Thursday, February 10, 2011

Aku Bukan Robot

Hidup ni aku rasa kadangkala macam robot..
Rutin..
Buat benda2 yang sama setiap hari..

Pegi keja..(carik duit)
Balik keja..
Pegi gym...pegi taman, jogging..
Pegi shoppping (mengabiskan duit)
Duduk rumah...tengok tv...kemas rumah..

Selalunya, kalau aku nak ubah rutin ni, ni yang aku buat:

a) Pergi melancong
-tak dapat luar negara, dalam negara pun layan..
-dulu kerap jugak..boleh kata setiap 2-3 bulan...lately dah jarang sangat...bizi agaknya..

b) Cuba pelbagai hobi.
-pernah bela arnab, arnab mati
-dah byk kali bela ikan, off kejap hobi ni(bila ikan mati..atau malas nak bersihkan aquarium)..on balik..off balik..sekarang tengah off.
-teringin nak buat hobi adventure, tapi takut jatuh mati/patah tulang clavicle  wakaka...
-nak try main alat muzik...mommyZiyyad terror main piano..tapi aku kayu, main rekoder(zaman skool pun fail!)


c) Nak sambung belajar, tapi bukan ilmu medic lah..aku dah malas! hahaha
-maybe nak buat degree kedua, maybe nak ambik law kot..adik aku boleh ajar aku,sebab dia lawyer..maybe boleh bukak firm ala ala Karpal Singh suatu hari nanti...tapi aku tengok buku law pun aku dah bosan! haha..
-yang paling aku nak belajar ialah ilmu agama..
-dan juga bahasa...dulu aku boleh cakap Arab tau..dan dapat B utk PMR..ok lah kan..haha.., macam cool kan kalau aku cakap French bila ke Paris..boleh cakap Jepun bila ke Istana Takeshi....:P
-tapi kan...MASA ialah halangan utama :(


Korang boleh bagi idea tak, apa hobi yang boleh dibuat secara kerap..maybe 2-3 hari sekali...yang boleh menghilangkan rasa boring kehidupan rutin nih..benda yang tak pakai masa banyak sangat..tak perlu komitmen banyak sangat (such as kena attend class ke...kena ngadap benda tu 6-7 jam ker..)

45 comments:

  1. erm maybe bleh attend class Nikon..bleh amek gambo lawa2.. bleh amek gambo mummyziyyad bersalin nati..hehe

    ReplyDelete
  2. pandai melukis tak?..klo pandai cuba la lukis apa yang patut..

    ReplyDelete
  3. maen badminton..buleh exercise..wah, kagum mommy Ziyyad pandai men piano..zie admire org men piano, kita nak belajar piano tp kos bayar dia mahal..x mampu lagi -_-

    ReplyDelete
  4. iols ada keinginan - nak belajar bahasa korea
    emmm...

    ReplyDelete
  5. tubuhkan pasukan nasyid... saya rindukan raihan

    ReplyDelete
  6. jom jadi bebudak bali.. banyak benda boleh buat.. yg adventure @ tak adventure redah je.. hehehe.. jgn sekeh kepala ye.. herm.. tulah rutin kita..

    meh baca Al-quran.. jarang nak buat tu..

    ReplyDelete
  7. pakcik~ambik cuti~bulan depan jom kita marathon wayang~

    ReplyDelete
  8. cuba main sudoku. boleh tajamkan minda. jalan otak kira dan kanan

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum Dr..

    ape kata doktor aktif dlm NGO..bukan nak jawatan tapi buat keje amal..insyaAllah rasa masa akan terisi

    ReplyDelete
  10. baca Quran tak perlukan komitmen 7-8jam.yang penting niat yang suci.
    suci ke?
    hahahhahaaa

    kita jadi volunteer untuk charity program sendiri (dan sekumpulan kawan2).tak perlu buat everyday.

    ReplyDelete
  11. try buat oil painting doc!



    mebi u can paint tulips on canvas
    and make it part of ur ID in the house!


    :)

    hari hari mummy ziyyad senyum.

    *winkwink

    ReplyDelete
  12. hobi kita amik2 gambar walaaupun bukan tahap profesional.. saje suka2.. walaupun tau gambar takdelah cantek sangat..

    p/s- dulu sekolah rendah kat mane??

    ReplyDelete
  13. Daddy Ziyyad..kadang kadang aje kan..jangan hari2 rasa bosan..
    tapi tak pe..kalau pi belajar ugama macam yang daddy ziyyad inginkan tu..akan hilang semua kebosanan tu..

    ReplyDelete
  14. Alaa... doc..

    tanam toge.... 3 hari dah bleh makan .... pas tu bleh jadi saudagar tauge...

    menjana pendapatan ....

    ReplyDelete
  15. cadangan bon bon sangat cool. heheh~

    cadangan saya pulak. errr...belajar main gitar. pastu cipta lagu bertajuk 'the dagu togel sayang miss tulip'. nyanyi kat mommyziyyad.

    amacam? :D

    ReplyDelete
  16. kumpul setem!!! kahkahkahkahak....

    ReplyDelete
  17. boleh try ambil kelas martial art.. aikido, taekwando, silat.. err ke mmg dah master martial art yer?

    ReplyDelete
  18. Salam Daddy Ziyyad,

    Hobby macam kakak kumpul setem. Tak ada masa banyak digunakan. Dapat setem baru, masuk album. Simpan. Ada masa belek2. Cantik... warna-warni.

    ReplyDelete
  19. Kaseh - photography dah jadik hobi sekarang ni :)

    ReplyDelete
  20. norhafiza - kalau lukis gajah, jadik unta..pandai tak saya melukis? :P

    ReplyDelete
  21. Zie - main piano mmg best...hehehe..yg saya tgk mommy ziyyad main lah

    ReplyDelete
  22. miloais - nape? sebab suka tgk sinteron korea yerrrrr?

    ReplyDelete
  23. KOG - hahaha....voleyyy..saya buat team nasyid..saya main tabla..kamu & bujal nyanyi !

    ReplyDelete
  24. ratukebaya - betul tu...patutnya banyakkan baca al quran..pahala pun dapat..huhuhu

    ReplyDelete
  25. Bujal - setttttt...nanti bila pakcik cuti, kita maraton sama sama :P

    ReplyDelete
  26. Cik Pah - dah try...tak suka ~ haha

    ReplyDelete
  27. sahrom - hmmm..ni cadangan yg bagus...memang saya teringin sgt nak join NGO...tapi tak sure yg mana

    ReplyDelete
  28. syidaGorjes - murni nyeeeee hati wak :)

    ReplyDelete
  29. atie - saya takut lemas...~huhu :P

    ReplyDelete
  30. shaza - saya sek rendah kat Segamat, bukan JB. Pindah JB masa form 4

    ReplyDelete
  31. KakErna - itu lah kak..sekarang tgh aktif cuba join mana mana kelas pengajian agama

    ReplyDelete
  32. Chik Att - tapi saya suka kangkung!

    ReplyDelete
  33. GB - saya ni bukan org seni ! ngeeeee

    ReplyDelete
  34. wahida - time sek rendah dah buat..haha

    ReplyDelete
  35. Hanis Azla - cadangan yg baik...terima kasih...saya hanya belajar silat tandori payat aje :P

    ReplyDelete
  36. KakZakie - album setem saya dulu , byk setem nya yg dah hilang kak...~huhu

    ReplyDelete
  37. en_me - main kayu jerrrrrr...hehhehe

    ReplyDelete
  38. tulis blog pun salah satu hobi jugak kan :)

    ReplyDelete
  39. erm. bela kucing.

    ari ari kemas berak die. hehehehehee

    ReplyDelete
  40. Doktor, makcik rasa ko kena duduk beberapa jam,fikir apa yang betul-betul ko minat. Kalau hobi yang ko buat tu bukan ko minat sangat, itu yang selalu jadi separuh jalan. Makcik tak boleh bagi idea, hobi dan minat tu kena datang dari diri sendiri.okey

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...