak melekek lekek, hehehee..

    Jangan lupa Batang Ai ye, hehehehe

    ReplyDelete
  42. hahaha

    tapi kan doc

    sometimes nama yg pelik pelik ni
    senang pulak kita nak ingat

    ye dak?

    :P

    ReplyDelete
  43. eh melekek tu nama kampung kat alor gajah...
    kampung saya tu....
    bila baca kat sini baru perasan apa maksud eah...huhu...

    ReplyDelete
  44. melekek tu macam melekit lah agaknya ye..

    ReplyDelete
  45. Datuk siamang gagap tu seorang pahlawan semasa penjajahan british kat negeri sembilan...tapi tu nama gelaran saja buat dia...ada la story dia...panjang lak cerita kat sini...heheheh

    ReplyDelete
  46. arwah mak maksu adalah org penajis, dan sedara maksu ramai kat bongek ;)

    ReplyDelete
  47. Melekek ni asalnya dari perkataan Melekat.. Bukan Melekit atau perkataan Lain..Dulu tanda kampung melekek adalah sebatang pokok yang melekat.. Kenapa Melekek tak Melekat?? Melekek dari daerah Alor Gajah.. Sempadan Negeri Sembilan.. Dialek yg digunakan Dialek Negeri Sembilan.. So jadilah Melokek.. dan dari generasi ke generasi...berubah jadi Melekek...

    Semabok Melaka.. Kenapa Semabok? sebab berasal dari perkataan "Sir Mabuk".. Semabok tempat pegawai British minum arak...

    True Story....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...