Wednesday, January 19, 2011

Sungguh Hina !

Bagi saya lah,mereka ini HINA.
Kenapa saya kata HINA, kerana mereka mengambil kesempatan di atas kesusahan/kemalangan orang lain.
Kehinaan, kedayusan, dan pelbagai lagi konotasi buruk, ingin saya lemparkan kepada mereka ini.
Menambah kehinaan ini, mereka berdegil tidak mahu memulangkan duit tersebut walaupun di rayu oleh tuan punya duit ! (baca yang di bold di bawah)

Bagi yang bukan Islam tu, saya tiada komen. Tapi bagi yang Islam tu, ingat ingatlah sumber 'rezeki terpijak' yang anda kaut itu. Berbaloi kah masuk api neraka untuk keuntungan sementara ini?

Ini bukan insiden yang pertama, dan saya pasti juga bukan yang terakhir.
Dulu ada kes lori bawak telur, lori ayam, lori roti terbalik, dan muka muka Islam inilah yang pulun mengutip benda benda ini, dan paling sadis, disuapkan ke mulut anak bini. "Rezeki terpijak" ini HARAM lah woiii..Tak perlu tunggu fatwa kebangsaan pun, dah boleh fikir.
Tapi kalau mereka ini JAHIL sangat, maka saya rasa, ulama di Malaysia perlu keluarkan fatwa ini, dan uar uarkan.

Jom baca, kredit to The Star hari ini:

Motorists risk lives to collect coins strewn on highway

By SARBAN SINGH

REMBAU: An accident that resulted in about RM75,000 worth of coins being strewn on a highway saw motorists risking their lives as they scrambled to get the money.
They parked their vehicles haphazardly along KM234 of the North-South Expressway and scooped the coins into helmets, pockets, plastic bags and whatever else that they could find until they were stopped by the police.

Some were seen squatting on the highway to collect the 10 sen, 20 sen and 50 sen coins and refused to budge despite pleas from the owners, who were on their way to distribute the coins to stores in Malacca.
Loose change: PLUS personnel clearing the coins from the highway yesterday
 
Others ran to the middle and fast lanes to collect them with no regard for their safety.
The accident occurred at 4pm yesterday when a BMW, which was travelling south from Kuala Lumpur, crashed into the rear of a Toyota Hilux, causing its driver to lose control of his vehicle and crash into the embankment.

The impact caused a steel box in which the coins were kept at the rear section of the Hilux to be flung out.
State traffic chief Asst Supt Abdul Halil Hamzah said his men, who witnessed the frenzy, had to stop motorists from taking the coins and endangering their lives.
The driver of the Hilux, Zairul Hisham Mansor, 28, said he was travelling with a friend from Shah Alam to Malacca to distribute the coins.

Motorists rushing to pick up coins strewn all over the road on the North- South Expressway near Seremban. Others, oblivious to danger, even ran to the middle and fast lanes to collect the coins.

34 comments:

  1. sgt hina.
    sanggup menggadai nyawa utk amik coins yg bukan milik diorang.
    malu la woiii!

    ReplyDelete
  2. kenapaaaaaaaaalah letak kat belakang Hilux tu??!!!

    ReplyDelete
  3. totally agreed wif u..merata dah den bg komen kat member2 yg post entry nih..apa dorang tak pk ke haram amek yg bukan hak kita..haishh..

    ReplyDelete
  4. bila dah jadik isi daging, amalan pun payah nk diterima..dah hasil haram..

    ReplyDelete
  5. lebih keji lagi
    ada yg sanggup amek
    rantai emas cincin emas
    pada mangsa kemalangan

    yg kesakitan!!


    aaaaaaaaaaaaa!!!


    .

    ReplyDelete
  6. saya pernah jumpa lori bawak jajan terbalik.nipis iman saya ketika itu tahu!

    kemudian saya ke pasaraya jaiyen beli menggunakan duit yang halal~

    haha~

    ReplyDelete
  7. napelah dorang ni..x tau fikir dan x rasa simpati langsung kat org yg xcdent tu...

    ReplyDelete
  8. nasib baik trak security yang baru keluar dari bank negara yg tersangkut bawah fly over hari tu bawak sampah jer.. kalau bawak duit, kompem jadi macam ni jugak

    ReplyDelete
  9. itulah ujian duit. terlampau menarik, hilang kewarasan. oblivious to dangers, here and hereafter. syiling pun sanggup pungut.

    ReplyDelete
  10. sedih tengok org2 mcmtu...
    bahayakn diri dan pentingkn diri
    sendiri

    salam ziarah

    ReplyDelete
  11. hhuhuhu

    sanggop tu berenti kutip duit.

    ReplyDelete
  12. Duit punya pasal, manusia sanggup meragut nyawa manusia lain. apalah penting sangat duit tu.

    ReplyDelete
  13. pi la sedekah kt surau atau masjid huhuhh

    ReplyDelete
  14. sakit ati tengok.....

    Pala otak tak dak.....

    ReplyDelete
  15. ish..ish..ish.. boleh rambang mata kejap woh..

    ReplyDelete
  16. mmm.. duit ringgit ni mmg 'berhala' kebanyakan org..

    ReplyDelete
  17. SyidaGorjes - orang yang hina begini memang tak tahu malu

    ReplyDelete
  18. DrSinga - mungkin dia bajet Hilux tu tak akan eksiden :P

    ReplyDelete
  19. Kaseh - I hope spesis2 muka tak malu ni terbacalah komen2 pasal mereka dalam internet nih, dan insaf.

    ReplyDelete
  20. Zie - betul tu..kena jaga darah daging..

    ReplyDelete
  21. KOG - kucing pun tak buat mcm ni kannnn..

    ReplyDelete
  22. Bujal - tak kan dengan jajan pun kamu tergoda..hahahah

    ReplyDelete
  23. wahida - kalau simpati, memang tak akan tergamak kutip duit sen tu

    ReplyDelete
  24. Ismi - ujian mcm ni pun, ramai yang kantoi..so tak heran rasuah (yg sorok2) makin berleluasa

    ReplyDelete
  25. Myaby - nak bayar tol agaknya dgn duit tu

    ReplyDelete
  26. Cik Ina - money is power...hehehe..tu pasal ramai yang sanggup buat apa aje utk duit

    ReplyDelete
  27. sahrom - sure tak terniat dihati nak sedekah ke surau tu

    ReplyDelete
  28. Cik Pah - bayangkan kalau not USD yang bertebaran atas jalan..lagilah ramai yang rambang mata

    ReplyDelete
  29. Fatin - yup...duit menjadi sembahan

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...