Friday, February 18, 2011

Judo.....eh Judu..

Semalam, aku makan lauk ni :
kobis masak lemak
udang sambal
telur dadar
Aku perasan lah kan, kalau pemilihan lauk, mesti nak ada yang 'matching' gitewwww..
Ayah mertua aku cakap "judu"...lauk kena judu...ni maybe bahasa nogori kot..:P
Dulu zaman bujang, aku tak kisah sangat...tapi bila dah kahwin ni, makin mengada ngada pulak sistem gastrousus aku ni ..

Macam lauk semalam, kalau ada sambal udang, atau ikan tenggiri sambal, lawannya mesti lauk kobis masak lemak tu...with or without telur dadar. Kalau rasa nak tambah kolesterol, kami tambah la telur dadar tu.
Bila masak sendiri, mestilah ada judu nya...kalau makan kat luar tu, tengok yang mana menarik, dah tak kisah dah konsep judu nih. Nak matching kan lauk ni aku perhatikan ada dalam keluarga aku, keluarga isteri aku, dan keluarga makcik aku.

Antara lauk lauk lain yang selalunya kami nak matching kan ialah;

-sup daging + sayur kacang buncis goreng ( ni set matching adik aku)
-ikan asam pedas + sawi goreng, atau timun potong(kalau dah ada bendi dalam asam pedas)
-ayam goreng + sayur kobis goreng + kuah campur ya mamak! (hahaha..ni kalau kami ke restoren mamak, especially Hakim seksyen 7)


Macam mana dengan anda, keluarga anda?
Ada tak konsep macam ni, atau main tibai aja makan...he he he..

64 comments:

  1. hehehe
    masak ikut suka je..
    ikut tekak org kate

    ReplyDelete
  2. Sungguh 'kena' gandingan lauk pauk tu. :)

    ReplyDelete
  3. judu ni memang penting untuk makanan.. kalau tak berjudu ni tak kene dengan tekak dah.. boleh tolak tepi nanti.. tapi kalau dah lapar sangat tak judu pun tak per..

    ReplyDelete
  4. keluarga kami tak mengamalkan konsep judu ni.makan je apa yang ada dan jangan komen.hihi

    ReplyDelete
  5. tibai makan je..cumanya kalau masak lauk xde rempah biasanya ada sambal belacan..

    adik saya yg ketiga suka tau buli suh masak kubis masak lemak tu..ade ade jeeee suh masak yg tu..

    ReplyDelete
  6. salam..mmg ada org yg pentingkan judu tu..tapi kalau sy dapat masak satu laukpun dah cukup..tak sempat hehe..tertarik ngan lada 2 biji tu,,tekan dalam budu sedap tu

    ReplyDelete
  7. me pun ada konsep mcm tu..contoh nasi putih+ ikan singgang + budu + ulam-ulaman..

    salam kenal :)

    ReplyDelete
  8. wow bestnye..

    saya..belasah aje..hehehe

    ReplyDelete
  9. salam daddy ziyyad..
    ni pendapat sayalah..
    kdg2 masak je apa yg ada dlm esbuk tu..
    tapi bila kita match kan lauk pauk ni, selera makan tu lain sikit..bertambah2..haha..lebih mantap lah..

    ReplyDelete
  10. harus berkonsep..

    kalau gulai lemak cili api.. wajip ada ikan masin
    kalau gulai kari pun sama
    dpt ikan tenggiri jeruk tu.. blh jadi payah nk benti makan...

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum...

    org tua kata makanan laut dan darat jgn makan sekali..cth ayam dengan ikan..betul ke pantang nie???

    ReplyDelete
  12. pandai pun..mmg betol pun masak kena ada judu yg ngam.. lauk anda semlm tu kenaaa sgt2..ngan masak lemak kobisnya...pastu sambal udangg..ngam giler... kalau ada ikan masih lagiii adehh..lunch ni nak carik arr kobis masak lemak..lalalala

    ReplyDelete
  13. makcik pun dulu pernah buat entry cam ni, judukan masakan.baru best nak makan. tak payah lauk banyak, janji judunya betul. makin cantik gambar dalam blog ni, ada kemera terbaru ke?

    ReplyDelete
  14. lupa plak , masak lemak kobis tu dapat makan ikan masin , sambal belacan .3 tu dah tambah nasi.hua hua

    ReplyDelete
  15. janji ada ...

    sayur

    sambal

    ayam atau ikan

    udah...hehe


    Jom baca: MEDAN TANGGA

    ReplyDelete
  16. hi doktor..br tnya tie psl gym..ni mkn sdp2 ni..hihi

    kilo fitness level 3 skali ngan tmpat swim..ada female gym dlm locker room female..so female leh la free skit tak perlu pki tudung..sauna n steam room n toilet utk female sahaja pun ada..atie guna byrn opis atie..tp kalau nak daftar..dlm 760 utk 6 bulan tp doc boleh bw lagi dua..mean that..doc leh la bw wife and anak doc..or adik doc..or sapa2 la secara percuma bila2 sahaja..kalau doc leh cr 4 org dftar skali..jadi 660 je la sorang utk 6 bulan..pape soalan nnt atie jwb lg..

    ReplyDelete
  17. sup tulang , ikan bakar , ulam ...sambal belacan ... perghhhhh .... org lalu tak layan dah....

    ReplyDelete
  18. alien - tekak ni kadangkala manja...haha

    ReplyDelete
  19. kakcik - kena kannnnn..sampai bertambah nasik! ~huhu

    ReplyDelete
  20. RatuKebaya - bila dah lapar, yg tak judu pun jadik judu kannn

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum DZ

    kalau kita, masak asam pedas mesti gandingakn dengan buncis goreng telur... besh =) ~

    ReplyDelete
  22. SyidaGorjes - banyak komen, masak sendirik! ~haha

    ReplyDelete
  23. Zie - my wife masak kubis lemak ni, guna santan kotak...kurang kick!

    ReplyDelete
  24. suri solehah - dah lama saya tak makan budu..

    ReplyDelete
  25. tak penah aku dengo mende alah judu ni
    jodoh aku tau la.. hahaha

    tapi dulu masa 1st peknensi aku, lauk aku tiap2 hari ikan goreng + sambal belacan + sayur (toge or kobis) masak lemak.. (macam lauk masa kat tepeng dulu.. ingat?????)

    ReplyDelete
  26. ye betul..mkn mmg kena matching beb...kalau x, mmg x selera lah aku...

    pilihan aku...

    sup tulang + sambal belacan + air suam....

    simple kan? janji sodap!!

    ReplyDelete
  27. CCC - yg penting kenyangggg...kannnnn :P

    ReplyDelete
  28. nurkass - ahaaa...betul tu, yg penting stok bahan mentah dalam esbok kena mantap!

    ReplyDelete
  29. GB - kamu dah wajib kahwin!! berbicara pasal makanan pun kamu fikirkan jodoh! ngeeeeeeeeeeeeeeeeeee.....:)

    ReplyDelete
  30. kakngah - ikan tenggiri jeruk tu..perah asam limau..walauuuwehhh

    ReplyDelete
  31. sahrom - pernah dgt jugak pantang tu..tapi saya bedal ajee

    ReplyDelete
  32. Kaseh - kreatif kan org kita, sayur yang sihat pun boleh dipenuhkan kolesterol(dgn memasak lemak)..miahahhaa

    ReplyDelete
  33. Cik Ina - buat pengetahuan makcik, gambar2 utk entri ini, saya cilok di Google..~hihihi...masih dlm proses kumpul wang nak beli kamera~huhu

    ReplyDelete
  34. Ati - yup, saya tak boleh kalau tak ada sayur..paling koman pun mesti nak ada timun

    ReplyDelete
  35. atie - tq...dulu saya ingat nak join gym concorde tu...sekarang guna FF.

    ReplyDelete
  36. CA - kalau ada sup tulang + ikan bakar= ni dah heaven!!!

    ReplyDelete
  37. manje - kena try lah buncis goreng telur ni..tak pernah rasa

    ReplyDelete
  38. Hani - lauk kat tepeng yg aku ingat ialah lauk nasik ayam ke nasi minyak hari jemaat..hahaha..gile wehhh..berlari2 dari masjid nak makan ayam!

    ReplyDelete
  39. ooo, itu le maksud judu yer.. kalau ikutkan family saye, kitaorang makan satu jenis lauk utama pastu satu jenis sayur.. nak masak berjenis-jenis ni budget besar.. hehe

    saye kalau masak lemak kobis, judu nya mesti ikan goreng dengan sambal belacan..

    kalau masak ikan asam pedas judu nya sayur kangkung goreng belacan atau telor masin.. kalau datang rajin sikit buat paru goreng..

    matching tak menu saye ni??

    ReplyDelete
  40. shaza - kalau ikut saya, masak lemak kobis + sambal belacan tu judu lah..

    Yg ikan asam pedas + sayur kangkung goreng belacan tu pun judu..

    Pernah makan tak sawi masak lemak? bestttt jugak

    ReplyDelete
  41. ko memang.. hilang ingatan! :P

    biro makanan & homeroom kan klasmet aku
    so menu food kat DS ada tertampal dlm kelas aku
    memang tiap2 kali ada lauk ayam, awal2 kitorg dah ready memecut.. hahaha

    ReplyDelete
  42. ari tuh mama cik pah masak kurma ayam n cencaru bakar cecah sambal.. mmg tak matching ..tapi nak wat camne ..komplen kang jadi anak derhaka pulak

    ReplyDelete
  43. Hani - wakakaka...penyalahgunaan kuasa tuh...tapi dulu bila naik form 5, memang haku tak pernah beratur kat DS..nak2 lepas main rugby...wakakaka

    ReplyDelete
  44. Cik Pah - errrr....memang tak matching...

    ReplyDelete
  45. hah!!good cholestrol loading combination...susah nak avoid kan?
    ayam masak merah + telur dadar + sup kosong...suamiku.
    ikan masin + sambal belacan + ulam....diriku
    anak2...makan ja apa yg ada depan mata.

    ReplyDelete
  46. sy guna konsep bedal je, xdak judu2. tgk stok makanan apa yg ada. hehe

    ReplyDelete
  47. ieda - susah amat nak kontrol makan bila di malaysia ni..hihihi

    ReplyDelete
  48. GC - membedal makanan yg judu, sungguh enak!! :P

    ReplyDelete
  49. ya..No pun makan stail cam ni..br tambah selera walopon simple tp yg pasti ada sayo/ulam + kuah + goreng..3perkara ni dh ada Abang balun je hehe..

    ReplyDelete
  50. panggil judu yer.. tak pernah dengar pulak.. tp kalau tomyam dengan telur dadar pun dah best dah..

    ReplyDelete
  51. Hmm..kalau masak karikan mesti judunya kena ada ikan masin baru ler terangkat.. heheh.. :)

    ReplyDelete
  52. Norhafiza - judu ni membangkitkan selera..:P

    ReplyDelete
  53. Hanis Azla -a,ah kan...kalau makan tomyam mesti ada telur dadar

    ReplyDelete
  54. Rinna - samalah! mesti nak ada ikan masin kalau makan kari

    ReplyDelete
  55. betul2..guna santan kotak x sedap..dah try dah dulu..haha

    ReplyDelete
  56. saya punya version,

    kalau makan asam pedas ikan letak bendi + ikan tamban goreng, sawi goreng

    kalau makan curry ayam+ sambal belacan+ sayur apa2 digoreng

    huii, saya tak lunch lagi, buat saya lapor pulak :P

    ReplyDelete
  57. orang n9..kalau lauk tak judu ni..bising bapak2nya..
    tapi akak ikut suka je..bapaknya bukan orang n9..he he..lepas

    ReplyDelete
  58. belah kita cenggitu jugak.
    emak kalau masak kari ayam mesti ada sambal belacan dan sayur campur goreng.
    sambal mesti ada sup suhun dan sambal belacan.

    tapi bila sendiri masak.. mana dan aje..hehe..

    ReplyDelete
  59. DLL-kalau duduk oversea,benda yg paling kita miss tentang malaysia ialah foods kan

    ReplyDelete
  60. kak Erna - agaknya mmg stail org n9 mcm tu kan...:P

    ReplyDelete
  61. azrina - mmg ramai yg saya tengok, dan baca di sini, mesti ada sambal belacan bila makan kari..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...