Tuesday, February 8, 2011

Sesak Nafas!! Tolong......

Parents aku datang ke rumah aku untuk tempoh ~ seminggu..
Best..macam-maca cerita keluar bila bersama ...adik aku pun ada.
Dan macam biasa, hobi family aku bila duduk ramai ramai malam2, ialah layan cerita hantu kat tv.
Lagipun sekarang musim cerita hantu. Boleh kata setiap hari ada cerita hantu kat astro.

Kelmarin malam layan cerita hantu..pasal hantu kat asrama.
Sangat tipikal Ok, mesti ada hantu kat toilet, mesti ada hantu hempap/himpit/tindih.

Yang aku nak cerita ni ialah pasal hantu hempap/tindih ni la.
Aku sebenarnya susah nak percaya benda benda mistik nih. Aku percaya la wujudnya iblis syaitan jin semua tu.
Sepanjang aku duduk kat hostel dulu-dulu, tak pernah umur plak kena tindih.
Tapi yang best nya, mak, ayah & adik-adik aku semua, masing masing, ada pengalaman kena tindih.

"rasa susah nafas, nak bukak mulut pun tak boleh" , cerita adik aku.

" ayah nampak macam ada makhluk besar, berbulu hitam nak hempap dari atas", tambah ayah aku pulak.

" sakit dada, baca ayat2 suci pun dalam hati aje..lepas tu baru slowly rasa tekanan tu hilang", mak aku pulak menambah suspens.

Ada pelbagai penjelasan bagi fenomena tindih ini.
Ada yang percaya ianya gangguan syaitan/hantu.
Ada yang berpendapat ianya ialah dalam kategori sleep paralysis,dimana ada pusat yang dipanggil Reticular Activating System (RAS) di 'switch off' kan..korang boleh baca teori ni dalam Google..ini dari segi medical lah.


Pernah ke korang kena himpit/hempap/tindih ni??

75 comments:

  1. saya pakai teori sendiri.konon kena tindih padahal signal nak bergerak lambat sampai otak~hebat tak teori saya yang 1st ni???

    ReplyDelete
  2. Bujal - hahaha..teori kamu tu, ada sikit sebayak sangkut paut dgn teori RAS yang saya tulis tu..

    ReplyDelete
  3. caranya kita berfikir dengan tenang
    jgn kelam kabut
    pastu try gerakkn jari kaki

    penah kena gak

    ReplyDelete
  4. penah kena gak menda ni tapi buat cam alien ckp tuh..gerakkan ibu jari kaki..pastu terus ok.. hehe..

    ReplyDelete
  5. Tak pernah dan tak mahu ditindih oleh hantu! ;-)

    Dr... kalau atas dada rasa panas dan rasa ketat kat sebelah dalam, kenapa ek? (dah x ray bagai - semuanya ok...)

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah..setakat nih tak pernah lak..mudah2an xde la nnt..tp klo dengar citte tu mmg selalu r..mmmm zaman duk hostel mane yg terkena mmg jd sejarah dorg la huhuhu..

    ReplyDelete
  7. hehe..pernah..kt rumah lama dulu..rs tak leh gerak tgn..tak leh buka mata..tp sedar..siap dgr ada org panggil nama..huhu..

    ReplyDelete
  8. pernah kena masa sekolah dulu.tapi sekarang tidak lagi.mungkin sekarang dah kebal sikit.hahahhhaaa

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum Dr,

    saya pernah kena..saya baca bismillah dan ayat kursi alhamdulillah terus tersedar tp masa mula nak baca memang rasa berat..macam mulut terkunci

    ReplyDelete
  10. beb meh mailing address..den nak pos gift vouchers setarbak nih.. email kat mydreamweight@yahoo.com

    ReplyDelete
  11. alien - ko kena kat hostel ke rumah?

    ReplyDelete
  12. Kaseh - thanks for the petua..mana lah tau terkena :P

    ReplyDelete
  13. banyak kali jugak kena mase duk hostel kat uniten dulu.. caranye baca ayat kursi dalam hati sebab mulut memang dah terkunci.. alhamdulilah, lepas tu sedar..

    ReplyDelete
  14. lupa plak nak tanye, rumah parents awak kat mane ye??

    ReplyDelete
  15. penah kena - kat umah masa dedulu
    jangan kata lah nak gerakkan tangan or kaki....
    nak mula baca bismillah pun tak bleh....
    bak kata sahrom - mulut terkunci...

    ReplyDelete
  16. penah gaks sekali tp maksu tak paham masa tu.... ;)

    ingtkan just sesak nafas biasa jer

    ReplyDelete
  17. makcik cakap sikit boleh, kenapa doktor selalu tak caya ngan hantu. bukan apa, acik cakap pasal boss acik ni.dia doktor, satu hari acik sembang ngan dia, acik kata Firdaus selalu nampak hantu berjambang dan botak kat rumah acik. Boss acik cakap , mesti ada orang dah masuk dalam rumah,tapi acik tak sedar. Semenjak tu acik rumuskan doktor memang tak caya hantu. doktor pun cam tu ke?

    ReplyDelete
  18. ini kisah benar malam tadi ...
    teman tok laki gi umah kawan dia .... lalujalan sunyi ..... terpandang sebelah kanan .... ada benda besarrrrr warna putih ...... apaaaaa tuuuu ...
    .... masa patah balik .... lalu kat tempat tu juga ..... tak ada apa...cuma sebatang pokok kabu

    malam teringat ..... siap mimpi.....
    mimpi buat roti .... bau harummmmm ....
    bangun pagi .... roti dah masak dalam BM .... hahahahah

    ReplyDelete
  19. Alhamdulillah tak pernah kena lagi.. tapi pernah tgk en. suami kena.. masa tido tetiba je dia jerit Allah sekuat hatinya.. dia kata ada benda hitam tindih dia... Seminggu dia taknak tido tutup lampu.. hazab..

    ReplyDelete
  20. kena himpit?
    kena tindih??
    kena tindih???
    selaluuuuuuu!!!
    ai rela!!
    .
    .

    *angkat-angkat kening*

    ReplyDelete
  21. saya pun mcm DrSinga jugak. Selalu kena tindih dan memindih bila tidur hahaha

    ReplyDelete
  22. Selaluuuuu.... Selaluuuu!

    syiok wooo!

    ehhh kiter sama macam PUAN SINGA...!

    ReplyDelete
  23. tok dukun nak rasa tak

    gi chk in hotel strawberry park, CH
    cuba cakap lagak sikit..
    haa...gerenti kena hempit...
    betuiiiii tak tipu tau

    ^____^ mood senyum hari ini

    ReplyDelete
  24. emmm...mmng mcm kene tindih..rase berat jer...rupe2 nye..mmng ade orang tindih...huhuhuhu...toing..toing...

    ReplyDelete
  25. gua punya teori: tarikan graviti abnormal time tu.. sebab tu rasa macam berat..

    ReplyDelete
  26. Zie - 3 kali?? suka betul hantu tindih tu kat zie yer..:P

    ReplyDelete
  27. Kakcik - antara penyebab biasa rasa ketat/panas tengah dada tu ialah keadaan dipanggil acid reflux. Di mana asid dalam perut tu, tertolak ke atas, masuk ke dlm saluran tekak yg paling bawah(yg mana selalunya tiada acid). Kakcik boleh confirmkan benda ni dgn buat oesophagoscopy(scope)..Jumpa dr, dan cerita masalah kakcik ni...boleh refer to hospital utk scope tu

    ReplyDelete
  28. Salam Daddy_Ziyyad,

    Jangan kata tak percaya memang ada. Kakak pernah jadi mangsa kena tindih. Er..er... sampai sesak nafas. Nasib ada kawan tolong kejutkan. bangun mesti berpeluh-peluh. Ini bukan mimpi tapi separuh mimpi agaknya....

    ReplyDelete
  29. Norhafiza - pelik kan..kalau jadik, mesti selalunya kat hostel...:P

    ReplyDelete
  30. atie - berapa lama kaku mcm tu? 1/2 jam ada?

    ReplyDelete
  31. syidagorjes - hantu tindih tu kata "sekali cukuplah"...hihihi

    ReplyDelete
  32. sahrom - wa'alaikumsalam....thanks for the tip..

    ReplyDelete
  33. shaza - my parents duduk kat Tmn U

    ReplyDelete
  34. miloais - tu yg pelik kan...sampai mulut pun bleh terkunci...hmmmmmm

    ReplyDelete
  35. maksu - ataupun, memang sebenarnya hanya sesak nafas aje..hehehe..bukan kena tindih..:)

    ReplyDelete
  36. Cik Ina - hehehhee..saya percaya wujudnya syaitan, iblis dan jin yang suka menggangu manusia. Saya tak percaya hantu :P

    ReplyDelete
  37. Chik Att - penjelasan logiknya, mungkin tok laki hanya berkhayal..ataupun ternampak sebijik alphard kaler putih aje...hihi

    ReplyDelete
  38. RatuKebaya -ada cuba tolong tak husband u masa tu? ke tgk ajer?

    ReplyDelete
  39. DrSinga - tu pasal kena PASANG CONTRACEPTION !!!!..Kalau tak u can make a football team :P

    ReplyDelete
  40. YB - dan kena pastikan isteri YB belajar teknik contraception :P

    ReplyDelete
  41. azieazah - hhahahha...pun kena gi menuntut tanam 'susuk' dgn DRSinga..

    ReplyDelete
  42. Ati MAsrif - tak naklah gi Strawberry Park mcm tu..hihihi...mmg ramai yg kena ke kat situ??

    ReplyDelete
  43. Hantu Kak Limah - besttttt kan kena tindih (kalau mcm tu punya tindih)..hahaha

    ReplyDelete
  44. Ardzmarn - teori tarikan graviti tu mungkin benar, tapi kena check la bila ditindih tu, air laut tengah pasang ke, tengah surut...:P

    ReplyDelete
  45. Kak Zakie - saya bukan tak percaya..cuma nak tahu punca sebenar fenomena ni....sebab ramai sgt yg kena...tengok aja komen2 rakan blogger dlm ni, ramai yg kena, termasuk akak..hihihi.....saya akln terus mengkaji..

    ReplyDelete
  46. pernah kena sekali dulu masa blaja kat UiTM...ingat lagi sampai sekarang..

    ReplyDelete
  47. salam daddyziyyad....

    singgah petang..apa khabar..
    moga tenang dan bahagia selalu di samping tugas yang menanti...

    ReplyDelete
  48. tolong tengok je.. tau2 masa tu mata dia dah celik.. tapi terkejut jugak.. 1st time tgk en. suami macam tu.. nasib baik sekali tu jelah..

    ReplyDelete
  49. saya tak penah kena tindih.. mcm scary aje.. tapi nampak benda tu terlompat2 kat tepi katil ada la.. hhehehehe

    ReplyDelete
  50. so far tak pernah lagi kene tindih.. tapi ditindih selalu lah..wakakkaa..

    ok..tak lawak.. hehehe

    ReplyDelete
  51. saya penah kene tindih. tapi takmo dah la. tak best pun. huhuhu~

    ReplyDelete
  52. daddy ziyyad..memang pernah dan selalu dengar pasal ni..
    pendapat doktor tentu la lainkan..
    akak cukup tak suka tengok cerita hantu.
    tak pernah tengok..kecuali zaman p.ramlee punya cerita orang minyak..tapi tu bukan cerita hantu kan..

    ReplyDelete
  53. kompem hantu jantan..hantu gatal tu agaknye yg tindih saye..hehehehe

    ReplyDelete
  54. hmm, dah dekat la ngan rumah parents saye kat taman sri putri.. ni mesti slalu gi jusco kan..

    ReplyDelete
  55. penah gak kena masa sekolah asrama dulu...tp rsnya penjelasan saintifik lebih real...

    ReplyDelete
  56. tak pernah.
    tapi tetiba bulu roma tegak pulak waktu nih..

    ReplyDelete
  57. wahida - ingat sampai bila bila kannnn..:)

    ReplyDelete
  58. DLL - are u sure it's not a rabbit? :P

    ReplyDelete
  59. cik pah - kena tindih macam tu boleh menyebabkan 'busung' tau...tau2 lepas 9 bulan ada hasil...hihihi

    ReplyDelete
  60. GB - kena tindih yg macam DrSinga kena tu, mesti GB suka nanti...ngeeeeeee

    ReplyDelete
  61. kak Erna - entahla kak..saya bukannya tak percaya, cuma nak kan penjelasan....

    ReplyDelete
  62. shaza - ohhh..dekat sgt tu...memang selalu gi jusco tmn u bila balik sana

    ReplyDelete
  63. sham - pelik kan, kalau duduk asrama, mcm2 benda pelik jadi

    ReplyDelete
  64. BDC - mimpi tu kiranya mcm introduction nak kena yg real punya....hehehhee

    ReplyDelete
  65. azrina - moga tak kena langsung..aminnnn

    ReplyDelete
  66. CGG - nak tarik nafas pun susah tau

    ReplyDelete
  67. tak penah kene tindih. tp penah bace kt intenet pasal kajian sains tu.

    rasa ade benarnya kot. :)

    ReplyDelete
  68. masa kat itm dulu ramai gak mbr yang kena hempap cm kat gambar papa letak tuh.dia mcm nak minta tlg tptak kuar suara..ke mimpi ek?tp setakatnie mujur mummy taklah pernah kena.mintak jauh.n sesak gak napas skang sb bawak budak dlm perut.hehe

    ReplyDelete
  69. kat rumah penah gak
    kat hostel pun penah

    ReplyDelete
  70. lately my lil sis asek kena tndih lam blk die..yg klako die ckp antu tu main geli2 plak.cucuk perut die.haha..smp sy nk tdo blk die pn jd tkut..

    ReplyDelete
  71. Pernah Bnyk kali.. Siap mcm Ade benda besar peluk Dr belakang.. Mulut kaki tangan terkunci.. Mata boleh tgk separuh sedar...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...