Monday, February 14, 2011

Cakar Beruang

Selamat Hari Valentine..
Boleh ka?
Boleh ka diucap ucapan ini?
Bagaimana pula Salam 1Malaysia? Boleh ka?
Oppss..ini bukan blog politik!  :P

Memang takde dalam agama, takda dalam budaya/ajaran Islam pun sambutan Hari Valentine ni.
In fact,,sambutan hari jadi pun, sebenarnya tiada dalam ajaran Islam.

Tapi janganlah kalut sangat..
Penuhkan ilmu di dada, baru bercakap pasal benda yang anda tahu..
Ini tidak..
Sampai terkeluar ceramah pasal Valentine yang mengguris sensitiviti agama lain..
Kalau tak tahu, diam...kan agama pun suruh macam tu...awak tu ustazah, tak kan tahu!

Sejak aku kenal mommyziyyad ~ 10 tahun nan lampau, kami tak pernah umur sambut hari Valentine ni.
Bila dah kawin pun, tak pernah sambut.
Kerana, bagi aku, berkasih sayang itu ialah setiap hari, tak perlu ada hari khusus untuk kita tunjukkan appreciation kita.
Begitu lah yang aku amalkan bila tiba Hari Ibu, Hari Bapa...memang aku tak sambut.
Sebab hari-hari aku kasih dan cuba berberbakti kepada mereka.Hari hari kita panjatkan doa kita untuk mereka sekurang kurangnya 5 kali dalam 24jam lepas solat.

Ada juga pelbagai hari lain..
Hari Guru..
Hari Angkatan Tentera..
Sampaikan nurse pun ada Hari Jururawat tauuu...

ps: kesian..takde Hari Doktor...:P




ps lagi : Lusa, ialah sambutan Hari Kelahiran baginda Rasullullah SAW ( ada pelbagai pendapat sebenarnya tentang tarikh kelahiran baginda). Hari inilah yang kita perlu sambut, dan diberi pengisian sepanjang tahun, sepanjang hayat, bukan setahun sekali pi berarak usung banner! Ingat baginda, berselawat ke atas baginda setiap waktu yang termampu, dan ikut sunnah nya.

36 comments:

  1. GB - ye lah GB...kesian kan kite...~huhu

    ReplyDelete
  2. Bujal X - kenapa? ada diskaun kah ? :)

    ReplyDelete
  3. hari engineer pown xdok doc.. kiter share hari buruh jakk.. ahaks

    ReplyDelete
  4. ye, sy setuju doc..kasih syg adalah setiap hari utk diraikan..tak kiralah ucapan ke, bertanya khabar ke..

    sy pun x pernah sambut valentine's day..

    ReplyDelete
  5. hari suri-rumah pun takde.. hmm, nape tajuk entri cakar beruang?? ingatkan nak citer pasal patient datang klinik sebab kena cakar.. hehehe..

    ReplyDelete
  6. Hari berkasih sayang kena hari-hari, tak pahamlah boleh disambut pada heri tertentu. Sama-samalah kita mengingati dan menyayangi Baginda Rasullah SAW setiap detik..

    ReplyDelete
  7. ish..ishh...

    yang paling teruk sekali ...

    hari surirumah pun tadak...

    padahal ...mereka nilah yang tungang terbalik
    mengerjakan segala-galanya!!



    Jom baca: Inilah Gerut-Gerut

    ReplyDelete
  8. apa kena mengena tajuk cakar beruang dgn hari valentine eik? ohhhhhhhhhhhhhhh tau tau dah... baru terpk.. lalalala... ustazah itu eikk...

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum Dr...

    esok kiter sambut Maulidur Rasul..Semoga pengisiannya selari dengan tuntutan baginda SAW...

    ReplyDelete
  10. Nasib baik hari secretary ada. Kalau ada hari Doktor; semua doktor boleh bercuti ke? Amacam agak-agaknya ye kalau semua doktor cuti? ^_^

    ReplyDelete
  11. cik pah bertuah sebab masih tinggal ngan parent lagi..so hari hari boleh beramah mesra..takyah tunggu hari bapa / ibu

    ReplyDelete
  12. hari engineer takde =(
    diorang yang buat hari ikut jawatan ni sangat pilih kasih.
    kami hanya sambut birthdays and anniversary shj.selebihnya ikut kat dalam kalender je.

    ReplyDelete
  13. en_me - kita sambut hari buruh aje kannnnnnsss :)

    ReplyDelete
  14. zie - semuga kasih sayang Zie dgn En.Zahir hingga ke jinjang pelamin...dan kekal selamanya..:P

    ReplyDelete
  15. shaza - awak pernah dengar tak pasal Urutan Cakar Harimau? entri saya ni, entri memerli..ahakssss

    ReplyDelete
  16. Cik Ina - esok cuti Maulid, makcik ke mana?

    ReplyDelete
  17. Ati - ramai yang tak pandang remeh peranan suri rumah kannn

    ReplyDelete
  18. sahrom -wa'alaikum salam....ya...mari kita panjatkan selawat ke atas baginda..

    ReplyDelete
  19. KakZakie - meriah gitewww kan hari secretary, mcm2 function ada..panggil Anwar Zain...:P
    Kalau semua doctor cuti, memang tunggang langgang patient

    ReplyDelete
  20. CikPah - hargailah ibu bapa kita selagi mereka hidup

    ReplyDelete
  21. SyidaGorjes - setakat ni, doktor, engineer, arkitek & suri rumah dah mengeluh dalam entri ni ....~hahha

    ReplyDelete
  22. selamat menyambut Maulidur Rasul

    ReplyDelete
  23. hahaha..lawakla doktor ni~doktor2 ni..tak yah dihargai..ari2 pun org hargai..mcm mggu lepas.bg info yg bernas tentang sakit kak ati..dah cukup hargai dh~hehe

    ReplyDelete
  24. CA pun tiap2 hari berkasih sayang ...

    heheheh .... sentiasa kena sayang ...

    ReplyDelete
  25. yup betul tu..tepuk dada, tny selera nak makan apa hehe...

    ReplyDelete
  26. terima kasih doc..Amin..hehehe

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. setiap hari ada lah hari kekasih
    setiap hari adalah hari ibu [mak bagi iols]
    setiap hari adalah hari bapa [abah bagi iols]
    setiap hari adalah hari kanak2 [to both my kids]

    anggap lah hari doktor itu jatuh pada hari pekerja
    bleh????

    maulidur rasul - tak perlu lah rasanya perarakan bawak banner kalo dalam hati tak de pengisian tentang baginda...
    ikut-ikutan??? trend???
    baik lah pergi hadirkan diri dimajlis2 ilmu yang ada... lebih barakah!

    my 2cents opinion...!

    ReplyDelete
  29. disebabkan v-day ni la, maka tiap2 kali anniversary aku tak dapat bunge.. sbb bunge semua melambung2 mahalnya... cessss

    ReplyDelete
  30. setuju!!!! elok diadakan Hari Doktor!!! saya akan sambut... dengan datang ke klinik-klinik mana yang bagi service free.. ngehhhh..ngeh.... :)

    ReplyDelete
  31. tu lah kan, saya rasa rakyat Malaysia secara majoritinya tidak ada sensitiviti.. betol tak? main panggil ke*ing, indon.. cuba panggil melayu malas, marahhhh.. betol tak?

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum Dr. Daddy Ziyyad
    Kita patut adakan sambutan hari Doktor. Teringat lagi sewaktu melahirkan anak, ada komplikasi skit. Kalau bukan sebab Doktor dah arwah dah. Sampai sekarang rasa berterimakasih terhadap Dr. tersebut. Terima kasih dan Syukur ; ) Musie Patho

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...