Thursday, January 20, 2011

Surat Mintak Tolong

 Kehadapan kawan -kawan blogger;


Tu la..dah tau buta IT, memandai nak buat benda-benda complicated  :)
Blog ni pun baru nak masuk 3 bulan..so banyak benda aku tak tahu lagi.

Sebab kebosanan dengan template blog sedia ada, so nak cuba try test lah template2 yang menarik, yang bukan standard template yang disediakan oleh blogspot.Kekonon teruja tengok blog kawan kawan, blog orang lain yang lebih gorjes, lebih kewl gitu... maka aku pun download lah satu template nih. Dan ikut nasihat, dengan save kan template asal.

Bila nak apply, tak jadik. Puas alter sana sini, baca sana sini(from Google lah kan), sampai naik juling mata, still tak berjaya. So, redho ajo lah dgn template standard blogspot nih. Recycle ajalah koleksi2 standard template yang blogspot sediakan. Hahaha..Kalau korang bosan tengok gaya persembahan blog ni, tak dapek lah den nak nolong...:)

Sekali bila aku belek belek, senarai blog kawan-kawan telah hilang, kesemuanya!!
Aku try guna template asal yang dah di save tu, dan apply balik, pun tak menjadik.Huhu..

Penyudahnya, aku kenalah kutip one by one alamat rumah kawan kawan yang biasa aku jenguk hari hari..
Rasanya almost complete lah..
Cuma pasti ada few yang tercicir..

So, kepada kawan kawan yang mana aku selalu masuk blog korang tu, dan terbaca entri ni, minta tolong check nama blog korang di senarai Rumah Kawan Kawan kat side bar blog aku ni yer..

Kalau nama korang tercicir, please inform..
Aku akan update.
Kalau tak tempanglah aku nanti, takleh nak blogwalking ke rumah korang..huhu..

Thanks :P


Yang benar,
~daddyZiyyad~

52 comments:

  1. alah ciannyer dier..biasalah mummypun mcm tuh jugaklah..arituh nak wat read more n main coding dalam edit templete tuh..lastly semua data hilang bis termasuk yang hari2 mummy post..

    kena tanya orang yang biasa ngan codinglah yang biasa ngan it sb rasanya ada coding yang terdelete tuh..

    ReplyDelete
  2. Salam Daddy...
    CA ni tak lah pandai sangat bab2 benda alah ni .
    heheheh ..

    Kalau nak tukar tamplatenya .. tanpa ubah apa maklumat kat dlm ni ..... gunakan yang stail masukkan code kat "add gadget" kat "design".

    Kalau yang save tamplate tu ... and then paste kat html dia ..... dia akan ganggu kita punya maklumat ...sebab dia ada setting dia sendiri.

    Kalau DZ nak ... try scraping blog ,Cutest blog , mama tamplate , search kat googlee... ada .....tu ...

    Cuba try test tengok ....

    ReplyDelete
  3. http://www.thecutestblogontheblock.com/

    http://scrappinblogs.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. ok la tu DZ..MDT pun main tukar2 template kat blogspot ni..dulu selalu gak ambik dari website lain tp selalu tak menjadi.. maklumla...buta IT gak..main raba2 je ni..kehkeh!

    ReplyDelete
  5. mula2, g kat design. pastuh kat mana2 side bar tu, add gadget yg tulis html.
    sementara tu, g bukak blog yg ada tawarkan free template, contohnya http://www.thatblogplace.com/store/Default.asp

    pastuh, ambik code (copy) then paste dia kat html gadjet tu.save je..

    if ada warna yg hilang2 atau x compatible, g kat design, klik kat atas tu nama template designer.kat situ leh ubah2 warna tulisan etc

    the very best of luck!!

    ReplyDelete
  6. haaa sib baik alamat umah gua ada, hehe..sorry ar beb..bab2 nak tukar keindahan cat umah blog ni den fail lagi..tu sebab umah den cat kaler itam jek.. tapi berkeinginan gak nak tukar..masa jek takdek.. anyway gudluck...

    org lain beraya....ko sibuk nak tukar cat ghumah eik..bagus2..... :P

    ReplyDelete
  7. Alaaa bang. Itu perkara biasa. Tak silap tak belajar lak nanti. hehehe
    Memang saya sendiri pernah kena macam tu. Sebab tu la malas nak tukar template tu.

    Yang pasti, rumah saya tersenarai di situ.

    ReplyDelete
  8. Daddy ziyad , kalau ko tukar template selain dari blogspot, memang blog list dia hilang.Tapi cara yg mudah nak dapat balik, pergi kat blog list, lepas tu add blog list, lepas tu tick kat blog i'm following, ticklah all.buat nanti ye.semua blog yang ko follow ada balik.

    ReplyDelete
  9. Kalau nak tukar gunalah final sense template atau
    btemplate.com banyak pilihan. Kalau dah upload HTML, jangan save template, preview dulu.kalau dah berkenan baru save tempalate dan klik keep widget.okey, kalau tak tahu boleh tanya , nak cakap pandai , makcik tak delah pandai sangat.cikit-cikit bolehlah.yang penting ada berani.

    ReplyDelete
  10. rumah saya takdak kat dlm list tu..tapi dulu ada ke idak???saya pun tak penah belek..

    ReplyDelete
  11. belajar dari kesilapan
    kang ingat bile2
    hehehe

    ReplyDelete
  12. saya ada!terima kasih daddy ziyyad... kita dulu pun macam tu... sekali test hilang semua.. macam nak nangis....skrg dah tak berani nak test.. trauma nanti..

    ReplyDelete
  13. salam

    hehe kita pon selalu cam tu jugak
    sekali guna yg sedia ada je...
    kita byk belajar lg... :)

    ReplyDelete
  14. wan nurul hezrina - yup, kena tanya yang pakar..sebab kadangkala apa yang dibaca tu, pemahaman kita mungkin silap.

    ReplyDelete
  15. Chik Att - tq for the tutorials...:) akan dicuba slow slow..

    ReplyDelete
  16. MDT - bila kita cuba try test yang berisiko tinggi habis punah blog sendiri tu..hihihi

    ReplyDelete
  17. Zie - terima kasih cikguuuuuu atas tutorial tu...kalau tak berjaya jugak, nanti saya jumpa zie aja, mintak zie buatkan..hehehhehehe

    ReplyDelete
  18. Kaseh - dinding rumah dah berkulat..kenalah cat...:)

    ReplyDelete
  19. shaza - hehehhe..penat tau kutip satu -satu...

    ReplyDelete
  20. azieazah - nasib baik tak blank terus satu page..hihihi..

    ReplyDelete
  21. Cik Ina - tq makcik for the tutorial...hebat lah makcik ni..kalah si Bujal itewwww...hehhehee

    ReplyDelete
  22. jgn lupe saya tau

    www.sahromnasrudin.com

    saya pernah terkena dulu..mmg jenuh carik satu persatu..takpe, jadikan pengalaman kan hehehehe

    ReplyDelete
  23. hehehhe..xpe belajau dr kesilapan..krn sy pon mcm tu gak..tu yg males nak tukau2 templete..kang byk yg ilang..pastu kene wat balik..
    xpe..nanti pasti jiran2 n kwn2 dtg ke umah daddy semula..sediakan kopi n biskut ek..hehhehe

    ReplyDelete
  24. ieda - dulu nama akak ada situ..saya add nanti ya

    ReplyDelete
  25. ayin - rasa huru hara lah kejap kan bila hilang list2 tu...:)

    ReplyDelete
  26. sahrom - tq sebab memberitahu..ya, saya tak lupa, akan add nanti :)

    ReplyDelete
  27. CCC - memang fobia nih bila nak tukar template guna yang bukan tersedia dlm blogspot..hahah

    ReplyDelete
  28. bab ni aku rase cik ina do do cheng ngn pakcik bujal pakar..ape yg penting,tq daddy x lupe hantu kak limah..huhuhu..boleh mengilai lagi...

    ReplyDelete
  29. biasalah tu.... iols dulu.... setiap kali tukar layout... akan ada SOS kat member... penah sekali.. bukan takat entry jer hilang... ngan side segala mak-nenek ngan kemana...
    hahahahah

    tu yg sekarang... malas plak rasa nak tukar lagi...

    satu yg penting - save dulu mana2 isi side bar... supaya kalo 'hilang'... bleh copy n paste kendiannya...

    ReplyDelete
  30. oraiit...
    nama kita dah ada kat sidebar tu..

    kita pernah terjadi sekali dulu..
    bezanya..masa tu kita mintak tolong org.. tapi byk gak nama2 bloggers yg hilang..
    terpaksa buat balik cengggini gak..

    tapikan free template yg blogspot kasi ni pun not bad gak le..

    ReplyDelete
  31. biasanay kalau tukar template mmg hilang bloglist yg kita save... tapi kalau guna template designer tak hilang rasanya..

    oh.. blog saya sudah tersenarai..

    ReplyDelete
  32. nama kita dah hilang
    uwaaaaaaaaaaa *nanges*

    ReplyDelete
  33. kakcik pun tak berapa berani nak memandai2 'ubahsuai' blog sesuka hati! :)

    ReplyDelete
  34. nasib aku punya ada, kalau x, mmg aku carik ko!! ngehngeh...

    ReplyDelete
  35. err, lagi satu, apa kata ko jgn buat komen jenis full view? letih mak tau!! jgn marah ha!!

    ReplyDelete
  36. ko suruh jer pro yg tukarkan layout ko ni
    hehehhe
    stended la tu, kalo tuko template, mesti ada itu ini yg ilang. kdg2 pulak, benda yg kita da delete tu tetiba muncul balik pulak

    ReplyDelete
  37. Hantu Kak Limah --boleh terus mengilaiiiiiiii..:)

    ReplyDelete
  38. miloais - idea yang bagus tu...save dulu isi segala macam side bar

    ReplyDelete
  39. PB - buat masa sekarang, saya rasa saya stick to the standard template provided by blogspot ni la

    ReplyDelete
  40. syidaGorjes - jgn nangis, tak gorjes nanti :)..saya update your blog ya

    ReplyDelete
  41. kak cik - niat dihati nak kasik kelainan, sekali terus hilang..hahaha

    ReplyDelete
  42. GB - nama u antara nama yg saya paling ingat..miahaha

    ReplyDelete
  43. wahida - 'jgn buat komen jenis full view' ? hmmmm..boleh alter ka?? tak tau plak..nanti den tgk ..hhehehehhe..

    ReplyDelete
  44. jappp...
    muka aku ada... yessss..
    .
    .
    eh..album aku takde lah!!
    (gila kosa ..heheheee..)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...